UCI ProSeries nahradí HC kategóriu, Okolo Slovenska v elitnej spoločnosti nebude

10.10.2019, 22:00 | Aktuality zo sveta | Lukáš Timko
Medzinárodná cyklistická únia pokračuje v častých zmenách pravidiel a pre budúci rok si okrem iného pripravila aj menšiu reformu v kategóriách podujatí. Po pätnástich rokoch končí éra pretekov Hors Categorie, ktoré sa nachádzali pod World Tour a nad 1. kategóriou a boli zaradené do kontinentálneho seriálu UCI Europe Tour, Asia Tour atď. V nasledujúcej sezóne sa tieto preteky budú nazývať podujatiami UCI ProSeries a už budú vyňaté z kontinentov. Bude to teda jedna svetová séria.
 
Bodovanie ostane rovnaké ako pre HC, teda celkový víťaz získa 200, za etapový triumf 20 bodov. UCI však do toho chcela vniesť väčší poriadok aj zisk pre seba, takže tvrdo určila poplatky za organizáciu a od podujatí vyžaduje vysoký štandard. Aby mali na štarte minimálne tri WT tímy či jedenásť tímov prvých dvoch líg, spolu minimálne 16 tímov na štarte. No UCI vyžaduje i priame prenosy v televízii, ku ktorej sa môžu dostať diváci aspoň z desiatich krajín, kvalitná organizácia, dodržiavanie antidopingových pravidiel i všetkých finančných obligácií.
 
 
pro sereia 2020
 
 
V roku 2021 chcú zaviesť hranicu 190 súťažných dní na týchto podujatiach, teda nebudú to rozširovať donekonečna. Tiež nechcú dovoliť, aby takých pretekov bolo viac ako 15 % zo všetkých na danom kontinente a obmedzia ich na maximálne tri etapáky pre krajinu. UCI tiež neudelí takúto licenciu novým pretekom. Špekulovalo sa aj tom, že tímy World Tour budú mať povinnosť na týchto akciách odjazdiť určitý počet dní, no pravdepodobne v Aigle prišli na to, že sa to nedá určiť bez kontroverzií, zmätku a sťažnosti tímov, takže im nechali voľnú ruku a naďalej môžu nastúpiť na podujatia ProSérie aj 1. kategórie podľa ľubovôle. Podmienky účasti ostávajú rovnaké ako vlani, teda ProSéria maximálne 70 % tímov WT, 1. kat 50 %, no v tejto lige už neostali prakticky žiadne preteky, ktoré by siahali na takú skvelú účasť.
 
V kalendári UCI sa nachádza 54 pretekov UCI ProSeries, z toho 28 1.Pro, čiže jednorazoviek, a 26 2.Pro, teda etapákov. Spolu to bude 175 súťažných dní, teda ešte ostala 15-dňová rezerva do maxima v roku 2021. Tento rok bolo v kalendári 42 HC podujatí, takže vidíme iba jednoduché rozšírenie tejto spoločnosti o 14 podujatí. Okolo Turecka nesplnilo kvalitatívnu stránku z hľadiska účasti, teda padá z World Tour sem a trinásť pretekov sa posunulo z 1.1 alebo 2.1. Ide o dlhodobo veľmi dobre obsadené podujatia s dlhou tradíciou ako Okolo Valencie, Tour la Provence, GP Miguel Indurain, Tro-Bro LéonCoppa Sabatini, ale i s takou strednou účasťou, kde sa UCI zmilovala ako francúzske Faun-Ardéche, Royal Drome, GP de Plumelec aj Boucles de la Mayenne, ďalej ZLM Tour, Dwars door Hageland, GP de Wallonie, Coppa Bernocchi, Maryland Cycling Classic v USA a vracia sa do vyššej ligy aj Okolo Rakúska. Z HC podujatí sa k tejto licencii nedostali jednorazovky Ronde van Drenthe a Eurométropole Tour, ktoré padli na 1.1.
 
 
yates a 19 valencia triumf valf
Pocty sa dostalo aj Valencii, kde štartovali hviezdy (© Jose Artero / Volta a la Valenciana)
 
 
Naši sa napokon prihlásili, ale dostali zamietavú odpoveď
 
Aj keď ešte pred pár mesiacmi organizátori Okolo Slovenska neuvažovali o možnosti posunu do HC kategórie, keďže by sa razantne zvýšili prize money a mali by možnosť pozvať iba dva kontinentálne tímy mimo Slovenska, teda riskovali by, či naplnia štartovú listinu. Vzhľadom na viacero faktorov ako rozširujúca sa kategória zo 42 na 54 pretekov, vynikajúca účasť 63. ročníka, snaha o štart Petra Sagana, snaha dostať sa na obrazovky Eurosportu i samotný faktor prestíže, keďže tímy najvyššej ligy už budú minimálne jazdiť na podujatia 1. kategórie, spôsobili to, že sa aj naše preteky hlásili do ProSérie s víziou, že sa zoštíhli štartová listina z 22 tímov napríklad na 18.
 
UCI prihlášku Okolo Slovenska zamietla, čo vo vedení pretekov vyvolalo nevôľu. V ProSérii je totiž viac ako tretina pretekov, ktoré mali tento rok horšiu účasť ako u nás, viaceré nie sú vysielané v žiadnej televízii s medzinárodným dosahom a nedosahujú ani výnimočnú organizačnú kvalitu, čo potvrdzujú aj tímy najvyššej ligy, ktoré na ne nejazdia. Stačí si pozrieť ich webové stránky ako z prelomu milénia bez videí, kvalitných fotografií či live priebehu. Sú to ale podujatia zo západných krajín (11 Belgicko, 10 Francúzsko, 8 Taliansko...) a zrejme to rozhodlo. Jediné preteky, ktoré dostali Pro licenciu a dajú sa považovať za nezápadné, sú preteky Okolo Slovinska, ktoré však vysiela Eurosport, teda pomohlo im iste to.
 
 
banner kolekciaOS v3
 
 
Práve absenciu medzinárodného priameho prenosu komunikovala komisia cestnej cyklistiky na UCI ako dôvod neudelenia licencie. Obzvlášť sú ale nespokojní predstavitelia našich pretekov z toho, že licenciu dostali preteky Okolo Luxemburska, ktoré sa presunuli na náš termín a posledné dva roky k nim neprišiel ani jediný tím World Tour. V rebríčku podujatí podľa ProCyclingStats sú 51 priečok za nami. A ich preteky tiež nevysiela žiadna medzinárodná televízia. Berú to teda ako jasnú krivdu.
 
Teraz je veľmi ťažké povedať, čo Luxembursko spôsobí našim pretekom, teda ktoré tímy odkloní od účasti. Je pravdepodobné, že niektoré nie, ale silno sa to môže dotknúť Israelu a Cofidisu, ktoré sa chystajú do najvyššej ligy a po ktorých sme prirodzene poškuľovali. Prokontinentálna sféra môže byť krízová. Delko, Roompot, Wallonie či Riwal môžu ostať oveľa bližšie k domovu, navyše, cez víkend sa v tom termíne okrem Luxemburska budú jazdiť aj belgické a francúzske klasiky. Ďalšími ranami pre naše preteky sú tie, že Majstrovstvá Európy v Taliansku sa budú jazdiť v nedeľu pred utorňajšou prezentáciou tímov a už deň po skončení odštartuje MS v Aigli individuálnou časovkou, takže účasť ľudí ako Küng, Lampaert, Jungels, Bodnar, Bárta a ďalších bude prakticky vylúčená. ME a MS sú aj logistickým problémom pre SZC, ktoré nasadzuje prakticky všetky autá na preteky.
 
Poznaním všetkých okolností vyvstáva otázka, či by sa ešte predsa len nemalo uvažovať o zmene budúcoročného termínu. Z veľmi vhodného sa konkrétne v roku 2020 stáva otázny. Napríklad v závere augusta od 26. do 29. sa nekoná žiadne výraznejšie podujatie okrem Vuelty, ktorá tak či onak našim pretekom nekonkurovala, pretože tento rok odtiaľ k nám neprišiel nikto. Ale neprišiel ani nikto z Kanady a konali sa aj talianske a belgické klasiky, ktoré si rozdelili WT celky. Tie by na konci augusta nehrozili, resp. sú tam iba menšie belgické, kam WT celky nechodia. Jediným problémom by bolo Tour Poitou-Charentes 2.1, kde je FDJ. Je to teda hľadanie lepšieho zo zlých riešení. Všetko bude asi záležať od prípadnej účasti Petra Sagana a Bory, ktorý termín by im vyhovoval. Rovnako ostatné WT celky. Bude určite potrebné s nimi intenzívne komunikovať. V ktorom termíne by prišli, ktorom nie.
 
 
fotogaleria ikonkaZoznam pretekov UCI ProSeries 2020 (© reprofoto UCI)
pro seria preteky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop