Týždeň: Fuglsang ustál dopingové obvinenia, Valverde skončí kariéru na budúci rok

10.2.2020, 07:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
V kazašskej Astane museli riešiť úniky ohľadom dopingu, ale žiadna kauza nevypukla. Alejandro Valverde predstavil dátum, kedy ukončí kariéru, Tour de France zverejnila úvodné etapy z roku 2021 a Alberto Contador sa vyjadril na adresu Van der Poela alebo Petra Sagana.   
 
 
Fuglsang bez obvinenia
 
Nadácia pre cyklistické antidopingové aktivity (CADF) rozvírila hladinu ohľadom prepojenia Jakoba Fuglsanga so zakázaným doktorom Michelem Ferrarim, no žiadna kauza nevypukla. CADF dostala avízo na prešetrenie údajného porušenie antidopingových pravidiel zo strany dánskeho cyklistu, ale napokon nepodala „správu UCI na začatie disciplinárneho konania proti dotknutým jednotlivcom alebo tímu,“ udáva sa vo vyhlásení samotnej organizácie. Do médii unikli dôverné dokumenty o spolupráci medzi Fuglsangom a Ferrarim, ale po nečakanej medializácii CADF nepotvrdila relevantnosť takéhoto podozrenia.
 
To okamžite využili na svoju obranu predmetní účastníci sporu. Michele Ferrari dôrazne protestoval proti tomu, že by mal niečo spoločné  Astanou, a v rovnakom duchu sa vyjadril aj Jakob Fuglsang. „Popieram, že by som sa stretol s Ferrarim. Antidopingové orgány nič nekonajú proti mojej osobe, preto nemám na čo reagovať. Som znepokojený s tým, aké informácie sa objavujú o mne v tlači,“ nechal sa počuť dánsky jazdec, ktorému podobné prehlásenia strpčujú život. Svoje si povedal aj Alexander Vinokurov ako šéf Astany. „Som rád, že CADF vysvetlila situáciu. Nadácia nezistila žiadne potvrdené porušenie antidopingových pravidiel a v dôsledku toho nebolo začaté vyšetrovanie proti nikomu. Dúfam, že CADF bude starostlivo skúmať spôsob, akým došlo k úniku informácii, aby sa nič podobné už nestalo,“ musel povedať spokojný Vinokurov, ktorý sa teraz môže sústrediť len na športovú stránku svojich zverencov.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Valverde vie, kedy skončí, Contadora uchvátil najmä Van der Poel

Jeden z najskúsenejších jazdcov v profi pelotóne prezradil definitívny dátum, kedy ukončí kariéru. Alejandro Valverde zavesí bicykel na klinec na konci roku 2021. „Chcem ešte jazdiť dva roky na najvyššej úrovni a potom odísť. Som rozhodnutý. Mám stále veľkú vášeň pretekať a vyhrávať, ale na druhej strane musím akceptovať môj vek. Ak by som sa necítil stále dobre na bicykli a netrúfal si vyhrávať, kariéru by som ukončil okamžite. Som veľmi spokojný, že po kariére budem pokračovať v Movistare. Je mi jedno na akej pozícii, ale chcem zostať v tejto cyklistickej rodine,“ hovorí o svojich plánoch španielsky jazdec, ktorý celú svoju kariéru strávil len v jednom zoskupení. Už 39-ročný pretekár má stále vysoké ciele a v tejto sezóne meri najmä na medailu na OH. Zároveň chce odovzdávať skúsenosti mladším kolegom a v tomto smere bude naliehať najmä na Enrica Masa a Marca Solera.   
 
Spoločnosť ASO predstavila Grand Départ 2021. Najväčšie podujatie na svete Tour de France odštartuje v Dánsku a ponúkne tri rôzne druhy profilov. Preteky otvorí 13-kilometrová časovka jednotlivcov  v meste Kodaň a špecialisti na túto disciplínu dostanú šancu zabojovať o žltý dres. Na druhý deň bude pripravený rovinatý profil, ale väčšinu sa pôjde popri pobreží, kde hrozí vietor, a mimoriadne veterné bude aj samotné finále, lebo tesne pred cieľovou páskou sa pôjde po dlhom moste ponad more, kde budú prebiehať hektické momenty. Šancu na úspech dostane len výborne pripravený šprintér alebo klasikár. Tretia etapa by mala byť jasnou šprintérskou záležitosťou zakončenou v meste Sonderborg. „Úvodné tri etapy ukážu dánsku krajinu v plnej kráse a ponúknu širokú škálu scenárov. Môžu sa presadiť klasikári, špecialisti na bočný vietor alebo šprintéri. Teda všetci, ktorí obľubujú jazdu po rovinatom teréne,“ vychvaľuje rôznorodosť dánskych profilov riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.
 
 
tour 20 prezentacia 21 ASO G.Demouveaux
Prezentácia Grand Départ 2021 (© ASO/G.Demouveaux)
 
 
Alberto Contador stále pozorne sleduje dianie okolo cyklistiky a jeho názory sú vyhľadávané. Momentálne vyjadruje len superlatívy nad tým, ako preteká Matthieu van der Poel. "Van der Poel je niečo ako Messi v cyklistike. Možno nefandíte Barcelone, ale pôjdete sa tam pozrieť, aby ste videli Messiho. S Van der Poelom je to podobné. Možno sa predstaví na malých pretekoch, ale chcete to vidieť, lebo tam štartuje on. Je to neuveriteľné," necháva sa strhnúť charizmou holandského pretekára Contador, ktorý vyhral deväťkrát Grand Tour. A zároveň pridáva ďalší zaujímavý postreh. "Niektorí pretekári dokážu neuveriteľné veci. Napríklad Peter Sagan. Mnohí hovoria, že ak by schudol, mohol by sa presadiť v poradí na GT. Ale Sagan je Sagan. Na konci etapy mu môže vyskočiť tretra z pedálov, ale aj tak dokáže vyhrať. Na druhej strane Van der Poel je schopný poraziť klasických šprintérov a oni sú s tým spokojní, lebo sa cítia ako víťazi. Veď skončili za Van der Poelom," vyjadruje svoj názor bývalý španielsky cyklista o pretekároch, ktorí ho dokážu na ceste zabávať.
 
 
Herald Sun pre Kindleyho, na Bességes dominoval Cosnefroy
 
Na austrálskom podujatí bol najsilnejší Jai Hindley, ktorý vyhral obidve etapy s dlhým cieľovým dojazdom. Ešte len 23-ročný austrálsky jazdec sa profiluje ako vrchár a jazdec na celkové poradie, ktorý dostáva v celku Sunweb potrebný priestor, aby bez tlaku rozvíjal svoje kvality. "Je to pre mňa najväčšie víťazstvo v kariére a som nadšený, že sa mi podarilo vyhrať Herald Sun. V minulosti tu triumfovali veľké mená a som veľmi rád, že som sa k nim pripojil," hovorí talentovaný cyklista, ktorý v minulom roku skončil druhý na Okolo Poľska. Na stupňoch víťazov mu robil spoločnosť 20-ročný Sebastian Berwick z domácej kontinentálnej scény, ktorý veľmi dobre zvládol obe najťažšie etapy, a "až" tretiu priečku musel prijať Damien Howson z Mitchelton - Scott.
 
Na francúzskych cestách sa rozhodovalo na útočných profiloch a v časovke jednotlivcov. Benoit Cosnefroy z Ag2r si vytvoril kľúčový náskok už v prvej etape, ale aj potom sa držal medzi najlepšími jazdcami. Pomohlo mu, že ho podporoval Pierre Latour. Víťaz pretekov obľubuje útočný štýl jazdy a môže z neho vyrásť nový Alaphilippe, nádejajú sa najmä francúzske médiá. V sekundovej bitke napokon zvládol aj ITT, hoci sa pred neho dostali väčšina jeho hlavných súperov, ale na 10-kilometrovej trati im to nestačilo, aby ho vyzliekli z najcennejšieho dresu. Snažil sa najmä Alberto Bettiol (EF Education), ktorý vyhral časovku, ale v poradí to vydalo na druhú priečku, a spolu s ním sa prebojoval na pódium aj Alexys Brunel (FDJ), ktorý sa vo veku 21 rokov pekne uviedol medzi profesionálmi.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop