O termín prišli štyri monumenty, zrušené preteky sa spoliehajú na jesennú časť sezóny

23.3.2020, 15:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Rušenie pretekov pokračuje. Pribúdajú ďalšie a ďalšie podujatia, ktoré sa neuskutočnia kvôli novému koronavírusu, a v cyklistickom marazme sa začínajú objavovať informácie o tom, že nebude jednoduché nabehnúť na štandardný súťažný režim. Nie všetky zrušené preteky budú môcť byť presunuté na jesenný termín.
 
 
Všetko sa nemôže dobehnúť na jeseň
 
V kalendári World Tour najbližšie figuruje na začiatku júna podujatie Critérium du Dauphiné, ktorého dátum zatiaľ zostáva v platnosti. Odtiaľ je už veľmi blízko k Tour de France a spoločnosť A.S.O. stále dúfa, že dovtedy sa situácia upokojí a najväčšie preteky na svete sa uskutočnia. Opačný názor má francúzsky legendárny cyklista Bernard Hinault. "Ak máme zrušiť Tour, musíme to urobiť čo najskôr. Čelíme predsa smrteľnej chorobe. Neviem, či je žiaduce, aby pri ceste postávali tisíce fanúšikov, keď budú stále hroziť zdravotné riziká," hovorí 5-násobný víťaz Tour de France a zároveň dodáva, že francúzska GT je mimoriadne náročná udalosť z hľadiska logistiky a rozhodnutie by sa malo prijať čo najskôr, aby sa odbremenila polícia a vedeli sa zariadiť aj hotely.
 
 
tour 19 etapa 21 vitazny obluk asofab
Záverečná etapa TdF 2019 (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
S definitívnou platnosťou sa neuskutočnia v pôvodnom termíne Paríž - Roubaix a ani štvrtý monument ročníka Liége - Bastogne - Liége. V ardenskom týždni budú chýbať Amstel Gold Race s Valónskym šípom, tesne predtým sa mali odohrať Brabantský šíp, Scheldeprijs a z veľkých jednorazoviek sa zrušil aj Eschborn - Frankfurt. Z etapových pretekov sa dotklo rušenie Okolo Baskicka, Okolo Romandie, Tour de Yorkshire a Tour of the Alps.
 
Vzhľadom na komplikovanú situáciu Medzinárodná cyklistická únia zrušila všetky cyklistické podujatia, ktoré boli plánované do konca apríla, a zároveň sa snaží maximálne naplniť program až do konca októbra, kedy má skončiť aktuálna sezóna. S touto druhou iniciatívou sú však spojené komplikácie, pretože na koniec ročníka sa bude chcieť presunúť veľké množstvo podujatí a nie každému sa ujde termín. Preto dostanú prednosť monumenty a v prípade záujmu aj Giro.
 
"Presun všetkých jarných pretekov na jeseň je utópia. Sezónu môžete ešte natiahnuť o týždeň či dva, ale donekonečna to nepôjde predlžovať. Isté je, že nebudeme schopní uspokojiť každého. Bude to náročná situácia, ale skúsme to vyriešiť. Najmä, ak niektorým podujatiam môže hroziť krach," povedal predseda cestnej komisie UCI Tom Van Damme. Do zaujímavej pozície sa dostane najmä spoločnosť RCS Sport. Na konci sezóny organizuje na talianskom území niekoľko atraktívnych pretekov talianskeho pohára a v prípade potreby môže tieto termíny využiť pre Miláno - San Remo, Tirreno, Strade Bianche alebo Giro, ktoré podľa niektorých vyjadrení môže byť na jeseň skrátené na dva týždne. Nemôže však kolidovať s Vueltou a ani presunuté momenty sa nebudú môcť odohrávať v rovnakom termíne.
 
 
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
kolesa akcia article v2
- v našom eshope ponúkame špičkové a štýlové kolesá v akcii -
 
 
Ohrozené financovanie tímov, rozdielny tréning vytvorí dve skupiny jazdcov 
 
Do neistej pozície sa dostali všetci. Organizátori pretekov, tímy a cyklisti. Patrick Lefevere ako predstaviteľ jedného z najúspešnejších celkov na scéne lamentuje, že bez pretekania sa sponzori nezviditeľňujú a to ich odradí od ďalšieho sponzorstva. Na druhej strane očakávaná finančná kríza prinúti formy šetriť a do športového marketingu tak nebude prúdiť veľký počet peňazí, na čo doplatia cyklistické tímy. Podľa Lefevereho však bude najväčšou hrozbou, ak sa neodohrá Tour de France. "Uvedomujem si, že v tomto veľkom príbehu je cyklistika len poznámka pod čiarou.  Hovorím však o totálnej katastrofe, ak sa nepôjde TdF. Spoločnosť A.S.O. prežije zrušenie svojich najväčších pretekov, ale zoskupenia to môže vyjsť draho. V tom prípade sa môže zrútiť aktuálny model cyklistiky," varuje pred náročnými obdobím manažér, ktorý už prišiel so svojím Woflpackom o mimoriadne dôležité jarné klasiky.
 
Na ďalší možný problém poukázal Frédéric Grappe, športový riaditeľ Groupama - FDJ. Aj keď sa momentálne nepreteká, cyklisti stále trénujú. Niektorí však môžu jazdiť vonku, iní musia byť doma, a to môže postupom času vytvoriť medzi nimi veľké rozdiely, keď sa začne znovu súťažiť. "Ak niektorí jazdci budú môcť trénovať vonku, na Tour de France uvidíme dve skupiny jazdcov s rozdielnymi rýchlosťami. Tí, ktorí budú len doma, potom neskryjú svoju nevýhodu. Podľa mňa sa nemôžu len tak otvoriť dvere a povedať, že ideme opäť pretekať! Ak chceme zostať spravodliví, potrebujeme mať jasné obdobie bez vonkajších tréningov, potom postupne zvyšovať záťaž a až po nejakom období vyraziť na preteky," prezentuje zaujímavú myšlienku Frédéric Grappe, okolo ktorej sa vytvorí veľká diskusia.
 
Vonku sa môže aktuálne trénovať v Belgicku, Holandsku, v USA alebo vo Veľkej Británii a niektorí jazdci to ešte využívajú, pokiaľ na to majú príležitosť. Naopak, Francúzsko, Španielsko, Andorra a najmä Taliansko tieto aktivity zakazujú a cyklisti musia využívať trenažér.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop