Týždeň: Sagan o zmenách v cyklistike, Bennett prestúpil, Evenepoel trénuje v kopcoch

9.12.2019, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Najúspešnejší slovenský cyklista sa podelil o svoje postrehy, aké zmeny sa dejú vo svetovej cyklistike. Jednou z nich je množstvo aktivít mimo pretekov. Samovi Bennetovi sa konečne podarilo prestúpiť a to rovno do svojho obľúbeného tímu. Cieľavedomý Remco Evenepoel nezaháľa a presne vie, čo má robiť, aby bol skutočne najlepší na svete.
 
 
sagan 19 gent vlajka start fans bohfb
Peter Sagan a fanúšikovia (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Viac ako len bicykel a čoraz útočnejšia jazda
 
Peter Sagan v tomto týždni zverejnil svoj budúcoročný súťažný program a pri prezentácii tímu Bora - hansgrohe na nasledujúci ročník prezradil pre portál Cyclingnews niekoľko zaujímavých pohľadov, ako sa mení cyklistika. "V dnešnej novej cyklistike chcú od vás sponzori viac, najmä publicitu. Nestačí byť dobrý len v jazde na bicykli, ale musíte sa venovať viacerým veciam. Predovšetkým potrebujete vychádzať so sponzormi a venovať sa ľuďom. Nejde o to, že niečo len dostávate, ale musíte to aj vracať späť," povedal trojnásobný svetový šampión, ktorý narážal aj na skutočnosť, že po skončení sezóny ho čakalo množstvo ďalších aktivít, čím prichádzal o potrebný čas na odpočinok.
 
Všimol si aj to, že v poslednom období sa jazdí na pretekoch čoraz agresívnejšie a zaužívané postupy z minulosti už nemusia platiť. "Ešte nedávno mal každý tím jedného lídra a viaceré celky pri spoločnom záujme spolupracovali. V časoch Boonena a Cancellaru ich spolujazdci kontrolovali preteky, aby sa mohli vo finále presadiť práve oni. Teraz niečo také neexistuje. Aktuálne sa jazdí na najvyššej úrovni rovnako ako na amatérskych pretekoch. Takmer neustále sa zrýchľuje a nepretržite atakuje." Musel myslieť najmä na jarné klasiky, kde je čoraz náročnejšie vymyslieť víťaznú taktiku, lebo kľúčový pohyb sa môže odohrať aj veľmi ďaleko pred cieľom a tímy disponujú viacerými lídrami. Nevyhol sa ani odpovedi na otázku ohľadom Patxiho Villu. Tento odchod by ho nemal zasiahnuť, lebo od začiatku tohto roka ho už trénuje jeho bývalý kolega a niekdajší poľský vrchár Sylwester Szmyd.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Quick-Step nestratí po odchode Vivianiho, Bennett pripravený na belgickú výzvu
 
Po mesiacoch neistoty konečne našiel nový angažmán Sam Bennett a írsky jazdec sa sta členom svojho vysnívaného zoskupenia. "Som veľmi rád, že budem jazdiť v tíme, ktorý som obdivoval už ako malý chlapec. Jeho plagát som mal nalepený stene svojej izby. Nikdy som si nemyslel, že budem dosť dobrý, aby som sa predstavil v jeho farbách, takže tento prestup môžem považovať za splnenie sna. Nečakajú ma ľahké úlohy, ale som veľmi motivovaný. Som spokojný s týmto rozhodnutím, lebo po dlhých rokoch strávených v mojom predchádzajúcom celku som potreboval zmenu," vyjadril sa Bennett, ktorý v tíme Bora pretekal šesť rokov. Za ten čas vyhral tri etapy na Gire, dve na Vuelte a teraz sa pokúsi skompletizovať svoju zbierku na TdF.
 
Deceuninck - Quick-Step je známy svojimi šprintérskymi rošádami a aj tentoraz sa mu podarilo nahradiť odchádzajúceho Eliu Vivianiho. Veľkú radosť nad touto kontinuitou zdieľa aj Patrick Lefevere. "Som veľmi hrdý najmä na to, že sa mi vždy podarí dostať do tímu tých najlepších jazdcov. A to je umenie. Niekedy sa síce musíte niekoho zriecť z finančných dôvodov, ale zakaždým dokážem nájsť náhradu, ktorá ma nesklame. Aj v nasledujúcom ročníku tak dostanú šancu noví lídri a bude len na ich, aby to využili," povedal belgický manažér, ktorému sa podarilo v poslednom čase nahradiť bez ujmy Kittela či Gaviriu a teraz  má všetky predpoklady aj Sam Bennett, aby nadviazal na Vivianiho úspechy.
 
 
bennett 19 uae triumf detail bohfb
Sam Bennett (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Evenepoel potrebuje zabrať v kopcoch, chváli ho aj Gilbert
 
Obdiv nad talentom Remca Evenepoela vyjadril aj Philippe Gilbert, no skúsený belgický borec musel najskôr na vlastnej koži spoznať nadanie vychádzajúcej hviezdy svetovej cyklistiky. "Na začiatku som ho nebral vážne. Správal sa trochu ako blázon, lebo pred pretekmi niekedy hovoril divné veci, že kedy a kde bude útočiť. Myslel som si, že sa musí trochu upokojiť a že je arogantný. Ale dostal ma v tretej etape na Ionica Adriatica Race, kde sa mu podaril takýto predpovedaný útok. Bol skutočne impozantný," spomína Gilbert na svojho už bývalého tímového kolegu. Vyzdvihol aj jeho správanie počas svetového šampionátu v Yorkshire, kde sa Evenepoel zachoval mimoriadne profesionálne. Po Gilbertovom páde na neho počkal a nezištne sa mu snažil pomôcť, aby sa vrátil späť do balíka. Podľa štvornásobného víťaza Amstel Gold Race tam ukázal veľký charakter a v budúcnosti sa mu to určite vráti.
 
Samotný Remco Evenepoel pokračuje v systematickom budovaní svojej výkonnosti a v najbližšom čase plánuje pracovať na vrchárskej odolnosti. "Už mám silnú časovku a teraz sa potrebujem zlepšiť v kopcoch. Musím zlepšiť lezecké schopnosti. Budem musieť vo veľkom využívať vysokohorské sústredenia. V blízkej budúcnosti očakávam veľké súboje s Bernalom a Pogačarom. Myslím si, že sa budeme vzájomne posúvať na vyššiu úroveň. Nebojím sa neúspechu. Nie som mentálne nastavený, že sa mi nebude dariť. Potrebujem len čas a učiť sa na vlastných chybách, ktoré už druhýkrát nezopakujem," povedal ako vždy sebavedomý ešte len 19-ročný borec.
 
 
evenepoel 19 san sbastian triumf dqtf
Triumf Remca v San Sebastiane (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Ewan chce viac rovinatých etáp na GT, Landa konečne lídrom
 
Aj austrálsky šprintér Caleb Ewan si všimol, že na trojtýždňových pretekoch ubúda rovinatých etáp určených pre hromadné dojazdy pelotónu. "Myslím si, že bude veľká škoda, ak na Grand Tour bude pokračovať okresávanie šprintérskych etáp. Vuelta ich minimalizovala a jedine Giro si zachováva dostatočný počet rovinatých profilov. Na Tour zase dominujú etapy, ktoré by mali byť vzrušujúce a organizátori chcú, aby sa presadzovali domáci útoční pretekári. Mrzí ma to, lebo v súčasnosti je niekoľko kvalitných a vyrovnaných šprintérov. Nikto z nás nedominuje a v hromadných dojazdoch to býva veľmi dramatické," nechal sa počuť jazdec tímu Lotto - Soudal, ktorý ešte nemá stanovený presný program na nasledujúci ročník. Chcel by cestovať na Starú dámu, ale odrádzajú ho príliš náročné prebverky v horách a len obmedzená šprintérska ponuka. Na druhej strane hneď v prvej etape by mali bojovať o žltý dres najrýchlejší jazdci, čo ho veľmi láka.    
   
Vyzerá to tak, že po rokoch hľadania našiel Mikel Landa ten správny celok, ktorý mu garantuje jasnú líderskú pozíciu. V tíme s novým názvom Bahrajn - McLaren bude disponovať rovnakými kvalitami iba Wout Poels a Landa bude chcieť maximálne využiť takúto ponúknutú šancu. "Táto príležitosť prichádza v pravom čase. Mám tridsať rokov, potrebné skúsenosti a prichádzam do veľmi ambicióznej zostavy. Motivuje ma najmä Richard Carapaz. Ak dokázal vyhrať Giro, znamená to, že my ako klasickí vrchári by sme sa nemali vzdávať," hovorí španielsky cyklista s nádejou, že má stále dostatok času, aby sa presadzoval na najväčších etapových pretekoch. Pomôcť mu môže aj technológia McLaren, s ktorou bude pracovať na zlepšení časovkárskych schopností. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop