Sumár týždňa: Okolo Kalifornie skončilo, Froome je neistý, Kittelovi sa uľavilo

2.11.2019, 19:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Cyklistickú verejnosť zaskočila nečakaná správa o konci podujatia Okolo Kalifornie, ktorého predstavitelia veria, že si dávajú len ročnú prestávku. Chris Froome chce urobiť maximum pre piatu výhru na Tour de France, ale nebude to jednoduchá misia, a Marcel Kittel si pochvaľuje život po konci kariéry.
 
 
Okolo Kalifornie (© Slipstream Sports)
 
 
Kalifornia vypadla z budúcoročného kalendára, pribudlo Saudi Tour
 
Populárne podujatie Okolo Kalifornie sa v budúcom roku neuskutoční. Preteky boli normálne zaradené do kalendára UCI, ale na konci októbra riaditeľka pretekov Kristin Klein musela oznámiť, že "preteky sa v budúcej sezóne neodohrajú. Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, ale obchodné základy podujatia sa výrazne zmenili od jeho začiatku. Profesionálna cyklistika síce rastie, no každým rokom je ťažšie a ťažšie organizovať takéto podujatie. Dostali sme sa do novej reality a chceme prehodnotiť našu pozíciu, či dokážeme nájsť nový model, ako fungovať v roku 2021." Stále existuje šanca, že podujatie bude pokračovať po krátkej prestávke. Okolo Kalifornie boli najväčšími a jedinými pretekmi na úrovni vo WT v Severnej Amerike a pre túto časť americkej cyklistiky to bude veľká strata. Najmä pre pro-konti celky. Podujatie má za sebou štrnásť ročníkov a počas nich tituly získali takí jazdci ako Leipheimer, Wiggins, Alaphilippe, Bernal alebo Pogačar. V jednom prípade sa tešil aj Peter Sagan a slovenský jazdec má na svojom konte aj rekordných sedemnásť etapových triumfov.        
 
Je zaujímavé, že preteky sa odohrávali od sezóny 2017 pod patronátom A.S.O., najväčšieho organizátora cyklistických podujatí na svete, ale ani to nedokázalo zabrániť finančným problémom v Kalifornii. Francúzska spoločnosť však naďalej expanduje a v budúcom roku na začiatku februára prináša nove podujatie Saudi Tour, ktoré sa uskutoční v Saudskej Arábii v okolí hlavného mesta Rijád. Bude zaradené do kategórie 2.1 a bude trvať päť dní. "Vytvárame nové preteky na Blízkom východe, čo zodpovedá dopytu jazdcov na začiatku sezóny. Chceme, aby sa stalo podujatie trvalo udržateľným, vytvorilo potrebné podmienky pre jazdcov, potešilo televíznych divákov pri objavovaní nových krajín a podporilo cyklistiku v Saudskej Arábii," vyčnieva vo vyhlásení spoločnosti A.S.O.
 
 
Okolo Kalifornie (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Musí veriť, že môže ešte vyhrať Tour
 
Chris Froome sa pripomenul na prezentácii trasy TdF a najmä na Saitama Criterium, kde síce absolvoval krátku tímovú časovku, ale na prvý pohľad bolo jasné, že jeho zdravotný stav po ťažkom páde na Dauphiné nie je zďaleka ideálny. Napriek zdravotným komplikáciám chce na budúci rok zabojovať o piaty žltý dres, hoci "neexistujú žiadne záruky, že sa vrátim na svojej najvyššej úrovni. Môj jediný cieľ a najväčšia motivácia je výhra na Tour de France. Pokiaľ nenájdem dôvod, aby som tomu nemohol veriť, tak sa budem maximálne sústrediť na Starú dámu. Stále cítim, že vo mne ešte niečo zostalo," povedal odhodlaný jazdec tímu Ineos.
 
Ešte musí absolvovať jednu operáciu, po ktorej bude nasledovať odpočinok, a verí, že potom v decembri bude schopný trénovať bez obmedzení. Ak všetko pôjde podľa plánu, tak "sa vrátim do súťažného rytmu vo februári. Neviem síce, na akej úrovni, ale odtiaľ by zostávali ešte štyri mesiace na Tour de France a za ten čas by som sa mohol dostať do najlepšej formy." Na jednej strane mu nechýba veľká motivácia, ale ako sám hovorí, je rozdiel medzi vrátením sa späť na preteky po dlhom čase a schopnosťou znovu ovládnuť Tour de France.
 
 
froome 19 detail taha alpsf
Chris Froome (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Bez výsledkového tlaku je život lepší, vraví Kittel
 
V máji nečakane skončil s cyklistikou, ale toto rozhodnutie si pochvaľuje. Marcel Kittel zanechal profesionálny šport ako 31-ročný, stále mohol mať pred sebou úspešné sezóny, ale jazda na bicykli ho jednoducho prestala napĺňať. A na nový život si ľahko zvykol. "Páči sa mi, že zmizli všetky očakávania a necítim žiadny tlak. Už nie som v centre pozornosti, čomu som sa ako šprintér nemohol vyhnúť. To je pre mňa najväčšia a aj najpozitívnejšia zmena. Milujem cyklistiku a som hrdý, čo som dosiahol, ale ten tlak mi skutočne nechýba," vyjadril sa nemecký pretekár, ktorý sa prezentoval na podujatiach už len v úlohách spolukomentátora alebo ambasádora.
 
Víťaz štrnástich etáp na Tour, štyroch na Gire a piatich triumfoch na Scheldeprijs patril k pretekárom s brutálnou koncovkou, keď sa mu podarilo dostať do maximálnej formy. Ale až jeho predčasný koniec kariéry ukázal, že bolo pre neho ťažké skĺbiť profesionalitu a osobný život. "Pre mňa bola vždy výzva udržať si rovnováhu medzi tým, aby som fungoval ako úspešný profesionálny športovec, ale zároveň si zachoval krásu bežného života normálneho človeka. Bolo to veľmi ťažké. A nehovoriac o tom, že cyklistika je najťažší šport na svete, ktorý neunavuje len vaše nohy, ale aj myseľ," povedal už vyrovnaným tónom bývalý jazdec, ktorý momentálne ešte nevie, čomu sa bude ďalej venovať.
 
 
froome 19 detail taha alpsf
Marcel Kittel (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Tím Ineos dobieha minulosť
 
Bývalému lekárovi tímu Richardovi Freemanovi hrozí strata medicínskej licencie a z bieleho plášťa ho môže vyzliecť kauza datovaná do roku 2011. Freeman pracoval pre tím Sky a Britský cyklistický zväz v rokoch 2009 až 2017 a nedávno sa zistilo, že v roku 2011 dorazilo do hlavného stanu obidvoch inštitúcii v Manchestri tridsať vreciek testosterónových náplastí z názvom Testogel. Keď sa prejavila táto skutočnosť, Freeman popieral, že by niečo také objednával a od prípadu sa dištancoval. Teraz sa začala zaoberať prípadom najvyššia medicínska autorita na Britských ostrovoch a v prípade dokázania viny (objavilo sa niekoľko jeho profesionálnych pochybení) mu hrozí strata možnosti vykonávať lekársku prax.
 
Freeman sa napokon priznal, že v minulosti klamal o tomto prípade, a to dokonca aj antidopingovej agentúre vo Veľkej Británii. Potvrdil, že testosterónové náplaste objednal a boli privezené do centra britskej cyklistiky a tímu Sky, ale popiera, že by boli určené pre niektorého z jazdcov na zvýšenie jeho výkonnosti. Z pohľadu cyklistiky bude toto kľúčový bod Freemenovej kauzy. Používanie testosterónových náplastí je zakázané, a to aj v mimo súťažnom období, a považované za nepovolenú metódu na zvýšenie výkonnosti. Ak by ďalšie vypočúvanie Freemana ukázalo spojitosť medzi testosterónom a elitnými pretekármi tímu Sky, bol by to z toho veľký škandál. Podobný prípad bude z pohľadu WADA premlčaný až po desiatich rokoch, teda do sezóny 2021 sa môže okolo toho pohybovať antidopingové vyšetrovanie.
 
 
sky 19 podava pretekarovi gel skyf
Team Sky (© Cycling Images / Team Sky)
 
 
Roglič odporúča Giro pre Dumoulina, Arkéa - Samsic chce dostať Quintanu na Tour 
 
V tíme Jumbo - Visma bude zaujímavé sledovať, ako si podelia úlohy na GT silné mená Roglič, Dumoulin, Kruijswijk. Slovinský pretekár si myslí, že na Giro by mal ísť Dumoulin. "Uvidíme, ako sa dohodneme, ale viem, že raz chcem vyhrať Tour de France. Sú to najväčšie preteky na svete a každý sníva o žltom drese. Pozorne som neštudoval profily Gira a Tour, ale na talianskej GT sú tri časovky, čo mi môže vyhovovať, ale aj tak si myslím, že je to ideálna trasa pre Toma Dumoulina. Ukazuje sa, že Tour bude kopcovitá, čoho sa nebojím. V časovke môžem dostať na svoju stranu nejaký čas, ale v tejto sezóne ste mohli vidieť, že som veľmi silný aj v kopcoch," povedal Roglič, ktorý sa evidentne spolieha nielen na svoje časovkárske kvality, ale takisto si trúfa na hocikoho v horských etapách.
 
Sebavedomie nechýba ani v celku Arkéa - Samsic, ktorý posilnili Nairo Quintana s Nacerom Bouhannim a vedúci manažér zostavy Emmanuel Hubert je presvedčený, že tieto prestupy by im mali zaručiť ďalšie pozvania na Tour de France. "Verím, že znovu dostaneme divokú kartu na na TdF. Posunuli sme sa dopredu, keď sme priviedli do tímu Naira Quintanu a Nacera Bouhanniho. Najmä príchod kolumbijského cyklistu je pre nás dôležitým momentom. Potreboval zmenu a jeho kvalita nás môže posunúť na úplne inú úroveň," povedal zástupca pro-konti tímu, ktorý takisto nabehol na trend kupovania veľkých mien. Hubert nemá obavy ani o Quintanovu podporu. "Ak sa predstavíme na Tour, Nairo bude v horách bojovať spoločne s Warrenom Barguilom a dostanú k dispozícii ďalších dvoch-troch vrchárov, čo by malo vytvoriť dobrý základ pre úspech v celkovej klasifikácii," neskrýval plány na najdôležitejšie podujatie ročníka.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop