Dianie na Tour: Alaphilippa chvália legendy, Macron bude jazdiť za pelotónom

20.7.2019, 06:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts
Hlavnými správami včerajšieho dňa bolo víťazstvo Juliana Alaphilippa, ktorý nielenže ubránil žltý dres, ale zväčšil aj svoj náskok nad svojimi prenasledovateľmi. Druhou dôležitou správou bolo odstúpenie Wouta Van Aerta a Maximiliana Schachmanna. Na Tour sa objavil, a ešte aj objaví, francúzsky prezident. Petra Sagana čakala na pódiu nečakaná návšteva.
 
Iba po tretíkrát vo svojej kariére dokázal Julian Alaphlippe vyhrať individuálnu časovku a upevnil si tak vedúce postavenie v celkovej klasifikácii Tour de France. Bol tak vôbec prvým domácim jazdcom po 35 rokoch, ktorý v žltom drese ovládol súboj s chronometrom. Pred ním to bol Laurent Fignon, ktorý v roku 1984 ako majiteľ žltého dresu narodený na francúzskom území zvíťazil v tejto disciplíne. „Videl som svojho bratranca Franka. Povedal mi, dnes je to pre teba. Urob, čo musíš a ja som to urobil. Mojim cieľom bolo udržať dres, naozaj som si nemyslel, že môžem skončiť pred jazdcami ako Geraint Thomas. Počul som ako všetci v aute plakali. Som rád, že mám takúto kondíciu,“ vyhlásil po jednom z najprekvapujúcejších víťazstiev vo svojej kariére.
 
 
alaphilippe 19 itt tour 2 asofab
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Alaphilippe bol najrýchlejším mužom vo všetkých častiach, na každom medzičase. Svoju najväčšiu rýchlosť dosiahol v klesaní z Côte d'Esquillot, kedy mu tachometer ukázal 77,8 km/h. K výhre sa prehrýzol aj vďaka tomu, že na posledných siedmich kilometroch dosiahol priemerku 51,25 km/h. Druhý najrýchlejší v tejto pasáži bol Kasper Asgeen, ktorého priemerná rýchlosť bola 51,24 km/h, teda o jednu stotinu pomalšia ako v prípade Alaphilippa. Rýchlosť Gerainta Thomasa v tejto časti bola v priemere 50,51 km/h. „Žltý dres ma tlačí ísť nad rámec svojich limitov. Zajtra musíme zdolať vrchol Tourmaletu, je to úplne odlišné od toho, čo sme museli prejsť doteraz. Sme stále ďaleko od Paríža. Každý deň byť v tomto drese je pre mňa bonus, ale nechcem snívať o nemožnom,“ dodal. 
 
Aktuálny držiteľ žltého trička prepísal históriu Tour de France ešte raz. Posledným domácim borcom, ktorý zvíťazil v časovke bol Jean-François Bernard, a to v roku 1987. Len pre zaujímavosť, Bernard v tomto roku vyhral obe časovky na Tour. „Pre nás Francúzov je to niečo úžasné. Už je to veľa rokov, odkedy francúzsky jazdec vyhral časovku na Tour. Alaphilippe nevyhral len tak pred hocikým, vyhral pred Thomasom,“ skonštatoval posledný domáci víťaz „Starej dámy“, konkrétne Bernard Hinault pre noviny Le Bien Public. Ten istý muž verí svojmu miláčikovi. „Fandím mu, keby tu nebol, bolo by to trochu nudné. Môže vyhrať tohtoročnú Tour? Uvidíme na Tourmalete, alebo deň po ňom. Možno môže udržať žltý dres až do konca, ale ešte to nevieme. Má proti sebe dvoch silných súperov, Bernala a Thomasa. Najlepším riešením je útočiť na nich, mal by jazdiť ako doteraz.“
 
 
alaphilippe 19 tour stari vitazi asof Olivier Chabe
Alaphilippe s Merckxom, Thevenetom a Hinaultom (© A.S.O. / Olivier Chabé)
 
 
Na adresu víťaza individuálnej časovky sa vyjadril tiež Sylvain Chavanel, ktorý v pozícii pretekára absolvoval osemnásť Tour. Legendárny francúzsky cyklista momentálne pracuje ako odborník novín L'Equipe a je unesený výkonmi svojho mladšieho krajana. „Julian Alaphilippe je fenomén, šampión. Sledoval som ho, keď prišiel k nám z rezervného tímu Quick-Stepu. Rástol od roka na rok, stal sa svetovou jednotkou. Je to náš šampión, umelec, veľký hráč. Je ako Peter Sagan. Je niekto, kto miluje život,“ nešetril chválou. Chavanel si myslí, že by Alaphilippe mohol vyhrať celé preteky, pretože dokáže jazdiť aj bez pomoci kolegov. „Tím bol postavený okolo Vivianiho, ale jemu to nevadí, on dokáže jazdiť aj bez pomocníkov.“
 
Svoju bodku na Tour de France dal v časovke Wout Van Aert, ktorý mal vážny pád a hneď musel podstúpiť operáciu. Nový belgický šampión v tejto disciplíne tesne pred nárazom do bariéry dosiahol rýchlosť 47,7 km/h, najväčší favorit na víťazstvo tak do cieľa vôbec nedošiel. „Videl tú ranu, okamžite som stiahol bannery zo zábran, aby som mu ju zakryl a nemusel sa na ňu pozerať,“ opísal desivé okamihy Mathieu Heijboer, športový riaditeľ Jumbo Visma. „Toto by sa nikdy nemalo stať. Dúfam, že zodpovednosť prevezme aj Tour de France. Nie je možné, aby bol banner takto pripojený,“ reagoval na celý incident Patrick Lefevere. Hororový moment si prežil aj Maximilian Schachmann, ktorý tiež v piatok ukončil pôsobenie na podujatí. Nemecký jazdec sa ešte dokázal dostať do cieľa, ale vyšetrenia ukázali, že utrpel zlomeninu záprstných kostičiek na ľavej ruke.
 
 
van aert 19 itt 2 asofpb
Wout Van Aert (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Pred výstupom na Tourmalet sa o svoje dojmy podelil Vincenzo Nibali, ktorý už pár dní dozadu ukázal, že na tohtoročnej Tour nebude môcť pomýšľať na celkovú klasifikáciu. Pred dnešným dňom mu patrí 41. priečka, pričom na priebežne vedúceho pretekára stráca takmer pol hodinu. „Je to ťažké, naozaj mi chýbajú sily. Necítim sa dobre, stále dúfam, že sa môj stav zlepší. Zatiaľ nemám čo povedať. Existujú dobré časy, ale existujú aj ťažké chvíle, a to je momentálne moja situácia. Nie som v najlepšom stave, ale musím trpieť, musím to prijať. Takéto okamihy mi pomáhajú stať sa silnejším, pomáhajú mi pochopiť, ako sa cítia moji kolegovia, keď pre mňa odovzdávajú všetko,“ uviedol pre portál Cyclism'Actu a dodal. „Dúfam, že v najbližších dňoch budem lepší, aby som podporil tím a bojoval aspoň v jednej etape.“
 
Počas piatku sa na Tour de France objavil francúzsky prezident. Emmanuel Macron zavítal do mesta Pau, aby oslávil históriu pretekov a hrdinstvo ich víťazov. Stretol sa s Bernardom Hinaultom a Eddiem Merckxom. „Tour je súčasťou francúzskej mytológie. To, čo sa nám na týchto pretekoch páči, je prekonávanie seba a svojich limitov. Sme krajina odvážnych mužov a žien, ktorí radi sledujú tých, ktorí útočia, bojujú, vyhrávajú a dokonca riskujú v zjazdoch,“ vyhlásil pred novinármi. Macron si nenechá ujsť ani etapu s výstupom na legendárny Tourmalet. Celý dnešný deň strávi v spoločnosti Christiana Prudhomma. „Budeme za Julianom Alaphilippom. Je to skvelé, budeme ho pozorne sledovať,“ uzavrela hlava štátu.
 
 
tour 19 etapa 13 macron asofpb
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
Nevídanú spoločnosť si včera na pódiu užíval Peter Sagan. Pri obliekaní sa do zeleného dresu sa vedľa neho objavila belgická modelka Femke Herygersová, ktorá suplovala chorú kolegyňu. „Ešte v pondelok som pracovala doma a už v piatok som bola na pódiu na najväčších cyklistických pretekoch. Minulý týždeň ochorelo jedno dievča a tak ma oslovili. Neváhala som,“ podelila sa o svoje pocity pre noviny Het Nieuwsblad. Herygersovú na pódiu uvidíme častejšie, možno aj po dnešnej etape. „Vzhľadom na jeho veľký náskok v bodovacej súťaži mám tušenie, že sa s ním stretnem častejšie. Mám tu aj iné povinnosti, takže každý deň sa na pódiu neobjavím, ale možno zajtra ešte áno,“ uviedla aj na margo slovenského cyklistu. 
 
 
Výsledky etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 35:00 120
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:14 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 00:36 25
4. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:36 15
5. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:45 5
6. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:45  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:49  
8. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:52  
9. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:58  
10. ROSSKOPF Joey CCC Team link ikonka 01:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 53:01:09 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:26  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 02:12  
4. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:44  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:52  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 03:04  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 03:22  
8. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 03:54  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:55  
10. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 03:55  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 277
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 191
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 184
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 148
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 132
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 54
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 53:03:53
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:08
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 05:50
4. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 17:07
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 27:41
6. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 29:25
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop