Reakcie po štvrtku: Herrada triumf z Vuelty tesne nezopakoval, Aru len skúšal nohy

3.9.2020, 19:15 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Ani šiesta etapa príliš vzruchu nepriniesla. Mitchelton pustil únik silných tempárov z nich najsilnejšie nohy potreboval práve víťaz Lutsenko, ktorého Astana má veľmi neistú budúcnosť. U favoritov sa nič nedialo. Znova finišovala veľká skupina. Pinot popísal, že profil záveru nebol vhodný na ataky.
 
Vzhľadom na to, že žltý dres mal Adam Yates a Mitchelton - Scott nechcel v závere riskovať ohňostroj favoritov s bojom o bonifikácie na vrchole jednotkového kopca i v cieli, nechali etapu úniku. Z nich napokon zvládli finišovať pred vrchármi štyria a najsilnejší bol podľa očakávania mnohých Alexej Lutsenko. "Toto víťazstvo je pre mňa dôležité. Toto je Tour de France - najdôležitejšie preteky na svete. Som šťastný, nadrel som sa, aby som vyhral. Celá práca priniesla ovocie. Konzultoval som všetko s naším manažérom Vinokourovom. Keďže som stratil nejaký čas, jediná cesta niečo dosiahnuť bola ísť do úniku. Na stúpaní som sa veľmi snažil a neodpadol som zo skupiny, len som si šiel svoje. Tímové rádio mi oznamovalo, že na druhej časti stúpania bola dvojica ťažkých kilometrov, tak som jazdil podľa vlastného tempa a vytvoril náskok dostatočne veľký na víťazstvo," vravel Kazach, ktorý získal dôležité marketingové víťazstvo (mimochodom prvé od posledného triumfu Vinokourova spred desiatich rokov) pre tím z tejto krajiny, ktorej vláda má teraz o to väčší dôvod zachovať tím aj do budúcnosti.
 
 
lutsenko 20 tour podium asofpb
Triumf Alexeja Lutsenka (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Greg Van Avermaet ukázal veľké odhodlanie, keď sa vydal dopredu s borcami, ktorí sú silní v kopcoch. No veril si, že ich minimálne skúsi poraziť. Až na Lutsenka s Herradom sa mu to podarilo. "Keď odchádzala silná skupina, skočil som tam. Bola to skupina elitných jazdcov a bola pre mňa prestíž byť tam. Bol som tiež blízko v celkovom poradí. Nikdy neviete, čo sa stane za vami, v pelotóne. Možno to tam "ustrnie" a mohla motyka vystreliť na žltý dres. Tak či tak, bola tam šanca. A myslím, že som urobil dobre. Ak ste videli mená v brejku, tak ako aj ja ste iste vedeli, že sa dostaneme ďaleko. Môžem byť spokojný so svojím výkonom. Ak ma porazia lepší, nikdy nie som sklamaný," reagoval pre France TV.

Vždy je najhoršie byť prvým porazeným. Jesus Herrada je už na svojej šiestej Tour a v každej to skúšal v podobných únikoch. Dnes bol k triumfu najbližšie. Aj keď bol v tej skupine viackrát na odpis, nenechal sa vyprovokovať a v závere predviedol veľmi skúsený výkon. Sily rozložil tak, že porazil všetkých až na Lutsenka. "Som šťastný, ale aj sklamaný, lebo triumf nebol ďaleko. Alexej bol dnes najsilnejší. Som veľmi unavený po svojej celodennej námahe, v hoteli si oddýchnem, ale je to dobré pre budúcnosť. Naším cieľom je byť čo najvyššie s Guillaumom Martinom do Pyrenejí. A bude ešte dôležité zistiť, či budem môcť vyložiť karty v ďalších etapách." Pre 30-ročného Španiela je dobrou správou to, že formu má slušnú a takýchto etáp tu ešte bude viacero.
 
 
herrada 20 tour po dojazde asofpb
Jesus Herrada po dojazde (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V žltom drese bez najmenších problémov ostal Adam Yates, Mitchelton si odrobil základnú prácu, pustil únik, ktorý ich nezaujímal a v závere už pustil k slovu Jumbo s Ineosom. "Na začiatku vyštartovala dopredu veľká skupina. Nikto tam ale nebol nebezpečný, tak to bolo o kontrolovaní náskoku a udržiavaní ľahkého priebehu. Posledné stúpanie nebolo obzvlášť ťažké, ťažšie bolo vytvoriť si tam náskok a útok by stál veľa síl, no len málo by sa to vyplatilo. Takže sme šli dnes na istotu vzhľadom na prichádzajúce dni. Spomínam si, ako som pozeral Tour ako dieťa. Každý je rád lídrom. Je potešenie nosiť žltú. Dúfam, že si ju ešte pár dní udržím," citovala Brita letour.fr.
 
Žiadnu vrchársku oslavu sme v závere nesledovali. Nebolo už o čo bojovať. Bonifikácie a víťazstvo boli fuč, takže šlo len o to nestratiť. "Bol to priemerný deň. Nič sa nedialo, to sme aj čakali. Mont Aigoual bol desať kilometrov na falošnej rovine, takže to bolo príliš ďaleko na to, aby sa niekto o niečo pokúsil. Je to stále o tom istom, ale podobné etapy sú na Grand Tour potrebné. Teraz sú tu Pyreneje, kam prídeme a uvidíme, čo sa bude diať," vravel po dojazde Thibaut Pinot.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Chvíľu skúšal zaskočiť skupinu favoritov Fabio Aru. Zdalo sa, že niečo skúša vymyslieť pre Tadeja Pogačara, no ten dostal defekt a už dupľom sa o nič nepokúsil. Arua po etape vyspovedala francúzska televízia: "Po prvých dňoch som veľmi trpel a bolo mi jasné, že to bude komplikované. Na rozdiel od iných favoritov som jazdil iné tempo, tak som šiel dopredu. Dnes som však zažíval oveľa lepšie pocity. Prečo by som sa potom neotestoval, ako na tom som? Keď som ale videl, že nemám taký náskok, radšej som sa vrátil späť, lebo by som zbytočne míňal veľa energie. Bol to dobrý test, byť vpredu. Teraz nás čaká náročný víkend a táto edícia bude náročná, ale je veľa etáp, kde sa nám môže dobre počínať."
 
Pierre Rolland uvažoval aj o dnešnej reklame svojej osoby, podobne ako vo štvrtej etape. "Váhal som, či mám nasledovať Arua, keď zaútočil, lebo som mal zlú skúsenosť po Orcières-Merlette spred dvoch dňov. Nechcel som to zopakovať. Ale myšlienka zaútočiť mi znova skrsla v mysli, keď Talian ušiel. Didier Rous mi poradil čakať. Myslel som si, že Jumbo zrýchli, ale asi im táto situácia v GC viac vyhovuje."
 
 
tour 20 etapa 06 ilustrak peloton asofpb
Ilustračný záber z etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
V záverečnej kombinácii viacerých stúpaní ale prevzali žezlo od Mitcheltonu a Jumba pretekári Ineosu. Akoby sa chceli pripomenúť, že sú tu a podarilo sa im napokon odpárať všetkých domestikov Jumba, no bolo "len" v takejto zbytočnej etape. Čo na to hovoril ich hlavný motor Michal Kwiatkowski? "Vedeli sme, že stúpanie bude zradné a nebude tam žiadna významnejšia aktivita. Cítili sme sa veľmi nesvoji, tak sme radšej jazdili vpredu adekvátnym tempom a neriskovali. Misia splnená. Ale nebáli sme sa prevziať velenie a skúsiť vyhrať. Ale únik sa skladal z dobrých mien. Boli sme si vedomí, že nebude ľahké ich dotiahnuť späť."
 
Šprintéri dnes bojovali len na šprintérskej prémii, kde bral opäť najviac bodov Sam Bennett, ale až po unikajúcej skupine, takže našťastie to až toľko veľa bodov nebolo. Petrovi Saganovi sa v tejto fáze pretekov zelený dres trochu vymkol z rúk a pohľad na piatkovú etapu veľa optimizmu nenalieva. Mal by to byť dojazd na najširšej ceste, tj. skôr sa uplatnia vlaky, kde bude Deceunick - Quick-Step ešte silnejší. "Nemám ani čo povedať, bolo to skoro celé po rovine a nakoniec bol záverečný kopec, kde sme šli v grupettoe. V pohode. Už je šiesta etapa, je to trochu citiť. Uvidíme. Deň po dni. Ešte máme veľa pred sebou," komentoval pre Samuela Brečku z RTVS.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 6. etapy
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 4:32:34 120
2. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:55 50
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 02:15 25
4. POWLESS Neilson EF Pro Cycling 02:17 15
5. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 02:52 5
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:53  
7. KWIATKOWSKI Michal link ikonka INEOS Grenadiers 02:53  
8. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 02:53  
9. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 02:53  
10. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 02:53  
111. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 26:47  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


tour 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 27:03:57 25
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:03  
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:07  
4. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:09  
5. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:13  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:13  
7. CHAVES Esteban Mitchelton - Scott link ikonka 00:13  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 00:13  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:13  
10. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:13  
103. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 57:59  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 129
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 117
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 93
4. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 75
5. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 71
6. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 70
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 23
2. GOGL Michael NTT Pro Cycling 12
3. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 11
4. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 10
5. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 10
6. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 9
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 27:04:04
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:06
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:15
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 00:34
5. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 04:18
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 15:48
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop