Petra Sagana zelená nesklamala, Bardet dokázal prekonať sklamanie, Pinot nie

31.7.2019, 12:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V bodovacej súťaži sa žiadne prekvapenie nekonalo a môže za to svedomitý prístup Petra Sagana, ktorý nič nepodcenil a ktorého tentoraz hnala dopredu história. Bodkovaným dresom potešil domácich priaznivcov Romain Bardet a medzi šprintérmi predviedol najrýchlejšie nohy Caleb Ewan.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Peter Sagan a Egan Bernal (© A.S.O. / Alex Broadway)

 
Peter Sagan dokonal jeden zo svojich kariérnych cieľov
 
Nikto v histórii Tour de France nezískal sedem zelených dresov a slovenský jazdec na to potreboval osem edícii. Aj v tomto ročníku sa presadil svojou výkonnostnou a výsledkovou stabilitou, na ktorú sa nechytal nikto z jeho konkurentov.  Colbrelli s Mathewsom boli možno podobne odolní v náročnejších etapách, ale v hromadných dojazdoch im chýbala potrebná rýchlosť. Na druhej strane Viviani alebo Ewan boli na tom lepšie po rýchlostnej stránke, ale ani jeden z nich výrazne nedominoval v rovinatých etapách a chýbali im body z náročnejších previerok. Šprintéri si medzi sebou delili body v hromadných dojazdoch, preto mu nikto neodskočil z tejto skupinky cyklistov.

Po prvej etape bol veľmi sklamaný, že mu ušiel etapový triumf a žltý dres o milimetre. Po TTT už bol maillot jaune stratený. Klasikársky dojazd tretieho dňa si podmanil Alaphilippe a Sagan v cieli priznal, že na páske mu troška došla motivácia. Obliekol sa však do zeleného a už v ňom zostal až do Paríža. Najlepší deň prežil v meste Colmar, keď  jeho kolegovia okresali pelotón a on sa presadil v malej skupine rýchlych jazdcov. Výborný tímový výkon a jeho kvalitný šprint mu vyniesli jediný, ale zato dvanásty triumf na TdF. Na pódium sa dostal ešte v siedmej etape, keď ho pokorili Groenewegen s Ewanom, a úspešný bol vo všetkých etapách, v ktorých to potreboval. Mimoriadne dôležitý úvodný týždeň zvládol mimoriadne dobre, so sľubným náskokom, a súperi stratili motiváciu, pretože potom sa už jazdilo po náročnom teréne.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVýhra Petra Sagana v piatej etape
 

Slovenský jazdec chcel upevniť svoju pozíciu aj v druhom týždni. V úniku dvanástej etapy získal rýchlostnú prémiu, vpredu sa pohyboval aj počas štrnásteho dňa a takisto bodoval na prémii, kým jeho súperi nie, a do brejku sa neúspešne pokúšal dostať aj v pätnástej a osemnástej etape. Po vytvorení dostatočného odstupu a stiahnutí sa konkurencie sa sústredil len na horské etapy, aby ich prekonal bez problémov. Pyreneje a Alpy zvládol bez zaváhania a opäť nechýbal na parížskej ceremónii. Bodovacia súťaž je Saganova súťaž, nikto na neho nevyzrel a ani nevidíme nejakého priameho konkurenta, a platia vyjadrenia, že ju môže vyhrávať dovtedy, dokedy bude chcieť.
 
 
Vrchársky dres rozhodli dva dni vo vysokých horách
 
Organizátori vytvorili vysokohorskú edíciu a chceli, aby bodkovaný dres ukoristil jazdec, ktorý bude najsilnejší na najdlhších a najvyššie položených stúpaniach. Preto sme mohli sledovať netradičný vývoj v tejto klasifikácii. Najskôr Tim Wellens zbieral body v prvej časti pretekov, od tretej etapy vlastnil bodkovaný dres a udržal ho až do osemnástej previerky. Potom ho vystriedal Romain Bardet a táto zmena bola skutočne zaujímavá. Belgický cyklista sa ukázal v šiestich únikoch, ale aj to bolo málo, aby dokázal konkurovať klasickému vrchárovi na dlhých stúpaniach a vo vysokej nadmorskej výške.

Bardetovi stačilo, aby po sklamaní v GC naskočil do dvoch brejkov a v pätnástej a osemnástej etape získal na svoju stranu toľko bodov, aby sa dostal pred Wellensa a svoj náskok udržal až do cieľa. Domácemu cyklistovi pomohlo aj vypadnutie niekoľkých kopcov z itinerára, pretože Bernal na neho stratil len osem bodov. Kolumbijský jazdec by mal určite motiváciu navyše v tomto smere, pretože nikto v histórii nevybojoval v jednom ročníku na Tour žltý, bodkovaný a biely dres naraz. Určite je raritou, že vrchárska súťaž sa rozhodol iba v dvoch etapách.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Romain Bardet s úsmevom v drese (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Kopce ponúkli niekoľko mimoriadne rýchlych predstavení
 
Prvé cieľové stúpanie podujatia La Planche des Belles Filles sa nedá presne porovnať s predchádzajúcimi výstupmi, lebo tentoraz  bol kopec dlhší o ďalších prudkých tisíc metrov. Preto Thomas vyliezol na jeho vrchol o takmer štyri minúty neskôr ako pred dvomi rokmi Aru. Rýchlostný rekord sa lámal na Hourquette d'Ancizan, ktorý S. Yates a Mühlberger prešli za 29:45. V sezóne 2013 prekonali tento kopce v úniku D. Martin s Fuglsangom za 31:08 a ani Chavanel s Kreuzigerom sa nedokázali dostať v roku 2011 v brejku pod tridsať minút. Na stúpaní Mur de Peguéré odolal čas hlavnej skupiny zo sezóny  2017. Froome a spol. vtedy prešli cez jeho vrchol za 26:45 a tentoraz Landa dosiahol čas 26:58. Je zaujímavé, že španielsky jazdec bol pred dvomi rokmi v úniku na Mur de Peguéré a oproti svojmu terajšiemu výkonu bol pomalší o tridsať sekúnd. Na cieľovom stúpaní Prat d'Albis dominoval Pinot s výkonom 27:45, pričom víťaz etapy S. Yates dosiahol čas 30:10.
 
Finiš na Tourmalete odolal po časovej stránke a najrýchlejší výstup stále držia A. Schleck s Contadorom z roku 2011, no ich výstup bol o sedemsto metrov kratší tohtoročný. Pinot ho prekonal za 51:10 a uvedená dvojica dosiahla čas 50:05. Francúzsky jazdec však dosiahol priemernú rýchlosť 22:16 km/h a bola vyššia ako v sezóne 2011. Padol Galibier a jeho posledných a najťažších šesť kilometrov. Quintana tadiaľ prebehol za 22:26 a výrazne prekonal F. Schlecka (23:36) zo sezóny 2011. Jazdec tímu Movistar dosiahol priemernú rýchlosť až 23 km/h. Vysoká nadmorská výška svedčala aj Bernalovi, ktorý sa dostal cez Iseran za 35:30 s priemernou rýchlosťou 21,6 km/h. Na Izoarde išla najrýchlejšie skupina favoritov (40:55), ale ani tá sa nechytala na ročník 2017, keď sa finišovalo na tomto kopci. Barguil ho prekonal za 38:15.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Favoriti v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Medzi mladými pretekármi bude dlho vyčnievať Egan Bernal
 
Kolumbijský jazdec má iba 22 rokov a už sa stal víťazom najväčších pretekov na svete, preto je veľký predpoklad, že súťaž do 25 rokov bude na tomto podujatí ovládať ešte dlhú dobu. Okrem neho zaujali na podujatí aj David Gaudu alebo Laurens de Plus. Francúzsky mladík vyrastá pri Thibautovi Pinotovi na skvelého pretekára a od roku 2016, keď vyhral Tour de l'Avenir, neustále napreduje. Jeho čas ešte príde, sám Pinot ho označuje sa budúcnosť nielen francúzskej cyklistiky, a jeho vrchárske predstavenia na La Planche, kde zhltol Landov nástup, alebo na Tourmalete, keď dostal do červených čísiel mnohých favoritov, tomu dávajú za pravdu.

Laurens de Plus nedokončil Giro, ale na Tour sa pripravil výborne a v kopcoch patril medzi najsilnejších pomocníkov. Belgický cyklista je o rok starší ako Bernal a Gaudu a aj on dokáže byť v kopcoch veľmi silný v takomto mladom veku. Na Tourmalete pomáhal vyčerpávať Kruijswijkových súperov, na Iserane takisto odviedol perfektnú prácu pre svojho lídra a na Val Thorens zničil Alaphilippa. S príchodom do horského terénu sa prekvapujúco nezapojil do súboja o biely dres Enric Mas a premiéra na Tour mu vôbec nevyšla.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Egan Bernal v bielom drese (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Šprintéri si najskôr delili výhry, ale najviac triumfov získal Caleb Ewan
 
Najrýchlejší jazdci v balíku pôsobili vyrovnaným dojmom v prvej časti pretekov a delili si výhry. Ako posledný z nich sa tešil Caleb Ewan, keď si musel počkať až na jedenástu etapu, ale potom už nikoho nepustil pred seba v zostávajúcich dvoch hromadných šprintoch. Vo všetkých troch prípadoch predviedol najsilnejšie zrýchlenie, na ktoré sa nikto nechytal, a nezastavila ho ani náročná druhá časť pretekov. Na podujatie prišiel výborne pripravený, a hoci mu nevyšli úvodné šprinty pre horšiu pozičnú jazdu, jeho kvalita sa naplno prejavila. Až sedemkrát sa dostal na stupne víťazov, teda vo všetkých šprintérskych koncovkách. A z toho dôvodu skonči druhý v bodovacej súťaži. Caleb Ewan dosahuje v tomto roku prelomové víťazstvá a stáva sa smerodajným členom novej generácie šprintérov.
 
Po jednom triumfe získali Elia Viviani a Dylan Groenewegen. Taliansky pretekár disponoval najlepším rozbiehacím vláčikom, ale nie vždy ho dokázal naplno využiť. V druhej časti pretekov mu už dochádzala energia, keď musel pracovať pre Alaphilippa, a vtedy mu nepomohla ani dobrá pozícia pred páskou. Ako v šestnástej etape. Dylan Groenewegen sa musel spamätávať z nepríjemného pádu hneď v prvej etape a chvíľu mu trvalo, kým sa pozviechal. Najlepší šprint predviedol v siedmej previerke. Potom sa dostal trikrát na stupne víťazov, ale do svojej maximálnej formy sa aj vplyvom pádu nedokázal dostať. Šprintérske koncovky pelotónu si podmanili aj Teunissen a Van Aert.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Caleb Ewan (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Jazdci na GC sa naťahovali v kopcoch, bez dominantného tímu je vždy väčšia zábava
 
Sledovali sme sviežu edíciu a v horských etapách bolo vždy napínavé sledovať, kto zaútočí, alebo kto sa dostane do problémov. Nebolo to len o jednom tíme, ale iniciatívu sa snažili prebrať viaceré zostavy. V predchádzajúcich ročníkoch si preteky vytvoril na svoj obraz tím Sky, ktorý miestami dusil konkurentov a tým aj znižoval atraktivitu pretekov. Tentoraz Ineos nebol taký výrazný po kolektívnej stránke, čo otvorilo preteky, ale na druhej strane FDJ, Jumbo - Visma alebo Movistar sa postavili na štart veľmi odhodlaní, aby Tour neustrnula v obranárskej stratégii.

Na stúpaniach Tourmalet, Prat d'Albis, Galibier alebo Iseran sme sledovali útoky favoritov, aj z väčšej diaľky, a zaváhania niekoľkých z nich, pričom každý z jazdcov na GC mal šancu prezentovať to najlepšie zo svojho umenia. A to v ostatných ročníkoch chýbalo. Dôležitú úlohu v tom zahrala aj trasa, ktorá priam nútila k útočnej jazde, a tentoraz ju pretekári aj využili. Treba však podotknúť, že Giro alebo Vuelta ponúkajú podobný atraktívny štýl pravidelne, a musíme dúfať, že tohtoročná edícia Tour nebola len výnimka potvrdzujúca pravidlo.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Práca Jumbo-Visma (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Odstúpenie len dvoch favoritov, ale o to bolestivejšie
 
Thibaut Pinot pobláznil nielen francúzskych fanúšikov. V Alpách bol pripravený a nastavený bojovať o žltý dres, ale opäť ho raz zastavilo vlastné telo. Jazdec tímu FDJ lietal v  pyrenejských kopcoch. Dobyl Tourmalet, exceloval na Prat d'Albis a užíval si pocit najagresívnejšieho a najsilnejšieho vrchára na podujatí. V etape do mesta Gap si však poranil ľavý stehenný sval. S ťažkosťami, ale predsa zvládol bez ujmy prejazd cez Galibier, ale devätnásta etapa mu vystavila stopku krutým spôsobom. Bola to škoda pre francúzskych priaznivcov, ktorí snívajú o žltom drese, a aj ostatných fanúšikov, ktorí boli ukrátení o rozhodujúce súboje medzi ním a Bernalom. Pre Pinota to bola druhá tvrdá rana na GT. V minulom roku na Gire ho ako tretieho muža v poradí skolili horúčky a zápal pľúc v dvadsiatej etape. V najlepších rokoch tak prišiel o ďalšiu šancu vybojovať pódium na GT kvôli svojej krehkej telesnej stránke.
 
Životnú formu nepretavil do životného výsledku na Tour ani Jakob Fuglsang. Suverén jarnej časti sezóny odštartoval francúzske podujatie zle, keď spadol hneď v prvej etape, a následky pádu musel riešiť v podstate až do časovky jednotlivcov, ale túto nepríjemnú situáciu statočne zvládol. Horšie však bolo, že v Pyrenejách našiel lepšie pripravených súperov a v poradí sa musel uspokojiť s pozíciou na konci Top 10. Veril si, že posledné horské etapy dokáže využiť na posun, ale ďalší pád v rovinatej šestnástej etape ho poslal domov. Jakob Fuglsang jednoducho nemáva šťastie na Grand Tour a v najlepšej desiatke finišoval len raz, keď v roku 2013 skončil siedmy na TdF. A práve svoju najlepšiu sezónu chcel zakončiť stupňami víťazov na Starej dáme, ale dva pády a aj jeho obmedzené danosti na trojtýždňové súboje mu v tom zabránili. Ak by aj zostal na podujatí do konca, asi by sa ťažko dokázal dostať na pódium cez vedúcu päticu.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Thibaut Pinot (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Prvú výhru na TdF vybojovalo hneď sedem cyklistov

Hneď prvá etapa priniesla prekvapujúci rezultát. V hektickom a nervóznom šprinte, ktorý sa odohral v miernom stúpaní, vyhral Mike Teunissen a 26-ročný klasikár sám nemohol uveriť, že zdolal Sagana a oblečie sa do žltého dresu. Holandský borec ani nefiguroval medzi favoritmi a jeho úlohou bolo pripraviť pozíciu pre Groenewegena. V tíme Jumbo - Visma sa presadil aj Wout van Aert, ktorý išiel vôbec svoju prvú GT. Na konci desiatej etapy, poznačenej vetrom, vo vyčerpávajúcej koncovke porazil takmer celú šprintérsku špičku. Jeho talent ako hrom dokázal uspieť aj na najslávnejšom podujatí. Premiérový úspech zaknihoval Dylan Teuns, a to na vrchole La Planche des Belles Filles. Belgický pretekár predtým vyhral etapu aj na Dauphiné a každého vždy poteší, keď dokáže zúročiť dobrú formu.
 
Svoje prvé výhry si užil aj Simon Yates, ktorý sa presadil po dvoch únikoch v kopcoch. Najskôr ovládol tradičnú brejkovú záležitosť v meste Bagneres-Bigorre a následne dominoval aj na Prat d'Albis, kde si vychutnal nielen Geschkeho, ale aj ostatných členov úniku a takisto jazdcov na GC. Vo veku 34 rokov dosiahol najväčšie víťazstvo kariéry Daryl Impey a na konci deviatej etapy vytiahol svoju známu odolnosť v kopcoch a rýchlosť. Prvýkrát sa presadili aj Elia Viviani s Calebom Ewanom a môžu si vychutnávať víťazstvá na všetkých troch GT.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Simon Yates (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Medzi sklamanými nečakane aj Bardet
 
V širokej a kvalitnej skupine jazdcov na GC sa vždy nájdu tí, ktorí sa nedokážu presadiť. Tentoraz medzi nich patril Romain Bardet, ktorý nezvládol obidve časovky, a po výbuchu na La Planche a vo štrnástej etape sa ocitol v kritickej situácii. Už na Dauphiné bolo vidno, že jeho vrchárska forma nebude stačiť najlepším. Po dlhých rokoch vypadol z boja v poradí a na jeho výkonoch sa prejavila aj rutina ostatných sezón, keď tvrdošijne smeroval svoju zameranie len na TdF. Preto v tom nasledujúcom ročníku avizuje zmeny v programe. Jazde tímu Ag2r aspoň získal kompenzáciu v podobe bodkovaného dresu. Aj Daniel Martin postupne strácal v časovkách, a keď sa neukázal v potrebnej výkonnosti ani v horách, po troch úspešných sezónach sa neobjavil na Tour v Top 10. Miesto medzi najlepšími sa neušlo ani Portemu, ktorý v kopcoch jednoducho nestíhal s tými úplne najodolnejšími.

Sklamanie z minulého ročníka neodčinil Adam Yates. Prvé zaváhanie predviedol už na La Planche, v časovke nepodal taký výkon ako na Dauphiné a tiež sa trápil na veľkých kopcoch. Nevyšiel mu ani únik v osemnástej etape, takže toto bude edícia, na ktorú bude tiež musieť zabudnúť. Na štart sa postavil so sebavedomím aj Enric Mas, no minuloročný druhý muž Vuelty nemal v horách formu a najlepšie výkony ukázal v časovkách. Nebol na neho pekný pohľad, keď ho v pätnástej etape striasol v kopci jeho kolega Elia Viviani. V Alpách už vyzeral lepšie, ale ukázalo sa, že 24-ročný jazdec musí ešte stáť nohami na zemi. Uvidíme, možno bude údernejší na Vuelte.
 
 
sagan 19 tour bernal podanie ruk asofab
Enric Mas (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Do vývoja prehovorilo aj počasie
 
Napínavé vyvrcholenie pretekov výrazne narušilo skrátenie posledných dvoch horských etáp kvôli zlému počasiu. Komplikovaná situácia po Iserane nemohla mať férové riešenie a poveternostné podmienky ovplyvnili aj záverečnú etapu, z ktorej zostal len cieľový kopec. Organizátori museli riešiť nečakané komplikácie nevídaných rozmerov, čo ich muselo zaskočiť, a z atraktívnej koncovky pretekov ostalo len torzo. Tour je logisticky mimoriadne náročné podujatie a v takom krátkom čase bolo asi nemožné presunúť tento kolos niekam inam. Výkyvy počasia môžu byť jednou z hlavných výziev nasledujúcich ročníkov a organizačný tím sa bude musieť na to pripraviť. Bola by však škoda, ak by po týchto komplikáciách upustila Tour od jazdenia vo vysokej nadmorskej výške.

V treťom týždni udreli na pelotón aj extrémne teploty a pretekári mali šťastie, že sa ich to dotklo „len“ v dvoch jednoduchších etapách. No niektorí sa sťažovali aj na to, že  veľmi teplo bolo aj na Tourmalete. Zmenený výpočet časového limitu alebo posunutie občerstvovacích zón sú vhodnými faktormi, ako cyklistom uľahčiť jazdu na bicykli, ale  uvidíme, či im to bude stačiť, ak budú vystavení takýmto podmienkam niekoľko dní. Športovú stránku veci oživil vietor v desiatej etape, na čo doplatili niektorí favoriti. A bolo iróniou, že kľúčové delenie spôsobil prejazd cez kruhový objazd po zlej strane.
 
 
yellow ineos
Konečné poradie Tour de France 2019
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 82:57:00 1000
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:11 800
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31 675
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:56 575
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 04:05 475
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23 400
7. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 05:15 325
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 05:30 275
9. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 06:12 225
10. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 07:32 175
80. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:44:24  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 316
2. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 248
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 224
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 209
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 201
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 192
 

tour 3
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 86
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 78
3. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 75
4. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 67
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 59
6. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 59
 
 
tour 4
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 82:57:00
2. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 23:29
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 57:35
4. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 1:02:44
5. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 1:04:40
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 1:20:20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop