Sumár týždňa: Bernal s Thomasom idú spoločne na TdF, Degenkolb zachránil juniorské Roubaix

27.1.2020, 15:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Na Tour de France budú znovu viesť tím Ineos Egan Bernal a Geraint Thomas a obaja sú naladení urobiť všetko pre víťazstvo. John Degenkolb zohnal financie, aby mohlo pokračovať Paríž - Roubaix pre juniorov, a v celku Vini Zabú - KTM sa rozhodli zakázať používanie wattmetrov počas pretekov. 
 
 
Silná dvojica s útokom na ďalší maillot jaune
 
V tíme Ineos disponujú dostatočným jazdeckým potenciálom, aby aj bez neistého Chrisa Frooma mohli postaviť na Tour de France veľmi silnú zostavu. Práve na tieto preteky sa sústredia Geraint Thomas a Egan Bernal ako poslední víťazi TdF. Welšský jazdec si chce ešte raz vyskúšať svoje maximálne možnosti na najlepšom podujatí na svete. "Chcem sa ešte raz predstaviť na Tour v najsilnejšej forme. V minulej edícii to nebolo úplne najhoršie. Mal som formu, aby som bol konkurencieschopný, ale celý čas som musel tvrdo bojovať sám so sebou. Motivuje ma, aby som sa znovu ukázal v najlepšej forme na TdF. Jednoducho chcem tam ukázať svoju maximálnu výkonnosť, dostať sa do hry a užívať si, čo potom z toho vznikne," hovorí Thomas o tom, že našiel v tejto sezóne veľkú motiváciu práve kvôli Starej dáme. V minulej edícii nebol najsilnejší, ale teraz absolvoval kvalitnú zimnú prípravu a tvrdo trénuje, aby znovu vytiahol fazónu z roku 2018.
 
V ničom nezaostáva ani Egan Bernal, ktorý rovnako vsadí všetky svoje žetóny výlučne na Tour. Oproti predchádzajúcej sezóne bude mať tú výhodu, že má istotu štartu na francúzskom podujatí a môže oveľa presnejšie formovať svoju výkonnosť. "V tomto roku sa výlučne sústredím len na Tour. V uplynulej sezóne som sa najskôr pripravoval na Giro, až potom na TdF a pred francúzskym podujatím som trénoval asi až príliš tvrdo. Chcem doraziť na Tour svieži, lebo v pútavých horských etapách to bude potrebné. Bude to pre mňa špeciálny moment, lebo budem obhajovať titul. Veľmi si vážim toto podujatie a mám obrovskú motiváciu, aby som bol znovu úspešný," presviedča o svojich pohnútkach kolumbijský borec, o ktorom sa nepochybuje, že na jeho konto pribudne ešte nejaký ten žltý dres.
 
 
thomas 19 bernal tour podanie ruk asofpb
Geraint Thomas a Egan Bernal (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Degenkolb myslí na mladých cyklistov, wattmeter robí z jazdcov robotov  
 
Po Johnovi Degenkolbovi je pomenovaný kockový sektor na Paríž - Roubaix. Nemecký pretekár sa zaslúžil o to, že prežije juniorská verzia tohto špecifického podujatia. Odnož pretekov pre mladých cyklistov bola ohrozená kvôli nedostatku financií (chýbalo 10-tisíc eur), ale John Degenkolb spustil crowfundingovú kampaň a podarilo sa mu vyzbierať potrebnú čiastku. Dokonca väčšiu. "Neurobil som to preto, že mňa osobne Roubaix fascinuje. Považujem za dôležité podporovať mladých jazdcov. Ak chceme, aby cyklistika mala zaručenú dobrú budúcnosť, musíme poskytnúť talentovaným pretekárom aj kvalitné podujatia," hovorí nemecký pretekár, ktorý sa v tomto roku prestaví na Pekle severu už v drese Lotto - Soudal. Organizátori sa mu odmenili tak, že po ňom pomenovali pasáž Hornaing à Wandignies-Hamage, ktorá meria takmer štyri kilometre a patrí k najdlhším na Roubaix. Dlažobný úsek je už pomenovaný aj po Bernardovi Hinaultovi alebo Michaelovi Goolaertsovi, ktorý na podujatí zahynul v roku 2018.
 
V zoskupení Vini Zabú - KTM chystajú netradičnú novinku. Hlavný manažér tímu Luca Scinto sa odhodlal k radikálnemu kroku a zakázal svojim jazdcom používanie wattmetrov počas pretekov. "Cyklisti sú posadnutí wattmetrami a veľmi sú tým ovplyvnení. Počas tréningu im môžu pomôcť, ale nie na pretekoch. Chcem, aby boli moji jazdci viac slobodní, viac počúvali svoje telo a pocity, a nestali sa z nich roboty," hovorí rešpektovaná postava talianskej cyklistiky. Podľa jeho názoru sa cyklisti až príliš sústreďujú na čísla počas pretekov, najmä wattový výkon a srdcovú frekvenciu, a podľa toho sa väčšinou rozhodujú, čo podniknú na trati. Napríklad ak niekto z pretekárov uvidí, že dosahuje vysoké wattové hodnoty, môže ho to odradiť od útoku, lebo si nebude veriť, že môže ísť ešte lepšie. Uvidíme, či táto zmena bude mať blahodarné účinky na správanie samotných jazdcov a môžeme to sledovať na Gire, kde zostava Vini Zabú - KTM zavíta na základe divokej karty.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Okolo Ománu sa neuskutočnia, Lappartienta zaujali nespevnené cesty
 
Spoločnosť A.S.O. ako organizátor šesťdňového ománskeho podujatia oznámil, že v tomto roku sa preteky neuskutočnia. Obľúbené preteky konajúce sa v polovici februára, ktoré slúžia pre mnohé kvalitné mená ako príprava na jarnú časť sezóny, sa neodohrajú kvôli smrti panovníka. Sultán Qaboos zomrel na začiatku januára a bol najdlhšie slúžiacim vládcom v arabskom svete. Na jeho počesť bol vyhlásený 40-dňový smútok, ktorý zahŕňa aj zrušenie akýchkoľvek verejných osláv, športových a hudobných udalostí. Etapové podujatie v Ománe by sa malo vrátiť späť do cyklistického kalendára v nasledujúcom ročníku. Problémy postihli aj preteky Tour of Hainan. Čínske etapové preteky sa mali uskutočniť na konci februára, ale kvôli koronavírusu museli byť odložené na neurčito.
 
Prezident UCI David Lappartient chce priniesť ďalšiu novinku. Pri rozhovore s novinármi na TDU vyjadril myšlienku, že by si vedel predstaviť, aby sa uskutočnili majstrovstvá sveta v jazde na štrku alebo šotoline pod hlavičkou UCI. Vidí zvýšený záujem o takéto typy pretekov, ktoré sa odohrávajú na nespevnených cestách, a keďže aj toto patrí do portfólia cyklistiky, chcel by to zahrnúť do organizačnej zložky UCI a nabehnúť tak na čoraz populárnejšiu vlnu tohto typu pretekov. Nebude to však krátkodobá záležitosť. Najmä v USA sa odohráva niekoľko zaujímavých podujatí a sérii, ktoré privedú cyklistov do rôznych atraktívnych terénov, ale aktéri a pravidelní účastníci jazdy na štrku neboli príliš nadšení vyhláseniami Davida Lappartienta. Nechcú sa stať súčasnou profesionálnej cyklistiky, pretože jazdia pre radosť a zábavu a niekedy si doslova zakladajú na tom, že nepatria pod žiadnu profesionálnu organizáciu.       
 
V ostatnom čase sa množia kolízie cyklistov s automobilmi a poslednou obeťou sa stal Mikkel Honoré z Deceuninck - Quick-Step, ktorého zrazilo auto počas tréningu a šofér následne ušiel. 23-ročný dánsky pretekár bol hospitalizovaný v nemocnici, ale našťastie neutrpel žiadne vážne zranenia a po krátkom odpočinku sa môže vrátiť k tréningu. Incident však využil na verejnú apeláciu, aby "sme sa správali ohľaduplnejšie, venovali viac pozornosti v oblasti bezpečnosti a mohli sme všetci spoločne zdieľať jazdu po krásnych cestách." Narazené svaly a niekoľko škrabancov nebudú pre neho prekážkou, aby sa nemohol zúčastniť na podujatí Okolo Kolumbie.
 
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop