Týždeň: Riis je znovu v kolotoči WT, López chce viac útokov, Pedersen ďalšie výhry

13.1.2020, 12:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Po niekoľkých rokoch odmlky budeme sa opäť predstaví na najväčších pretekoch Bjarne Riis, ktorý okrem dôležitých skúseností disponuje aj silným kapitálom. Miguel López by rád videl aktívnejší prístup na podujatiach a Mads Pedersen verí, že ziskom titulu majstra svet pre neho všetko iba začína.
 
 
Silná značka, kontroverzná osobnosť
 
Bjarne Riis sa vracia do WT a to prostredníctvom silného finančného kapitálu. Po neslávnom odchode z tímu Tinkoff v roku 2015 sa naďalej venoval cyklistike a spolu so svojimi priateľmi, milionármi, Larsom Seierom a Janom Bechom Andersenom založili spoločnosť Virtu Cycling ktorá mala záujem čo najviac využiť Riisove skúsenosti a neustálu chuť pracovať. Postupne sa začali obzerať, ako by sa mohli dostať až na úroveň World Tour a napokon sa im to podarilo cez tím NTT, do ktorého vstúpili ako tretinový majitelia. Zoskupenie NTT je priamym pokračovateľom Dimension Data, s nemenným juhoafrickým zázemím pod vedením Douglasa Rydera.     
 
Dánsky odborník Bjarne Riis bude takmer po piatich rokoch pôsobiť ako hlavný manažér tímu s licenciou WT a neskrýva pri tom veľké ambície. Veď predtým úspešne viedol také hviezdy ako Contador alebo bratia Schleckovci. "Je to hrdý okamih pre našu spoločnosť Virtu Cycling a toto partnerstvo ma skutočne nadchlo. Verím, že môžeme vytvoriť jeden z najlepších tímov na svete, ktorý bude postavený na silných výkonoch s využitým najmodernejších postupov a našich bohatých skúseností," povedal manažér, ktorý plánuje pozdvihnúť aj nadáciu Qhubeka stojacu za pôvodnou zostavou a zároveň umocni dánsky vplyv na úrovni WT. Napriek svojim skúsenostiam a znalostiam patrí Bjarne Riis medzi kontroverzné osobnosti, lebo sa priznal k používaniu zakázaných látok počas svojej aktívnej jazdeckej kariéry a najmä pri svojom jedinom triumfe na Tour de France v sezóne 1996.
 
 
riis 2016 danskof 2
Bjarne Riis (© Danmarks Cykle Union / Mads Hansen)
 
 
Pretekom prospeje viac útokov
 
V štartujúcom ročníku sa pripravuje Miguel López na Tour de France a veľmi si želá, aby tam mohol predviesť svoje útočné výpady. Súčasná cyklistika však podľa jeho slov takémuto štýlu nepraje. "V súčasnosti mi chýbajú odvážni pretekári, ktorí by sa nebáli atakovať aj osemdesiat kilometrov pred cieľom, ako tomu bolo pred takými desiatimi rokmi. Väčšina sa pozerá len na svoje watty a za seba, čo robia konkurenti. Teraz sa všetci sústredia len na finále, nejakých posledných päťsto metrov pred cieľom, kde sa rozhoduje. Rád by som atakoval, ale všetko je tak kontrolované, že si musíte dať veľký pozor. Jeden neúspešný alebo prehnaný pokus vás môže pripraviť o dôležitý čas a ihneď vypadnete z klasifikácie," vyjadril sa kolumbijský pretekár, ktorý v predchádzajúcom ročníku vyhral etapové preteky v Kolumbii a Katalánsku, ale na Grand Tour sa mu nedarilo práve atakovať.
 
Napriek nie veľmi úspešnej minulej sezóne nechce meniť svoju útočnú polohu a keď sa bude dať, vždy bude patriť medzi aktívne jazdiacich pretekárov. "Nikdy neľutujem, keď moje útoky nevyjdú. Radšej to budem skúšať, ako by som si mal neskôr vyčítať, že som len zostal sedieť v sedle. Vždy sa rozhodujem podľa toho, ako sa cítim. Nie podľa wattmetra. Ak by ste sústredili len na čísla, nikdy by ste neatakovali. Watty však nemusia byť rozhodujúce, lebo niekedy môžete zvíťaziť aj s nízkym výkonom, a keď naopak dosahujete vysoké čísla, nemusíte dosiahnuť nič," hovorí s nádejou Miguel López, že odvážny pohyb môže stále poraziť aj pragmatický prístup založený na vypočítaných výkonnostných údajoch.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Avermaet sa necíti byť starý, Pedersen potrebuje stabilizovať výkonnosť
 
Pred ďalšou jarnou kockovou kampaňou, ktorú opäť absolvuje, má Greg van Avermaet stále motiváciu dosahovať výsledky a nechýba mu sebavedomie. "Mal som dobrú minulú sezónu, aj keď si to niektorí nemyslia. Celý čas som podával konzistentné výkony. Na jar som sa možno dostal do formy príliš skoro. Po prestupe do tímu CCC som bol asi viac horlivý, chcel som sa ukázať, a na kockových monumentoch mi niečo chýbalo. Teraz sa to už nestane," povedal pretekár, ktorý v máji dosiahne už 35 rokov. Je si vedomý toho, že prichádza nová generácia kvalitných cyklistov, ale stále má chuť pracovať na sebe, aby sa im vyrovnal. A to ho ženie dopredu. 
 
Na zvýšenú pozornosť v pelotóne sa pripravuje Mads Pedersen a dánsky pretekár sa chystá na to, aby dúhový dres reprezentoval čo najlepšie. "Chcem sa dostať na vrchol a bojovať o výhry vo veľkých pretekoch. Titul majstra sveta je len začiatok a chcem dosiahnuť viac. V minulej sezóne som nemal formu počas jari, ale stal som sa svetovým šampiónom. Teraz sa potrebujem naučiť konzistentnosti. Z hľadiska výkonu som dokázal, že patrím medzi silných jazdcov. Možno je to len mentálny problém, aby som to dokázal na všetkých pretekoch, kde budem štartovať." Pedersen dosiahol v decembri iba 24 rokov a jeho čas môže prísť práve teraz. V prvej časti ročníka 2020 bude chcieť dosiahnuť maximálnu formu počas monumentov Okolo Flámska a Paríž - Roubaix.
 
Na začiatku januára sa tradične odohral austrálsky národný šampionát. V jazde proti chronometru obhájil minuloročný titul Luke Durbridge, ktorý prekonal druhého v poradí Rohana Dennisa o osemnásť sekúnd. Jazdec tímu Mitchelton - Scott  porazil aktuálneho majstra sveta v časovke aj pred rokom a potvrdil, že sa dokáže perfektne pripraviť na skorý januárový termín. V cestných pretekoch zase úradoval Cameron Mayer (takisto Mitchelton- Scott) a ako 32-ročný sa konečne dočkal vytúženého víťazstva. Majstrovský dres ukoristil pri dvanástej účasti na národnom šampionáte. Na útočnom okruhu predviedol víťazný a sólový nástup pri poslednom prejazde cez krátke stúpanie Mt. Buninyong (2,9 km; 5,3%) a mohol si tak užiť víťazný pocit priamo na páske. Na pódium sa dostali aj jeho tímový kolega Lucas Hamilton a Marcus Culey, ktorý preteká na kontinentálnej úrovni.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop