Kalendár pretekov je ustálený, Chris Froome chce skutočne prestúpiť

19.6.2020, 18:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Kalendár na reštartovanú sezónu dostal ustálenú podobu a pevný dátum už majú aj oba talianske monumenty. Jim Ochowicz je aktívny pri hľadaní nového sponzora pre svoj tím, Mitchelton - Scott nateraz zostane v austrálskych rukách. Štvornásobný víťaz Tour de France Chris Froome bojuje o líderstvo na najväčšom podujatí na svete a kvôli tomu by neváhal ani opustiť tím Ineos.
 
 
Vo Francúzsku povoľujú divákov, hlavné talianske klasiky na začiatku kalendára
 
Pre Tour de France je dobrou správou, že v krajine galského kohúta sa od 22. augusta zvyšuje počet ľudí na hromadnom podujatí na 5000. Toto povolenie sa dotýka najmä futbalovej Ligue 1, aby sa mohol dostať na štadión aspoň obmedzený počet fanúšikov, a zároveň poskytuje dôvod na optimizmus aj pre TdF. Podľa Roxany Maracineanuovej, ministerky pre šport, budú francúzske úrady naďalej sledovať vývoj pandemickej situácie a uvoľňovanie sa môže zväčšovať. "Ak si budeme istí, že situácia sa výrazne zlepšuje, tieto čísla na masových podujatiach môžeme ešte navýšiť. Ale stále budeme klásť dôraz na bezpečnosť. Čo sa týka futbalových stretnutí, budeme najmä riešiť, akým spôsobom budú prichádzať diváci na štadión," hovorí francúzska ministerka. Pre Starú dámu počet 5000 ľudí na podujatí znamená, že nič nebráni tomu, aby na štarte a v cieli etapy bola divácka kulisa.
 
 
trentin 19 radost po triumfe asofpb
Matteo Trentin po triumfe na Tour (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Spoločnosti RCS Sport sa podarilo len čiastočne upraviť dátumy svojich klasikárskych monumentov. Miláno - San Remo sa odohrá ôsmeho augusta. Taliansky organizátor chcel podujatie presunúť o týždeň neskôr, ale vedenie mesta San Remo s tým nesúhlasilo, lebo 15.8. je v Taliansku štátny sviatok a počas voľného dňa by bol v prímorskom letovisku príliš veľký frmol. Kopcovitý monument Il Lombardia sa presunul z nevyhovujúceho konca októbra a odohrá sa 15. augusta. Pre organizátorov a cyklistov je to lepší termín, ale v tom čase bude vrcholiť Critérium du Dauphiné, takže na podujatí sa očakáva obmedzenejšia skupina vrchárov a odolných klasikárov.
 
Diskusii sa nevyhli ani severské klasiky. Podujatie Okolo Flámska bude v tomto roku kratšie ako obyčajne. Niektorí to schvaľujú, iným sa to nepozdáva. Usporiadateľ pretekov sa obhajuje tým, že v nabitom kalendári chceli chrániť jazdcov a tímy, aby boli schopné absolvovať aj ďalšie preteky. "Chápem, že naše rozhodnutie sa nemusí všetkým páčiť, ale chceli sme všetkým vyslať signál, aby k nám prišli súťažiť. Skrátením trasy chceme v tomto období všetkým uľahčiť prácu, aby mohli čo najviac pretekať," vysvetľuje rozhodnutie Tomas Van den Spiegel, riaditeľ Flanders Classics. Preteky by mali merať dvesto kilometrov, teda o šesťdesiat kilometrov menej ako predtým. Kritizuje to najmä Oliver Naesen. "Je to škoda. Podľa mňa sú to preteky o prežití. Tí jazdci, ktorí sú dobrí po dvesto kilometroch, už nemusia mať v sebe toľko energie po ďalších šesťdesiatich kilometroch. A to robilo rozdiel na Ronde," hovorí jazdec tímu Ag2r. Na druhej strane podľa Toma Boonena táto novinka môže pretekom pomôcť. Na pôvodnej trase sa všetci šetrili len na samotný koniec a kratšia verzia musí byť podľa jeho názoru útočnejšia.
 
 
flamsko 19 unik efefg
Okolo Flámska (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Jim Ochowicz verí rokovaniam, Mitchelton - Scott ich nedotiahol do konca
 
Po ukončení sponzorstva zo strany spoločnosti CCC musí Jim Ochowicz hľadať pre nasledujúci ročník nové finančné zdroje. Skúsený manažér sa pochválil, že v súčasnosti rokuje s viacerými sponzormi a dokonca vyjadril optimistický názor, že nový hlavný sponzor tímu môže byť dohodnutý ešte pred začatím Tour de France. "Neustále rokujem s ďalšími a ďalšími spoločnosťami. Sú to záujemcovia z rôznych krajín a rôznych odvetví. Som optimistickí, že budúcnosť môjho tímu sa čoskoro vyrieši," vyjadril sa Ochowicz, ktorý potrebuje rýchlo konať, aby mu jeho najväčšie hviezdy neodlákala konkurencia. Pri hľadaní sponzorov môže byť sebavedomý, lebo v rukách drží licenciu World Tour až do konca sezóny 2022. "Máme licenciu WT a nasledujúce dva roky sa zúčastnime na Tour de France a takisto aj na ďalších veľkých podujatiach. Ak chce niekto investovať do cyklistiky, okamžite mu môžeme ponúknuť reklamný priestor na najslávnejších pretekoch," spolieha sa na svoje tromfy s licenciou.          
 
Sponzora takmer zmenil aj tím Mitchelton - Scott, ale v austrálskej zostave napokon zostane všetko po starom. Záujem o tím prejavila španielska nadácia Manuela Fundación, všetko smerovalo k zaujímavému spojeniu, ale vyskytlo sa nedorozumenie, ktoré celú transakciu zrušilo. Španielsky kapitál nechcel byť len hlavným sponzorom, ale plánoval prebrať aj vlastnícku štruktúru tímu. Doterajší majiteľ celku Gerry Ryan s tým nesúhlasil, naďalej si chcel udržať majiteľskú stoličku a nadáciu Manuela Fundación bral "iba" ako sponzora. V tejto a nasledujúcej sezóne tak bude v pelotóne stále fungovať tím s názvom Mitchelton - Scott, no v budúcom ročníku už bude musieť nevyhnutne zabezpečiť sponzora. Inak bude hroziť celku kolaps.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Froome je pod tlakom, De Plus ide do Ineosu, Oomen posilní Jumbo - Visma
 
Chris Froome chce natoľko pokoriť legendárnu métu piatich triumfov na Tour de France, že reálne zvažuje odchod z tímu Ineos. V britskom celku si betónuje pozíciu lídra Egan Bernal, vysoké ambície pretrvávajú u Gerainta Thomasa a 35-ročný Froome sa razom ocitol v silnej konkurencii, kde musí dokazovať svoje kvality. Na pohode mu nepridáva ani dlhá súťažná prestávka po ťažkom zranení a fakt, že naposledy dokončil Grand Tour v roku 2018, keď skončil tretí na Tour. Zahraničné médiá informovali, že Chris Froome dostal lukratívnu ponuku od celku Israel Start-Up Nation. Ten mu ponúkol vysoký plat, kontrakt do konca roku 2022 a líderstvo na Starej dáme. Nie sú to oficiálne informácie, britský cyklista a ani izraelské zoskupenie sa k prestupu nevyjadrujú, ale podľa dostupných informácii je zrejmé, že minimálne diskusie medzi oboma stranami museli prebehnúť. Z izraelského kapitálu a Froomovej túžby zradiť sa k tým najväčším postavám histórie TdF tak môže vzniknúť veľmi nečakané spojenie.
 
Do celku Ineos to má namierené talentovaný Laurens de Plus. Minuloročný víťaz BinckBank Tour opúšťa Jumbo - Visma, kde  v niektorých pretekoch jazdil sám na seba, ale hlavne pomáhal hlavným lídrom a vyrástol na silného vrchára. Aj v tomto roku mal pôsobiť ako elitný domestik na Tour de France, ale Jumbo - Visma ho narýchlo stiahol z nominácie, lebo De Plus si vybral prestup do celku Ineos. Britská zostava omladzuje káder a belgický vrchár je presvedčený, že v nej dostane priestor aj ako líder tímu.
 
 
 
 
Opačným smerom, do Jumbo - Visma, to má zase namierené ďalší mladík Sam Oomen. Holandský borec skončil v roku 2018 na Gire na deviatom mieste, profiluje sa ako vrchár a jazdec na GC a v novom celku by mal predovšetkým pomáhať silnej trojici Roglič, Dumoulin, Kruijswijk. Prestup prichádza po tom, čo mu tím Sunweb neponúkol novú zmluvu, a nemecký celok sa takýmto spôsobom vzdal aj svojho dlhoročného člena Wilca Keldermana. "Náš tím má do budúcnosti vysoké ambície. Hovorili sme s Keldermanom a Oomenom, ale nedospeli sme k presvedčeniu, že ich budeme potrebovať aj naďalej. Preto sme im neponúkli zmluvu a môžu si hľadať nového zamestnávateľa," ozrejmuje svoje kroky tím Sunweb. V budúcom ročníku zostane hlavnou hviezdou celku Michael Matthews.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop