Týždeň: Sagan sa pripravuje na San Juan, Gaviria chce monument, Jumbo tlačí na Ineos

5.1.2020, 23:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Na začiatku nového roka sa to len tak hemží ambíciami a predsavzatiami tých najlepších cyklistov. Peter Sagan sa už teší na svoje otvorenie sezóny v San Juane a Fernando Gaviria by rád dobyl šprintérsky monument. Tím Jumbo - Visma chce konkurovať tímu Ineos na TdF a britská zostava musí aktuálne riešiť regeneráciu Chrisa Frooma, ktorá nepokračuje podľa očakávaní.     
 
 
sagan 19 hamburg ilustrak bohfb
Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Sagan sa predstaví v Južnej Amerike, Gaviria hlási návrat
 
Trojnásobný majster sveta druhýkrát po sebe zavíta na podujatie Vuelta a San Juan, kde v príjemných podmienkach absolvuje úvodné súťažné kilometre nového ročníka. Bude ho čakať osem etáp a mnohé z nich budú vyhovovať jeho šprintérskym a klasikárskym schopnostiam. "Som veľmi rád, že sa sem vraciam a začnem sezónu v San Juan. Z minulého roka mi zostali len pekné spomienky. Teším sa, že sa tu znovu zíde silná konkurencia a úroveň bude opäť vysoká. Som pripravený, že trasa bude náročná, ale tie tisícky fanúšikov urobia všetko jednoduchšie," povedal Sagan, ktorý sa pokúsi potešiť svojich priaznivcov etapovým triumfom, čo sa mu v predchádzajúcej edícii nepodarilo. Preteky budú tradične obsahovať aj jeden voľný deň a ten využije slovenský cyklista na to, aby si zajazdil s fanúšikmi na obľúbenom podujatí Sagan Fondo.
 
Veľkú chuť znovu vyhrávať signalizuje Fernando Gaviria. V predchádzajúcej sezóne ho zabrzdilo zranenie kolena a pri zotavovaní stratil príliš veľa času.  Teraz je pripravený znovu bojovať o veľké výhry na veľkých pretekoch. "Mojím cieľom je vyhrať čo najviac pretekov a udržať si formu čo najdlhšie. Predovšetkým chcem získať monument. Veľmi sa mi páči Paríž - Roubaix, ale ešte nemám dostatok skúseností, aby som mohol mieriť na výhru, preto bude mojím hlavným cieľom Miláno - San Remo. Je to výborná príležitosť pre šprintérov a urobím všetko preto, aby som v ten deň dosiahol svoju maximálnu formu," vyjadril sa pretekár tímu UAE Emirates, pre ktorého bola minulá nevydarená sezóna aj zdrojom dôležitých poznatkov. Teraz už vie, že všetko musí brať trpezlivo, s mierou a týka sa to najmä tréningu. Po zranení bol až príliš dychtivý, aby sa dostal späť do formy, čo mu uškodilo. 
 
 
gaviria 19 sagan spolu rcsfg
Fernando Gaviria a Peter Sagan (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Jumbo - Visma plánuje výmenu stráží na TdF
 
Na Grand Tour je nachystaný predvádzať veľké tímové výkony Jumbo - Visma a jeden zo športových riaditeľov Merijn Zeeman hovorí, že celú zostavu ťahá dopredu najmä triumf na Tour de France. "Ak chcete vyhrať najväčšie preteky na svete, musíte tam priviesť najlepších jazdcov. Chceme konkurovať tímu Ineos a to znamená, že musíme disponovať približne rovnako silnou tímovou kvalitou. Veľmi si želáme uspieť na Starej dáme a preto musíme vytvoriť súdržný kolektív, ktorý bude skutočne bojovať za tento cieľ spoločnými silami." Preto na francúzske podujatie mieria Roglič, Dumoulin, Kruijswijk, ktorí budú podporovaní skúsenými pretekármi, a to by malo zaručiť, aby holandské zoskupenie mohlo reálne bojovať o žltý dres. 
 
Nebude to však jednoduchá úloha a jednou z hlavných výziev bude vybudovať z uvedenej trojice cyklistov vzájomne spolupracujúcu mašinu. "Je to zaujímavý a dynamický proces. Chceme vytvoriť takú dynamiku, ktorá všetkých troch našich lídrov bude viesť k tomuto cieľu. Všetci traja vedia, že vyhrať bude môcť len jeden z nich a to bude naša úloha, aby sme vytvorili v tíme potrebnú atmosféru, že prvoradé budú tímové záujmy a aby všetci boli pripravení odložiť svoje individuálne ambície v prospech Jumbo - Visma. Na prvom sústredení v decembri boli všetci touto myšlienkou nadšení," povedal Zeeman, na ktorého vyjadreniach skutočne badať ohromnú motiváciu.
 
 
vuelta 19 etapa 21 jumbo s roglicom asofv
Jumbo - Visma na Vuelte (©PHOTOGOMEZSPORT2019)
 
 
Nibali znovu udrie na Gire, Froome netrénuje
 
Svoje ciele predstavil aj Vincenzo Nibali. V zaujímavom ročníku si vybral účasť na Gire a to aj z toho dôvodu, že ho veľmi lákajú pre neho atraktívne profily na olympijských hrách a majstrovstvách sveta. Hoci má už 35 rokov, stále chce vyhrávať a vôbec ho nezajímajú reči o jeho pokročilom veku. "Neviem, či vyhrám Giro, ale skutočnosť, že svoju sezónu otvorím veľmi skoro, v Algarve, hovorí o tom, že mám stále veľkú motiváciu. Cítim, že som stále dobrý, a neobťažuje ma, že ma niektorí považujú za starého. Ak už ja patrím do starého železa, čo taký "starec" Valverde, ktorému ťahá na štyridsiatku?," vyjadril sa skúsený pretekár, ktorý teda bude štartovať na Volta ao Algarve a svoj prvý tréning vo vysokej nadmorskej výške absolvuje už v januári. Zároveň bude v Treku naďalej pracovať na časovke, aby mohol nadviazať na minuloročné pódium na domácej GT.
 
V tíme Ineos naďalej veria Chrisovi Froomovi, ale momentálne to nevyzerá dobre s britským jazdcom. Ten nastúpil plný sebavedomia na prvé riadne sústredenie pred novým ročníkom, ale po dvoch dňoch ho musel opustiť, ako oznámil športový riaditeľ celku Dario Cioni: "Po dvoch dňoch tréningu na sústredení Chris Froome, ktorý sa usiluje získať piaty titul na Tour de France, musel opustiť tréningový tábor. Necítil sa dobre a je otázkou, či sa mu vôbec podarí potrebne zotaviť po ťažkom zranení." Chris Froome vedel, že jeho zotavenie bude prebiehať pomaly, ale nemožnosť potrebne trénovať na začiatku kalendárneho roka pre neho znamená veľkú mentálnu ranu a jeho túžba piaty raz triumfovať na TdF sa mu postupne vzďaľuje. Na túto situáciu musel zareagovať aj tím Ineos. Egan Bernal už nefiguruje v priebežnej nominácii na Giro, kam to ťahá kolumbijského jazdca, ale mal by byť hlavnou zbraňou tímu na Starej dáme.  
 
 
gaviria 19 sagan spolu rcsfg
Chris Froome (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Dlamimi brutálne zaistený na tréningu
 
Juhoafrický jazdec Nicolas Dlamini len tak rýchlo nezabudne na svoju tréningovú jazdu po Vianociach v národnom parku v blízkosti Kapského mesta. Počas tréningu ho stopla agresívna hliadka národného parku, podľa ktorej vstúpil na chránené územie bez zaplatenia alebo povolenia. Podľa svedka sa ho snažili zastaviť tak, že ho chceli zhodiť z bicykla. Pri jeho zadržaní pôsobili tak hrubo, že pri pokuse o nasadenie pút za chrbtom mu zlomili ľavú ruku. Tento incident nahral náhodný svedok a na sociálnych sieťach rozpútal búrlivé reakcie proti neprimeranému zásahu. Samotný Nicolas Dlamini podnikne právne kroky proti zásahu hliadky národného parku, ale čo je dôležitejšie, toto zranenie výrazne nabúralo jeho súťažné plány v novej sezóne.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop