Na dráharskom šampionáte exceloval Filippo Ganna, medailu získali Morkov aj Consonni

4.3.2020, 13:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Na berlínskom velodróme sa odohral už 117. ročník svetového šampionátu na dráhe a významnú úlohu na ňom zohrali aj pretekári, ktorí sú úspešní v cestnej cyklistike. Filippo Ganna vytvoril nový svetový rekord v individuálnej stíhačke, v disciplíne madison ukoristili titul Morkov s Hansenom a taliansky šprintér Consonni vybojoval striebornú medailu v scratschi.
 
 
Taliansku reprezentáciu potiahol Ganna
 
Filippo Ganna je už vo veku 23 rokov mimoriadnou osobnosťou dráhovej cyklistiky a postupne by sa mal dostať na takúto úroveň aj na ceste. V Berlíne sa sústredil na svoj štvrtý titul svetového šampióna v stíhačke jednotlivcov a svoju misiu odštartoval perfektným spôsobom. Už v klasifikácii prekonal svoj dovtedajší svetový rekord a stanovil nový najrýchlejší čas na dráhe na úseku štyroch kilometrov. Hodnota 4:01.934 bola o sedem desatín rýchlejšia ako predchádzajúci rekord. Taliansky jazdec potom potvrdil úlohu jasného favorita aj vo finále, kde bezpečne zdolal o štyri sekundy amerického konkurenta Ashtona Lambieho.
 
Jeho tréner Marco Villa bol nadmieru spokojný, no priznal, že jeho zverenec mal ešte smelšie ciele. „Je to obrovský úspech, že Filippo získal štvrtý titul majstra sveta a aj prekonal svetový rekord. Poznám ho však a viem, že nebude úplne spokojný, lebo sa chcel dostať pod štyri minúty. Myslím si, že na takýto výsledok neboli ideálne podmienky. Najdôležitejšie je to, že pred olympiádou ukázal veľký výkon, ktorý má pozitívny vplyv aj na našu zostavu v tímovej stíhačke,“ povedal taliansky reprezentačný tréner, ktorého výber dosiahol v Berlíne aj ďalšie pekné výsledky.  V tímovej stíhačke sa predstavil aj samotný Ganna a svojej krajine pomohol vybojovať tretiu priečku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFilippo Ganna vo finálovom súboji v Berlíne
 
 
Stále nádejný cestný cyklista pôsobí vo World Tour už  štvrtý rok a postupne sa vynárajú povrch jeho tempárske schopnosti a univerzálnosť. Na svetovom šampionáte v Yorkshire zažiaril v časovke, kde získal bronzovú medailu v ITT, a to bolo len potvrdením, že jazda proti chronometru je jeho najsilnejšou stránkou. V tejto disciplíne vyhral v minulom roku etapu na BinckBank Tour a stal sa talianskym národným šampiónom. Okrem toho dvakrát skončil druhý v poradí v San Juane a je vhodným typom na klasiky, takže v celku Ineos sa môžu maximálne venovať jeho všeobecnému napredovaniu s očakávaním veľkých výsledkov už v blízkej budúcnosti. V tejto sezóne sa ešte plne sústredí na olympijské hry a dráhu, ale potom už bude pripravený naplno udrieť aj na ceste.
 
Členom bronzového tímu v stíhačke družstiev bol takisto Simone Consonni, šprintér tímu Cofidis. 25-ročný cyklista jazdí na dráhe od mládežníckych kategórii, už v roku 2013 sa stal národným šampiónom v disciplíne omnium, a okrem pôsobenia v tímovej stíhačke sa snaží aj o individuálne úspechy. V Berlíne sa mu najviac darilo v scratchi, kde ho na páske porazil iba bieloruský borec Yauheni Karaliok. Pre Consonniho to bola tretia individuálna medaila zo svetového šampionátu, no tá najcennejšiu mu zatiaľ chýba. Svoju vášeň na dráhu prišiel predviesť aj Elia Viviani, ale vo svojej najobľúbenejšej disciplíne omnium skončil len deviaty. Jeho hlavným cieľom sú olympijské hry a obhajoba zlatej medaily v tejto disciplíne, preto vypustil majstrovstvá sveta, aby neohrozil jarnú sezónu na ceste a na dráhu sa bude maximálne pripravovať len pred Tokiom.
 
 
viviani 19 itt detail rcsfa
Elia Viviani (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
S veľkými výkonmi dánski pretekári
 
Úspešné pôsobenie na berlínskom šampionáte zaknihovala  dánska reprezentácia. V tímovej stíhačke predviedli svoju extra triedu a s novým svetovým rekordom 3:46.579 predviedli jeden z najhodnotnejších výkonov celého šampionátu. Predchádzajúci rekord, ktorý držala novozélandská reprezentácia, bol pokorený o sekundu a pol. V dánskom reprezentačnom tíme patrí medzi kľúčové postavy Lasse Norman Hansen. Tento 28-ročný pretekár strieda cestu s dráhou a od minulej sezóny je spolujazdcom Matthieu van der Poela, ktorému pomáha na jarných klasikách. Najväčším úspechom dánskeho jazdca v cestnej cyklistike sú dva etapové triumfy na Okolo Dánska.
 
Lasse Norman Hansen sa dostal v Berlíne na najvyšší stupienok ešte raz. S osvedčeným partnerom Michaelom Morkovom ovládli disciplínu  madison a najlepším možným spôsobom okorenili vzájomnú spoluprácu. Pre 34-ročného Morkova to bol už druhý titul svetového šampióna v tejto disciplíne. Predtým sa presadil v roku 2009  v spojení s Alexom Rasmussenom. Člen tímu Deceuninck - Quick-Step a jeden z najlepších rozbiehačov šprintu na svete však prežil pred šampionátom nepríjemné momenty, lebo do Berlína cestoval priamo z UAE Tour, kde tesne po jeho odchode prepukla kauza koronavírus. V Berlíne tak musel stráviť dlhý čas v izolácii a neistote, či vôbec bude súťažiť. „Prežil som šialené dni, počas ktorých som bol izolovaný, trénoval som v izbe na trenažéri, až kým ma lekári nezbavili podozrenia na koronavírus. Vďaka tomu si veľmi vážim túto výhru v mojej obľúbenej disciplíne. Byť  znovu majstrom sveta po jedenástich rokoch je skvelé,“ povedal Morkov, ktorý má s Quick-Stepom podpísanú zmluvu aj na nasledujúci ročník.
 
V madisone neobhájil titul Roger Kluge, ktorý spolu s Theom Reinhardtom musel prijať tretiu priečku. Kluge patrí medzi dôverných šprintérskych pomocníkov Caleba Ewana a s austrálskym jazdcom sú spojení už niekoľko sezón. Titulom svetového šampiónom v disciplíne omnium sa môže pochváliť Benjamin Thomas, ktorý už tretiu sezónu jazdí za Groupama - FDJ. Špecialista na túto disciplínu sa dobre naladil pred OH a nepochybujeme, že v Tokiu bude veľmi nepríjemným súperom pre najmä pre Eliu Vivianiho. Francúzsky cyklista dominoval v tejto disciplíne na MS aj v roku 2017. V celku Groupama - FDJ plní najmä úlohy domestika, ale v predchádzajúcom ročníku vyhral francúzsky časovkársky šampionát a v tomto smere disponuje sľubným potenciálom. Na šampionáte sa predstavil aj jeho krajan Bryan Coquard, ale v bodovacej súťaži skončil len na ôsmej pozícii. Dva najcennejšie kovy vybojoval aj španielsky pretekár Sebastián Mora (bodovačka striebro, scratsch bronz) a na tomto 32-ročnom cyklistovi je zaujímavé to, že v tomto roku sa stal členom Movistaru a prvýkrát v kariére si vyskúša angažmán vo WT.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop