Sumár týždňa: Movistar reaguje na odchody tradičných lídrov, Okolo Nórska končí pre financie

1.12.2019, 23:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Novou vedúcou osobnosťou tímu Movistar sa stane Enric Mas, ktorý má všetky predpoklady, aby na tejto pozícii pôsobil dlhodobo. Preteky Okolo Nórska stratili finančné krytie a v nasledujúcom ročníku ich neuvidíme v itinerári a brat Alberta Contadora ponúkol niekoľko zaujímavých postrehov, kam sa uberá súčasná cyklistika ohľadom výchovy talentovaných jazdcov.
 
 
Movistar sa pripravuje na novú éru
 
Španielska zostava postupne prišla o Quintanu s Landom a keďže sa pomaly končí aj Valverdeho kariéra, musí staviť na nových lídrov. Voľba padla na Enrica Masa. Jeden zo športových riaditeľov Movistaru Max Sciandri o ňom hovorí: "Je mladý a zároveň mimoriadne talentovaný. Máme za sebou krátky výcvikový kemp a môžem povedať, že na nás veľmi zapôsobil. Snažil sa veľmi rýchlo spoznať svojich nových kolegov. Je to pre nás dlhodobý projekt a myslím si, že naše skúsenosti a úspechy na Grand Tour mu môžu veľmi pomôcť. Nebude na neho vyvíjaný veľký tlak, čo bude jeho výhodou," povedal britský odborník, ktorý bude mať na starosti práve výkonnostnú stránku Enrica Masa.
 
Po odchode viacerých kvalitných borcov prešiel Movistar obmenou a v budúcej sezóne sa v jeho farbách objaví až dvanásť nových tvárí, väčšinou talentovaných s perspektívou do budúcnosti. "Síce sme podpísali mnoho mladých jazdcov, a z tohto dôvodu nás určite čaká prechodné obdobie, ale na druhej strane potrebujete len jedného cyklistu, ktorému sa  bude dariť, bude vyhrávať a môže strhnúť celú zostavu," zostáva optimistický Sciandri. Bude zaujímavé sledovať, ako sa v Movistare chytia nádejní borci z Dánska, Švajčiarska alebo Nemecka, ktorí bývali len výnimočne verbovaní do typicky vrchárskej zostavy Movistaru. 
 
 
mas 19 tour biely podium asofab
Enric Mas (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Výchova mladých cyklistov je čoraz ťažšia
 
Na španielskej kontinentálnej úrovni jazdí zaujímavá zostava, Kometa - Xstra, za ktorou stojí Alberto Contador spolu so svojím bratom a ktorej hlavným cieľom je vychovávať talentovaných pretekárov. Nie je to však jednoduchá úloha. Takéto zoskupenia zvyčajne nemajú potrebné finančné krytie a ani nedostanú žiadne peniaze za prestup svojho zverenca do "lepšieho" tímu. Čerstvou skúsenosťou je presun 18-ročného Carlosa Rodrígueza do tímu Ineos. Veľký španielsky talent bol niekoľko rokov súčasťou zostavy Kometa - Xstra, keď po ňom veľmi rýchlo siahla britská úderka, lebo nemal podpísanú profesionálnu zmluvu. Bez nároku na odstupné.
 
Preto podľa Frana Contadora musia prísť nejaké zmeny, inak nebude mať kto vychovávať mladých jazdcov. "Myslím si, že UCI by mala stanoviť nejaké pravidlá venujúce sa zostavám, ktoré sa nezameriavajú primárne na športové úspechy. V aktuálnom stave riskujeme, že silnejšie a úspešnejšie tímy, s veľkým ekonomickým potenciálom, takéto projekty jednoducho využijú a dostanú ich do existenčných problémov. Mali by sa vytvoriť pravidlá, ktoré chránia projekty, ktoré sa venujú výchove mladých cyklistov, a mala by sa garantovať nejakým spôsobom ich kontinuita a stabilita. Inak nebude mať kto vychovávať mladých jazdcov," povedal brat slávneho španielskeho cyklistu. Podľa neho by malo byť v záujme UCI, aby sa venovala aj tejto problematike, lebo vývojárske tímy úplne zaniknú. Podľa Frana Contadora je na diskusiu aj to, že mladí jazdci sa snažia veľmi skoro prestupovať do World Tour a preskakujú úroveň do 23 rokov. Všetka pozornosť tak smeruje len na WT, cyklistika je čoraz viac zameraná na komerciu a popierajú sa zaužívané hodnoty postupného rozvoja cyklistov a udržiavanie viacerých úrovní cyklistiky.
 
 
valverde 18 contador lombardia start rcsf
Alejandro Valverde a Alberto Contador (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Okolo Nórska nemá prostriedky na pokračovanie, Merida končí so sponzorstvom
 
Ďalšie etapové preteky postihli finančné problémy. Okolo Nórska dostane v budúcom roku menej štátnych peňazí (tie pôjdu vo väčšej miere na podujatia ako Arctic Race Norway a Hammer Stavanger) a z toho dôvodu sa im nepodarilo naplniť rozpočet a v sezóne 2020 sa Tour od Norway neobjaví v cyklistickom kalendári. Organizátori pretekov však dúfajú, že v ročníku 2021 bude všetko inak a podujatie sa znovu uskutoční. Zo situácie je sklamaný aj Alexander Kristoff. "Boli to dobré preteky, s peknou trasou, preto je škoda, že sa dostali do problémov. Nebojím sa povedať, že je to hlúposť pre nórsku cyklistiku. Utrpia najmä naše zostavy a mladí jazdci, ktorí sa na tomto podujatí ukázali a následne mohli prestúpiť do lepších tímov. Musím len dúfať, že sa podarí nájsť riešenie," vyjadril sa pretekár, ktorý ovládol toto podujatie v sezóne 2019.
 
Výrobca bicyklov Merida už nebude titulárnym sponzorom celku Bahrain - Merida. Po trojročnej spolupráci ustupuje zo svojej pozície, ale naďalej bude dodávať zariadenie do celku z Bahrajnu. "Sme nesmierne hrdí na to, čo sme dosiahli počas posledných troch rokov. Medzi úspechmi vynikajú najmä pódiá na stupňoch víťazov na GT. Teraz sa tešíme na našu novú úlohu v jednom z najlepších tímov na svete," vyjadril sa Andreas Rottler, jeden z najdôležitejších predstaviteľov spoločnosti Merida. Na uvoľnené sponzorské miesto by mala smerovať spoločnosť McLaren, ktorá chce využiť svoje znalosti z automobilového priemyslu aj v cyklistike. Bude mať len tie najvyššie ambície a z toho dôvodu pritiahli do projektu Roda Ellingwortha, ktorý stál v pozadí mnohých úspechov tímu Sky.
 
 
nibali 19 zjazd detail alpsf
Detail Vincenza Nibaliho na Meride (© Tour of the Alps / Pentaphoto)
 
 
Van Aert vyhral súd a už trénuje
 
Belgický jazdec má dôvod na radosť. Podľa všetkého sa skončila kauza okolo jeho jednostranného odstúpenia od zmluvy s tímom Verandas. Belgický súd mu dal za pravdu, že mal právo na takéto konanie a nebude musieť zaplatiť svojmu bývalému tímu vyše milión eur ako kompenzáciu. Po verdikte jednoducho povedal, že "teraz som konečne spokojný a môžem sa venovať len športu. V cyklistike musí panovať dôvera medzi zamestnancom a zamestnávateľom a to v tom prípade už neplatilo." V novom tíme Jumbo - Visma už mohol absolvovať spoznávaciu jazdu na kockách Paríž - Roubaix, a to je znamením, že štyri mesiace po páde na Tour de France už môže trénovať a pripravovať sa na budúcoročné jarné klasiky. Dokonca by chcel do svojho programu zaradiť aj niekoľko pretekov v cyklokrose. Tím Jumbo - Visma je však v týchto zámeroch opatrný a povolí mu jazdu v cyklokrose len vtedy, ak bude stopercentne vyliečený a v žiadnom prípade to neovplyvní jarnú kampaň na kockách. Podľa posledných informácii by sa mal objaviť na cyklokrosových pretekoch 27. decembra.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop