Reakcie po nedeli: Pogačara potešil dážď, Quintana rozprával aj o obhajobe dresu

2.9.2019, 06:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Janoťák
Po prvom týždni sa na čele celkovej klasifikácie usadil Nairo Quintana. Kolumbijsky pretekár bol po včerajšej etape veľmi spokojný, poodhalil aj taktiku Movistaru. Svoje reakcie na divokú etapu ponúkli aj víťaz Tadej Pogačar, ktorý si užíval záverečné kilometre, či Miguel Ángel López, ktorý zas prezradil, prečo spadol.
 
Hrdinom záverečnej previerky prvého týždňa bol vychádzajúci klenot slovinskej cyklistiky. Tadej Pogačar nielenže hneď v prvom roku u tímu UAE Team Emirates štartuje na Grand Tour, ale pri svojej premiére dokázal zvíťaziť, a to vo veľmi náročnej etape. Pogačar už deň predtým vedel, že by sa v nedeľu mohol ukázať v žiare reflektorov. "Keď som včera videl predpoveď počasia, bol som šťastný. Tešil som sa na to už od štartu. Dážď by pre mňa znamenal dobré správy," citoval Pogačara portál Wieler Flits. Slovinec si celú etapu vychutnával, aj úsek na ťažkom podklade. "Snažil som sa reagovať na ataky. Na štrkovej pasáži som šiel naplno, potom to už šlo výborne. Trať bola zradná, hlavne na štrku bolo množstvo technických problémov, tam udreli aj krúpy. Ale úžasne som si zajazdil," oplýval spokojnosťou.
 
 
quintana 19 vuelta zeleny finis asofv
Tadej Pogačar (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Nedeľu na ceste prehovorili aj adepti na celkové víťazstvo. Najšťastnejším z nich bol Nairo Quintana, pretože pred voľným dňom sa navliekol do najcennejšieho dresu. Quintana po etape ďakoval kolegovi, ktorý prišiel o možnosť pobiť sa o etapové prvenstvo. "V tomto náročnom dni sme sa snažili tak atakovať, aby sme získali čas na Rogliča. Som veľmi vďačný Marcovi Solerovi za pomoc a aj zvyšku tímu." Quintana ďalej potvrdil, že aj na Vuelta a Espaňa hrá Movistar na dve karty, zatiaľ. "Čo sa týka mňa a Alejandra, vždy sa rozhodujeme podľa toho, čo sa komu z nás stane na trati. Kto pre koho robí? Tím nás podporuje oboch a spoločne sme sa dopracovali k tomuto dresu," pokračoval v hodnotení nový priebežný líder.
 
Quintana v krátkosti okomentoval aj nadchádzajúce etapy. Uvedomuje si, že podujatie nie je ešte ani vo svojej polovici, a aj to, že jeden jeho súper bude mať v utorok možnosť vrátiť úder. Líder Movistaru je zmierený s tým, že v časovke neubráni červené tričko, aj keby išiel výborne. "Vuelta ešte nekončí, do cieľa je stále ešte ďaleko. Roglič má stále výhodu, už ďalší súťažný deň sa ukáže. Musíme zajazdiť dobrú časovku, aby sme nestratili dres, ale určite ho stratíme." Quintana však nehádže flintu do žita, je pripravený bojovať o najcennejší dres až do konca pretekov. "Budeme sa naďalej snažiť tento dres získať a dúfajme, že ak sa nám to podarí, už ho budeme mať až do úplného konca," uzavrel druhý muž vo včerajšej etape.
 
 
quintana 19 vuelta zeleny finis asofv
Nairo Quintana (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Medzi novinárov neprišiel Primož Roglič, ktorý včera čo-to stratil na Quintanu, ale ani nie tak svojim zavinením. Namiesto neho komunikoval s novinármi športový riaditeľ Jumbo - Visma, ktorý neustále poukazoval na chybu motorkára. "V jednom okamihu bola situácia na ceste veľmi chaotická. Nielen kvôli štrku, ale aj kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam. Primož na štrku spadol, pretože motorka pred ním zastavila. Takéto veci by sa nemali stávať, nie je to v poriadku," krútil hlavou Addy Engels, ktorého citácie zverejnil oficiálny web tímu. "Celkovo si myslím, že vzhľadom na tento okamih sme urobili dobrú prácu v celkovej klasifikácii. Pred časovkou je Primož v dobrej pozícii, aj keď sa nikdy nedozvieme, kde by dnes bol, keby nebolo tejto kolízie," dodal šéf tímu.
 
Svoj pohľad na etapu ponúkol aj jeden z Rogličových pomocníkov. Sepp Kuss sa najskôr venoval počasiu. "Bola to ťažká etapa, ktorej nič nechýbalo. Svoje zohralo najmä zlé počasie, na konci to kvôli nemu bolo veľmi náročné." Američan ďalej pochválil tímovú taktiku, neprekážala mu práca na čele. "Išli sme veľmi dobre, boli sme vpredu v trojici. Je lepšie poslať ľudí dopredu, ako naháňať skupinu zozadu. Koniec koncov, nikdy neviete, čo sa môže stať. Nakoniec išlo o dobrú stratégiu." Ani on však nezabudol spomenúť nešťastný moment, po ktorom sa musel zo zeme zdvíhať ich líder. "Je škoda, že sa udial nešťastný incident s motorkou, ale našťastie sa nám podarilo obmedziť časovú stratu," snažil sa zostať v pozitívnom duchu. 
 
 
quintana 19 vuelta zeleny finis asofv
Jumbo - Visma (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Na rovnakú, teda pozitívnu, nôtu hral pred novinármi aj Alejandro Valverde, ktorý v nedeľu finišoval na štvrtom mieste. Majiteľovi dúhového dresu bola v koncovke zima. "Dosť sme trpeli chladom, ale snažili sme sa dať do toho všetko. Chceli sme zmazať stratu na Rogliča a podarilo sa," žiaril od spokojnosti. Valverde nebol včera sklamaný, pretože pozície v tíme sú pevne dané, lídrom je Quintana. Pred druhým týždňom upozornil, že ich najväčší súperi ešte nepovedali posledné slová. "V podstate sme obaja vysoko, Nairo je lídrom a ja som na prvých priečkach, takže pokračujeme. Po časovke to budú iné preteky a ešte veľa "vueltovského" na nás čaká. Roglič aj Superman sú veľmi silní."
 
Jedným zo smoliarov deviatej etapy bol Miguel Ángel López. Istý čas to s jeho ambíciami vyzeralo veľmi dobre, lenže na štrku sa mu nešlo dobre, plus urobil chybu a bolo po jeho nádejach. López si preto nasypal popol na hlavu. "Do zákruty som vošiel prirýchlo, lebo súperi boli tridsať sekúnd predo mnou. Potom som stratil kontrolu nad bicyklom. Škoda pádu, mal som dobré nohy a vo finále by som sa udržal. Nebolo to však nič vážne," ďakoval otlčený cyklista. López bol nakoniec viac-menej spokojný, pretože si uvedomil, že mohol nakúpiť viac. Dôvod na radosť mu urobili aj kolegovia, ktorí podľa neho jazdili spoľahlivo. "Som trochu dotlčený, ale to je normálne. Síce mi trochu praskol bicykel, ale strata mohla byť horšia. Hlavné je, že tím ide dobre."
 
 
quintana 19 vuelta zeleny finis asofv
Miguel López (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Svoj deň v červenom si Nicolas Edet príliš neužil, ale zo straty najcennejšieho trička si ťažkú hlavu nerobil. Po etape sa zastavil pred mikrofónom novinárov z portálu Cyclism'Actu. "Ako sa očakávalo, krátka etapa bola veľmi intenzívna a ťažká. Lídri zviedli peknú bitku a ako tím sme do toho dali všetko. Nič neľutujeme, všetky prostriedky sme použili na úsilie a boj." Edeta počasie prekvapilo, aj keď ho zlé podmienky prenasledujú na významnejších podujatiach. "Tie krúpy boli šialené. Podobné podmienky sme mali na Dauphiné či Tour de France." Dnes chce telu dopriať odpočinok. "Ideme si teraz oddýchnuť po namáhavom dni. Vuelta ešte ani zďaleka nekončí."
 
Po ťažkých etapách nie je pretekárom príliš do reči, ale svoje povinnosti si splnil aj Rafal Majka, ktorý ponúkol vyjadrenie aspoň pre tímovú stránku. Majka bol stručný, aj on sa v reakcii posťažoval na krúpy, ale spomenul si aj na kolegov. Chválil ich. "To bola tak ťažká etapa... dážď ešte viac skomplikoval zjazd a krúpy boleli na koži. Ale tím bol vynikajúci, celý deň ma chránili od problémov." Na dnešný voľný deň sa tešil. "Zajtra si odpočinieme, aby sme boli pripravení na druhú časť Vuelty."
 
Posledný test prvého týždňa nenašiel dobre pripraveného Estebana Chávesa, podobne ako predchádzajúce horské previerky. Najväčšia nádej Mitcheltonu - Scott do celkovej klasifikácie sa po etape neskrývala za pekné frázy, uznala si svoje nedostatky. "Videl som čas na hodinách a bolo pod tri hodiny, tak sme šli veľmi, veľmi rýchlo. Pre mňa to bol ťažký deň, musel som dvakrát meniť bicykel na Galline, to bolo brutálne. Potom som sa snažil ísť si vlastným tempom až do cieľa. Na Comelle začali atakovať, na čo som nevládal reagovať. Predtým som minul veľa energie a teraz som chcel spraviť tú najchytrejšiu vec." Cháves po piatej etape reagoval optimistickejšie ako teraz, ale ani on ešte boj v celkovej klasifikácii nevzdáva. "Musíme to ďalej skúšať a ísť tak, ako doteraz. Chceme si to aj užiť," ukončil sériu našich reakcií muž, ktorý vypadol z najlepšej desiatky.
 
 
Výsledky 9. etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 2:58:09 100
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23 40
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:48 20
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:48 12
5. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:57 4
6. PERNSTEINER Hermann Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:59  
7. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 01:01  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:01  
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:01  
10. GEOGHEGAN HART Tao Team Ineos link ikonka 01:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po 1. týždni
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 35:18:18 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:06  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:17  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:42  
6. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 01:46  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 02:21  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 03:22  
9. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 03:53  
10. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 04:46  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape


Priebežné poradie bodovacej súťaže po 1. týždni
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 70
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 64
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 58
 
 
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 1. týždni
1. MADRAZO Ángel Burgos - BH 29
2. BOUCHARD Geoffrey Ag2r La Mondiale link ikonka 21
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 18
 
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 1. týždni
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 35:18:35
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 01:25
3. HIGUITA Sergio EF Education First Pro Team link ikonka 06:24
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop