Na šampionátoch sa zrodili prekvapenia, medzi víťazmi aj Démare a Van Der Poel

23.8.2020, 15:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Národné šampionáty sa tentoraz neuskutočnili v tradičných termínoch na konci júna. Kvôli pandémii koronavírusu museli byť, rovnako ako aj ostatné preteky, odložené na neskôr. Napokon si našli svoj termín o dva mesiace neskôr, teda na konci augusta. Oproti vlaňajším ročníkom boli chudobnejšie na účasť, pretože mnohé tímy odmietli uvoľniť kľúčových pretekárov pred štartom Tour de France.
 
 
Sánchezova radosť v cieli (© Real Federación Española de Ciclismo)
Sánchezova radosť v cieli (© Real Federación Española de Ciclismo)
 
 
Organizátori Starej dámy oznámili tvrdé pravidlá, v rámci ktorých napríklad pri dvoch pozitívnych testoch cyklistov či iných zamestnancoch tímu malo okamžite nasledovať vylúčenie celého tímu z pretekov. Toto mnohé tímy nechceli riskovať, a tak radšej uprednostnili sebaizoláciu svojich pretekárov krátko pred štartom najslávnejších trojtýždňových pretekov.
 
 
V Španielsku sa konečne presadil Sánchez, v Nemecku prekvapil Meisen
 
V Španielsku sa odohrali preteky na kopcovitom teréne s piatimi cieľovými okruhmi v okolí historického renesančného mestečka Baeza. Dominantou pretekov bolo vyčerpávajúce stúpanie do Baezy (7,1 km; 5,3%), ktoré vrcholilo dva a pol kilometra pred cieľovou páskou. Cyklisti ho šli dokopy päťkrát a práve tam sa očakávalo, že sa bude lámať chlieb. Preteky režírovala do veľkej miery Astana, ktorá sa pri neúčasti Alejandra Valverdeho cítila silná. Na poslednom kopci zaútočil Luis León Sánchez, ktorý si poradil so svojimi protivníkmi a s odstupom 15 sekúnd v cieli zvíťazil.
 
Pre 36-ročného Španiela to bolo vôbec prvé víťazstvo na španielských majstrovstách. V minulosti si už niekoľkokrát podmanil časovku, no víťazný zárez na pretekoch s hromadným štartom mu doteraz stále chábal. Druhý prišiel jeho tímový kolega Gorka Izagirre, ktorý v špurte o striebro porazil menej známeho Vicenteho Garcíu z portugalského kontinentálneho celku Aviludo-Louletano. V piatkovej časovke zvíťazil, pre zmenu, Pello Bilbao z Bahrainu pred Sánchezom a Izagirrem.
 
 
Výsledky
1. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team 4:24:20 100
2. IZAGIRRE Gorka Astana Pro Team 00:15 75
3. GARCÍA MATEOS Vicente Aviludo-Louletano 00:15 60
4. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain - McLaren 00:22 50
5. FERNÁNDEZ Rubén Euskaltel - Euskadi 00:22 40
6. BARCELÓ FERNANDO Cofidis, Solutions Crédits 00:24 30
 
 
Prekvapenie sa udialo na nemeckom šampionáte, kde titul pre zlomenú kľúčnu kosť neobhajoval Max Schachmann. Bora však do boja vyslala Pascala Ackermanna, ktorý bol jasným favoritom. Ťažiť tiež mohol s výbornej tímovej podpory, keďže Bora na tento šampionát vyslala až šesticu svojich cyklistov. Na rovinatom profile napokon favorizovanú Boru prekvapil tridsaťjeden ročný cyklista Alpecin-Fenix Marcel Meisen, ktorý sa z profesionálneho víťazstva tešil po viac ako piatich rokoch. Pascal Ackermann skončil v záverečnom špurte napokon hneď za ním na druhom mieste.
 
 
Výsledky
1. MEISEN Marcel Alpecin-Fenix 4:14:37 100
2. ACKERMANN Pascal
Bora-hansgrohe 00:00 75
3. KRIEGER ALEXANDER Alpecin-Fenix 00:00 60
4. ZIMMERMANN Georg
CCC Team 00:00 50
5. MAYRHOFER Marius
Development Team Sunweb 00:00 40
6. CARSTENSEN Lucas
Bike Aid 00:00 30
 
 
Na francúzskych cestách bojovali cyklisti na zvlnenom profile, ktorý mal svedčať najmä odolným šprintérom či klasikárom. Pre pretekárov bol pripravený náročný 19-kilometrový okruh v okolí Grand-Champ s úzkymi cestami a troma menšími kopcami, z ktorých posledný mal vrcholiť približne kilometer pred cieľovou páskou.
 

 
 
Dopredu sa dostala nebezpečná skupina s približne dvadsiatkou závodníkov. Svojich zástupcov tam mali aj silné celky, ako AG2R, Direct Energie či Arkéa. V hlavnej skupine preto musel pracovať najpočetnejší celok FDJ, ktorý v závere dôveroval vo forme jazdiacemu Arnaudovi Démarovi. 5 kilometrov pred cieľom v kopci zaútočil Julian Alaphilippe (Quick-Step), ale výborne jazdiaci Démare ho nikam nepustil. Udržať sa ich dokázal ešte čierny kôň dnešných pretekov Brian Coquard. V špurte napokon podčiarkol dominanciu svojho tímu Arnaud Démare. Po druhé miesto si prišiel Coquard, bronz sa ušiel Alaphilippovi.
 
 
Výsledky
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ   100
2. COQUARD Brian B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00 75
3. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick Step 00:00 60
4. VENTURINI Clément AG2R La Mondiale 00:00 50
5. TURGIS Anthony Total Direct Energie 00:00 40
6. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 00:00 30
 
 
Talianske preteky negatívne ovplyvnil koronavírus. V piatkovej časovke dominovali jazdci World Tour celkov. So súpermi si hravo poradil špecialista na túto disciplínu Filippo Ganna z Ineosu. Komplikácie však nastali v sobotu. Deň pred pretekmi s hromadným štartom bol na ochorenie Covid-19 pozitívne testovaný Leonardo Basso z Ineosu. Zvyšná trojica britského tímu sa preto na pretekoch s hromadným štartom nezúčastnila a miesto toho putovala do dvojtýždňovej karantény.
 
V nedeľu sa pretekalo na selektívnom zvlnenom profile s mnohými zákrutami a menšími kopcami. Do cieľa spolu prišla približne 20-členná skupina, z ktorej bol tesne najrýchlejší Giacomo Nizzolo. V cieli sa mu podarilo obhodiť si Davide Balleriniho z Quick-Stepu. Na treťom mieste preťal cieľovú pásku Sonny Colbrelli.
 
 
Výsledky
1. NIZZOLO Giacomo NTT Pro Cycling 5:48:37 100
2. BALLERINI Davide
Deceuninck - Quick Step 00:00 75
3. COLBRELLI Sonny
Bahrain - McLaren 00:00 60
4. VENDRAME Andrea AG2R La Mondiale 00:00 50
5. SBARAGLI Kristian
Alepcin-Fenic 00:00 40
6. ULISSI Diego
UAE-Team Emirates 00:00 30
 
 
V Holandsku sa na klasikárskom profile očakávala útočná cyklistika. Veľkým favoritom bol Mathieu Van Der Poel, ktorý sa po korona-pauze tak trochu hľadal a prípadné víťazstvo ho do zvyška sezóny mohlo správne nakopnúť. 25-ročný cyklista nechcel nič nechať na náhodu, a tak sa rozhodol zaútočiť sám už 44 kilometrov pred cieľom. Svoj únik napokon doviedol do úspešného konca. Na druhom mieste prišiel s väčším odstupom Nils Eekhoff zo Sunwebu. Za ním skončila sklamaná trojica z Jumbo-Visma, ktorým sa nepodarilo využiť početnú výhodu a jedna ukoristená bronzová medaila je pre nich určite sklamaním.
 
 
Výsledky
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 4:25:23 100
2. EEKHOFF Nils Team Sunweb link ikonka 01:31 75
3. ROOSEN Timo Team Jumbo - Visma link ikonka 03:08 60
4. EENKHOORN Pascal Team Jumbo - Visma link ikonka 03:17 50
5. VAN EMDEN Jos Team Jumbo - Visma link ikonka 03:19 40
6. DE KLEIJN Arvid Riwal Securitas Cycling Team 04:08 30
 
 
Atraktívna cyklistika prebiehala aj na dánskych cestách. Víťazstvo obhajoval Michael Morkov z Quick-Stepu, ktorý si opäť raz veril na záverečný špurt. Prekaziť mu to chceli najmä uradujúci majster sveta Mads Pedersen, ale aj tímový kolega Kasper Asgreen. Práve druhý menovaný to vyskúšal z úniku. Spolu so štvoricou ďalších cyklistov zaútočil z malého pelotónu na méte 40 kilometrov pred cieľom. Bola to do poslednej chvíle naháňačka medzi únikom a hlavnou skupinou. Práve Kasper Asgreen mal v cieli napokon najväčší dôvod na úsmev. Svoj únik sa mu podarilo úspešne dotiahnuť až do konca. Pre druhé miesto si prišiel Andreas Kron z úniku a hlavná skupina sa pobila o bronzovú pozíciu, ktorú ukoristil Michael Morkov. Spokojný Quick-Step si z Dánska odviezol dve medaile - zlatú i bronzovú.
 
 

 
 
Výsledky
1. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:37:03 100
2. KRON Andreas Riwal Securitas Cycling Team 00:09 75
3. MÖRKÖV Michael Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:18 60
4. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:18 50
5. KRAGH ANDERSEN Asbjørn Team Sunweb link ikonka 00:18 40
6. HANSEN Jesper Cofidis, Solutions Crédits 00:18 30
 
 
V Rakúsku aj Poľsku zvíťazili menej známi pretekári, Jungels prekvapujúco nestačil na Genietsa
 
Na rakúskych cestách sa tentokrát nestretlo toľko zvučných mien ako tomu bolo v predchádzajúcich ročníkoch. Dôvodom bolo, že sem Bora neposlala ani jedného zo svojich pretekárov. Zvíťaziť tak mohol v podstate ktokoľvek. Pretekalo sa v Mattersburgu na okruhoch v blízkosti Neziderského jazera, a teda poblíž slovenských a madarskych hraníc. Počas dňa to bola naháňačka borcov z kontinentálnych celkov. Z World Tour sem prišla len dvojica Michael Gogl (NTT) a Matthias Brändle (Israel). Na záver sa špurtovalo. Zvíťazil Valentin Götzinger z KTM Graz pred Danielom Federspielom a Michaelom Goglom.
 
V susednom Poľsku sa pretekalo na rovine s cieľom v meste Busko-Zdrój, vzdialeného asi 90 kilometrov od Krakowa. Preteky podľa očakávania režíroval domáci tým CCC spoločne so svojim B-tímom CCC Development Team. Z ostatných silnejších tímov prišiel napokon len Michal Golas (Ineos). Kwiatkowski a napokon ani Bodnar, ktorý bol v piatkovej časovke druhý za Kamilom Gradekom, sa pretekov s hromadným štartom nezúčastnili. V špurte zvíťazil Stanisław Aniołkowski z CCC Development tímu, ktorý pravidelne dobre špurtuje na lokálnych menších pretekoch. V cieli porazil Szymona Sajnoka z CCC a Pawla Franczaka z Vostru.
 
Veľké prekvapenie sa udialo v Luxembursku. Po piatich rokoch dominancie bol z trónu zosadený Bob Jungels. V záverečnom špurte nestačil na Kevina Genietsa z FDJ, ktorý si na neho už pred štartom veril. Na treťom mieste prišiel s odstupom Jempy Drucker z Bory.
 
Niekoľko šampionátov sa uskutočnilo už skôr. V pôvodnom termíne v júni sa pretekalo v Slovinsku, kde Primož Roglič porazil Tadeja Pogačara. V Estónsku zvíťazil 23-ročný mladík Norman Vahtra z Israel-Start up Nation. V Rumunsku bol najúspešnejší Daniel Crista a v Rusku zase Sergey Shilov. Belgický majstrák by sa mal uskutočniť 22. septembra. Vo Veľkej Británii a v Spojených štátoch sa pre pandémiu koronavírusu nepretekalo vôbec...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop