Reakcie: Neutralizáciu tímy prežívali rôzne, viaceré poukázali na nespravodlivosť

26.7.2019, 17:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Akoby nestačilo, že táto Tour bola najdramatickejšou v tomto miléniu a v úvode 19. etapy šokujúco musel odstúpiť francúzsky miláčik a najlepší muž Pyrenejí Thibaut Pinot, no o slovo sa prihlásila aj príroda a zabránila cyklistom absolvovať posledné stúpanie na Montée de Tignes. Cyklisti na celkové poradie sa však až spätne počas zjazdu dozvedeli, že cieľ etapy už vlastne bol na vrchole Col de l'Iseran, a to vyvolalo veľké kontroverzie.
 
Po kontroverznom vyvrcholení 19. etapy Tour sme zozbierali 19 reakcií hlavných aktérov. Nespokojní boli najmä v Quick-Stepe a Mitcheltone. Ineos si užíval žltý dres a aj Thomas už definitívne uznal Bernala za najsilnejšieho a avizuje, že je pripravený pomáhať.
 
 
alaphilippe 19 tour v skupine asofab
Riaditeľ pretekov Christian Prudhomme (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Veľmi nahnevane vyzeral Julian Alaphilippe, ktorý však časom vychladol a zhodnotil to reálne. "Nemyslím si, že by som sa ešte dostal do žltého dresu. Porazili ma jazdci lepší, než som ja. Tak to prosto je. Čakal som to. Dal som zo seba všetko a nemôžem sa z ničoho viniť. Bolo snom nosiť tento dres. Živil som ho ešte dlhšie, než som čakal, a každý deň som bojoval. Maillot jaune mi dovolil snívať, ale nikdy som si nemyslel, že vyhrám Tour," povedal Sporze. V tíme sú na neho podľa statusu na sociálnej sieti veľmi hrdí: "Máme po intenzívnej Tour, ktorá nás povozila na húsenicovej dráhe emócií, a bola napínavejšia než akákoľvek epizóda Game of Thrones. Jedna vec je istá - Julian, boli sme na teba celé tri týždne veľmi hrdí!"
 
Situáciu komentoval športový riaditeľ Quick-Stepu Geert Van Bondt. "Je škoda, že zvyšok pretekov bol zrušený. Mysleli sme si, že Julian všetko doženie v zjazde. Ale bezpečnosť jazdcov je dôležitejšia než preteky. Je to tá najdôležitejšia vec. Dúfali sme, že Julian ešte bude v hre a aspoň virtuálne sa vráti do dresu, no potom sa dozviete túto správu cez rádio a je to trochu prekvapenie. Ale na Tour predsa nezrušia etapu pre nič za nič. Alaphilippe mohol v zjazde dohnať stratu a aj si trochu oddýchnuť pred výstupom na Tignes. Ale aj to stúpanie by mu možno sedelo viac, bolo kratšie a nižšie. Potom by sa mohli diať veci. Ale zajtra budú mať ostatné tímy na starosti kontrolu pretekov, Alaphilippe môže odštartovať s trochu odľahčenou mysľou."
 
 
alaphilippe 19 tour v skupine asofab
Julian Alaphilippe počas etapy (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Výrazne do etapy prehováral tím Ineos. Sporza odychtila manažéra Davida Brailsforda: "Bez ohľadu na situáciu na pretekoch, A.S.O. urobila veľmi odvážne rozhodnutie. Rýchlo konali a zastavili preteky. Super. Toto bolo veľmi správne, aby sme videli, čo sa udialo, lebo to prekračuje preteky. Zdravie všetkých zúčastnených je to najdôležitejšie," opísal rozhodnutie Brit, ktorý je blízko k siedmemu triumfu svojho zverenca na Starej dáme. "Dnešok bude určite ešte dlho predmetom diskusií. Mohli etapu aj zrušiť, ale to by bolo nefér. Musíte niekde odmerať čas a vrchol Iseranu je logickým miestom. Nebola iná alternatíva. Každý vedel, že sa rozhodne v etape a nie záverečnom stúpaní. Preto sme tak tvrdo pracovali. Odvážnym šťastie praje," dodal.
 
Aj keď sa to nedá tvrdiť bezvýhradne, najviac z rozhodnutia rozhodcov zrejme vyťažil Egan Bernal, ktorý mal pri sebe nespolupracujúceho Simona Yatesa a pred sebou ešte 28 kilometrov, z toho iba poslednú tretinu v kopci. Za ním šla skupina, ktorá dobrou spoluprácou mohla skresať z jeho náskoku. Športový riaditeľ Servais Knaven mal zmiešané pocity: "Teší ma, že je Egan v žltom, ale som aj sklamaný, lebo sme nemohli etapu dokončiť. Možno by si ukrojil ešte viac času. Takto máme pred sebou ťažký deň, lebo rozdiely zostali malé." Bernal sa napokon do cieľového Tignes dopravil autom a tam mu odovzdali žltý dres.
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Egan Bernal v momente zisku žltého dresu (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Tímový web neskôr priniesol aj reakciu hlavného aktéra Egana Bernala: "Ak mám byť úprimný, netušil som, čo sa deje. V rádiu mi povedali, že preteky skončili a ja som im odvetil: 'Nie, ja pokračujem'. Rozprávali na mňa po anglicky a nebol som si úplne istý. Až potom som zastal a môj športový riaditeľ mi povedal, že už som v žltom. Vtedy mi odľahlo (a vznikla fotografia vyššie, pozn. red.). Je to neskutočné, neverím tomu. Zajtra idem naplno, potom prídem do Paríža a až keď prekročím pásku, až vtedy uverím, že je to skutočnosť. Ešte nás čaká ťažká etapa, ale krátka. Dám do toho všetko. Bolo by úžasné stať sa prvým kolumbijským víťazom Tour de France."
 
Geraint Thomas neutralizáciou možno prišiel o celkové víťazstvo, keďže v závere sa to mohlo ešte rôzne zomlieť. Musel však držať tímovú líniu a tešiť sa zo žltého dresu tímového kolegu. "Bolo to vtipné, lebo ak by sme o skrátení pretekov vedeli dopredu, na Iserane by sa oveľa viac pretekalo. Ale čo už. To nemá nikto v rukách. Je to celé "ak" a "keby". Ale hlavná vec je, že máme žltý dres v tíme a sme v dobrej pozícii. Už stačí len zajtra ísť a dokončiť robotu. Do poslednej etapy vstupujeme s Eganom v žltom. Hlavne nech to už doklepne. Ale má obstojný náskok na všetkých. Teraz ho plne podporujem, od štartu je neskutočný a má fenomenálny talent."
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Egan Bernal po zisku žltého dresu (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Koleso Bernala si z úniku držal iba Simon Yates: "Ten kopec bol hnusný, dlhý a nebol tam žiaden kyslík. Cítil som sa dobre, hoci ma odpárali, v zjazde som sa dokázal vrátiť a už som sa hotoval zabojovať o etapu. Je to deň plný sklamania. Snažil som sa byť vpredu, ale počasie neovplyvníte. Tak to už chodí. Zajtra je nový deň a nová šanca." Spokojný logicky nebol Matthew White z Mitcheltonu: "Pre Simona a Egana Bernala to bol zmarený deň. Pre Bernala menej, keďže sa dostal do dresu lídra pretekov. Tá erózia sa nedala inak riešiť, než tak, ako povedali organizátori. Žiadnym iným spôsobom by preteky nemohli pokračovať. Miesto, kde zastavili preteky, bolo tým najlepším, lebo jedine tam mali jasné časové rozostupy s tým technologickým vybavením, čo mali." Aj v tímovom aute to museli poriadne rozdýchať. Bojovali o etapový triumf, no zrazu bolo po ňom. Za všetko hovorí toto video, ktoré zverejnili na Twitteri.
 
Od záveru si čo-to sľuboval aj Emanuel Buchmann, no aj on situáciu rešpektoval a opísal na webe Bory-hansgrohe: "Bola to čudná situácia, ktorú som ešte nezažil, aby mi povedali cez rádio, že preteky boli zastavené. Najskôr sme tomu v mojej skupine neverili, ale potom sme zistili, že každý máme rovnakú informáciu, a tak sme zastavili. Bolo to zrejmé každému, že cez krúpy a blato sa nedá jazdiť. Dnes som sa cítil veľmi dobre a možno by som na poslednom kopci mal šancu, ale situácia sa nedá zmeniť. Preteky sa rozhodnú po zajtrajšku. Stále si verím, cítim sa silný a som vďačný Gregorovi za pomoc. Bol silný a udržal sa pri mne veľmi dlho. Je dôležité byť zajtra plne sústredený. Niektorí adepti na celkové poradie, ktorí sú v GC trochu nižšie, to zajtra skúsia na prvom stúpaní. Tam už nemajú čo stratiť, takže do toho dajú všetko. Ak budem mať nohy, aj ja sa pokúsim atakovať, lebo už sa nemusím na nič šetriť. Zajtra dupneme na plyn!"
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Aj v Jumbo-Visma boli mierni, aj keď im situácia príliš nevyhovovala, pretože ako jediní mali ešte pri Kruijswijkovi domestika. "Oznámené rozhodnutie vnímame ako dobré, zosuv pôdy a dážď urobil cestu do Tignes neprejazdnou. Veľmi to ale neprospieva našej bitke o celkové pódium v Paríži. Na Iserane sme videli veľmi silný tím a už sa nevieme dočkať, kedy zajtra vydáme zo seba všetko," napísali na svoj Twitter. "Bolo to rozumné rozhodnutie. Ako organizátor to nespravíte neopodstatnene. Aj my sme boli sklamaní, lebo do cieľa ešte zostávalo 30 kilometrov. Pred výstupom na Iseran si borci vzali bundy, aby sme sa pripravili na zjazd. Šli sme ešte s rezervou. Je to pre nás veľké sklamanie," doplnil športový riaditeľ Frans Maassen.
 
Svoj pohľad poskytol cez tímový web aj Alejandro Valverde: "Bol to zvláštny deň. Šli sme do úniku s mysľou sústredenou na skupinu za nami, že ak by Mikel došiel našu skupinu, pomohli by sme mu. Keď sme začali zjazdovať a Mikel mal dobrú pozíciu, z rádia sme sa dozvedeli, že etapa bola zrušená, je silné krupobitie a na cestu sa zosunula pôda. Zastali sme vo Val d'Isére, kedy nám Christian Prudhomme povedal, že všetko je zablokované a nedá sa prejsť, že je koniec a že sa časy vezmú od Iseranu. Nemohli sme urobiť viac než nasadnúť do áut, dostať sa na pásku a začať rozmýšľať o zajtrajšej poslednej bitke."
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Alejandro Valverde v úniku (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Športový riaditeľ Treku-Segafredo Kim Anderson si myslí, že neutralizáciou prišiel Porte o posun do Top 10. "Z toho, čo sme videli, nemali inú možnosť. Bolo to správne, ako neutralizácia, tak aj meranie času od Iseranu. Richie sa mal dobre, bol vtedy akurát za Thomasovou skupinou. Nemali sme dnes šťastie, lebo Richie podľa mňa mohol poskočiť ešte o viac miest. Zajtra to ale nie je ešte dokonané, uvidíme rovnaký scenár - jazda naplno a pekné pretekanie. Táto Tour si zaslúži zajtra pekné finále."
 
Nespravodlivosť takejto neutralizácie vidieť z vyjadrení Romana Kreuzigera, ktorý šiel v skupine, ktorá sa o konci etapy dozvedela ešte počas stúpania. "Nikdy sa mi nič podobné neprihodilo. Ale bezpečnosť nadovšetko, pretekať v takých podmienkach sa nedalo. Dnes sa šlo naplno od začiatku, bláznivo sa pretekalo. Keď som kúsok od vrcholu dostal informáciu, že na kopci sa končí, šiel som úplné maximum, aby som minimalizoval stratu," cituje ho iDnes.cz
 
 
alaphilippe 19 tour v skupine asofab
Vrtochy počasia (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Polemiku s rozhodnutím vyjadril aj Zdeněk Štybar pre televíziu Nova: "Julian by určite nejaký čas v zjazde stiahol, ale teraz oň prišiel bez toho, aby sa mohol pobiť až do cieľa. Nemôžem a ani sa nechcem vyjadrovať k rozhodnutiu, lebo som to videl v televízii, ale myslím si, že tam musí byť veľký chaos. Niečo podobné som zažil len na San Reme, keď sme šli na kopec Turquino, začalo snežiť, tak sme vliezli do autobusov a tie nás cez Turquino previezli, ale potom sme nastúpili na bicykle a pokračovali. Ale nezažil som, aby celú etapu zrušili. Protest sa dá podať, ale neviem, či tým niečo vyriešia. Všetci musia rešpektovať to rozhodnutie."
 
Veľké šťastie mal Romain Bardet, ktorý už bol vzadu, nemal šancu na ďalšie vrchárske body a jeho súperi si už nemohli pripísať ďalšie z cieľového stúpania. Keďže aj zajtra môže zvíťaziť niekto ako Bernal, bude to mať veľmi ťažké s bodkovaným dresom. "Nevedeli sme o tých otrasných veterných podmienkach. Počul som to cez rádio, ale šiel som oddychovým tempom. Preteky už pre mňa skončili a šetril som sa na zajtra. Keď vezmem do úvahy skúsenosť ľudí, ktorí urobili toto rozhodnutie, je to samozrejme správne pre ochranu zdravia jazdcov. Dnes som mal zlý deň, snáď sa zajtra budem cítiť lepšie a aj budem jazdiť taktickejšie."
 
 
bardet 19 tour pohlad asoftm
Romain Bardet (© A.S.O. / Alex Broadway)
 

Peter Sagan mohol byť rád, že sa nemusel lopotiť v cieľovom stúpaní. "Boli to iné preteky, než ľudia čakali, a máme nového lídra. Nebol dôvod, aby sme riskovali životy v búrke a kope blata na ceste. Už sme včera mali búrku na konci pretekov. Dnes to malo byť ešte horšie. Organizátori urobili najviac, čo mohli. Ja tu nie som na vynášanie súdov," cituje Petra letour.fr.

Jonathan Rowe z EF Education First si na sociálnej sieti zažartoval. "Počul som správy, že jazdci EF Education First po trati pokračujú. Boj s blatom, snehom a štrkom je normálna časť ich pretekárskeho kalendára."
 
Už z tímového autobusu sa na chaotický záver pozeral smutný Thibaut Pinot, ktorý mal zrejme ako jediný šancu zastaviť Ineos. Včera sa k jeho problémom nepriznali. Jeho slová po etape sme našli na francúzskom webe 20 minutes.fr: "Napriek všetkému to bolo veľké dobrodružstvo. Odvčera som cítil veľmi ostrú bolesť v stehne, ako niečo natrhnuté. Včera som zaťal zuby. Dnes ráno som mal bolesti, ktoré neprestali. Veril som, že prejdú. Cítil som, že som schopný to zvládnuť. Bez toho by som určite zvládol vyhrať Tour. Ale nikdy človek nevie. Samozrejme, že sa opäť zdvihnem, ale už ma to nebaví. Toto potrvá nejaký čas."
 
 
 
 
yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:48  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:28  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:55  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:35  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:14  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:17  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:25  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:28  
82. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:28:49  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 58
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 20:45
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 52:53
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 58:07
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:03:48
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:13:35
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop