Sumár týždňa: Cavendish dostáva ešte jednu šancu, Daniel Martin si pochvaľuje prestup

16.12.2019, 11:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V tíme Bahrajn - McLaren sú presvedčení o tom, že Mark Cavendish môže stále vyhrávať veľké preteky, a hlavný manažér celku Rob Ellingworth mu veľmi dôveruje. Po zmene dresu neskrýva výborné pocity Daniel Martin, na pôsobenie v Sunwebe sa teší Benoot a Caruso neľutuje pôsobenie v úlohe domestika.
 
 
Stále môže vyrovnať rekord výhier na Tour de France
 
Mark Cavendish má už 34 rokov a naposledy sa tešil z víťazstva na začiatku sezóny 2018 na Dubai Tour, ale zostava Bahrain - McLaren mu aj tak ponúkla pomocnú ruku a poskytla ročnú zmluvu. Za angažmánom skúseného šprintéra stojí hlavne Rob Ellingworth, niekdajší zamestnanec tímu Sky a britského cyklistického zväzu, ktorý s Cavendishom prežil jeho najväčšieho úspechy. Preto mu chce dať ešte jednu šancu. "Stále si myslím, že patrí k najtalentovanejším šprintérom súčasnosti a keď jazdí v optimálnej forme a výkonnosti, v koncovkách sa dokáže stále perfektne orientovať. Je mimoriadne fyzicky talentovaný, ale zároveň treba zohľadniť, že už je starší. Musíme s tým pracovať, no podľa mňa to veľa nemení na jeho fyzickej kondícii. Navyše mu pribudli skúsenosti," povedal Ellingworth, ktorý stál aj pri zrode Cavendishovho triumfu na svetovom šampionáte v roku 2011. 
 
Podľa jeho názoru sa potrebuje jeho staronový zverenec len dostať do pohody a je presvedčený, že sa ak vytvorí správna symbióza medzi ním a celou zostavou, Cavendish môže znovu vyhrávať a to aj na Tour de France, kde mu chýbajú len štyri výhry, aby vyrovnal rekord Eddyho Merckxa. "Vytvorili sme plán, predostreli sme mu našu víziu a on sa stal jej súčasťou. Bude však zodpovedný za svoje výkony a nebude si môcť dovoliť zbytočné chyby. Podľa mňa je to všetko o dôvere. Mark potrebuje zvýšiť svoju sebadôveru a takisto potrebuje cítiť dôveru zo strany tímu," a Ellingworth ešte zdôraznil, že britský pretekár si túto šancu bude musieť tvrdo odpracovať. 
 
 
cavendish 18 ilustrak zamysleny dddf
Mark Cavendish (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Martin pomôže Israel Start-Up Nation
 
Keď Daniel Martin počas leta oznámil, že prestupuje do tímu Israel Academy, vyvolalo to rozpačité reakcie. Izraelský celok však získal WT licenciu, premenoval sa na Israel Start-Up Nation a pre írskeho jazdca sa v podstate nič nezmenilo. "Asi to bude znieť ako klišé, ale od začiatku sa tu cítim ako doma. Som veľmi spokojný, uvoľnený a to sú presne atribúty, ktoré potrebujem, aby som mohol podávať najlepšie výkony. Navyše môj nový tím pôsobí inovatívne a progresívne a to ma pritiahlo do tejto zostavy," uviedol o svojom novom angažmáne pretekár, ktorý má na svojom triumf na dvoch monumentoch (L-B-L, Lombardia).
 
Aj v budúcej sezóne sa bude sústrediť na svoje obľúbené preteky a keďže už má 33 rokov, bude pôsobiť aj ako mentor pre mladších jazdcov, aby im pomohol v kariére a odovzdával im skúsenosti. "Stále sa budem pripravovať rovnakým spôsobom a nebudem meniť ani tréningový proces. Mám rád ardenské klasiky, tie nebudú chýbať v mojom programe, a predstavím sa na Tour, kde mi trasa vyhovuje viac ako na Gire. V budúcom roku chcem jednoducho vyhrávať preteky. Aktuálne to však nie je jednoduché, lebo cyklistika sa stáva čoraz viac vyrovnanejšia. Neexistujú žiadne malé preteky a žiadne ľahké víťazstvá," hovorí Daniel Martin a práve pôsobenie v menšom tíme, ale zato motivovanom a s uvoľnenou atmosférou, môže byť dobrá cesta, ako sa vysporiadať s veľkou konkurenciou vo svetovom pelotóne.
 
 
martin d 18 triumf dauphine uaefb
Daniel Martin (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Benoot plánuje značnú porciu klasík, Caruso chce ešte jednu veľkú výhru
 
V tíme Sunweb museli oželieť odchod Toma Dumoulina, ale nemecký celok sa dokázal preorientovať na nové ciele. Veľa si sľubuje od Michaela Matthewsa, ktorému chce poskytnúť čo najlepšiu podporu, aby bol čo najsilnejší v šprintoch, a  výsledky očakáva aj od Tiesja Benoota, ktorý po šiestich rokoch v celku Lotto - Soudal potreboval zmenu. Belgický jazdec stavia všetko na jarnú časť sezóny. "Moja klasikárska sezóna začne počas otváracieho víkendu a chcem byť silný aj na L-B-L. Budem kombinovať kocky a ardenské klasiky, ale nepôjdem na Paríž - Roubaix.  Veľmi chcem uspieť najmä na Okolo Flámska. Celý tím Sunweb sa zmenil a maximálne sa budeme zameriavať na klasiky, čo mi vyhovuje. V mojom novom celku sa viac plánuje a sústredí na detaily, kým v Lotto - Soudal som mal v tomto smere viac slobody. Verím, že nový prístup urobí zo mňa silnejšieho cyklistu." Zároveň dodáva, že v najbližšom období už nemusí byť nevyhnutná jeho špecializácia na dlažobné kocky, ak spolu so Sunwebom odhalia, že mu viacej sedia ardenské klasiky alebo etapové preteky.
 
O svojej kariére sa zaujímavo rozhovoril Damiano Caruso, ktorý sa dlhé roky prezentuje ako domestik a podpora pre druhých cyklistov mu nerobí žiadny problém. "Moja práca je vždy uznaná mojím zamestnávateľom. Predsa to nerobím zadarmo a ako pomocník som vždy nejakým spôsobom odmenený. Cyklistiku však netvoria len šampióni, ale skrývajú sa tam aj obete domestikov, mechanikov alebo soigneurov. Podľa mňa je potrebné viac sa venovať aj týmto postavám, ktoré nemusia byť viditeľné počas samotných pretekov," hovorí taliansky jazdec, ktorý v minulom roku takto pomáhal Vincenzovi Nibalimu. Spomína si, že na začiatku kariéry neveril vlastným schopnostiam a to ho pravdepodobne pripravilo o víťazný inštinkt. V pozícii domestika sa našiel, ale pred koncom kariéry by chcel ešte vyhrať etapu na Grand Tour.
 
 
benoot 19 tour unik kopec asofpb
Tiesj Benoot (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Peter Sagan pôjde na Omloop, UCI Classics Series posunutá
 
Slovenský cyklista upresnil svoj jarný program a potvrdil, že sa zúčastní na Omloop Het Nieuwsblad. Na prvej dôležitej jarnej klasike naposledy štartoval v roku 2017, keď skončil druhý a vtedy ho dokázal poraziť len Greg van Avermaet. Jeho účasť určite oživí tradičný otvárací víkend a ešte si musíme počkať na informáciu, či sa predstaví aj na K-B-K. V nasledujúcom ročníku bude táto šprintérska jednorazovka oveľa ťažšia, keďže kľúčová kombinácia kombinácia Oude Kwaremont a Kluisberg bude striehnuť len šesťdesiat kilometrov pred cieľom a očakávajú sa selektívnejšie preteky.
 
Medzinárodná cyklistická únia plánovala od novej sezóny spustiť UCI Classics Series, teda špeciálne hodnotenie najprestížnejších klasík, ktoré by zhŕňalo päť monumentov a ďalších 15 najväčších jednorazoviek. Bol by vytvorený vlastný rebríček a podľa predstaviteľov cyklistickej únie by týmto spôsobom stúpla hodnota a prestíž najsledovanejších klasík. Takýto projekt však odmietla organizácia zastrešujúca profesionálne tímy, ktorým sa primárne nepáči to, ako UCI pristupuje k svojim povinnostiam a podľa nich by sa mala únia venovať dôležitejším témam. Napríklad ako zlepšiť bezpečnosť jazdcov počas pretekov.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop