Reakcie: Nibali s oslobodzujúcim pocitom, Bernal i Urán o veľkom dni pre Kolumbiu

27.7.2019, 18:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Záverečný horský a skrátený deň nepriniesol takú vrchársku bitku, aká sa v atraktívnom ročníku čakala. Nibalimu sa podarilo využiť vyčerpanosť favoritov v poradí a Movistar sa po ňom pustil neskoro. Šťastný Bernal viackrát spomenul, že vyhral svoju "prvú Tour", Brailsford pripomína najvzrušujúcejšiu Tour. 
 
 
Vincenzo Nibali je mužom posledných dní na Grand Tours a dokonca sa dostal do formy aj na tejto Tour, kde vyzeral veľmi zle. Na Tourmalete sa chcel prvý raz ukázať, ale dopadol hrozne. Dnes na Val Thorens to bola úplne iná pieseň a až na samý vrchol udržal malý náskok pred skupinou favoritov. "Keď som prešiel páskou, pocítil som oslobodzujúci pocit, lebo posledné stovky metrov vyzerali nekonečne. Jediný spôsob, ako by som mohol niečo dosiahnuť, bol atak už od štartu. S náskokom, ktorý sme mali od začiatku stúpania, som veril, že by sa to mohlo podariť. Od minulého roku som nevyhral, takže je to pekná odplata," vravel spokojný víťaz všetkých Grand Tours v cieli pre oficiálnu stránku pretekov. Ocenili ho aj za najbojovnejšieho jazdca etapy.
 
 
nibali 19 tour triumf podium tbmf
Vincenzo Nibali (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Žltý muž si užil prvý deň v najcennejšom drese a vôbec nič nemusel vymýšľať. Egan Bernal sa len pozeral na bezradnú snahu Jumba a Bory, aby vrcholom prešiel spolu s kolegom Thomasom v oslavnej póze. "Je tu ešte jedna etapa, ale tá už zvyčajne prejde v pohode, takže asi už môžem povedať, že som vyhral svoju prvú Tour. Posledné stúpanie bolo veľmi tvrdé. Jumbo-Visma strašne dreli, aby sa dostali na pódium. My sme boli v pohodlnej situácii a osobne som sa cítil veľmi dobre. Som šťastný. Myslím si, že ešte nie som úplne zžitý s tým, čo sa stalo. Je to neskutočné, že som vyhral svoju prvú Tour. Ale ešte zajtra chcem v Paríži prejsť cieľovou čiarou a až potom budem pokojnejší." 
 
Egan nezabudol pripomenúť aj cyklistickú eufóriu, ktorú v Kolumbii pred šiestimi rokmi odštartoval Nairo Quintana, ale nikdy sa mu Tour vyhrať nepodarilo. "Kolumbia je na pokraji svojho prvého triumfu na Tour - vnímam to nielen ako môj osobný triumf, ale triumf celej krajiny. Už máme Giro aj Vueltu, ale Tour chýba a je mi veľkou cťou, že ja sa o to zaslúžim. Môj otec spočiatku nemohol hovoriť, ale keď už bol schopný, pogratuloval mi. Skoro sa rozplakal. Pre nás je to sen. Zvykli sme pozerávať Tour v televízii a mysleli sme si, že je to niečo nedosiahnuteľné. Ako dieťa som si myslel: 'Nebolo by to cool raz tam byť?' ale vyzeralo to byť tak ďaleko. Sme tu a lomcujú mnou emócie." Zajtra sa chystá dekorácia najmladšieho víťaza Tour za posledných sto rokov. Mimochodom, v súťaži do 25 rokov bude ešte ďalšie tri roky, takže na spadnutie môže byť aj biely historický rekord. Úžasné momenty v jeho živote si môže vychutnávať aj v sprievode najbližších. Povzbudiť ho prišli otec German aj priateľka Xiomi (viď. fotografia).
 
 
nibali 19 tour triumf podium tbmf
Egan Bernal s otcom i priateľkou (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Ani Geraint Thomas vo skvelej forme nemal pred sebou žiadnu náročnú úlohu. Kolegovia nasadili tempo, aby sa zbavili Alaphilippa a potom iba čakal na to, či bude musieť brániť Bernala alebo svoju pozíciu, no iste bol rád, že nemusel. Nikto na nich nič nevymyslel, a tak si Ineos druhý raz pripísal double. "Prvé a druhé miesto už nemohol byť lepší výsledok. Egan je tým najlepším jazdcom, ktorý sa predomňa mohol dostať. Pre mňa to bol bláznivý rok a môžem byť na seba hrdý, že som tu dal do toho všetko. Som tu v najlepšej forme a od prvého dňa sme jazdili ako tím. Bolo to úžasné. Myslím, že sme ukázali už po x-krát, že sme silnou jednotkou a vieme, ako jazdiť tvrdo a podávať neoblomný výkon. Som rád, že som toho súčasťou," povedal vlaňajší víťaz.
 
Sir David Brailsford má na konte už siedmu víťaznú Tour so štyrmi rôznymi cyklistami, preto nemusíme váhať nad vyslovením vety, že projekt Ineosu je tým najlepším v celej histórii tohto športu. Až na zaváhanie v roku 2014, z ktorého sa ale poučili a snažili sa odvtedy vychovávať viacero žltých alternatív, prešli každou Tour ako nôž maslom. "Toto je tá najvzrušujúcejšia Tour de France, akej sme sa zúčastnili, a vďaka za to patrí Julianovi Alaphilippovi, ktorý pre žltý dres v každej etape umieral a donútil mnohých ľudí premyslieť si to, o čom boli presvedčení. Pinot urobil niečo podobné v Pyrenejách. Bol agresívny, odvážny a priniesol preteky k nám. Boli sme si vedomí toho, že máme skupinu staršch jazdcov s dobrým výkonom, ale obzerali sme sa po novej generácii. Vtedy sme sa rozhodli, že ňou bude Egan. Ťažko sme oňho bojovali a on sa zas fantasticky vyvíjal. Geraint dal Eganovi rady, vie, čo robí a rád rady rozdáva. Nakoniec to bolo všetko o tom, že vyhral tím. Veľa ľudí spochybňovalo dvojité líderstvo, stávky na dve karty a či to celé vôbec vyjde. Ale vyšlo to perfektne a lepšie to už ani nemôže byť," cituje šéfa tímu web Ineosu.
 
 
nibali 19 tour triumf podium tbmf
David Brailsford (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Jumbo-Visma sa v kopcoch celú Tour snažilo vyrušiť Ineos a Laurens De Plus si poriadne zvýšil svoju reputáciu. Steven Kruijswijk to však nevyužil a v Alpách nenastúpil jediný raz. Nemal nohy. na pódium sa ale konečne a prvý raz v kariére dostal. Pamätáme si na nešťastné Giro i vlaňajšiu Tour s Vueltou... Vyťažil z časoviek, Pyrenejí a prepadnutia sa Alaphilippa s Pinotom. Jeho vyjadrenie sme našli na webe telegraaf.nl: "Konečne. Minulý rok som bol na Vuelte tesne pod pódiom, ale blízko. To vás motivuje. Chcete to dosiahnuť ešte raz a zrazu máte pod rukami hmatateľný výsledok. Tým je pre mňa miesto na pódiu a keď je to na Tour, je to ešte krajšie. Viac som dosiahnuť nemohol, som rád, že to vyšlo."
 
Z najsilnejšej partie favorizovaných vrchárov, ktorá sa celú Tour držala pri sebe, napokon skončil mimo pódia Emanuel Buchmann. Dnes sa mohol oprieť o skvelú robotu Gregora Mühlbergera, no nemecký talent ostal v Alpách pasívny a na celej Tour nastúpil súperom iba raz. To na pódium väčšinou nestačí a výnimka to nebola ani teraz. "Táto etapa síce bola skrátená, ale aj tak to bolo náročné. Posledné stúpanie bolo dlhočizné a tempo vysoké už od začiatku. Boli tam síce rovinatejšie pasáže, kde sme si mohli trochu odfrknúť, ale vyžadovalo si to mentálnu silu. Po troch týždňoch jazdenia musíte zostať sústredení a pedálovať ďalej. Náskok, aký som mal na jazdcov za mnou v GC, bol dosť veľký na to, aby som sa o niečo pokúsil, ale nanešťastie som dnes nemal nohy, takže bol môj pokus neveľmi úspešný. Ale so štvrtým miestom som spokojný, je to veľký výsledok vzhľadom na môj počiatočný cieľ dostať sa do Top 10. Od pódia som nebol príliš ďaleko, ale Kruijswijk a Thomas sú jednoducho silnejší. Toto je najlepší výsledok tohto ročníka, ale ešte prídu ďalšie roky," povedal líder Bory. V tíme môžu byť spokojní. O rok iste budú Buchmann i jeho kolegovia ešte silnejší.
 
 
buchmann 19 muhlberger tour v cieli bohfb
Emanuel Buchmann s Gregorom Mühlbergerom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Heroickému bojovníkovi Julianovi Alaphilippovi napokon ostalo piate miesto. Na Val Thorens zaostal presne o tri minúty v porovnaní s dvojičkou Ineosu. Aj keď mnohí v jeho okolí iste verili, že po vypadnutí Pinota udrží pódium, jeho nohy nesúhlasili. Napokon celkovo zaostal za Buchmannom až o dve minúty, takže v konečnom dôsledku naozaj môže byť s piatou priečkou spokojný. "Ak by mi niekto pred Tour povedal, že toto dosiahnem, nikdy by som tomu neveril. Vydal som maximum, bolo ťažké byť ešte lepším. Očkával som, že skôr či neskôr vybuchnem. Bez Enrica Masa by som finišoval asi štvrťhodinu za ostatnými. Je to v mojej povahe, buď všetko alebo nič. Bojoval som, nechcel som nič ľutovať. Môžem byť na svoju Tour hrdý. Čo by ma malo frustrovať? Všetko bolo ďaleko nad mojími očakávaniami. Prežili sme výnimočné momenty a v mojej kariére sa toho veľa zmenilo." Aj Julian sa iste o rok vráti silnejší a ak to nebude až takýto náročný rok, nemusia byť jeho šance na pódium vôbec nereálne. Navyše, je to cyklista s mimoriadne atraktívnym štýlom pretekania a nečudovali by sme sa, ak by maillot jaune mal na sebe ešte mnoho dní...
 
V redakcii si nepamätáme, aby sa niektorému tímu podarilo dostať troch pretekárov do najlepšej desiatky na Grand Tour. Movistar až na Tourmalet predvádzal veľmi dobrú cyklistiku, oživoval preteky, no spokojný napokon nemohol byť nikto. Žiadny z lídrov iste nesníval o šiestom, ôsmom alebo deviatom mieste.
 
Zvláštne vyznel najmä Mikel Landa, ktorý bol na tom podobne dobre ako Kruijswijk či Buchmann, ale svoju hlúpu stratou z prvej polovice Tour v samom závere Tour absolútne nedokázal riešiť aj napriek tomu, že po každej etape hovoril o pódiu. Dnes zrejme mal aj na triumf, ale nevedno prečo zaútočil až tak neskoro. Obhajoval sa vysokým tempom. "Škoda. Všetci vieme, aký dobrý je Nibali, a keď nastúpi, je vždy ťažké ho chytiť. Alejandro a ja sme sa dostali na ten posledný kopec bez problémov a bola škoda nezvíťaziť, ale celý výstup bol dusivý a ťažký. Nikto z nás sa necítil tak, ako chcel, nikto nebol v poriadku, bolo veľmi ťažké vybočiť z radu, keď sme vo viacerých pasážach jazdili rýchlosťou takmer 30 km/h, a až do konca bolo veľmi ťažké nájsť si pozíciu na útok. Veľmi, veľmi rýchly kopec. Nastúpil som v momente, keď som pred sebou uvidel Nibaliho, ale bolo strašne ťažké udržať toto útočiace tempo. Nevyšlo mi to," povedal smutný Španiel, ktorý mal byť podľa kuloárov na odchode z tímu, no možno napokon ostane. "Táto Tour mi veľmi pomohla. Prišiel som s cieľom byť na pódiu, pád mi to znemožnil a bolo potom ťažké sa posunúť dopredu, ale našťastie som si to v Pyrenejách začal zas užívať. Trpel som veľa a mnoho som sa naučil vecí, ktoré mi budúci rok určite pomôžu.“
 
 
landa 19 tour po dojazde pije movfb
Mikel Landa v cieli (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Ôsma pozícia napokon pripadla Nairovi Quintanovi. Po zlom roku a pol to iste nie je až také zlé a najmä jeho výkon v kráľovskej alpskej etape naznačil, že ešte nepatrí do starého železa a treba s ním rátať. Tam si aj pomohol do Top 10. Dnes sa udržal s najlepšími až do cieľa. Alejandro Valverde má za sebou netradičnú Tour. Po vynechaní Gira sa hovorilo tom, že bude len pomáhať, ale do formy sa dostal a aj keď ho v úvode používali na pomoc, vo viacerých dôležitých etapách sa udržal s favoritmi. No vzhľadom na množstvo lídrov mu pripadla netradičná úloha pasívnejšieho vrchára. Aj on ale preváhal dnešný deň na etapový triumf. Do cieľa sa prirútil iba desať sekúnd za Nibalim.
 
Medzi trojicu z Movistaru sa dostal hrdina spred dvoch rokov Rigoberto Urán. Pred Tour sa na neho v prognózach príliš nemyslelo a nemal ani životnú formu, no jeho ružový dres predsa len bol viditeľný a po patáliach s časovkou, vetrom i pádom sa v posledných dvoch etapách vyšvihol na slušné celkové umiestnenie. To si udržal aj dnes, hoci v skupine trochu visel ako na gume. Pochválil ale žltého krajana. "V Kolumbii cyklistika prekvitá, ešte prídu veľké veci. Nikto si nevie predstaviť, aké je to pre našu krajinu dôležité. Toto je pre borca, akým on je. Zaslúži si to. Toto víťazstvo nie je len Eganove, ale všetkých Kolumbijčanov, ktorí pretekali, aby urobili svoju krajinu hrdou. Ja som skončil dobre, človek vždy chce viac, ale vždy som hovoril, že v pretekoch sa dostanete na také miesto, kde máte byť," zagratuloval svojmu krajanovi Urán v reakcii pre elherado.co
 
 
uran 19 tour s rodinou efefg
Rigoberto Urán s rodinou a priateľmi (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Po spleti všetkých udalostí sa napokon na chvost Top 10 dostal odpisovaný Warren Barguil. Posledný rok a pol to s ním vyzeralo veľmi zle, ale napokon to bola jeho druhá najlepšia Tour. Prakticky v žiadnej horskej etape sa neudržal s vrchármi, ale bol konzistentný a jeho strata 7:32 vôbec nie je zlá. V Arkéa-Samsic s ním museli byť spokojní. "Očakával som iný scenár, že balík bude pohromade na začiatku stúpania. Zaútočil som päť kilometrov pred páskou, nechcel som ľutovať, že som sa nepokúsil. Vtedy som nerozmýšľal o etape ani o poradí. Trochu som sa obviňoval, potom som sa nastavil na to, aby som skončil čo najvyššie. Bolia ma nohy. Dnes som dostal iba 29 sekúnd od Bernala. Teší ma, že som sa dostal do Top 10, pre mňa a tím je to veľmi dobrý výsledok. Pracoval som na sebe," citoval Barguila domáci denník Le Figaro.
 
Prvého Čierneho Petra dostal Richie Porte. Dlho sa pohyboval okolo Top 10, ale dnes sa zlomil a dostal až šesť minút. Ďalšiu nenápadnú Tour má za sebou 26-ročný Guillaume Martin z Wanty - Gobert. Bol to práve on, ktorý sa usalašil na dvanástej pozícii a aj vďaka nemu spolu s Offredom tento tím organizátori uprednostňujú pred niektorými domácimi celkami. Zaostal o 22 minút, ale patrí mu akási líderská pozícia zvyšku sveta po tých najlepších. Martin si pripísal veľké skalpy ako Arua, Bardeta, Kreuzigera, D. Martina a ďalších, hoci tí nemali zďaleka svoju dobrú formu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
V boji o etapu sa aspoň na chvíľu ocitol aj Simon Yates. Hnala ho i túžba po bodkovanom drese, ale telo ho už nepustilo. "Etapa bola krátka, ale ťažká. Som celkom unavený zo včera, veľa síl mi ubudlo, ale výhovorky bokom. V závere som sa snažil, čo to dalo. Tempo bolo od začiatku po koniec vysoké, tak to prosto bolo. Mali sme tu super Tour, nemyslím si, že pred Parížom by si niekto pomyslel, že budeme mať štyri etapy, takže to bolo výborné a už zajtra sa teším na krúženie po Paríži."
 
Peter Sagan nemal najmenšie problémy a opäť bavil divákov. V Paríži ho čaká trofej za siedmy triumf v bodovacej súťaži. "Posledná horská etapa tejto Tour bola neľahká. Po finiši na Val Thorens už len jedna noc a sme v Paríži. Gratulujem Emanuelovi, dnes zajazdil skvele a je na štvrtej priečke v celkovom poradí. Zajtra je šprintérska etapa, dám do toho všetko, aby som dosiahol na Champs-Elysées ten najlepší výsledok."
 
 
landa 19 tour po dojazde pije movfb
Peter Sagan v cieli (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Dekorovať napokon budú aj Romaina Bardeta, ktorý prežil veľmi zlú Tour a koketoval s odstúpením, ale v závere sa aspoň trochu prebral a aj keď sa zďaleka nedostal z krízy, trochu ako slepé kura k zrnu prišiel k bodkovanému dresu. Získal ho iba vďaka dvom etapám a šiestim prémiám. Navyše, vyhral iba jedinu anebola ani kategórie HC. Tak ľahko ako on určite neprišiel k dresu na Tour ešte nikto a nikdy. "Bodkovaný dres ma motivoval snívať už od mala. V roku 2015 som bol k nemu blízko, ale stratil som ho v poslednej horskej etape. Je to pre mňa teraz zadosťučinenie. Budem piatykrát na pódiu na Champs-Élysées, už som preberal rôzne ocenenia, takže je fajn získať niečo iné. Na tejto Tour mi veci nevyšli podľa predstáv, ale ešte si užijem túto trofej a nebudem teraz rozmýšľať, prečo mi to nevyšlo. Je prijateľné zlyhať, ale neprijateľné sa nepokúsiť a nevydať zo seba maximum," vravel na oficiálnom webe pretekov.
 
 
Výsledky 20. etapy
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 1:51:53 120
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10 50
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14 25
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:17 15
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:17 5
6. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:23  
7. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:23  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
9. POELS Wout Team Ineos link ikonka 00:30  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:30  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


yellow ineos
Priebežné poradie pretekov po 20. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:11  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:56  
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 03:45  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:15  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:30  
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:12  
10. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 07:32  
83. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:44:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 20. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 309
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 203
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 198
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 180
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 20. etape
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 74
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 59
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 20. etape
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 79:52:52
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 23:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 57:35
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 1:02:44
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:04:40
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:20:20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop