Reakcie pred Tour: Všetci majú zvláštne pocity a očakávania, chcú hlavne vidieť Paríž

28.8.2020, 22:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Dnes štartujú preteky, na ktoré túžobne čakal celý svet. V nevyspytateľnom roku 2020 by mala byť takou aj Tour de France. Viacerí sa zhodujú na tom, že ich čakajú veľmi ťažké tri týždne vo zvláštnej bubline bez styku s fanúšikmi či rodinou. Vybrali sme osemnásť aktérov Tour a zhromaždili ich vyjadrenia pred štartom Tour.
 
V Ineose museli meniť zaužívané víťazné stratégie, takže cyklistickí svet bude zvedaví na to, či sa im podarí z Paríža odísť so žltým dresom aj tentoraz. Samotný Egan Bernal si ale uvedomuje, že nebude jednoduché vôbec preteky organizačne dotiahnuť až do konca: "Som pripravený. Vyzerá to tak, že trať bude ťažká hneď od začiatku. Strávili sme celý rok prípravou na Tour, chceme byť perfektní. Dúfam, že svojím výkonom vzbudím u fanúšikov nádherné emócie. Môj chrbát už bolí menej než na Dauphiné. Už sa cítim celkom dobre a pripravený na Tour. Každého obzvlášť potešilo, že Tour sa bude konať. Hoci s obmedzeniami a pridanými opatreniami. Snáď to dotiahneme až do Paríža," citoval ho holandský portál wielerflits.nl.
 
Nováčik na Tour Richard Carapaz sa pre juhoamerické média rozrečnil: "Egan Bernal je naším lídrom a budeme preňho pracovať. Budem tam preňho a podporím ho hlavne v mojej silnej stránke - v kopcoch. Obhajuje predsa titul a tím naňho stavia aj tento rok. My skúsime vyhrať etapu a prísť do Paríža v žltej. Moja nominácia na preteky bola prekvapením, Tour je špeciálna udalosť. Veľmi sa na to teším. Nevieme, kedy sa opäť podarí ekvádorskému cyklistovi bojovať na Tour. Pôvodne som mal ísť obhajovať titul z Gira a sústredil som na to svoju prípravu, ale aj tu sa pokúsim podať svoj najlepší výkon. Táto Tour de France je veľmi špeciálna, teším sa, že sa zúčastním. Verím si na Top 10, chcem si užiť svoj debut. Mrzí ma, že kvôli pandémii nemôže moja rodina cestovať do Európy, tím nás navyše drží v bubline, takže ani ja ich neuvidím."
 
 
bernal 20 carapaz tour prestavenie asofpb
Richard Carapaz s Eganom Bernalom (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Hlavným súperom Ineosu by mal byť Primož Roglič. Keďže sa pred médiai prezentuje vo veľmi pozitívnom duchu, zdá sa, že zranenia z pádu na Dauphiné by ho už obmedzovať nemali. "Myslel som si, že sa budem teraz cítiť lepšie. Chvíľu trvalo, kým som sa opäť mohol venovať veciam, ktorým som chcel ešte pred začiatkom Tour. Moja príprava v tejto oblasti nebola optimálna, ale posledných pár dní sa cítim veľmi dobre. Môže to začať," povedal a nezabudol spomenúť silu kolegu: "Tom Dumopulin robí veľké pokroky. Podľa mňa bude na Tour na vrchole formy. Na druhej strane je príjemné mať takého silného jazdca po mojom boku. Spolu chceme vyhrať Tour. Pýtate sa, či to bude bitka medzi Jumbom a Ineosom? Sústredíme sa len na nás. Tour nie je o súboji dvoch tímov. Napokon každý začína na rovnakej čiare, čiže každý môže vyhrať," vravel pre wielerflits.nl.
 
Tom Dumoulin trochu prekvapil prestupom do tímu, kde je Roglič, no možno tieto tri týždne ukážu, "čo mal za lubom" Z jeho slov je zrejmé, že je rád, že ho tím aj napriek mierne horším výsledkom vzal na Tour a nedohodli sa s ním napríklad na Gire. "Cítim sa dobre, teší ma, ako som jazdil na Dauphiné a Tour de l'Ain. Na Tour to bude bitka niekoľkých jazdcov a tímov, asi dvadsiatka jazdcov sa postaví na štart s ambíciou dostať sa na pódium či dokonca vyhrať. Musíme sa uistiť, že sme najlepší. Cítim sa dobre a hlavne rád za štart na Tour."
 
 
roglic 20 dumoulin asofab
Primož Roglič a Tom Dumoulin (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Domáci fanúšikovia opäť raz upierajú oči na Thibauta Pinota ako človeka, ktorý by mohol ukončiť dominanciu Ineosu, no v kariére zažil už mnosžstvo sklamaní a aj keď vyhlasuje, že už ho to netrápi, asi nebude jednoduché to úplne dostať z hlavy. "Minulý rok bol mojím veľkým sklamaním, ale už som sa s tým vyrovnal. Najväčšie sklamanie mojej kariéry. Bol som vtedy v top forme. Stratiť všetko v tom momente bolo drsné. Ale teraz som si istý, že viem mieriť veľmi vysoko," povedal Sporze. Rozhovor poskytol aj L'Equipe: "Mentálne som silnejší, vyrovnanejší. Odpútal som sa od pocitov až tak, že sa mi ťažko chápe, že Tour začína už zajtra. Tá skúsenosť ma zocelila a nič horšie než minulý rok sa stať nemôže. Najväčší tlak na seba kladiem ja sám a teraz to už zvládam lepšie. Očakávame, že to budú režirovať dve "armády" Jumbo a Ineos, no my sme za nimi len o kúsok pozadu. Je však výhodou, že nebudeme musieť niesť ťažobu pretekov, pretože oni budú zodpovední za sťahovanie únikov a reagovanie na ataky. Pre mňa je dôležité priviezť sa do tretieho týždňa a tam byť ofenzívny. Vtedy budem môcť reálne skúšať a meniť veci. O koronavíruse veľmi nerozmýšľam, najhoršie na tom celom je nosiť masku."
 
Aj keď sa tomu na verejnosti Ineos a Jumbo stránia, všetci očakávajú najmä ich súboj. Romain Bardet v rozhovore pre L'Equipe taktiež očakáva konfrontáciu týchto celkov, pričom predpokladá, že títo giganti by určite už najradšej po dvoch dňoch uzavreli bitku o celkové poradie a hrozila by nuda. Trať však podľa neho predpokladá aktivitu, útoky a to, že žltý dres bude pravidelne meniť majiteľa. "Pelotón sa omladzuje, ale viem, že keď som vo forme, tak dokážem súperiť s najlepšími. Ak však počas pretekov usúdim, že nemám veľké šance na Top 6, nebudem sa tam zbytočne držať. Budem sa však snažiť byť tým jazdcom, ktorý je aktívny. Cielim na etapový triumf. Ak príde príležitosť na žltý dres, chytím sa jej. Hlavne nebudem zbytočne míňať čas a zavádzať ostatných favoritov, že nie som hrozbou," vraví druhý a tretí muž Tour 2016, resp. 2017, od ktorého sa už ale útok na tie najvyššie méty nečaká. Akoby premárnil už svoju šancu. "Napriek tomu, že po sezóne ochádzam do Sunwebu, nebudem sa správať inak než v minulosti. Tu v Ag2r je rodinná atmosféra. Neopúšťam duch Ag2r, len som sa rozhodol svoju kariéru orientovať iným smerom. To robí každý moment v tíme intenzívnejším. Moja forma stúpa, som plný dobrej energie. Táto okresaná sezóna znamená, že na preteky prídeme čerství, nie malátni.
 
 
roglic 20 dumoulin asofab
Jazdci Ag2r na prezentácii (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Mnohí očakávajú znovuzrodenie Naira Quintanu. Sezónu v novom tíme s novými kolegami rozbehol skvelo, mierne ho zastavilo zranenie kolena, ale už sa opäť hlási do boja: "Moje koleno je na tom už lepšie. Už len čakám na preteky, môžeme to koleno už považovať za vybavenú vec. Nemal som slov, keď povedali, že moji známi súperi Froome ani Thomas neprídu. Je to prekvapujúce a znamená to, že už duplom počas tejto zvláštnej situácie nebudeme vedieť, čo sa bude diať. Možno uvidíme lídra, ktorý sa utrhne z reťaze a druhého, ktorý bude horko-ťažko tlačiť do pedálov," uviedlo Cyclism'actu.
 
V náročných etapách sa určite nebude chcieť v Arkei ukázať len Quintana, ale aj Warren Barguil. Pred novinármi ale nezaváhal, nenaznačil, žeby si šiel svoje. "Nairovi budem k dispozícii, aby podal svoj najlepší výkon v celkovej klasifikácii." Športový riaditeľ Yvon Ledanois ale predsa len Francúza doplnil, že Warren bude môcť v určitých situáciách a scenároch etapy vytiahnuť svoje karty.
 
Miguel Angel López zažije na Tour de France premiéru. Doteraz štartoval na dvoch Girách a štyroch Vueltách. No stále sa mu podarilo skončiť v Top 10. Na tejto Tour to bude mať asi najťažšie. "Účasť na Tour bola odjakživa mojím veľkým snom. Teraz som tu a cítim sa pripravený. Budem to brať kúsok po kúsku, bez tlaku, s vedomím, že som dosiahol level, kde som chcel byť."
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Veľký progres zažíva Tadej Pogačar a koronakríza práve takýchto cyklistov v rozkvete zabrzdila azda najviac. Nemohol sa ukázať na toľkom množstve pretekov a najmä jeho mierne zaváhanie v úvodnej z rozhodujúcich etáp na Dauphiné ukázal, že nie je robot. No s trojtýždňovými pretekmi sa to nedá porovnať a bude to o niečom úplne inom: "Mieša sa vo mne veľké nadšenie so štipkou nervozity. Na Dauphiné sme ukázali, čoho sme ako tím schopní. Jazdili sme celý týždeň na vysokom leveli. Ja som sa dostal na predné priečky GC. Bola to dobrá príprava na Tour a zaujímavý feedback na naše tímové schopnosti. Tour je vyšší level, ale veríme si, že ak všetko dobre pôjde, môžeme dosiahnuť zaujímavé výsledky," vravel podľa webu tuttosport.com
 
Belgická televízia Sporza robila pred štartom Tour rozhovor s vlaňajším hrdinom Julianom Alaphilippom, ktorý si je vedomý, že nebude v horách taký silný ako pred rokom. "Minulý rok som skoro uspel, ale tentoraz to nie je môj cieľ. Nemáme na to ani tím, ale nefrustruje ma to. Som tu na to, aby som vyhral etapu. Všetko je možné, obzvlášť na papieri. Na šprinty tu máme Sama Bennetta, ja cítim svoju šancu možno v druhej etape, kde je priestor na atak. Veľa záleží aj od počasia, cez víkend má pršať," vraví pretekár, ktorý má určite pred sebou cieľ - žltý dres po druhej etape. Jeho potenciál opísal aj nový kolega Sam Bennett: "Alaphilippe je borcom, ktorý neberie nič smrteľne vážne, ale vie rozpútať peklo. Neprekvapilo by ma, ak by sa znovu ocitol v maillot jaune. Všetko s ním je možné. Keď naša "vlčia svorka" zacíti príležitosť jednotlivca, celý kolektív mu ide pomôcť." Športový riaditeľ Deceunincku - Quick-Step Tom Steels pripomenul, že tohtoročná trať priam vyzýva na útočenie a hoci nemajú v tíme vysloveného kandidáta na vysoké celkové umistnenie, aj Bob Jungels tam je na útoky.
 
 
roglic 20 dumoulin asofab
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
Oči sa upierajú aj na veľmi zaujímavý ružový celok EF Pro Cycling, kde by sa mohli vyskytnúť nejaké čierne kone... "Je super byť opäť v zostave na Tour. Veľmi to motivuje, sú to preteky so špeciálnou atmosférou, predovšetkým vtedy, keď už som na pódiu stál. Vždy je vo mne niečo, čo ma núti vydať zo seba maximum, snažiť sa o dobrý výsledok, byť medzi najlepšími. Obzvlášť špeciálne chvíle zažívam, keď s mojím tímom tvrdo pracujeme. Sme v tom spoločne a nevieme sa dočkať štartu, ale tí, ktorí ma poznajú, vedia, že je to všetko o prístupe "kúsok po kúsku" a nádeji, že to budú dobré preteky," citoval Rigoberta Urána kolumbijsky server Zikloland.
 
Na rozdiel od Urana, ktorý má za sebou už 18 Grand Tours, svoju druhú a prvú na celkové poradie skúsi odjazdiť víťaz Critérium du Dauphiné Daniel Martínez: "Som nadšený účasťou na Tour, už predtým, v roku 2018, som na Tour bol a veľmi sa mi to páčilo. Očakávania na tento ročník sú veľké, zajazdili sme dobré Dauphiné a cítime sa fajn. Uvidíme, ako sa bude odvíjať súťaženie na Tour. Máme so Sergiom Higuitom a Rigom Uránom dobrý tím a budeme sa snažiť dosiahnuť čo najlepší výsledok."
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Šprintérska časť štartového poľa je tento rok chudobnejšia ako zvyčajne. Zatiaľ čo v minulosti na Tour cestovali takmer všetci z najrýchlejších mužov pelotónu, tento rok tu chýbajú mnohé mená - Démare, Gaviria, Groenewegen, Jakobsen, Ackermann, Bouhanni ale do tejto skupiny môžeme zaradiť aj Matthewsa. Za to opäť nechýba Peter Sagan a jeho ôsmy útok na zelený dres. No istotne nastupuje v horšej pozícii ako minulých rokoch - tím mu vyčlenil už len jedného verného pomocníka, je pod tlakom, aby ukázal niečo podobné ako v minulosti a istotne chce svetu a prípadnému ďalšiemu zamestnávateľovi ukázať, že stále je tu v plnej sile. "Je to veľmi zvláštny ročník so všetkými problémami, čo sa dejú okolo a pokúsil som sa pripraviť najlepšie, ako som vedel. Dúfam, že to dobre dopadne, pokúsime sa urobiť čo najlepšie výsledky v rámci všetkých pravidiel, ktoré musíme dodržiavať."
 
Sam Bennett poukazuje na zvláštne pocity pred týmto ročníkom: "Je to šialené, pred štartom iných Grand Tour som bol oveľa pokojnejší. Z nejakého dôvodu cítim, že celá moja kariéra sa sústreďovala okolo tohto momentu a tejto príležilosti, takže v tom zmysle cítim dosť tlak. Ak by som vyhral etapu, preukázal by som sa ako skutočný pretekár a zvýšilo by mi to sebadôveru. Ten tlak treba prijať, je to asi znak toho, že vám na niečom fakt záleží. Už však poznám, že keď sa odpíska štart, všetko sa upokojí a nohy "tam budú". Treba len myseľ niečím zamestnať dni pred tým. V roku 2020 ma už nič neprekvapí, musíme mať otvorenú myseľ. Neprekvapilo by ma, ak by sme došli do Paríža, ale ani ak by preteky skončili po víkende."
 
 
roglic 20 dumoulin asofab
Sam Bennett a Caleb Ewan (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
 
 
Veľmi výrečný bol pred štartom Tour Elia Viviani, ktorý sa aj napriek 31 rokom chystá ešte len na svoju tretiu Tour a to vo veľkej pohode francúzskeho celku, ktorý môže len prekvapiť. Najprv charakterizoval ME: "Veľmi som chcel obhájiť európsky dres, ale kvôli menšiemu zraneniu z národného šampionátu som si musel dať voľno. Prajem to Giacomovi a celej národnej reprezentácii. Talianska cyklistika je teraz na tom perfektne, niet divu, že sme vyhrali tri majstrovstvá Európy za sebou," rozprával talianskému denníku Il messaggero. Následne pripomenul aj to, že i keď v Quick-Stepe vyhrával ako na bežiacom páse, v komplikovanej aktuálnej sezóne ešte ruky nad hlavu nedvíhal. "Čo sa týka mojej líderskej pozície, na tlaku zodpovednosti nezáleží. Úprimne, myslel som si, že nebudeme toľko čakať na dôležité úspechy, ale trošku to trvá. Dianie vo svete nám všetkým zmenilo obvyklú prípravu, na ktorú sme boli zvyknutí. Nie sú to výhovorky, ale musíme prepracovať systém, aby šiel správnym smerom. Náš čas príde."
 
Viviani sa bude opierať o Consonniho a Laporta, zvyšok tímu sa sústredí okolo Guillauma Martina. "Na GC pôjde Guillame a ten zo mňa sníme časť tlaku. Papierovo na nás čaká asi len päť šprintérskych dojazdov, prvý deň pôjde trošku do kopca a ktovie, možno sa v ňom najviac nájde Nizzolo. Možno Van Aert. Moje ciele sú vyhrať aspoň jednu etapu a dobre si počínať v záverečnej etape v Paríži. Zmyslom športu je neustále sa zlepšovať, tak ak by som vyhral dve etapy, bolo by to super. Zelený dres je trošku obtiažnejšia záležitosť. Minulý rok sa to Ewan snažil Saganovi sťažovať, ale teraz by na to bolo treba vyhrať dve alebo tri etapy," myslí si Viviani.
 
 
roglic 20 dumoulin asofab
Elia Viviani na prezentácii (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Počet rovinatých dojazdov rátal aj Caleb Ewan a vidí to o jednu etapu optimistickejšie: "Malo by pre nás byť pripravených asi šesť príležitostí. Trate vyzerajú viac šité pre ľudí na celkové poradie, niektorí šprintéri chýbajú, ale stále tu sú Viviani, Bennett, Greipel, takže vyhrať nebude ľahké. Svoje očakávania zakladám na svojich troch triumfoch z minulého roka, takže som pod tlakom viac než keď som tu debutoval. Vždy je cieľom vyhrať etapu, ale ak náhodou budem najlepší šprintér na pretekoch, chcem pozbierať, čo sa len dá," vravel pre bicyclingaustralia.ua. Petra Sagana teda nemenoval a ani sa neplánuje biť o zelený dres.
 
Vo veľkej forme sa v týchto dňoch a týždňoch prezentuje Giacomo Nizzolo. Aktuálny európsky šampión si ani nestihol nikde obliecť taliansky národný dres, ktorý tak bude na Tour chýbať. "Je to magický moment. Sobota sa ukazuje ako veľmi dôležitá príležitosť. Mám dobrú formu a tím je pripravený ma podporovať. Veľmi sa na to teším. Nie som vystresovaný, naopak. Určite som veľmi motivovaný, ale tlak necítim," krátko zhrnul pre taliansky Eurosport.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop