Cyklistika sa zastavila. Koronavírus škrtol etapáky, klasiky, monumenty a Giro je v neistote

16.3.2020, 10:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Epidémia globálneho rozmeru spôsobená novým typom koronavírusu zasiahla cyklistiku drastickejším spôsobom, ako sa očakávalo, keď sme prvýkrát sledovali jej účinky na UAE Tour na konci februára. Postupne sa neodohrala významná talianska časť jarnej sezóny, boli zrušené monumenty a nepríjemnosti ohľadom termínu musí riešiť Giro d'Italia.
 
 
giro 19 trofej hosteska rcsfg
Udelia tento rok niekomu slávnu trofej? (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Mimoriadny dopad na talianske preteky
 
Pre mnohých bola nepríjemným prekvapením správa, že sa rušia posledné dve etapy na UAE Tour pre podozrenie šírenia koronavírusu na podujatí. Napokon muselo zostať v karanténe v Spojených arabských emirátoch niekoľko tímov a spomedzi cyklistov sa týmto ochorením nakazili Fernando Gaviria a Dimitrij Strakchov. Podľa dostupných informácii ich zdravotný stav by nemal byť problematický. Potom sa začali podujatia rušiť jedno po druhom.
 
Komplikovanú situáciu riešila najmä spoločnosť RCS Sport, ktorá postupne musela zrušiť dôležitú časť svojho organizačného portfólia. Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo nebolo možné uskutočniť vzhľadom na mimoriadne ťažký stav spôsobený koronavírusom na talianskom území. Prezident spoločnosti Mauro Vegni robil všetko preto, aby sa preteky mohli odohrať, aspoň bez fanúšikov, ale celoplošný zákaz organizovania športových udalostí platiaci pre celú krajinu nebolo možné ignorovať.
 
 
nice 20 etapa 2 ilustrak asofb
Ilustračný záber (© A.S.O. / Fabien Boukla)
 
 
Ešte väčšiu ranu dostalo Giro d'Italia. Prvá Grand Tour ročníka mala odštartovať v Maďarsku, ale miestny organizačný výbor oznámil, že nemôže riskovať ohrozenie svojich občanov a v plánovanom termíne, od deviateho mája, Giro nemôže odštartovať v Maďarsku. "Spoločnosť RCS Sport berie na vedomie medzinárodnú situáciu a oznamuje, že štart Gira sa odkladá. Obidve strany sa dohodli, že sú pripravené naďalej spolupracovať a umožniť Grande Partenza v neskoršom termíne," uvádza vo vyhlásení taliansky organizátor podujatia, ktorý nechce prísť o štart v Maďarsku.
 
V tomto momente je predčasné špekulovať, ako sa vyvinie situácia s Girom, ale Mauro Vegni už uviedol niekoľko náčrtov. Bude ho zaujímať, či sa uskutoční Euro 2020 a v prípade zrušenia tohto futbalového turnaja by možno našiel vhodný trojtýždňový termín počas júna. V tomto prípade by Giro začínalo v Maďarsku. Spolu s tým hľadá nový termín aj pre preteky ako Strade Bianche, T-A a MSR, ktoré by mohli prebehnúť na konci sezóny, v októbri, kedy sa odohráva v Taliansku niekoľko zaujímavých jednorazových podujatí. Dobrý priestor sa vyskytne po Il Lombardia a Miláno - San Remo by sa mohlo uskutočniť dva týždne po tomto kopcovitom monumente, čiže sezóna by sa predĺžila o niekoľko týždňov.
 
 
sagan 19 giro prezentacia 2 rcsfp
Mauro Vegni a Peter Sagan (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Klasiky bez šance na záchranu
 
Epidémia koronavírusu vyradila z programu aj jedny z najvzrušujúcejších pretekov ročníka - jarné klasiky. Najskôr padli za obeť Driedaagse Brugge-De Panne, Danilith Nokere Koerse a Bredene Koksijde Classic, ktorá boli vzhľadom na situáciu okamžite zrušené, ale tie hlavné podujatia E3, Gent - Wevelgem a oba kockové monumenty si vyžadovali špeciálne zaobchádzanie. Klasiky E3 a G-W doplatili na zákaz organizovania športových udalostí vydaných regionálnou flámskou samosprávou. Aj ony uvažovali nad tým, že na štarte a v cieli nebudú diváci a takisto by dokázali "vyľudniť" najdôležitejšie bergy na trati, ale aj tak by bolo riziko šírenia nákazy príliš veľké. Navyše, prísne opatrenia už vydala aj samotná belgická vláda.
 
Definitívnemu zrušeniu sa napokon nevyhli ani najväčšie jarné klasiky Okolo Flámska a Paríž - Roubaix. "Všetky športy prerušili súťaže a cyklistika nie je výnimkou. Myslím si, že v najbližšom čase sa situácia nezmení. Je ťažké predstaviť si, ako by sa mohol Roubaix uskutočniť, kým ostatné preteky boli zrušené" povedal pred niekoľkými dňami Christian Prudhomme, ktorý má pod palcom aj organizovanie Pekla severu.
 
Flámsky minister športu Ben Weyts zase vysvetlil situáciu na Okolo Flámska. "Musíme byť úprimný a zároveň zodpovední. Nemôžete zakázať všetky športové udalosti v regióne do tretieho apríla a potom o niekoľko dní neskôr povoliť najväčšiu športovú udalosť vo Flámsku," poskytol Weyts realistický pohľad na svojrázny monument, ale zároveň vyjadril presvedčenie, že sa pokúsia nájsť nový termín, aby sa Ronde v tomto roku ešte uskutočnilo. Z jednorazoviek sa neodohrajú ani Dwars door Vlaanderen, Ronde van Drenthe a Volta Limburg Classic.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Tour len tak niečo nezastaví
 
Na konci marca sa nebude jazdiť na Okolo Katalánska, hoci organizátori mali eminentný záujem, aby sa tak stalo. V tomto ročníku mali osláviť storočnicu podujatia. Aj zástupcovia španielskych pretekov veria, že sa im podarí nájsť nový termín ešte v aktuálnej sezóne, ale zároveň výročie storočnice chcú prezentovať v plnej kráse. Teda s fanúšikmi a bez akýchkoľvek obmedzení, čo sa im môže podariť len v budúcom roku. Medzi zrušené etapové preteky sa zaradili aj Tour de Normandie, Coppi e Bartali, Okolo Sicílie, Circuit Cycliste Sarthe alebo Okolo Turecka.
 
Bezprecedentnú situáciu musí monitorovať aj Medzinárodná cyklistická únia. V čase 15.3. - 3.4. zrušila všetky preteky a zároveň zmrazila všetky rebríčky, takže kvôli neuskutočnením pretekom nebudú cyklisti v tomto období prichádzať o body. Prezidenta UCI zaujíma najmä situácia ohľadom Gira a TdF. "Ak by sa tieto Grand Tour neuskutočnili, bolo by to katastrofou pre cyklistiku. Musíme len dúfať, že sa tak nestane. Ale situácia v Taliansku nás znepokojuje. Nevieme, čo sa môže stať, a riziko zrušenia Gira môže byť reálne," hovorí David Lappartient. V lepšej východiskovej pozícii sa nachádza Stará dáma a riaditeľ pretekov Christian Prudhomme vyslal jasný signál: "Len dve svetové vojny zastavili Tour de France." Vyzerá to tak, že spoločnosť A. S. O. bude tvrdo bojovať za najväčšie preteky na svete, pokiaľ to okolnosti čo i len trochu dovolia. Ich zanietenosť sme mohli vidieť aj na Paríž - Nice, ktoré akoby zázrakom prežilo sedem súťažných dní.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop