Dianie na Tour: Dnešná etapa bude skrátená, Pinot šiestykrát odstúpil, Urán nechápal

27.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Ústrednou témou včerajšieho večera bolo počasie a zosuvy pôdy. Kvôli ním sa riaditeľstvo pretekov rozhodlo, že dnes sa pôjde len na jeden kopec. Inak na Tour doznievali príbehy devätnástej etapy. Členovia Groupama – FDJ sa rozrozprávali na tému Thibaut Pinot, Rigoberto Urán vysvetlil svoje agresívne správanie.
 
Na devätnástu etapu Tour de France sa tak skoro nezabudne, pravdepodobne nikdy. Bol to jeden z najhorších dní pre francúzsku cyklistiku. Najväčšie domáce želiezko v ohni krátko po odmávaní etapy odstúpilo, potom ďalší francúzsky cyklista stratil žltý dres, a nakoniec museli byť preteky zastavené. „Takýto scenár sme si určite nepredstavovali, najskôr skončil Thibaut Pinot, potom bola etapa zastavená. Preteky museli byť prerušené kvôli krupobitiu a zosuvom pôdy. Najskôr sa objavila silná búrka. Potom prišlo k zosunu zeminy, ktorá zasypala cestu. Išlo o dvadsať metrov dlhú prekážku a päťdesiat centimetrov hrubú, cesta bola neprejazdná,“ boli slová Christiana Prudhomma, ktoré sa objavili na stránke Cyclism'Actu. Na konci panovali veľké zmätky na ceste, riaditeľ pretekov postup zodpovedných ľudí obhajoval. „Keď sme dostali tieto informácie, okamžite sme sa rozhodli preteky zastaviť. Bolo jasné, že jazdci by riskovali.“
 
Rozhodcovia urobili opatrenia, a to, že etapa nemala svojho víťaza a ani cena pre najbojovnejšieho jazdca nebola odovzdaná žiadnemu cyklistovi. Do celkovej klasifikácie sa zarátavali straty z Col de l'Iseran, na ktorý ako prvý vyliezol Egan Bernal. Aj keď sa všetky tímy zhodli, že zastavenie pretekov bolo správne rozhodnutie, zástupcom niektorých celkov sa nepáčili kroky rozhodcov. Tie dokonca zvažovali, že sa proti rozhodnutiu odvolajú. Podľa RTVS bol medzi nimi Deceuninck – Quick-Step. „Časy sa merali ručne, starým spôsobom, na vrchole Col de l'Iseran. Tohtoročná Tour je šialená. Prináša veľké emócie,“ povedal Prudhomme na margo sťažností ohľadom rozostupov na „poslednom“ kopci. Ďalej novinárom prezradil, koho pasuje do role najväčšieho favorita na zisk žltého desu. „Egan Bernal je momentálne najväčší favorit. Včera a dnes ukázal svoju silu v kopcoch.“  
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Skupina favoritov (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Cyklistické preteky často ovplyvňujú poveternostné podmienky. Napríklad pred šiestimi rokmi silné sneženie zapríčinilo, že na Miláno – San Remo časť pretekov bola neutralizovaná. Jazdci si vtedy nastúpili do autobusov, ktoré ich odviezli na miesto, kde už nesnežilo a opäť sa pokračovalo. Tiež podujatie Okolo Poľska v roku 2016 ovplyvnili silné búrky a husté dažde. Šiesta etapa mala prívlastok kráľovská a pretekári v nej prešli 72 kilometrov v tréningovom režime, čakali na rozhodnutie rozhodcov. Tí sa nakoniec rozhodli etapu zrušiť. Ani Tour de France neobchádzajú problémy s počasím. Dokonca v rovnakej časti Álp už raz poveternostné podmienky úradovali. V roku 1996 boli v programe ôsmej etapy stúpania Col du Galibier a Col de l'Iseran, lenže kvôli zlému počasiu boli oba kopce neprejazdné a vedenie pretekov rozhodlo, že etapa bude skrátená na 46 kilometrov. Vyhral ju Bjarne Riis, ktorý v tom roku vyhral aj celú Tour de France.
 
Druhou zásadnou správou včerajšieho dňa bolo, že Egan Bernal sa stal novým lídrom pretekov a obliekol sa do žltého dresu. Nedopustil tak, aby sa opakovali roky 2010, 2011 a 2014, kedy britský tím ani na jeden deň nemal svojho jazdca v „Maillot Jaune“. Tohtoročná Tour je pre Ineos zvláštna aj z toho pohľadu, že jeho jazdci ešte nikdy nezískali žltý dres tak neskoro. Prvýkrát sa z tohto celku navliekol do žltého dresu Bradley Wiggins v roku 2012, a to po siedmej etape. O rok neskôr Chris Froome získal žlté tričko na konci ôsmeho dňa, v roku 2015 ho mal už po tretej etape. O niečo trpezlivejší museli byť v ďalšej edícii, a bol to opäť Froome, kto ho získal po ôsmej previerke. Zatiaľ najdlhšie naň čakali vlani, kedy ho Geraint Thomas vybojoval v druhom týždni, presnejšie v jedenástej etape, ktorú dokázal aj vyhrať.
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Egan Bernal po zisku žltého dresu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Výkon iba 22-ročného kolumbijského cyklistu, ktorý sa narodil v ten istý deň ako Marco Pantani, na Col de l'Iseran bol pôsobivý, hlavne na posledných šiestich kilometroch. Držiteľ žltého dresu, Julian Alaphilippe, posledných šesťtisíc metrov vyliezol priemernou rýchlosťou 20,2 km/h, Steven Kruijswijk, ktorý tiež skúšal útočiť, na tom istom úseku dosiahol priemernú rýchlosť 21,3 km/h. Egan Bernal bol úplne najrýchlejším pretekárom na finálnych šiestich kilometroch, zdolal ich priemernou rýchlosťou 22,8 km/h. „Nechcel som zastaviť, mne sa zdalo byť všetko v poriadku. Nevedel som, čo sa deje predo mnou, prečo boli preteky zastavené. Potom sa mi do uší donieslo, že mám žltý dres. Nemohol som tomu uveriť a stále nemôžem. Mám na svojich pleciach žlté tričko a dostal som malého leva. Rozplakal som sa,“ uviedol pre portál Cyclism'Actu. Len pre doplnenie informácií, Bernal posledné stúpanie dokázal prejsť priemernou rýchlosťou 22,1 km/h.
 
Svoju stopu v devätnástej etape zanechal aj Thibaut Pinot, lenže inak ako chcel. So slzami v očiach odstúpil z pretekov, a preto si na svoje prvé víťazstvo na niektorej z Grand Tours musí ešte počkať. Jeho najlepším výsledkom zostáva tretie miesto z Tour z roku 2014. „Tieto odstúpenia musia byť súčasťou jeho osudu,“ krútil hlavou Marc Madiot, manažér tímu. Madiot na začiatku etapy veril, že Pinot sa dostal zo svojich problémov. Vo štvrtok večer nemohol chodiť, ale v piatok doobeda sa nesťažoval na bolesti. „Počúval som Rádio Tour a nepočul som jeho meno, keď hlásili prvých jazdcov s ťažkosťami. Myslel som si, že je stále v hre. Mýlil som sa,“ vyhlásil pre francúzsku spravodajskú stránku 20 minutes.  Pinot až na bicykli pochopil, že to ďalej nepôjde. „Na prvom kopci nám povedal, že nemôže šliapať. Nechcel sa však vzdať. Išiel som za ním a povedal som mu, že nikto mu to nebude vyčítať. Poslúchol ma a s plačom odišiel do auta,“ zdôveril sa William Bonnet.
 
 
bernal 19 tour objatie asofab
Thibaut Pinot pred štartom 19. etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Najväčšiu hviezdu celku Groupama – FDJ počas celej kariéry sprevádzajú zdravotné problémy, hlavne na domácom trojtýždňovom etapáku. V roku 2013 odstúpil z domácej Grant Tour kvôli angíne, o tri roky neskôr mu pokračovať zabránil črevný vírus a ďalší rok do Paríža nedošiel kvôli vysokým horúčkam. Celkovo štartoval už na dvanástich Grand Tours, ale až šesťkrát musel svoje pôsobenie predčasne ukončiť. „Začína toho byť veľa. Vlani na Gire mal istotu pódia, teraz sme išli po víťazstvo. Bol kúzelný. Keď som sa dozvedel, čo mu je, pomyslel som si, že to nie je možné. Musí byť prekliaty. Už dva roky si zaslúži niečo vyhrať, ale zakaždým sa mu niečo stane,“ smútil Matthieu Ladagnous. Bolestné chvíle včera prežíval aj Thierry Bricaud, športový riaditeľ. „Nechal som rádio zapnuté, aby som mal informácie o ostatných našich jazdcoch. Nehovorili sme. Chcel sa dostať do hotela čo najskôr, ale nebolo možné ísť rýchlejšie ako pretekári,“ opísal dianie po tom, čo Pinot nastúpil do jeho auta.
 
Neskoro večer sa vo svetových médiách objavili informácie, že vedenie pretekov sa rozhodlo skrátiť dvadsiatu etapu z pôvodných 130 kilometrov na 59. Organizátori reagovali na zlé poveternostné podmienky a neustále zosuvy pôdy, ktoré posledné dva dni úradovali v Alpách. „Proti prírode sa nedá súťažiť. Nebol by som rád, keby sa zopakovala situácia z piatku. Nechcem byť zas nemilo prekvapený,“ povedal pre belgický Het Nieuwsblad riaditeľ pretekov. Dnes tak pelotón vyrazí z Albertville, podľa pôvodného plánu, lenže na prvom kruhovom objazde zamieri rovno na Val Thorens. Namiesto troch kopcov tak pretekári vylezú iba na jeden. Doteraz zverejnené správy tvrdia, že kvôli týmto úpravám vypadla z programu aj šprintérska prémia, takže Peter Sagan by mal byť už istým víťazom bodovacej súťaže. Teda, ak dnes príde do cieľa v limite. Jeho náskok pred druhým Eliom Vivianim je 85 bodov, pričom v hre by malo zostávať už iba 70 bodov. Keďže tieto informácie sa objavili až večer, nikto zo zúčastnených sa nestihol podeliť o svoju reakciu.   
 
 
etapa 20 uprava
profil etapy, 2228 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
 
 
Dusnú atmosféru v závere piatkovej etapy najlepšie vykreslil incident medzi Vincenzom Nibalim a Rigobertom Uránom. Obaja sa dozvedeli, že preteky boli zastavené, lenže kolumbijsky pretekár nie celkom správne pochopil to, čo mu do slúchadiel povedali. „Nevedel som, kvôli čomu boli preteky zastavené, a v ktorom mieste. Preto som chcel, aby sme ešte v zjazde spolupracovali. Oni ale nešli. Nibali mi tvrdil, že je koniec, Thomas sa len usmieval po pod fúzy,“ citovala Urána športová stránka OA Sport. Samotný Urán nebol príliš nadšený z toho, že preteky boli zastavené. Fanúšikovia sa následne zabávali na jeho adresu, keďže internetom kolovali vtipné obrázky, na ktorých sa Urán predieral cez bahno. Nibali celý spor nechcel komentovať, len novinárom povedal, že nechápal, prečo na neho Urán tak zaútočil. Obaja si neskôr všetko vysvetlili a Urán sa Nibalimu aj ospravedlnil.
 
 
 
 
yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:48  
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:28  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:55  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:35  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:14  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:17  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:25  
10. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 06:28  
82. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:28:49  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
4. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
5. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 58
6. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 58
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78:00:42
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 20:45
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 52:53
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 58:07
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:03:48
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:13:35
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop