Reakcie po piatku: Pogačar nemyslí na celkové víťazstvo, Roglič vyzdvihol výkon kamaráta

6.9.2019, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Trinásta etapa končila na Los Machucos a v tomto stúpaní sa ukázalo slovinské duo. Tadej Pogačar po etape priznal, že najskôr myslel len na defenzívu. Primož Roglič zas nečakal, že jeho najväčší súperi toľko nakúpia. Pred mikrofóny prišli aj ďalší adepti na celkové víťazstvo, ktorí však ešte nie sú ochotní zložiť zbrane. Veľmi smutný bol aj Pierre Latour.
 
 
pogacar 19 vuelta triumf 2 asofv
Tadej Pogačar a Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Piatková koncovka bola zatiaľ najťažšou na tohtoročnej Vuelta a Espaňa. Vo finálnom stúpaní cyklisti absolvovali miestami aj dvadsaťšesť percentné sklony. Víťaz Tadej Pogačar spočiatku plánoval ísť defenzívne, lenže telo ho milo prekvapilo, a tak išiel dopredu. „Nečakal som, že na cieľovom stúpaní sa budem cítiť tak dobre. Chcel som ho len prežiť, pretože po vzore zo siedmej etapy, kde sme tiež išli na prudký kopec, som nechcel stratiť veľa času. Ale napokon to bol neuveriteľný deň,“ rozprával pred novinármi. Pogačar na posledných stovkách metrov pochyboval o súperovi. „Proti Rogličovi som si nebol istý, je to silný jazdec. Vždy je proti nemu ťažké bojovať, ale ja som dnes vyhral a som veľmi šťastný,“ radoval sa z tejto skutočnosti.  
 
Pogačar na začiatku cieľového stúpania sledoval počínanie súperov v celkovej klasifikácii, nerozrušili ho niektoré ataky. Pred najprudšou pasážou zrýchlil a začal ich dusiť. Skoro okamžite od neho takmer všetci odpadli, vtedy si Tadej uvedomil, že by mohol vyhrať. „Keď som počul, že nikto sa nás nedokázal udržať, vedel som, že to bude dobrá príležitosť,“ pokračoval vo vyjadrení, následne musel odpovedať aj na otázky ohľadom slovinskej cyklistiky. „Neviem, či sme krajina vrchárov. Určite máme dobrých jazdcov do kopca,“ znela jeho odpoveď. Potom aj s úsmevom na perách dodal, že Vueltu v tomto roku určite nevyhrá. „Nemyslím si, že môžem vyhrať, určite sa to nestane. Podľa mňa Primož už červené tričko nepustí, drží ho naozaj dobre,“ pochválil krajana.
 
 
pogacar 19 vuelta triumf 2 asofv
Tadej Pogačar (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Rovnaký čas ako víťaz mal iba Primož Roglič, ktorý si preto upevnil vedúce postavenie v celkovej klasifikácii. Držiteľ červeného dresu zostal prekvapený z toho, koľko času získal. „Dnes sme tuho bojovali a nakoniec to pre slovinskú cyklistiku dopadlo výborne. Nepredpokladal som, že toľko získam. Čakal som, že v ťažkom finále budeme bojovať, ale takýto výsledok ma prekvapil,“ citoval vyjadrenie Slovinca portál Cyclism'Actu. Roglič ešte niekoľkokrát pripomenul historický úspech slovinskej cyklistiky, ani on nezabudol vyzdvihnúť kvality krajana. „Išli sme na hrane až do konca. Tadej je evidentne skvelý talent a má pred sebou veľkú budúcnosť. Získal čas do celkovej klasifikácie a už je aj na pódiu. Za seba hovorím, že je mojim dobrým priateľom, okrem toho je však aj dobrým človek a férovým súperom.“ Vysvetlil tak aj dôvod, prečo v úplnom finále nešprintoval o víťazstvo.
 
Veľmi dlho na etapové víťazstvo pomýšľal Pierre Latour, a z jeho vystupovania v cieli bolo cítiť, že aj napriek tretiemu miestu bol pomerne dosť sklamaný. Pred novinármi to aj priznal. „Áno, som trochu sklamaný. Je to nepríjemné, prísť o víťazstvo v posledných dvoch kilometroch,“ neskrýval sa za falošné emócie. Latour si sám uvedomil, že dnešný deň mu priniesol zopár dobrých správ, ale strata etapy ho bolela. Novinárom sa však podarilo z neho dostať aj pozitívnu reakciu. „Teší ma aspoň zlepšujúca forma, postupne sa mi vracajú dobré pocity zo seba. Po dlhom čase som sa dostal do hry o etapové prvenstvo, ale tento príbeh neskončil šťastne. Najviac ma mrzí, že mi príliš neušli, nebol som ďaleko. Na druhú stranu som bol schopný ubrániť tretie miesto, takže hej, mám aj nejaký dôvod na radosť.“
 
 
pogacar 19 vuelta triumf 2 asofv
Pierre Latour (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Dnešná etapa nedopadla podľa predstáv viacerých jazdcov. Štvrtý Alejandro Valverde, ktorý v cieli stratil pol minútu, najskôr vychválil dvoch hrdinov. „Momentálne je zrejmé, že Primož Roglič je najlepší spomedzi adeptov na celkové víťazstvo, a Pogačar tiež ukázal, aká sila sa v ňom skrýva.“ Pre L'Equipe k etape povedal toľko, že podobný priebeh viac-menej očakával. Preto padlo v tábore Movistaru jednoznačné rozhodnutie. „Podľa vývoja v skupine som vedel, že v jednom momente Roglič šliapne na plyn, aby skupinu precedil, a nemýlil som sa. Keď odišli dvaja Slovinci, v našom tábore padlo rozhodnutie, že spojíme s Nairom sily, aby sme stratili čo najmenej času.“ Na koniec fanúšikov ubezpečil, že ešte zabojujú. „Uvidíme, čo prinesú ďalšie dni. Stratili sme nejaký čas, ale aj naďalej chceme ešte niečo vymyslieť. Nedeľu a pondelok dostaneme ďalšiu šancu.“
 
O svoju reakciu sa podelil aj Nairo Quintana. Kolumbijsky vrchár v prudkom kopci čo-to vymýšľal, ale na konci musel uznať kvalitu súpera a aj svoju prehru. Svoj útok ďaleko pred cieľom neľutoval. „Skúsil som to, ale Roglič ukázal, že je z nás najsilnejším jazdcom. Zaútočil som skoro, pretože moja strata v GC z užšej špičky favoritov bola najväčšia a v tejto pasáži stúpania som sa cítil celkom dobre,“ bránil sa. Quintana ďalej uviedol, že mu v repertoári zostali ešte nejaké zbrane. „Je ľahké zostať nalepený na zadnom kolese súpera a čakať, čo sa stane, ale ja osobne radšej skúšam útočiť, pretože ak to neskúsite, potom nemôžete vedieť, ako to je naozaj. Takže som otestoval svoj stav a teraz viem, že nabudúce musím vymyslieť niečo iné. Možno skúsim zaútočiť ďaleko pred cieľom, uvidíme ešte. Existuje niekoľko scenárov, no nebude to ľahké. Chcem však ešte zabojovať.“
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 13. etapy
 
 
Dobrú náladu po etape mal Rafal Majka, ktorý vo finálnom kopci predvádzal miestami odvážnu jazdu. Využíval pri tom znalosť trasy. „Poznal som cieľ, pretože sme tu boli pred dvomi rokmi,“ uviedol veci na správnu mieru. Potom už pokračoval v tradičných nôtach, chválil tím a svojich kolegov. „Pawel bol opäť silný a priviedol ma v dobrej pozícii do finálneho stúpania. Felix, v úniku tiež útočil, a potom mi v dôležitom okamihu dokázal pomôcť. Od tímu to bola skutočne dobrá práca. Myslím, že po dnešnom výkone a výsledku môžeme mať istotu pred posledným týždňom,“ objavilo sa vo vyjadrení na oficiálnej stránke tímu. Majka v sobotu bude fandiť Bennettovi. „Zajtra bude šanca pre Sama, a pokúsime sa mu pomôcť, ako len budeme vedieť,“ uzavrel.
 
Medzi novinárov prišiel aj Miguel Ángel López, ktorý dnes stratil minútu a vypadol z najlepšej trojky. Nikoho za to neobviňoval, iba seba samého. „Dnes som robil, čo bolo v mojich silách. Mne osobne nechutia také strmé stúpania, vážne ich nemám rád. Tím bol dnes skvelý a celkovo som sa cítil dobre. Vo finále som išiel čo najrýchlejšie, ale nestačilo to k tomu, aby som zostal s ostatnými.“ López sa snažil zostať po etape naladený na pozitívnu vlnu, verí, že ešte v celkovej klasifikácii sa udejú zásadné zmeny. „Ešte sa nevzdávam. Nestratil som veľa času a stále som v pretekoch. Som si istý, že v tejto súťaži je stále možné všetko. Jednoducho musíme každý deň zostať v pokoji a postupovať zo dňa na deň,“ ukončil sériu našich reakcii pretekár, ktorý v trinástej previerke prežil mierne vytriezvenie.  
 
 
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:28:26 100
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 40
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:27 20
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:27 12
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:27 4
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:27  
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:01  
8. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 01:08  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:08  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49:20:28 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 02:25  
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 03:01  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 03:18  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:33  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 06:15  
7. EDET Nicolas Cofidis, Solutions Crédits 07:18  
8. HAGEN Carl Fredrik Lotto Soudal link ikonka 07:33  
9. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 07:39  
10. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 09:58  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop