Sumár týždna: Praha chce hostiť TdF, elitní jazdci odkrývajú budúcoročný program

17.11.2019, 23:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Najslávnejšie etapové preteky môžu odštartovať u našich západných susedov. Praha už podnikla prvotné úkony. Romain Bardet mení svoj zaužívaný súťažný program a Rohan Dennis stále nenašiel nové pôsobisko, čo ho môže pripraviť o veľké peniaze.
 
 
bardet 19 novinari bodkovany asofab
Romain Bardet (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Praha chce zažiť Tour de France
 
Česká metropola sa usiluje získať Grand Départ najväčšieho podujatia na svete. Podľa webu sport.aktualne.cz magistrát hlavného mesta Českej republiky už kontaktoval s touto možnosťou organizátorov Tour de France a na svojej strane má silných hráčov ako automobilka Škoda a Český svaz cyklistiky. Zástupca magistrátu Vít Šimral túto skutočnosť potvrdil. "Naozaj rokujeme s našimi partnermi o TdF. Od roku 2022 je všetko otvorené. Snažíme sa urobiť všetko preto, aby sme dostali do Prahy francúzske podujatie. Rokovanie prebiehajú, ale musíme si počkať, ako to dopadne. Stále je to citlivá téma," povedal Šimral a prezradil aj zaujímavú informáciu, že na začiatku budúceho roka by mali do Prahy zavítať najvyšší predstavitelia Starej dámy. Ak toto stretnutie dobre dopadne a projekt dostane reálnu šancu na úspech, Praha podá oficiálnu prihlášku a žiadosť.
 
Záujem majú aj samotní organizátori TdF a technický riaditeľ pretekov Thierry Gouvenou, ktorý je hlavným tvorcom profilov, sa vyjadril, že "Praha by mohla vstúpiť do hry. Viem, že už nadviazali kontakty s našou organizáciou A.S.O." Špekuluje sa, že na českom území by sa mohli v prípade zdaru odohrať až tri etapy. Pražská časovka by mala byť samozrejmosťou a potom by mohli nasledovať dve zvlnené etapy. Jedna v okolí hlavného mesta a druhá by smerovala do Karlových Varov, kde sa nachádza bohatý kapitál.
 
 
- inzercia -
datalan 560x250
- inzercia -
 
 
Bardet po rokoch vynechá TdF, López tam zažije premiéru
 
Líder tímu Ag2r sedem rokov sústredil svoju sezónu okolo Tour de France, ale prišiel čas na zmenu. V budúcom ročníku sa zameria na Giro, Vueltu a OH so svetovým šampionátom. "Nebolo ľahké rozhodnutie vynechať Tour, ale ide o to, aby som sa vrátil na francúzske cesty ešte silnejší. Cítil som, že posledné dve sezóny som tam nepodával najlepšie výkony, preto musí prísť nejaká zmena. Potrebujem zažiť niečo nové, aby som sa stal ešte lepším cyklistom," povedal Bardet, ktorý tak vynechá peknú kopcovitú trasu Starej dámy. Na Gire budú striehnuť až tri ITT, ale Romain Bardet nemá obavy. Podľa neho aj v tomto ročníku obsahovala trasa Gira rovnaký počet časoviek a vyhral vrchár. Vyhovuje mu, že talianske podujatie je menej vypočítateľné a kontrolovateľné. Tour by bola zároveň prekážkou v príprave na kopcovité olympijské hry, na ktoré sa chce maximálne sústrediť.
 
Na druhej strane Miguel López prvýkrát v kariére mieri na Tour de France, aby využil výlučne vrchársku edíciu. Kolumbijskému pretekárovi pomohlo, že v tíme Astana našli veľmi rýchlo zhodu. Keďže Fuglsang sa chce presadiť na olympijských hrách, bude kapitánom na Gire, a López sa môže spokojne pripravovať na ďalšiu vrchársku bitku na Starej dáme. Svoj program zverejnil aj Vincenzo Nibali. Opäť bude bojovať na domácej Grand Tour, aby bol čo najlepšie pripravený na OH a svetový šampionát. Vyzerá to tak, že kopcovité profily týchto prestížnych jednorazoviek vábia parádnu konkurenciu.
 
 
nibali 19 z profilu rcsfg
Vincenzo Nibali (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Dennis stále nemá zmluvu, jazdci Kaťuše nedostali zaplatené
 
Dvojnásobný majster sveta v časovke stále nevie, kde bude pôsobiť v nasledujúcom roku, a manévrovací priestor sa pre neho zužuje. Po komplikovanom vzťahu s tímom Bahrajn - Merida, s ktorým predčasne ukončil spoluprácu, prejavili o jeho služby záujem mnohé zoskupenia, ale stále neprišla žiadna definitíva. A to môže byť problém pre austrálskeho cyklistu, keďže väčšina tímov už má uzatvorené súpisky alebo nedisponuje dostatočnými ekonomickým zázemím, aké by si zaslúžil aktuálny majster sveta v časovke. Dennisove schopnosti môžu byť ohodnotené na úrovni 1,3 milióna eur, ale teraz môže jeho cena klesnúť vplyvom rôznych okolností aj o milión eur.
 
Pretekári tímu Kaťuša - Alepcin nedostali zaplatené za mesiac október. Zoskupenie so švajčiarskou licenciou postihli na konci roka finančné problémy, keď jeden z dôležitých sponzorov nevyplatil sľúbené peniaze. Pretekári potvrdili, že v septembri im výplata meškala a v októbri už nedostali svoju mzdu. Predstavitelia celku hovoria len o menších problémoch, ktoré majú byť čoskoro vyriešené, ale do kauzy už zasiahla UCI. Medzinárodná únia je pripravená využiť svoj bankový fond, ktorý je vytvorený práve na tieto komplikácie, a v prípade nesplnenia povinností tímu Kaťuša - Alpecin jazdcom vyplatiť všetky záväzky.
 
 
katusa 19 ttt rcsff
Kaťuša - Alpecin (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zomrel Raymond Poulidor
 
Legendárny francúzsky jazdec patril medzi populárne osobnosti a aj po kariére zostával v cyklistickom prostredí. Pracoval pre sponzorov a vystupoval na pódiu počas ceremoniálov po skončení etapy na Tour de France, a to aj v tomto roku. Už v priebehu podujatia sa však necítil dobre a posledné dva mesiace strávil v nemocnici kvôli celkovej vyčerpanosti a aj problémom so srdcom. Raymond Poulidor zomrel vo veku 83 rokov. Počas svojej kariéry vyhral Vueltu v sezóne 1964 a o tri skôr sa presadil na Miláno - San Remo. Sedemnásť ročníkov pôsobil v tíme Mercier a ovládol jedenásť etáp na GT (7 na TdF, 4 na Vuelte). Preslávil sa najmä na Starej dáme, kde až osemkrát skončil na stupňoch víťazov, čo sa nikomu v histórii nepodarilo, a z toho tri razy na druhom mieste. Bolo zaujímavé, že sa mu nepodarilo ani raz obliecť sa do žltého dresu.
 
Výstižnú charakteristiku Raymonda Poulidora ponúkol Marc Madiot. "Po ľudskej stránke to bol dobrý človek. Vždy usmiaty, priateľský a ten, kto predstavoval hodnoty cyklistiky. Rád komunikoval a rovnakým spôsobom vedel diskutovať s ministrom alebo obyčajným fanúšikom. Všetci ho rešpektovali. Nikdy nevyhral Tour, ale žartoval o tom," povedal hlavný manažér celku FDJ. Zároveň aj on zdôraznil, že bol veľmi, veľmi hrdý na svojho vnuka. A práve Matthieu van der Poel si uctil starého otca sobotňajšou výhrou vo svetovom pohári v cyklokrose v Táboře.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop