V Taliansku zrušili podujatia kvôli koronavírusu, Strade Bianche sa definitívne nejde

5.3.2020, 09:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Koronavírus výrazným spôsobom zasahuje do priebehu jarnej časti sezóny. Talianska vláda vydala tvrdé opatrenia v boji proti vzniknutej epidémii a zákazom organizovania všetkých športových udalostí odohrávajúcich sa na otvorenom priestranstve budeme ukrátení o také významné preteky ako Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo. Mauro Vegni však hľadal krízový plán, ale Strade Bianche, naplánované na túto sobotu, sa definitívne neuskutoční.
 
 
Zákaz pre celé Taliansko
 
Severná časť Talianska je najpostihnutejšou európskou oblasťou, kde sa vyskytuje najviac prípadov ochorenia na koronavírus. A keďže počet pozitívnych nálezov koronavírusu stále narastá, Talianska vláda sa rozhodla bojovať proti šíreniu vírusu radikálnou cestou. "Všetky športové podujatia a súťaže, vo všetkých disciplínach a odvetviach, ktoré sa odohrávajú na akomkoľvek verejnom alebo súkromnom priestore, sú zrušené," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení týkajúceho sa nasledujúcich  tridsiatich dní. Bude platiť až do tretieho apríla. Cyklistika jednoznačne zapadá medzi športy, ktoré prebiehajú na verejnom a otvorenom priestranstve, takže organizovanie pretekov spadá pod toto nariadenie. Niektoré športy, ako futbal, však môžu pokračovať, ale zápasy sa odohrajú bez divákov a organizátori musia dbať na prísne hygienické zásady a vykonať opatrenia, aby sa znížilo riziko šírenia vírusu.
 
Počas nasledujúceho obdobia sa mali uskutočniť dôležité podujatia Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo, ktorých zrušenie výrazne ovplyvní najmä klasikárov, ktorí chceli na talianskom území finišovať prípravu na kockové jednorazovky. Najskôr sa zdalo, že ohrozený bude len monument La Primavera, keďže štartuje práve v Miláne a regióne, kde sa nachádza európske ohnisko nákazy koronavírusu. Pre organizátora podujatia by bolo nemysliteľné, ak by podujatie nemohlo tradične štartovať v Miláne, preto bol viac-menej pripravený na túto možnosť. Strade - Bianche a Tirreno - Adriatico však neprechádzajú cez najviac postihnuté regióny, ale dotklo sa ich tvrdé nariadenie vlády, ktorá aplikovala zákaz na celú krajinu. Zrušené budú aj preteky Coppi e Bartali, Okolo Sicílie, GP Larciano a aj Popolarissima.
 
 
strade 19 ilustrak rcsff
Vlaňajšie Strade Bianche (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Alternatívne riešenia
 
Organizátorom talianskych WT podujatí je spoločnosť RCS Sport a jej riaditeľ Mauro Vegni sa musel vysporiadať s nečakanými a nepredvídateľnými udalosťami, ale v rukách mal len obmedzené možnosti. "Blížime sa k našim trom najdôležitejším jarným pretekom. Chceme, aby sa uskutočnili a predviedli sa fanúšikom, ale správy o koronavíruse sú jasné. Údaje talianskych vedeckých autorít nám nedávajú veľký priestor na manévrovanie a keď vláda schváli nariadenie o prísnych opatreniach, nebudeme mať inú možnosť, ako preteky zrušiť," vyjadril sa ešte predtým, ako skutočne prišiel do platnosti zákaz organizovania športových udalostí na otvorených priestranstvách po celom Taliansku.
 
Mauro Vegni prežil nepríjemnú situáciu ohľadom koronavírusu aj na pretekoch UAE Tour. Spolu so svojím organizačným štábom sa osobne zúčastnil pretekov a po vypuknutí kauzy bol ako všetci zúčastnení uzavretý v hoteli. Hrozilo, že ak sa dostane do 14-dňovej karantény, Strade Bianche a T-A by boli tak či tak ohrozené, keďže hlavní organizátori by sa nedostavili do dejiska pretekov, ale zo Spojených arabských emirátov mohol čoskoro odcestovať do Talianska.
 
Riaditeľ spoločnosti RCS Sport bol pripravený na alternatívu zrušenia pretekov, ale ešte sa pokúšal rokovať s miestnymi samosprávami, kadiaľ pôjdu preteky a kde sa nenachádzajú početné prípady nakazených koronavírom. Vegni chcel zistiť, či bude možné uskutočniť preteky na otvorenom priestranstve bez divákov, teda bez fanúšikov na štarte a v cieli. Miestne samosprávy, kadiaľ prechádzajú spomínané preteky, však len ťažko povolia takéto podujatie, keďže stále bude priťahovať davy divákov priamo na ceste, čím sa zvýši riziko šírenia pandémie. V prípade, že Mauro Vegni vydá oficiálne stanovisko o zrušení Strade Bianche, Tirreno - Adriatio a Miláno - San Remo, urobí všetko preto, aby sa tieto podujatia odohrali v neskoršom termíne. Spomína sa jún (po skončení Gira) alebo september.
 
 
vegni 18 giro prezentacia rcsf
Mauro Vegni, riaditeľ RCS Sport (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
World Tour zostavy sa bránia
 
Do vývoja situácie zasiahli aj jednotlivé World Tour tímy. Tie sa cítia ohrozené a momentálne nechcú pretekať za takýchto podmienok, aby sa nezopakovala situácia z UAE Tour, kde sú stále v karanténe v hoteli tímy UAE Emirates, FDJ, Gazprom a Cofidis. Najskôr sa ozval Jonathan Vaughters, šéf tímu EF Education, podľa ktorého by sa nemalo hazardovať so zdravým cyklistov. Americká zostava tak ako prvá oznámila, že sa nezúčastní nasledujúcich talianskych pretekov.
 
Postupne sa nej pridali aj tím CCC, Ineos, Mitchelton - Scott a austrálsky celok informoval, že "máme povinnosť chrániť zdravie našich zamestnancov a preto nebudeme štartovať na niektorých pretekoch. Kontroly a nariadenia organizátorov môžu, ale nemusia byť dostatočné pri eliminovaní hrozieb spojených s koronavírusom. Neustále cestovanie zvyšuje zdravotné riziká a prípadné uvedenie do karantény môže mať veľký dopad na fungovanie celého nášho tímu. Podľa nás je toto najlepší spôsob, ako plniť svoju povinnosť starostlivosti o svojich zamestnancov."
 
Aktivitu vyvinulo aj jedenásť lekárov WT tímov, aby boli zrušené aktuálne preteky pod hlavičkou RCS Sport a rovnaké opatrenie by sa malo týkať aj podujatia Paríž - Nice. Podľa lekárov je situácia mimoriadne vážna a jediným spôsobom, ako nehazardovať so zdravím cyklistov, je rušenie pretekov. Už teraz je jasné, že Mitchelton - Scott, Ineos, Jumbo - Visma, FDJ a Astana sa nepredstavia ani na Paríž - Nice a ďalšie zostavy s radikálnym riešením nepretekať počas celého marca môžu pribúdať. Situácia sa komplikuje aj pre Petra Sagana, ktorý po dlhom vysokohorskom sústredení a súťažnej prestávke sa mal ukázať práve na Strade Bianche, Tirrene a Miláno - San Remo. Slovenský jazdec musí len čakať, ako sa to všetko vyvinie a podľa toho stanoviť svoj ďalší program.
 
 
AKTUALIZOVANÉ: Strade Bianche podľa očakávaní zrušené
 
Mauro Vegni ešte vo štvrtok ráno rokoval s predstaviteľmi mesta Seina a hľadal možnosti, ako uskutočniť Strade Bianche, ale neúspešne. "So smútkom oznamujeme, že preteky Strade Bianche sa neuskutočnia. Po vyhlásení vlády o zrušení verejných športových udalostí sme ešte absolvovali jedno stretnutie s miestnymi úradmi, ale nenašli sme cestu, ako by sa preteky odohrali. Z dôvodu mimoriadnej udalosti týkajúcej sa šírenia koronovírusu, talianske úrady zablokovali preteky," uvádza sa vo vyhlásení spoločnosti RCS Sport. Organizátor o tomto kroku informoval aj UCI a bude hľadať nový termín, aby sa Strade Bianche mohlo uskutočniť ešte v aktuálnej sezóne. O budúcnosti Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo spoločnosť RCS zatiaľ definitívne nerozhodla. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop