Reakcie po P-N: Pinot sa cíti potrestaný, Nibali myslí na ľudí, Edet na budúcnosť

15.3.2020, 08:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Sobotu prebehla posledná etapa na podujatí Paríž – Nice. Vyhral ju Nairo Quintana, ktorý bol rád, že dal darček svojim kolegom za ich tvrdú prácu. Svoje si povedali nielen najlepší traja cyklisti v etape a celkový víťaz podujatia, ale aj ďalší členovia pelotónu. Thibault Pinot prestávku berie ako trest, pretože ho zdobila dobrá forma. Mads Pedersen vysvetlil svoj odchod.
 
Najnáročnejšiu, a zároveň poslednú, etapu v 78. ročníku podujatia Paríž – Nice ovládol Nairo Quintana, ktorému sa podarilo vyliezť na cieľový kopec vo výbornom tempe. Pred novinárov prišiel iba krátko po etape, z bezpečnostných dôvodov. „Vždy sa snažím a rád vyhrávam s eleganciou, je to dobré,“ boli jeho prvé slová po tom, ako sa dostal do cieľa. Pri hodnotení soboty nezabudol pochváliť svojich kolegov, ktorých bolo počas poslednej etapy poriadne vidieť. „Tím dnes odviedol veľa práce, najmä pri sťahovaní úniku a tiež sa snažili pripraviť pre mňa dobrú pozíciu pred posledným stúpaním, aby som mohol zaútočiť,“ uznanlivo pokyvkával hlavou Quintana, ktorého na jar zdobila silná forma v horách.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Nairo Quintana (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 

Kolumbijsky cyklista v sobotu išiel iba po etape, na celkové víťazstvo vôbec nemyslel. Bitku o celkovú klasifikáciu vraj zabalil už po druhej etape. „Dnes som už nemohol hrať kartami v celkovej klasifikácii, pretože počas druhého dňa som spadol a stratil som veľa času. Takže som stratil kontakt s najlepšími,“ vysvetľoval novinárom. Napriek tomu bol šťastný, že počas poslednej etapy s nimi nielenže udržal krok, ale im aj ušiel. Víťazstvo venoval svojim kolegom. „Dnes (sobotu) som sa cítil dobre, pohyboval som sa v okolí najlepších vrchárov a ešte som dokázal aj zaútočiť. Chcel som dať tímu darček, verím, že kolegov tento výsledok potešil,“ uzavrel svoj komentár.

Na malú chvíľu zavítal medzi novinárov aj Tiesj Benoot, druhý muž zo včerajšej etapy, ale tiež druhý muž v celkovej klasifikácii. Belgičan priznal, že do finále dal až príliš veľa a potom už nemal z kade brať. Ani na jeho tvári však okrem únavy nebolo badať nejaké sklamanie. Práve naopak, sám bol so sebou spokojný. „Na poslednom kilometri som nasadil totálne tempo, ale tesne pred cieľom mi došla para. Myslím si, že druhé miesto bolo najviac, čo som mohol dosiahnuť. Celkove som spokojný, čo sme dosiahli počas tohto týždňa,“ povedal samotný pretekár. Benoot bol vo vyjadrení stručný, viac už novinárom nepovedal. Sunweb vyhral aj tímovú klasifikáciu na pretekoch.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Sunweb víťazmi tímovej súťaže (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 

Po tretie miesto v etape si prišiel Thibault Pinot, ktorému urobil vrásky na tvári vietor. Po etape nezabudol pochváli jej víťaza. Jeho reakciu priniesol portál Cyclism'Actu. „Finále bolo rýchle, na začiatku kopca bolo veľa vetra. Takže v konečnom dôsledku to bolo únavné. Quintana letel hore, na začiatku sezóny bol silný. Dnes to bolo iba o ňom, my ostatní sme bojovali o druhé miesto. Skončil som tretí, som šťastný. Tiež piate miesto v GC je skvelé.“ Pinot ešte ponúkol svoj názor na dianie vo svete, vôbec ho neteší. „Teraz si trochu odpočiniem a budem pracovať na tom, aby som mal dobrú formu. Myslím už na druhú časť sezóny, snáď budem mať takú dobrú formu ako teraz. Je to trest pre nás, teraz musíme čakať, dokedy bude trvať. Dúfam, že epidémia čoskoro pominie.“

Radosť v cieli neskrýval ani Maximilan Schachmann, teda prvý nemecký cyklista, ktorému sa podarilo ovládnuť celkovú kvalifikáciu na Paríž – Nice od roku 2011. Nadviazal tak na výhru Tonyho Martina. „Dnes (sobotu) to bolo veľmi, veľmi ťažké. Moji kolegovia, menovite Konrad, Schwarzmann a Grosschartner odviedli veľa práce pri kontrole etapy. Posledné tri kilometre boli ako jazda v pekle, veľmi som v nich trpel. Teraz však prežívam úplne iné pocity, som ako v raji, v nebi. Víťazstvo za tú bolesť stálo.“ Schachmann si splnil sen. „Je to môj najväčší úspech za posledné štyri roky a najmä som veľa ľudí presvedčil, že môžem byť jazdcom do všeobecnej klasifikácie. Je to môj sen a teraz som ukázal, že to na týždňovom etapáku dokážem.“
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Pódium pretekov (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 

Svoje o etape a o dianí povedal aj Vincenzo Nibali. Talian cítil rešpekt zo strany súperov. „Dnes sme čelili prvému dlhému stúpaniu v pretekoch. Ďakujem tímu za podporu, chlapci odviedli dobrú prácu. Súperi mi však nedovolili odísť, beriem to ako formu rešpektu, druh strachu z môjho progresu. Možno aj dúfali, že zalepím dieru, keď ušiel Benoot. Osobne som spokojný so sebou na tomto podujatí. Do tímu som zapasoval,“ reagoval Nibali pre Cycling Pro, ďalej ešte poslal do sveta jedno posolstvo. „Teraz idem domov. Ukončili sme preteky, ktoré, povedzme, prebehli vhodným spôsobom. Teraz musíme iba čakať. Je to zlá situácia pre všetkých, nielen pre cyklistov. Najdôležitejšie je zdravie a bezpečie našich rodín. Toto je moje posolstvo, ktoré chcem poslať všetkým ľuďom na zemi. Nebojte sa, všetko dobre dopadne.“

Posledný deň sa zviditeľnili aj iní francúzski cyklisti, nielen Pinot. Jedným z nich bol Guillaume Martin, ktorý v cieľovom kopci bojoval po boku najlepších. Najmä preto odchádzal z podujatia so zdvihnutou hlavou, aj keď jeho útok nebol úspešný. „Pravidelne bojujem s najlepšími vrchármi, môžem preto o sebe povedať, že som jedným z nich. Veľmi ma mrzí, že som na začiatku týždňa stratil čas, inak som dosiahol dobrý výsledok. Pokúsil som sa zaútočiť, ale asi som odišiel trochu skoro. Netvrdím však, že by som sa udržal za Quintanom.“ Martin po etape priznal, že ho neteší neistota v cyklistike. „Po tomto týždni môžem byť rád. Výsledky boli pozitívne, nové správy ani nie. Teraz sa musíme zamerať na zdravie, dobré zdravie je najdôležitejšie, a snáď najbližšie dni prinesú trochu svetla do našej budúcnosti,“ dodal.  
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
banner eshop bidony
- ponuka z nášho eshopu -


Tretím domácim cyklistom, ktorému sa podarilo v sobotu zviditeľniť bol Rudy Molard, podobne aj na ňom bolo vidieť, že ho nadchádzajúca prestávka vôbec neteší. Molard včera skončil desiaty, takže sa udržal v najlepšej desiatke. Svoju formu ohodnotil v pozitívnom svetle. „Chceli sme na podujatí nabrať nejakú sebadôveru, presne to bol náš cieľ. Ani jeden z nás sa v GC na pódium nedostal, ale Thibault Pinot sa predviedol vo veľmi dobrom svetle a odchádza upokojený. Paríž - Nice je jeden z najťažších podujatí v sezóne, takže každý výsledok v Top 10 svedčí o dobrej forme. Lenže už ju ďalej nebudeme môcť využiť. Budeme musieť oddychovať a čakať, čo prinesie budúcnosť.“

Víťazom vrchárskej súťaže sa stal Nicolas Edet, ktorému sa posledné dva pretekárske dni veľmi páčili. Po sobotňajšej previerke však neprišiel pred novinárov usmiaty, aj keď sa počas dňa prezentoval silnými nohami. „Počas posledných dvoch dní sme si v horách užili veľké preteky. Nechali sme v nich všetko a náš tím môže byť na seba hrdý,“ hodnotil výkon seba a tímu. Potom sa začal zaoberať dianím vo svete. „Lenže naša spokojnosť je trochu pošpinená udalosťami z posledných dní. Som zvedavý ako bude vývoj pokračovať. Teraz to už nie je o športe, áno, je to náš chlebík, ale v tomto období to nie je to najdôležitejšie. Dúfam, že sa na bicykle rýchlo vrátime, že budeme môcť čo najskôr pokračovať. Ale teraz sa musíme postarať o seba a najmä o našich blízkych,“ a odišiel.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Ilustračný záber z pretekov (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 

Podujatie Paríž – Nice poznačili aj kontroverzné odchody pretekárov, hlavne z bezpečnostných dôvodov. Ešte pred štartom etapy domov odišiel aktuálny svetový šampión. „Z nášho tímu sa vždy ozývalo, že budeme rešpektovať rozhodnutia úradov a vlád. Moja krajina požiadala všetkých dánskych občanov, aby sa čo najskôr vrátili domov, takže po dohode s tímom som sa rozhodol nezúčastniť sa poslednej etapy, aby som nariadenie vlády rešpektoval. Cítim sa smutný, pretože musím opustiť svojich kolegov tesne pred koncom podujatia, ale som presvedčení, že musím rešpektovať autority. Dúfam, že súťažením v týchto dňoch sme pomohli mnohým fanúšikom cyklistiky,“ napísal Mads Pedersen na sociálnej sieti Twitter.

Poslednú etapu bojkotovali aj jazdci celku Israel Start-Up Nation. Pokým Pedersen sa rozhodol odísť až v sobotu ránu, pretekári vyššie uvedeného tímu svoje kufre zbalili už v piatok večer a odišli domov. Svoj pohľad na situáciu ponúkol ich športový riaditeľ. Kjell Carlström vysvetlil, prečo tím pristúpil k tak razantnému rozhodnutiu. „Konzultovali sme súčasný stav s našim lekárskym personálom. Po konzultácii sme sa rozhodli vypočuť prosby našich jazdcov a z podujatia sme odstúpili. Myslím si, že v súčasnosti je nezodpovedné pretekať, naopak, najzodpovednejším krokom by bolo zrušiť všetky podujatia. Preto sme našich jazdcov poslali domov.“

Súčasné dianie v cyklistike a na celom svete neovplyvnilo iba cyklistov na Paríž – Nice. Greg Van Avermaet v rozhovore pre Het Nieuwsblad prezradil, že zo sústredenia v Španielsku doslova ušiel, pretože chce tieto udalosti prežívať s rodinou, a tiež preto, lebo nevidí zmysel trénovať, keďže nevie, kedy opäť bude súťažiť. „Je to obrovská neistota. Nemôžeme si nič plánovať. Všetky tímy a všetci jazdci potrebujú vedieť dátum, kedy môžeme opäť pretekať. Myslím si, že UCI by mala urobiť rázne kroky a aspoň realistický odhad. Napríklad, že opäť budeme súťažiť od 1. júna. Bol som teraz v Španielsku na sústredení, kde som sa snažil pripraviť na klasiky. Horko-ťažko som sa dostal domov. Všetky lety sa rušia. Musel som doslova ujsť zo Španielska, aby som sa dostal k rodine. S ňou chcem prežiť tieto ťažké časy,“ uzavrel Van Avermaet naše reakcie.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop