Dianie na Tour: Dennis vydal vyhlásenie, Fuglsang predstavil svoj časovkársky deň

19.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Dôvod odchodu Rohana Dennisa je stále neznámy, aj keď austrálsky jazdec poskytol krátku reakciu na včerajší incident. Jakob Fuglsang odhalil, ako sa pripravuje na časovku, a Tony Martin vyzdvihuje kvality Wouta van Aerta. Kamery GoPro zachytili Petra Sagana v zjazde po Peyresourde. 
 
Na podujatí prvýkrát vyceril zuby Simon Yates a hneď sa mu podarilo ukoristiť etapový triumf. Základom bolo, že sa dokázal dostať do brejku. "V podobných typoch etáp sa väčšinou presadzuje únik, najmä keď sa vytvorí početná vedúca skupina. Myslím si, že toto bola jedna z dvoch príležitostí, ktoré som mohol dostať na Tour, takže musím byť len rád, že som ju využil. Teraz však späť do práce pre Adama. Len sa naňho pozrite. Vyzerá výborne a som plný očakávaní pred horskými etapami," povedal jazdec, ktorý vybojoval pre britskú cyklistiku jubilejný sedemdesiaty triumf na TdF. A zároveň sa stal dvadsiatym aktívnym pretekárom, ktorý získal etapy na všetkých troch GT. Tento kúsok sa podaril na tomto podujatí aj Vivianimi a Ewanovi.
 
 
alaphilippe 19 sagan tour dresy start bohfb
Simon Yates (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Kopec Hourquette d'Ancizan  sa objavil na Tou po tretíkrát, vždy končil etapu spoločne s dlhým klesaním a zakaždým to využili utečenci. Simon Yates a Gregor Mühlberger vytvorili rýchlostný rekord, keď toto stúpanie prekonali za 29:45 a boli o 23 sekúnd rýchlejší ako Daniel Martin s Fuglsangom v sezóne 2013. Cez Hourquette d'Ancizan sa prechádzalo aj v roku 2011 a všetky tri účasti mali spoločné to, že hlavná skupina favoritov nešla na plný plyn. Ale včerajší prejazd jazdcov na GC bol zo všetkých troch účastí najpomalší.
 
Kým favoriti na titul sa snažili prejsť cez záverečné dva kopce v čo najšetrnejšom režime, na čele pretekov sa tvrdo bojovalo. Tim Wellens priznal, že "hneď ako som sa ocitol v brejku, bol som bezmocný, lebo som vynaložil takmer všetku energiu na to, aby som sa tam vôbec dostal. Na posledný kopec som nemal v nohách úplne nič." Počas úvodných 47 kilometrov sa letelo priemernou rýchlosťou 52 km/h. Na druhej strane Egan Bernal hovoril, že favoriti sa nemuseli nikam hnať. "Každý vedel, aká dôležitá bude časovka. Ale po nej to budú úplne odlišné preteky s mnohými útočnými pokusmi," vyjadril sa kolumbijský jazdec, ktorý čaká práve na najťažšie kopce, aby ukázal svoje najväčšie kvality.  
 
Jedným z najvýraznejších jazdcov na podujatí je nepochybne Julian Alaphilippe. Francúzsky pretekár je nesmierne hrdý na žltý dres a verí, že mu ho nezoberie ani časovka jednotlivcov. Nebude však cítiť žiadny zvýšený tlak. "Ako som už povedal mnohokrát, mám za sebou úspešné momenty a všetko ostatné bude už len bonus. Mám však žltý dres a stojí to za to, aby som sa v časovke zničil. Som veľmi motivovaný a chcem obhajovať žltý dres so cťou. Čaká nás náročná trasa. Celý čas sa pôjde hore-dole, na konci stojí pomerne dlhý rovinatý úsek, ale profil je zakončený krátkym, ale veľmi prudkým výstupom, ktorý skutočne zničí vaše nohy," a dodal, že mu to vyhovuje a skutočne vydá zo seba maximum.
 
 
alaphilippe 19 sagan tour dresy start bohfb
Julian Alaphilippe a Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Pred časovkou sa objaví v úlohe favorita Wout van Aert a belgický jazdec môže na Starej dáme napodobniť husársky kúsok, ktorý predviedol na Dauphiné, kde vyhral šprint okresaného balíka a aj ITT. Vie však, že to nebude také jednoduché, pretože do hry už vstupuje vyčerpanosť. "Chcem predviesť dobrú časovku a na trati vydať zo seba maximum. Na Tour som už minul veľa energie, ale v posledných dňoch sa cítim veľmi dobre. Nemôžem predpovedať, ako to dopadne, lebo doteraz sme už všetci stratili veľké množstvo síl. Dobrí budú najmä jazdci na celkové poradie, ktorí sa dobre regenerujú. Thomas, Bernal a aj Tony Martin budú patriť medzi favoritov. S Tonym sme veľmi pracovali na tom, aby sme uspeli v tejto časovke. Kvalitu nájdeme aj v Quick-Stepe, ale Asgreen a Lampaert už strávili hodiny na čele balíka, takže aj oni už budú cítiť únavu," vyjadril sa pretekár, ktorý zažíva na TdF úspešný debut.
 
Svojho tímového kolegu chváli aj samotný Tony Martin, ktorého prekvapilo, že Van Aert dokázal vyhrať časovku na Dauphiné. Týmto triumfom len potvrdil, že patrí medzi absolútnu svetovú špičku, lebo sa tam zišla veľmi silná konkurencia. "Všetci hovoria, že cyklokrosári sú výborní tempári, ale on dokáže v časovke aj vyhrávať. Má len 24 rokov a stále sa zlepšuje. To mu dáva dobrý priestor, aby bol v tejto disciplíne ešte lepší a lepší. Jeho jediným problémom je, že toho dokáže veľmi veľa. Zvláda klasiky, etapové preteky a časovky. Podľa mňa má väčší talent ako Peter Sagan. Môžem mu dať len jednu radu. Aby sa venoval tomu, čo mu ide najlepšie," povedal štvornásobný časovkársky majster sveta.
 
 
alaphilippe 19 sagan tour dresy start bohfb
Wout Van Aert (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Do svojej prípravy na jazdu proti chronometru nechal nahliadnuť Jakob Fuglsang. "Deň, kedy sa odohráva časovka, znamená pre vás narušenie tradičnej rutiny. Dávam si menšie raňajky, po nich si idem pozrieť trať a zvyčajne tam strávim hodinu. Potom sa rozhodnem, či zmením nejaké vybavenie na bicykli. Také štyri hodiny pred štartom zjem ryžu s omeletou, aby som doplnil vhodné množstvo energie. Pripravím si muziku, hodinu pred začiatkom si pripnem štartové číslo a vysadnem na trenažér so slúchadlami v ušiach, aby som sa zahrial. Dvadsať minút pred štartom si obujem časovkárske tretry, skontrolujem bicykel, a keď sa už dostanem na časovkársku rampu, pripravujem sa na utrpenie. Hovorím si, že toto bude bolieť, že na trati budeš mať toho plné zuby." Dánsky cyklista verí, že v dnešnom predstavení získa čas na nejakých súperov a medzi kandidátmi na titul najviac favorizuje Thomasa. Spokojný bude vtedy, ak bude na neho strácať jednu sekundu na kilometer.
 
Presný dôvod odchodu Rohana Dennisa z pretekov stále nebol vysvetlený, ale austrálsky borec poskytol aspoň krátke vyjadrenie na tímovom webe. "Som veľmi sklamaný, že som v tomto bode pretekov skončil. Samozrejme, časovka bola mojím veľkým cieľom, ale vzhľadom na moje pocity si myslím, že som urobil správne rozhodnutie. Mojím spolujazdcom želám len to najlepšie na francúzskych cestách a ďakujem fanúšikom, ktorí ma doteraz povzbudzovali. Dúfam, že v nasledujúcich sezónach sa opäť vrátim na toto skvelé podujatie."
 
 
video v clanku ikonka ciernaPohľad na Petra Sagana v klesaní po Peyeresourde
 
 
V tíme Lotto - Soudal chýbajú technické materiály za 50-tisíc eur, ktoré boli ukradnuté z hotelovej izby po jedenástej etape. Tímovému fotografovi zmizli drahé zariadenia a považuje to za cielenú akciu, keďže v hoteli sa nachádzali aj celky FDJ a Cofidis, nikomu  nič iné nezmizlo. Zdravotné problémy zase riešia v zostave EF Education. Mike Woods spadol na konci jedenástej etapy a vyšetrenia ukázali, že si pri tom zlomil dve rebrá. Operácia nie je nutná a bude pokračovať, ale je to už druhá nepríjemnosť pre Rigoberta Urána, ktorému na podujatí už nemôže pomáhať Tejay van Garderen.
 
 
Výsledky 12. etapy
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:57:53 120
2. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 00:00 50
3. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:28 15
5. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 01:28 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 01:28  
7. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 01:28  
8. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 01:28  
9. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 01:28  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 01:28  
141. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20:56  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 52:26:09 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
6. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:47  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:04  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:09  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 02:33  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 277
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132

 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 54
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 52:27:25
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:30
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 03:16
4. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 13:19
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 23:59
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 25:12
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop