Kolumbijskí jazdci hľadajú cestu do Európy, podľa Thomasa bude finále na TdF nevyspytateľné

24.5.2020, 06:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Podujatie Okolo Dánska sa v tomto roku neuskutoční a organizátori zverejnili dôvody, ktoré môžu dostať do komplikácii aj ďalšie menšie preteky. Kolumbijskí cyklisti musia riešiť, ako sa dostanú do Európy pred otvorením sezóny, a stále sa ozývajú hlasy, že tohtoročné edícia Starej dámy bude nepredvídateľná.
 
 
Objektívne príčiny
 
Martin Elleberg Petersen, riaditeľ Dánskej cyklistickej únie, potvrdil, že najväčšie dánske etapové podujatie nevyužije náhradný, septembrový termín, a zverejnil príčiny, s ktorými sa budú musieť vysporiadať aj ostatní organizátori. "Nedokázali by sme separovať divákov na pretekoch a ani všetkým zúčastneným urobiť testy na koronavírus. Stále existuje neistota ohľadom otvorenia hraníc. Ak by k nám nemohli prísť zahraniční pretekári, podujatie by prišlo o svoju hodnotu," povedal Petersen a ako hlavný dôvod vypichol Tour de France. Najslávnejšie podujatie pohltí pozornosť celého sveta a ostatné preteky v čase konania TdF stratia na atraktívnosti.
 
Stručne povedané, Petersen vymenoval štyri príčiny, ktoré musia brať do úvahy organizátori menších podujatí. Preteky sa môžu len s ťažkosťami odohrať bez divákov, organizátor nedokáže zabezpečiť testy pre každého, stále pretrváva riziko uzatvorených hraníc, čo znamená absenciu príchodu kvalitných pretekárov, a pri prekrývaní viacerých pretekov si najväčšiu pozornosť automaticky získajú tie slávnejšie podujatia.
 
Medzinárodná cyklistická únia pripravuje hygienické usmernenia, ktorými sa majú riadiť jednotlivé tímy. Covid-19 môže spôsobovať problémy so srdcom, ktoré môžu pri vysokej záťaži spôsobiť fatálne následky, preto UCI trvá na dôslednom testovaní jazdcov pri príznakoch ochorenia. Na tréningový kemp môžu ísť len jazdci, ktorí majú negatívny test, a odporúča sa opakovať test každých päť dní. Počas tréningu má byť vzdialenosť medzi jazdcami na bicykloch jeden a pol metra.
 
 
vanmarcke 19 roubaix test efefg
Sep Vanmarcke na tréningu (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Komplikácie kolumbijských favoritov
 
Kolumbijskí cyklisti, ktorých jazdí v tímoch WT až 22, musia aktuálne vyriešiť problém, ako sa vrátia do Európy, keďže väčšina z nich trávila súťažnú prestávku v Južnej Amerike. Kolumbia zakázala medzinárodné lety z krajiny až do prvého septembra a to môže byť veľká komplikácia, aby sa stihli dostaviť na štart európskych pretekov, a to najmä Starej dámy. Prezident Kolumbijskej cyklistickej federácie Mauricio Vargas chce túto situáciu vyriešiť čo najskôr. "Začali sme vyjednávať s prezidentkou a vládou, aby naši cyklisti mohli včas vycestovať do Európy a zúčastniť sa dôležitých pretekov. Situáciu koordinujeme aj s tímami WT. Nemyslím si, že by sa mal vyskytnúť nejaký problém. Cyklisti by mali dostať výnimku vycestovať," hovorí Vargas, ktorému pri vyjednávaní určite zahrá do kariet, že kolumbijskí cyklisti sú medzi svojimi krajanmi mimoriadne obľúbení. Do tohto procesu sa zapojili aj tímy WT, pre ktorých sú kolumbijskí jazdci veľmi dôležití, a zameriavajú sa najmä na logistiku, aby uľahčili mobilizáciu svojich zverencov.
 
Podľa Alberta Contadora sú práve Egan Bernal a Nairo Quintana hlavnými adeptmi na triumf na Starej dáme. "Najväčším favoritom je bezpochyby Egan Bernal. Je vyspelý nielen na bicykli, ale aj mimo neho. Páčili sa mi jeho vyjadrenia o Froomovi a Thomasovi, že nebude nikomu kryť chrbát ako obhajca prvenstva. Takto sa má správať pravý šampión. Šampión sa nikdy nevzdáva, aj keď bude popri tom rešpektovať tímového dohody. Verím aj Nairovi Quintanovi, pretože na jar mu v kopcoch nikto nestíhal. Myslím si, že stále môže vyhrať Tour," vyjadril sa bývalý španielsky pretekár, ktorý stále podrobne sleduje dianie v cyklistike.    
 
 
valverde 18 contador lombardia start rcsf
Alejandro Valverde a Alberto Contador (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tretí týždeň veľkou neznámou
 
Tréner tímu Cofidis Samuel Bellenoue sa pridal k zástupom tých hlasov, podľa ktorých tohtoročná Stará dáma bude neopakovateľne výnimočná. "Netradičný prístup pred TdF bude mať väčší dopad na priebeh podujatia, ako by sme zakázali počas pretekov vysielačky a wattmetre. Pred Tour sme mávali všetko pred kontrolou a vedeli sme, čo treba robiť, aby sme sa presadili. Tento rok vstupujeme na neznáme územie a v histórii sa nič podobné nestalo. Počas krátkej sezóny nebude priestor na chyby alebo chytenie druhého dychu. Kto bude zaostávať, len ťažko sa postupne dostane do formy, lebo preteky pôjdu za sebou veľmi rýchlo," hovorí o napínavom a pre mnohých pretekárov aj stresujúcom období troch mesiacov, počas ktorých sa musia stihnúť presadiť.
 
Podľa Samuela Bellenoueho jazdci počas májových tréningov dobehnú to, čo stratili cez prestávku, a potom bude dostatok času, aby sa dostali do formy pred pretekmi. A stihnú aj vysokohorské sústredenia, na ktoré nebude priestor v priebehu krátkej sezóny. Ponúkol aj zaujímavý názor na samotný priebeh pretekov. Na etapových podujatiach sa vždy nájde niekoľko jazdcov, ktorým sa nebude dariť. Ak to budú chcieť napraviť, takmer určite vyrazia do "kamikadze" únikov a takýto agresívny štýl od kvalitných jazdcov prinesie veľkú dávku vzrušenia. 
 
 
pinot 19 tour atak favoriti bohfb
Thibaut Pinot útočí na Tour (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Víťaz TdF z roku 2018 Geraint Thomas zase upozorňuje, že počas francúzskej GT môže byť náročné udržať formu počas celých troch týždňov a úspešní budú len tí pretekári, ktorým zostane energia aj na konci pretekov. "Posledný týždeň Tour bude veľmi zaujímavý. Niektorí jazdci môžu byť veľmi dobrí počas desiatich dní, ale bez tradičného súťažného rytmu a v závislosti od kvality tréningu v záverečných etapách môžu úplne vybuchnúť," opisuje nástrahy Starej dámy. Welšský jazdec sa v posledných dvoch ročníkoch objavil na TdF na stupňoch víťazov a verí, že v nabitej zostave Ineosu znovu dostane na podujatí líderskú pozíciu.
 
Dlhú súťažnú pauzu využil Domenico Pozzovivo na to, aby sa zotavil z ťažkého pádu, ktorý utrpel pred minuloročnou Vueltou. Dal sa zdravotne dokopy, ale súhlasí s tými názormi, že ani samotní cyklisti nebudú presne vedieť, s akou formou môžu rátať počas Grand Tour. "Keď prichádzate na trojtýždňové preteky, už máte absolvované nejaké podujatia a viete, ako sa cítite na bicykli a čo ešte musíte zlepšiť, aby ste dorazili na GT v plnej sile. Teraz možno prídeme na Tour s piatimi súťažnými dňami a niektorí jazdci nemusia mať v nohách ani to. Podľa mňa to veľmi ovplyvní podujatie, lebo pred posledným týždňom nebudú mať jazdci žiadne signály, na čo boli naučení, ako sa bude ich telo správať na konci ťažkých pretekov. A to vytvorí neistotu," hovorí taliansky pretekár, ktorý ešte nemá stanovený súťažný plán. Rád by sa predstavil na L-B-L, ale to sa vylučuje s účasťou na Gire.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop