Reakcie: Kým v Mitcheltone hovoria o super Tour, v Bahrajne-Merida riešia Dennisa

18.7.2019, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Úvodný deň v Pyrenejách slúžil favoritom ešte len na rozbeh a aj keď sa viacerí zaostávajúci muži hotovali na útoky, nič sa neudialo. Sklamalo najmä FDJ. Všetci sa vyhovárali na zajtrajšiu časovku. V úniku bolo najsilnejšie to najväčšie meno. Simon Yates si poradil s Mühlbergerom a Bilbaom, ktorý mal s rakúskym súperom menšiu výmenu názorov. Oveľa väčšiu riešili v Bahrajne-Merida.
 
 
Posledný víťaz Vuelty sa na dnešný deň dlho a poctivo šetril. Jazdil tak slabo, že sa až zdalo, že je mimo formy a jeho bratovi v kopcoch až tak veľmi nepomôže. No bola to len dobrá zástierka a dnes to naplno rozbalil. "Až dodnes som šetril energiu a dnes bola prvá šanca o niečo sa pokúsiť. Obvykle by som pomáhal Adamovi, ale dnes som dostal svoju šancu a chopil som sa jej oboma rukami. Nebol som si úplne istý svojím víťazstvom, lebo som nevedel, akí sú rýchli. Ale športový riaditeľ mi prikázal, aby som do špurtu zo zákruty šiel vpredu. Urobil som tak a našťastie som vyhral. Priveľmi sme netaktizovali," vravel v televíznom interview po dojazde muž, ktorý sa stal 98. pretekárom histórie s triumfom na všetkých Grand Tour. "Som na seba hrdý, že som vyhral etapu na všetkých GT. Necháme sa prekvapiť, či ešte nejaké príležitosti prídu. Zatiaľ je mojou prioritou pomáhať Adamovi. Prežívame super Tour."
 
 
yates s 19 unik asofab
Simon Yates počas etapy (© A.S.O. / Alex Broadway)

 
Skvele to mal rozbehnuté aj Pello Bilbao. Španielsky vrchár si podmanil dva úniky na Gire a blízko bol aj dnes, ale v špurte nestačil na Brita. "Yates bol najrýchlejší. Do finále prišiel najčerstvejší a do záverečnej zákruty ako prvý. Šiel som v háku, ale ku koncu som už veľmi trpel. Yates vytiahol svoje karty a ja som pozoroval Mühlbergera. Som šťastný, že z Gira mám dva triumfy, ale netopnúť to víťazstvom na Tour je škoda. Som rýchlejší než Yates, ale nemohol som to dokázať. Na dlhý šprint som nemal nohy," povedal španielskemu denníku deia.eus Po etape ale vysvetľoval menšiu výmenu názorov so súperom z Bory: "Mühlberger na mňa kričal, ale musel som mu povedať, že treba vedieť prehrávať. Do zákruty vošiel ako posledný a ja som mu nechcel otvoriť cestu," vravel jazdec Astany, ktorej táto sezóna vychádza úžasne, ale na Tour zatiaľ veľa dôvodov na spokojnosť nemajú.
 
S napätím sledovali záver aj v Bore. Okrem Petra Sagana vyhrali ešte iba jednu etapu na najslávnejších pretekoch, a to časovku v Marseille Maciejom Bodnarom. Gregor Mühlberger šiel celý deň výborne, ale v závere na súperov nestačil. "Bolo to veľmi tesné, aby to bol dokonalý deň.  Som hrdý na to, že som vedel nasledovať Yatesa v stúpaní a toto úsilie si vyžiadalo daň. Veľa energie to stálo a asi preto mi ten kúsok na posledných metroch chýbal. Vedel som, že Yates je rýchly, keďže má dráhovú minulosť, ale dúfal som, že ak niečo pošetrím, mal by som šancu. Bohužiaľ, bol dnes lepší a nemyslím si, že by som ho v šprinte zdolal. Koniec koncov, môj výkon ma teší a už sa teším na ďalšie etapy. Budem to skúšať a dúfať, že uspejem," vyhlásil 25-ročný Rakúšan.
 
 
tour 19 etapa 12 spurt bohfb
Špurt najlepších v etape (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Vpredu sa objavili aj viacerí šprintéri ako Groenewegen, Sagan, Matthews, Colbrelli aj Trentin, no do cieľa to s najlepšími vydržal iba 29-ročný klasikár Matteo Trentin, ktorý bol blízko senzácie, keď sa v poslednom stúpaní nachádzal úplne vpredu, no napokon mu chýbalo 50 sekúnd. Skupina prenasledovateľov vedúcej trojky po jeho dobehnutí už nejavila veľký záujem o zdramatizovanie záveru. Všetci dobre vedeli, že by bol z nich najrýchlejší. "Šiel som dobre. Poriadne som si pozrel etapu a vedel som, že má správne parametre na to, aby mi mohla sedieť. Škoda, že som nevyrazil spolu s Clarkeom, verím, že by som to udržal a šiel potom s tou trojkou do zjazdu. Ale Simon aj tak vyhral a to je ok. Urobil, čo mal." Talian by zjavne radšej seba videl na stupni preberať si ocenenie pre víťaza etapy, ale on už na všetkých GT etapu vyhral. "Takticky sme to mali perfektne rozohrané. Radšej by som vyhral ja, ale je to v tíme. Nohy mám a aj naďalej budeme takto jazdiť. Ešte nikdy som na Tour nemal červené číslo a keď Vám ho jury udelí, odviedli ste dobrú prácu. Sedemnásta etapa by mi mohla sedieť, ale najskôr musíme porozmýšľať, ako zvládneme tento víkend," povedal Rai Sport držiteľ ocenenia pre najbojovnejšieho jazdca etapy.
 
Peter Sagan mal v bodovacej súťaži 73-bodový náskok a mohol si dnešný deň "užiť" v pelotóne, ale bol aktívny a keď videl jeho súperov skákať do úniku, neváhal. Získal 20 bodov na prémii a výhodu pred prvým súperom má už 86 bodov. "Pre mňa bola táto prvá etapa  v Pyrenejách veľmi dôležitá, aby som dostal čo najviac bodov na prémii. V prvej časti bolo tempo šialené, veľa atakov a protiatakov. Veľa energie som vydal, ale spolu s Maximilianom, Gregorom a Danielom sme sa dostali do veľkej skupiny. Daniel mi veľmi pomohol na šprintérskej prémii a je super, že som ju prešiel ako prvý. Po získaní plného počtu bodov som sa vzhľadom na prichádzajúce etapy snažil ušetriť čo najviac energie a dokončiť deň v grupete," vravel v cieli podľa tímového webu.
 
 
sagan 19 tour zeleny v cieli zdravi bohfb
Peter Sagan v cieli etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
"Urobil som, čo som mal a čo som mohol. Dobre. Trochu som zvýšil náskok nad Eliom, takže som rád. Dostať sa do úniku bolo dosť náročné, dalo mi to celkom zabrať, lebo sme odišli až po prvej hodine. Bol vyše paťdesiat priemer, takže tak. Som rád, že som tam bol a že som mal dobrý šprint. Podľa toho, kto vyhral, som dobre urobil, že som si vystúpil," povedal RTVS. Peter sa zjavne snaží o čo najväčšiu pohodu. Dobre si pamätá ako vlani spadol a bol rád, že má veľký náskok. Takže aj keď nemusel, ukázal sa vpredu aj dnes.

FDJ bolo na tento deň také nachystané, že do úniku neposlali nikoho. Avizovali veľkú bitku o stratené sekundy, ale nič z toho nebolo. "Každý už je hlavou v časovke. Vieme, že tam sa udejú významné straty či zisky sekúnd. Verím si. Uvidíme, ako to pôjde, sú pred nami tri veľké etapy a všetky tri sú dôležité," opísal dôvody dnešnej pasivity desiaty muž celkového poradia Thibaut Pinot a vyvinil sa ešte raz: "Dnes bol dosť pokojný deň, každý už myslí na zajtrajšok. Dúfam, že získam späť nejaký čas na svojich súperov a budem finišovať čo najvyššie. Čaká nás krásna trilógia etáp."
 
 
tour 19 etapa 12 spurt bohfb
Pelotón počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Žltý Julian Alaphilippe si užil pokojný deň. Aj keď sa čakalo, že Francúzi Pinot, Bardet a následne aj reagujúci ako Alaphilippe by mohli pod vrcholom Hourquette d'Ancizan vytvoriť koalíciu a aj v následnom zjazde potrápiť Ineos, no nestalo sa. No domáci borec to vôbec neriešil. Stále je v eufórii: "Je historickým momentom nosiť žltý dres na jeho sté výročie. V piatok to bude pre mňa špeciálny moment. Pre mňa ako Francúza bude časovka v žltom jedna z najkrajších chvíľ mojej kariéry. Žltý dres ma bude motivovať, aby som ešte viac trpel a buďte si istí, že prekročím svoje limity, no budem si užívať každú minútu," sľúbil vlaňajší víťaz Okolo Slovenska.
 
Z pasivity všetkých tímov boli mierne prekvapení aj v Ineose. "Očakávali sme pohyb na poslednom stúpaní a že náskok brejku bude malý. Už sme sa chystali, ale nič sa neudialo. Myslím, že každý si je vedomý toho, čo príde tieto tri dni - tri dni nesmierne dôležité pre GC, takže asi každý čaká na to. Luke a Dylan boli skvelí. Luke celý čas jazdil na čele pretekov a obaja sa už ku koncu vypli. Sú v skvelej forme. Máme okolo seba super tím. Zajtra pôjdem naplno a uvidím, kam sa dostanem. Bolo by super vyhrať etapu, ale na to favorizujem Van Aerta," myslí si podľa tímového webu Geraint Thomas.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Veľkou kontroverziou dnešného dňa a možno aj celej Tour bol koniec Rohana Dennisa. Zajtra tak neuvidíme kombinézu svetového šampióna a Wout Van Aert bude mať jednoduchšiu cestu za triumfom. Čo sa stalo? Austrálčan bol v úvode etapy aktívny a snažil sa aj dostať do úniku, no napokon v ňom nebol a podľa očitých svedkov na bufete zliezol z bicykla. Nikomu to nevysvetlil a šiel si po svojom. Špekulovalo sa o nezhodách so športovým riaditeľom i o žalúdočných problémoch, no tie to asi neboli. Vzhľadom na jeho aktivitu v úvode etapy sa mohol dostať aj do sporu s vedením tímu, ktoré ho dnes v úniku vidieť nechcelo. No špekuluje sa aj o problémoch s časovkárskou technikou, teda že Dennis s niečim nebol spokojný. Vzhľadom na špičkový Merida Warp TT je to ale zvláštna teória. Alebo mu nesedia nejaké komponenty či nastavenia. Novinári hneď vytiahli aj tému dopingu, ktorú v tíme rezolútne odmietli.
 
"Ešte prešetríme, čo sa stalo s Rohanom. Tiež sme zmätení a sklamaní z toho, čo sa stalo, lebo sme od neho zajtra čakali skvelý výkon. Poprosili sme ho, aby včera aj dnes šetril energiu. Nikdy sme ho nežiadali, aby nosil bidony. Bolo to jeho rozhodnutie dnes odstúpiť. Videli sme, že prestal pedálovať na bufete, ale už sme prešli okolo neho a nemohli sa otočiť. Potom sme volali fyzioterapeuta, aby sa s Rohanom spojil, ale nechcel odpovedať. Len povedal, že chce na pretekoch skončiť. Nechce rozprávať o príčine svojho rozhodnutia. Aspoň, že to nemá nič s jeho kondíciou. Je snáď nespokojný s materiálom? Dennis chce mať všetko vychytané na 100 %, ale to nie je vždy jednoduché," snažil sa po etape vysvetľovať novinárom športový riaditeľ Bahrajnu-Merida Gorazd Stangejl. Nepriamo naznačil aj to, že šampióni mávajú svoje vrtochy a toto bol jeden z nich. V štúdiu RTVS to veľmi podobne popísal aj jeho bývalý tímový kolega z BMC Peter Velits, ktorý opísal, že s Rohanom sa vždy muselo jednať v rukavičkách, má veľmi svojskú povahu a nečudoval by sa ani skratovej reakcii, ku ktorej zrejme dnes došlo.
 
Ďalšie informácie zbierajú kolegovia do ranného diania...
 
 
Výsledky 12. etapy
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:57:53 120
2. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:00 50
3. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:28 15
5. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 01:28 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 01:28  
7. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:28  
8. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:28  
9. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 01:28  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 01:28  
141. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 52:26:09 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
6. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:47  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:04  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:09  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:33  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 277
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132

 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 54
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 52:27:25
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:30
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 03:16
4. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 13:19
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 23:59
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 25:12
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop