Dianie na Tour: Bernal je tretí najmladší víťaz, McEwen prezradil kľúč k úspechu

28.7.2019, 07:29 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Po včerajšej etape sa pretekári museli presunúť z Álp do mesta, z ktorého odštartuje dnešná, záverečná, previerka. Na cestu si pribalili dobrú náladu Vincenzo Nibali, ktorý splnil svoju misiu, a Egan Bernal, ktorý narušil hegemóniu britských víťazov z Ineosu. Posledná etapa je atraktívna pre šprintérov, chýbať v nej nebude ani jeden favorit. Robbie McEwen im poradil, čo majú urobiť, ak chcú vyhrať. 
 
Po poslednej alpskej skúške sa všetci pretekári premiestnili z hôr do mesta Rambouillet, z ktorého dnes odštartuje posledná etapa 106. ročníka Tour de France. Ešte pred ňou je dobré pripomenúť si niektoré včerajšie výkony. Napríklad ten, ktorý na Val Thorens ukázal Vincenzo Nibali, pre ktorého bolo víťazstvo v dvadsiatej etape posledné v drese Bahrajnu – Merida na niektorej z Grand Tours. Na záverečnej v tomto roku by nemal štartovať. „Posledných päťsto metrov bolo nekonečných. Na tohtoročnej Tour som chcel vyhrať jednu etapu a na koniec sa mi to podarilo. Minulý týždeň som sa začal cítiť lepšie. Dokončiť preteky nebolo ľahké, ale cítil som, že mám dobré nohy. Ráno sme sa dohodli, že pôjdeme do úniku,“ odpovedal novinárom ešte pred odjazdom. Nibali finálne stúpanie Tour prešiel priemernou rýchlosťou 25,6 km/h.  
 
 
nibali 19 tour triumf podium tbmf
Vincenzo Nibali bol včera aj najbojovnejší (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Hneď v cieli mohli naplno prepuknúť tiež oslavy v tábore Ineosu, ale šampanské buchlo až po premiestnení sa z Álp. Egan Bernal posledný kopec zvládol vyliezť bez väčších problémov a stal sa tretím najmladším víťazom „Starej dámy“. Oficiálne ním bude až dnes, teda vo veku 22 rokov a 197 dní. Iba Henri Cornet, ktorý vyhral Tour v roku 1904 vo veku 19 rokov a 352 dní, a François Faber, ktorý zas na francúzskej Grand Tour dominoval v roku 1909, teda presne pred 110 rokmi, boli mladší, keď sa stali víťazmi. Posledný menovaný bol iba o desať dní mladší ako Bernal. „Narodil sa, aby išiel rýchlo do kopca. Od začiatku som na ňom videl, že je veľký talent. Neustále sa zlepšuje. Je to skromný človek, jeho rodina ho podporuje a má pred sebou svetlú budúcnosť,“ boli slová Gerainta Thomasa, ktoré citoval denník The Guardian.
 
Síce to v tohtoročnej edícii nevyzeralo ako po minulé roky, napriek tomu to bude opäť jazdec britského celku, ktorý do Paríža príde oblečený v žltom drese. Za posledných osem rokov až sedemkrát vyhral Tour de France muž zo zoskupenia Ineosu, respektíve Sky. Tohtoročný triumf je však unikátny, pretože po prvýkrát nejde o britského jazdca. Bradley Wiggins, Chris Froome a aj Geraint Thomas sú z Veľkej Británie. „Skoro som stratil boj o celkovú klasifikáciu v časovke. Snažil som sa ísť naplno, ale stratil som veľa času,“ zaspomínal si Egan Bernal na najťažší okamih na svojej druhej Tour. Ďalej prezradil, kde mal pred svojimi súpermi navrch a prečo. „Bývam v Kolumbii vo vysokej nadmorskej výške. Takže, keď sme vysoko v horách, cítim sa oveľa lepšie ako na začiatku stúpania. Som vrchár, a keď ideme hore, je to stále lepšie. Je to určite moja výhoda.“
 
 
nibali 19 tour triumf podium tbmf
Egan Bernal s celkovým triumfom (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Včera po dojazde veľkú pozornosť médií pútal aj obhajca vlaňajšieho víťazstva. Walesan vysvetlil, prečo je ťažšie vyhrať Tour druhý rok po sebe. „Ak mám byť úprimný, už v novembri som si uvedomil, že obhájiť víťazstvo na Tour bude ťažké. Nie je to vtip, je to fakt ťažké. Vincenzo by povedal to isté, že je ťažké vrátiť sa na rovnakú úroveň kvôli veľkému množstvu rozptýlenia.“ Rozdiely medzi poslednými dvoma edíciami presne neuviedol. „Ak by som mal porovnať minulý a tento rok, bolo to ako noc a deň.“ Novinári sa ho ešte spýtali na budúcnosť a na to, či by mohol vyhrať „Starú dámu“ ešte raz. „Myslím si, že áno. Veľa ľudí si to nemyslí, podceňujú ma. Jeden kamarát mi poslal sms-ku a napísal mi, že som odviedol dobrú prácu a pogratuloval mi k druhému miestu. Pred pár rokmi by to bol pre mňa úspech, teraz som sklamaný.“ Thomas bol v priestoroch cieľa smutný.
 
Dnes cyklisti napíšu bodku za 106. ročníkom, ktorý bol podľa mnohých najnapínavejší a najzaujímavejší za posledných desať rokov. Posledná kapitola prebehne už tradične na Elyzejských poliach, kde sa Tour de France pravidelne končí od roku 1975. „Akonáhle prídete na Champs-Élysées, je to naozaj ťažké. Koncovka býva oveľa rýchlejšia a intenzívnejšia ako akékoľvek iné hromadné dojazdy. Kľúčovým bodom je záverečná zákruta, ktorá sa nachádza 350 metrov od cieľovej pásky. Ak v nej nie ste na správnom mieste, nemáte žiadnu šancu,“ zhodnotil záver Robbie McEwen, ktorý vyhral zelený dres trikrát, no najslávnejší dojazd pre šprintérov ovládol iba dvakrát. Prvýkrát triumfoval na jednom z najslávnejších bulvárov v roku 1999. „Trvalo mi to tri roky. Bol to silný pocit úľavy ako aj vzrušenia, pretože som ukázal každému, kto o mne pochyboval, že to dokážem,“ dodal pre Velo News.
 
 
33
Champs-Élysées (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Na Champs-Élysées sa Tour bude končiť už po 44-krát a zvyčajne sa o víťazovi etapy rozhoduje v šprinte. Iba sedemkrát sa stalo, že by vyhral jazdec z úniku. Medzi tých, ktorým sa to podarilo patria Alain Meslet v roku 1977, Gerri Knetemann v roku 1978, Bernard Hinault v roku 1979, Gilbert Glaus v roku 1983, Jeff Pierce v roku 1987, Eddie Seigneur v roku 1994 a naposledy Alexander Vinokourov, ktorý svoj únik  priviedol do úspešného konca v roku 2005. „Šprintérske tímy spravidla kontrolujú priebeh etapy. Musíte byť naozaj veľmi dobrým pretekárom, ak chcete vyhrať v Paríži z úniku,“ vyhlásil Steve Bauer, ktorý v roku 1987 bol členom uniknutej skupiny, lenže nakoniec sa musel uspokojiť s druhou pozíciou. Za prvým Holanďanom stratil iba jednu sekundu.
 
Posledné dve etapy boli skrátené a šprintéri tak našetrili viac síl ako zvyčajne. Hlavnými favoritmi na zisk víťazstva dnes sú Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Elia Viviani, Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Michael Matthews a Alexander Kristoff. „Viem, že môžem vyhrať, ale tiež viem, že zvyčajne nie som tak rýchly ako Viviani alebo Groenewegen. Nedeľu budeme všetci poriadne unavení a rozdiely medzi nami budú menšie. Možno, že sa mi podarí zopakovať minuloročný šprint. Určite mi nebude chýbať motivácia. Je to moja posledná šanca neodísť domov s prázdnymi rukami,“ utrúsil nórsky cyklista, ktorý vlani dokázal vyhrať pre šprintérov najslávnejší hromadný dojazd, pričom v tom roku nemal na Tour na konte žiadne etapové prvenstvo. Okrem neho aj Groenewegen už vie, ako chutí víťazstvo na Elyzejských poliach, Dylan na Champs-Élysées vyhral v roku 2017. Bolo to pre neho vôbec prvé víťazstvo na Tour a tiež na niektorej z Grand Tours.
 
 
groenewegen 19 tour triumf sagan asofab
Dylan Groenewegen je najväčší favorit (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Viac ako veľmi motivovaný bude tiež Michael Matthews, pretože ani on nechce odísť z podujatia bez etapového prvenstva. „Toto bude moja posledná šanca. Uvidím, aké nohy budem mať po troch týždňoch.“ Víťaz bodovacej súťaže z pred dvoch rokov sa s novinármi z Velo News podelil o svoje skúsenosti. Aj on uviedol, že najdôležitejšie bude byť na správnej pozícii. „Byť na čele v záverečnej zákrute. Je to v nej vždy hektické, šprintéri sa snažia dostať na správnu pozíciu na poslednú chvíľu. Potom už je to len o načasovaní a o tom, či ste za správnym kolesom. Na konci trojtýždňových pretekov je šprint po kockách úplne iný ako akýkoľvek ďalší šprint.“ Spomedzi šprintérov iba Caleb Ewan dokázal vyhrať dve etapy, jeho výsledok môže vyrovnať Elia Viviani, Dylan Groenewegen a Peter Sagan
 
 
Výsledky 20. etapy
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 1:51:53 120
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10 50
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14 25
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:17 15
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:17 5
6. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:23  
7. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
9. POELS Wout Team Ineos link ikonka 00:30  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:30  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po 20. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:11  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:56  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:45  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:15  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:30  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:12  
10. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 07:32  
83. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:44:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 20. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 20. etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 59
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 20. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 23:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 57:35
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 1:02:44
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:04:40
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:20:20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop