Dianie na Tour: Alaphilippe, Rowe a Tony Martin dostali tresty, Offredo tlačí na Sagana

25.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, vg
Pred prvou z troch ťažkých alpských etáp sa na Tour de France odohrali zaujímavé veci. Rozhodcovia potrestali trojicu hriešnikov, bol medzi nimi aj žltý Julian Alaphilippe. Yoann Offredo zas poukázal na Petra Sagana ako na hlas cyklistov. Thomas De Gendt prezradil skutočný dôvod, pre ktorý Rohan Dennis odišiel domov. Do diania zasiahol aj dopingový expert, ktorý vo svojom príspevku upozornil na nebezpečenstvo nakazeného mäsa.
 
Včerajšia etapa vyčarila úsmev na perách Mattea Trentina. Jeho počínanie v posledných kilometroch bolo zaujímavé tiež zo štatistického pohľadu. Z vrcholu Col de la Sentinelle do cieľového Gapa letel priemernou rýchlosťou 53,6 km/h, pričom v určitom bode mu namerali maximálku 75,6 km/h. Práve vo finálnom klesaní zveľadil svoj náskok a definitívne rozhodol o svojom víťazstve. Pre Mitchelton – Scott to bolo štvrté prvenstvo v tohtoročnej edícii Tour de France, všetky štyri výhry ich jazdci vybojovali z úniku. „Ak by ste nám na začiatku Tour povedali, že domov odídeme so štyrmi víťazstvami, áno, určite by sme to brali. Je veľmi zriedkavé, že existujú tímy, ktoré dokážu vyhrať štyri etapy a všetky z únikov. Je to dosť pôsobivé, ale my sme ešte neskončili,“ naznačil Matt White, športový riaditeľ, ďalšie plány svojho celku. Dá sa očakávať, že jeden z ich vrchárov sa pokúsi vyhrať niektorú z nasledujúcich troch etáp.   
 
 
trentin 19 radost po triumfe asofpb
Matteo Trentin (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Talian nosiaci dres európskeho šampióna nebol jediným pretekárom Mitcheltonu vo včerajšom úniku. Okrem neho sa celý deň vpredu ukazoval aj Christopher Juul-Jensen. „Potrebovali sme dostať dopredu buď Daryla alebo Mattea, pretože sú to rýchli chlapci, ktorí vedia šprintovať. Ale veľkým hrdinom dňa bol Chris,“ pokračoval White. Rovnaký názor zdieľal aj muž, ktorý po etape prijímal gratulácie. „Bol pre mňa veľkou pomocou. Rozprávali sme sa spolu a rozhodli sme sa, že bude pokrývať skoré útoky a musím povedať, že ich pokryl veľký počet. Potom, keď sa odtrhli silní pretekári, bol som schopní ísť s nimi. Bol to perfektný scenár.“ Trentin sa v stredu zapísal do dejín Tour de France a tiež talianskej cyklistiky. Je vôbec prvým pretekárom narodeným na Apeninskom polostrove, ktorý v tomto storočí vyhral etapu v troch ročníkoch „Starej dámy“. Od roku 2000 sa to nepodarilo žiadnemu Talianovi.  
 
Posledné tri dni sa nemusel ísť pretrhnúť, mohol sa šetriť pred rozhodujúcimi etapami. Napriek tomu Julian Alaphilippe urobil jednu chybu, kvôli ktorej musel zaplatiť pokutu deväťsto eur, stratil nárok na odmeny v hodnote osemsto eur a prišiel tiež o 25 UCI bodov. Alaphilippe totiž porušil protokol, keď v utorok v Nîmes zabudol absolvovať tlačovú konferenciu, ktorá je pre držiteľa žltého dresu povinná. Francúz celý incident nekomentoval, namiesto toho žartoval. „Vyhral som šprint v balíku. Nebolo to jednoduché, dal som do neho všetko. Myslím si, že to bol jeden z mojich najlepších šprintov v kariére,“ smial sa na tlačovke v Gapa, na ktorú už prišiel. Alaphilippe neprepol do vážnejšieho režimu ani pri komentovaní dnešnej previerky. „Určite bude bolieť, ale ešte som nevidel jej profil,“ citovala jeho slová belgická televízia Sporza.
 
 
trentin 19 radost po triumfe asofpb
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Nielen aktuálne vedúci jazdec mal čo vysvetľovať. Na koberček si rozhodcovia zavolali tiež Tonyho Martina a Luka Rowa, aby ich následne diskvalifikovali z podujatia. Obaja sa počas včerajšej etapy dostali do kolízie. „Rozhodnutie je podľa mňa veľmi prísne. Hodinu som sedel v dodávke UCI a sledoval video. Povedal som rozhodcom, že za toto nemôžu Tonyho vylúčiť, a ani mňa. Každý si môže pozrieť video a urobiť si svoj názor. Áno, urobil som chybu, musím s tým žiť. Obaja sme sa snažili bojovať o pozíciu pre našich lídrov, ja pre Bernala a Thomasa, Tony pre Kruijswijka. Obaja sme urobili chybu. Úprimne je mi to ľúto, čo sa stalo. Idem teraz domov. Veľmi ma mrzí, že opúšťam skvelú partiu, a že už nebudem môcť svojmu tímu pomôcť,“ kajal sa cez video na Twitteri pretekár Ineosu. 
 
Celý čas vedľa neho sedel druhý hriešnik, ktorý tiež opísal celý incident zo svojho pohľadu. „Je to pre mňa veľký šok, myslím to, že nás vylúčili z pretekov. Myslím si, že je to prísne rozhodnutie rozhodcov, ale musíme ho prijať. Škoda, že nám nedali druhú šancu. Mali by sme do tohto športu zaviesť túto možnosť, ospravedlniť sa a dostať šancu na nápravu. Vypäté situácie prinášajú takéto skraty. Päť hodín sme sa pražili na slnku a obaja sme sa snažili vytvoriť pozície pre našich lídrov. Boli sme na hranici limitu, preto prišlo ku konfrontácii. Je mi ľúto, čo sa stalo. Okamžite po tom incidente som sa cítil zle, ale niekedy sa to v zápale boja stáva. Prosím o prepáčenie Luka a celý tím Ineos,“ riekol jazdec Jumbo – Visma, ktorý si následne iba zúfalo vydýchol. Svoje vyhlásenie k incidentu ponúkli oba tímy, vytvorili ho spoločne. Zástupcovia britského a aj holandského celku by prijali finančnú pokutu a varovanie, diskvalifikácia je podľa nich prísna.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSpoločné vyjadrenie Rowa a Martina
 
 
Do prvej z troch ťažkých alpských etáp nastúpi v nezávideniahodnej situácii celok Sunweb. Dnes sa na štart postaví iba pätica ich jazdcov, pretože včera večer ukončil svoje pôsobenie na Tour Søren Andersen. „Jeho problémy sa zhoršili v utorok a počas sedemnástej etapy bol Søren úplne zničený. Nemá zmysel, aby ďalej pokračoval,“ komentoval rozhodnutie Anko Boelens, tímový lekár. Andersena trápila bolesť v oblasti panvy, nemohol poriadne sedieť. „Mrzí ma, že musím opustiť Tour, ale už niekoľko dní som nemohol sedieť v sedle. Dnes to bolo naozaj zlé. Je preto logickým rozhodnutím, že z Grand Tour odídem a zameriam sa na to, aby som sa čo najskôr zotavil.“ Andersen je už tretím mužom z nemeckého zoskupenia, ktorý nepríde do Paríža. Už pred ním z podujatia odstúpili Wilco Kelderman a Cees Bol
 
Jednu z dôležitých kapitol, ktoré píše tohtoročná Tour de France, je horúce počasie. Peter Sagan už pred pár dňami kritizoval Asociáciu profesionálnych cyklistov, ktorá má chrániť záujmy profesionálnych cyklistov. Včera Peter vyhlásil, že už nemôže urobiť viac preto, aby sa nejazdilo v takých teplotách. Yoann Offredo s tým nesúhlasí. „Teplé počasie k cyklistike patrí, len veľmi málo jazdcov sa naň zvykne sťažovať. Sagan kritizoval CPA za to, že nekonali, a má pravdu, musia sa urobiť opatrenia. Ale ktoré? Rozhodcovia sú dosť inteligentní na to, aby v prípade potreby posunuli hranice pre občerstvovanie a neohrozili zdravie pretekárov. Sagan je tým jazdcom, ktorý musí konať. Má na to právomoc, je majstrom sveta, on je jedným z tých ľudí, ktorí môžu povedať dosť. Nie každý cyklista si to môže dovoliť. Ten pretekár musí byť majstrom na bicykli, ale musí byť majstrom aj mimo neho. A to Sagan je,“ vyhlásil Offredo pre Cyclism'Actu.
 
 
trentin 19 radost po triumfe asofpb
Yoann Offredo s Rossettom v úniku (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Vo štvrtok zamieri pelotón na legendárny Col du Galibier a na ňom by sa mala rozohrať bitka najlepších vrchárov o žlté tričko. Thibaut Pinot avizoval, že aj keď cíti silu vo svojich nohách, ešte nebude chcieť plytvať energiou. Hlavne preto, že v piatok a sobotu sú cieľové stúpania pre neho vhodnejšie. „Pamätám si, čo som urobil cez víkend. Štvrtok očakávam veľkú bolesť, ale budem bojovať. Je zrejmé, že nikto z adeptov nebude čakať na sobotu. Podľa môjho názoru ale v osemnástej etape veľa rozruchu nenastane, aspoň z mojej strany. Útočiť budú iba Landa a hráči, ktorí už majú väčšie straty, ostatní sa budú šetriť na ďalšie dva dni. Piatok a sobotu budú na programe kratšie a intenzívnejšie etapy, pre mňa ako stvorené. Teším sa na kopce Tinges a Val Thorens,“ dušoval sa na webovej stránke tímu Groupama – FDJ.  
 
Pre tímové stránky ponúkli svoje komentáre aj Geraint Thomas a Steven Kruijswijk. Prvý menovaný si nemyslí, že vysoká nadmorská výška by mu mala robiť nejaké problémy. Thomas si dokonca spočítal, že ak vylezie na Galibier so stratou, už ju v klesaní nebude schopný zmazať. „Tri dlhé stúpania vo vysokej nadmorskej výške, bude to ťažké. Nezdá sa ale, že by ma to malo nejako ovplyvniť. Ak budeme na vrchole posledného kopca strácať 40 sekúnd, bude ťažké ich získať naspať v zjazde. Nie je príliš technický a je veľmi rýchly. Na vrchol Galibieru sa budem štverať z plných síl, pôjdem možno aj na sto percent.“ Druhý menovaný nebol taký zhovorčivý. Spoliehať sa bude na svojich silných kolegov a na svoje nohy, ktoré ho v 106. ročníku podujatia ešte nesklamali. „Nasledujúce dni budú ťažké, ale cítim sa dobre. Zatiaľ ide všetko tak, ako som si predstavoval.“
 
 
kruijswijk 19 tour novinari detail asofab
Steven Kruijswijk (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Ešte aj po včerajšej etape niektoré médiá riešili nečakaný odchod Rohana Dennisa, keďže nasadol do auta v etape, ktorá predchádzala individuálnej časovke. V nej mal byť Dennis jedným z kandidátov na zisk vavrínu. Aj keď samotný pretekár ponúkol svoje vyjadrenie v deň, kedy z Tour odišiel, medzi ďalšími jazdcami v pelotóne sa šuškajú iné veci. „Počul som, že dostal sľuby týkajúce sa kolies, bicyklov a aerodynamického oblečenia, že budú lepšie. Lenže skončilo to iba pri sľuboch. Myslím si, že to je dôvod, prečo sa vzdal. Nedali mu to, čo sľúbili. Keď ste majstrom sveta, je pravdepodobné, že vás niečo také frustruje,“ prezradil Thomas De Gendt. Tajnosti neurobil už ani Dylan Teuns, Dennisov kolega. „Už to nie je hlavná téma v našom tíme. Napriek tomu nie je ľahké o tom hovoriť, pretože to, čo sa hovorí, je pravda. Budúci rok sa veľa zmení, príde k nám McLaren. Možno sa im podarí presvedčiť ho. Dúfam, že nájdu najlepšie možné riešenie pre obe strany.“
 
Počas tohtoročnej Tour de France sa už riešili ketóny, na pretras však prišiel aj Alberto Contador a jeho dopingová kauza. Douwe de Boer totiž publikoval článok, v ktorom upozornil na skutočnosť, že látka klenbuterol sa môže dostať do tela aj prostredníctvom konzumovania mäsa. „Čína a ďalšie ázijské krajiny využívajú klenbuterol ako doplnok pri chove zvierat a ten sa dostáva do ich moču a tiež mäsa. Atléti, ktorí takéto mäso konzumujú sú vystavení riziku, že budú na túto látku pozitívne testovaní,“ píše antidopingový expert a konzultant vo svojom príspevku. Jeho plné znenie nájdete na stránke Cycling Opinions. De Boer poukázal na skutočnosť, že Contador sa mohol "nakaziť" z jedla, Španiel sa vtedy na to odvolával. Zároveň ho prekvapilo, že Svetová antidopingová agentúra každý rok eviduje čoraz viac pozitívnych testov na túto látku. „Podľa mňa je veľmi pravdepodobné, že ide skôr o dôsledok konzumovania kontaminovaného mäsa ako o aktívne zneužívanie klenbuterolu športovcami,“ vysvetľuje expert na doping. Podľa neho na zozname rizikových jedál nie je len hovädzie a bravčové mäso, ale aj rybie, ktoré sa z Číny vyváža do celého sveta.
 
 
Výsledky 17. etapy
1. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 4:21:36 120
2. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:37 50
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:41 25
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:41 15
5. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41 5
6. IZAGIRRE Gorka Astana Pro Team link ikonka 00:41  
7. OSS Daniel BORA - hansgrohe link ikonka 00:44  
8. PÉRICHON Pierre-Luc Cofidis, Solutions Crédits 00:50  
9. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 00:50  
10. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:55  
131. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 26:27  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 69:39:16 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:35  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:47  
4. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:50  
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 02:02  
6. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:14  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:54  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 05:00  
9. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:33  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:30  
77. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:41:53  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 64
2. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 50
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 38
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 33
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 29
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 69:41:18
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 13:31
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 42:00
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 49:15
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 51:24
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 51:49
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop