Po penalizácii: Van Aert Saganovi prehnane tvrdo naložil, Ewan i Bennett sa ho zastali

9.9.2020, 18:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Organizátori v jedenásty deň nechceli pelotón viesť otvorenými úsekmi a vietor nehral až takú dôležitú úlohu. Etapa teda nebola až taká nervózna ako v utorok. No aj napriek tomu sa najmä na Slovensku o nej hovorí dosiaľ najviac. Petra Sagana za jeho boj v závere etapy penalizovali a prišiel o všetky body, ktoré v etape získal. Bora médiám vyjadrenie dať odmietla, napokon sa zjavilo až na oficiálnych tímových kanáloch. Ewan s Bennettom sa Sagana zastali, ale Van Aert doslova vypenil.
 
 
tour 20 etapa 11 dojazd 2 bohfb
Tesný špurt 11. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Chaos záverečného špurtu napokon fatálne dopadol pre Petra Sagana, ktorý mal smolu na to, že špurtéri boli natlačení na pravej strane cesty a nemal sa ako dostať cez Van Aerta. Buď by zvoľnil a prišiel až v druhej polovici Top 10, alebo sa snažil predrať dopredu. Petrov pretekársky inštinkt mu nedal a prebil sa cez Van Aerta, žiaľ, aj s miernym lakťom a hlavičkou. V minulosti, ére Cavendisha s Kittelom a Greipelom by to bol štandardný súboj, ktorý by rozhodcovia určite ani neriešili, ale máme september 2020, videorozhodcu a dobu po 1. etape Okolo Poľska a už je všetko inak. Takéto správanie sa penalizuje. "Dnes som mal rýchlosť a v šprinte som sa snažil dostať sa na pravú stranu. Jedného jazdca som obehol ľahko, ale potom sa to zúžilo a musel som sa vyhnúť bariéram. V dôsledku toho som bol relegovaný. To ma stálo veľa bodov, ale ešte som neopustil boj o zelený dres," povedal Peter večer po vychladnutí emócií cez tlačovú správu Bory - Hansgrohe.
 
"Bol to veľmi tesný šprint. Peter sa snažil nájsť si miesto naboku. Asi van Aerta udrel alebo ho pomkol do strany. Jury usúdila, že si za to vyslúžil sankcionovanie. Bitka o zelenú sa stáva čoraz ťažšia a ťažšia. Dnes sme stratili dosť bodov, ale Petrov šprint bol najlepší na Tour. Bol blízko k víťazstvu. Silnie a my bojujeme ďalej. V každom šprinte sa udejú veci, ktoré sú na hrane. V posledných dňoch sme videli mnoho pádov, to nie je príjemné. Každý športovec by sa mal správať čo najférovejšie, ale v hromadných dojazdoch rozruch nikdy neutíchne," opísal dnešné okolnosti športový riaditeľ Bory Enrico Poitschke.
 
 
- reklama -
tdf2020 banner 560x300 update
- reklama -
 
 
Olej do ohňa prilieval rozčertený Wout Van Aert, ktorý Saganovi ukázal prostredník, ale asi sa nedá povedať, žeby ho práve Saganovo postrčenie obralo o triumf, ani ho to nijako neobmedzilo v pedálovaní. Po dojazde sa okamžite sťažoval rozhodcom. "Bol som trochu vzadu, ale zľava doprava ešte bolo nejaké miesto. Mojou jedinou šancou bolo šprintovať skôr, ale bolo to priďaleko na to, aby sa jednalo o dokonalý šprint. Bol som tam krátko. Keď ma Sagan zboku zasiahol, šokovalo ma to a stratil som momentum. Bol som veľmi šokovaný, bolo to nebezpečné, ale v tej rýchlosti si to neuvedomíte, takže je normálne, ak ste na chvíľu nahnevaný. Ja som šprintoval rovno, to že Sagan chcel vytvoriť priestor v jeho smere nemalo nič so šprintom. Ak ho nediskvalifikujú, tak nejdú podľa pravidiel. Snažil som sa s ním porozprávať, ale po mojej nadávke som už bol znechutený," vravel Holanďan podľa Velonews.

Podobné vyjadrenie sme našli na stránkach belgickej Sporzy. K súperovi bola nová superstar cyklistiky veľmi kritická a kamaráti už asi nebudú. "Nepoužil som k nemu pekné slovo. Potom som sa snažil mu povedať, že sa mi nepáči, čo urobil. Späť prišli ďalšie silné slová. Bolo ťažké s ním viesť rozhovor. Je to divný spôsob uvažovania. Podľa mňa mám aj ja dobrú techniku jazdy a viem ovládať bicykel, ale nikdy by mi nenapadlo takýmto spôsobom si robiť priestor. Ak tam nie je diera a vy si dopomôžete lakťami, je to podľa mňa úplne proti pravidlám. Za mňa, nerozumné, také konanie nie je na poriadku."
 
 
 
 
Jeden z divákov dokonca upozornil na to, že Van Aert v prenose belgickej televízie označil Petra za "hlúpu opicu". Snáď to je len nejaký vtip. Po holandsky v redakcii nevieme.
 
 
 
Ku kritikom sa pridal aj Hugo Hofstetter, šprintér Israel Start-Up Nation, ktorý bol účastníkom tej situácie: "Nikdy nepoužívam Twitter, ale so všetkým rešpektom, ktorý k tebe mám, chcem povedať, že ak by som nezabrzdil, v tomto momente ja a možno aj nejakí ďalší pretekári sme v nemocnici. Som veľmi sklamaný."
 
 
 
Za to Caleb Ewan sa snažil Petra pochopiť: "No viete, na konci sme v zápale diania a na páske ide o víťazstvo na Tour de France. Nie vždy rozmýšľate o bezpečnosti, ale o tom, ako sa dostať na do cieľa prvý. Som si istý, že Peter tým nemyslel nič zlé. Ok, vyzerá to trochu zle na TV a možno to nemal urobiť, ale určite nechcel nič zlé." Podobne reagoval aj Sam Bennett: "Bol tam chaos, ani neviem, čo sa stalo. Možno so mnou niektorí nebudú súhlasiť, ale v poslednej dobe sú šprinty akoby označené nálepkou PG (Parental guidance). To nás rovno môžu zoradiť na čiaru a povedať: Ideš! Stalo sa to dnes, ale druhýkrát sa to možno nestane. Zelený dres chcem vyhrať férovo, v bitke, nie zásluhou faktu, že niekomu vzali body. Je to tak, ako to je. Nedá sa o tom povedať nič zlé ani dobré," reagoval pre Sporzu. Manažér Deceunincku - Quick-Step Patrick Lefevere dojazd nekomentoval, hoci v poslednej dobe sa k nebezpečným situáciám kvetnato vyjadruje.
 
Na Van Aertovej strane bol z pretekárov pochopiteľne kolega Primož Roglič: "Podľa mňa je to správne rozhodnutie. Šprintéri sú iní než jazdci na celkové poradie. Idú sa potrhať za pozíciami, bojujú za svoj špurt, ale to je súčasť toho celého. Stále to však musí byť fér a jury rozhodla správne." Myslí si to aj bývalý prezident UCI Brian Cookson na twittri napísal: "Prepáčte, ale to bol nehorázne nebezpečný krok od Petra Sagana."
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Holandský Wielerflits oslovil ako experta Franka Hosteho, športového riaditeľa Gent-Wevelgem, ktorý túto klasiku vyhral ešte v roku 1982: "Toto nie je nič nové. Saganova šprintérska sila je v porovnaní s minulými rokmi znížená o polovicu. Musí to kompenzovať niekde inde. Videl som podobnosti s tohtoročnými šprintami v Poľsku a Vittelom 2017. Ten manéver bol zlý. Ale s veľkým rozdielom, že Van Aert sa zachoval ako džentlmen. Správny chlap. Je to fér? Ak by to skúsil raz pri mne... Penalizácia bola jediné správne riešenie, o tom žiadna diskusia."
 
Mnohí fanúšikovia na sociálnych sieťach narážajú na to, že ak by sa Peter nepredral dopredu, skončil ako Jakobsen. Hoste to ale videl takto: "Sagan bol v Jakobsenovej pozícii a ak by Van Aert bol čistokrvný špurtér a zatvoril to ako Groenewegen, obaja by boli na zemi. Mal aj Cavendishovu pozíciu ako vo Vitelli. Ak by sa Van Aert obránil lakťom ako Sagan vtedy, dôsledky by boli nezrátateľné. Asi si myslel, že Van Aert ho pustí, keďže boj o zelený dres je medzi ním a Bennettom. Sagan, takto sa o zelený dres nebojuje, nemal by si ani právo na tie body! Van Aert by to ale aj tak nevyhral, šiel príliš skoro. Jediný, kto si tristo metrov udržal svoju top rýchlosť, bol Guido Bontempi z 80. rokov. Bitka o zelený dres je skončená, jedine že Bennett nestihne limit na niektorom z kopcov, lebo vo všetkých prémiách vie zvíťaziť," bohato popísal svoje pocity Hoste, dnes už 65-ročný bývalý šprintér, ktorý sám vyhral zelený dres na Tour v roku 1984.
 
 
tour 20 etapa 11 dojazd 2 bohfb
Tesný špurt 11. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V mimoriadne tesnom špurte, dosiaľ najvyrovnanejšom, mohol triumfovať každý zo štvorice Ewan - Bennett - Sagan - Van Aert, no padlo to napokon na najmenšieho Austrálčana. O pár centimetrov sa mu podarilo byť tým najšťastnejším. "Boli tu tri tímy, ktoré chceli zostať vpredu. Po mojom prvom etapovom víťazstve tento rok som si povedal, že musím zostať aj ja pokojný a čakať na správny moment. Ku koncu fúkal protivietor, musel som vyčkávať v pelotóne, kým "sa otvoria brány". Môj výsledok zo včera ma sklamal a keď sa vám niečo nepodarí, začnete rozmýšľať. Nemám tu plný tím a vidíte, že to robí rozdiel. Mojí tímoví kolegovia dnes pekelne makali, keď Deceuninck a Bora zaútočili, neviem sa im dostatočne poďakovať," povedal Caleb Ewan v televíznom rozhovore po svojom piatom triumfe na Starej dáme. Lotto Soudal poskytlo médiám aj ďalšie Calebovo vyjadrenie: "Bolo to hektické. Ani som nevedel, či som vyhral, ruku som dvihol len pre istotu. Hodil som sa na pásku a vtedy sa kukáte do zeme, nevidíte, kto vyhral. Ale dá sa to cítiť a ja som to cítil."
 
Rozhodcovia napokon na druhú priečku posunuli Sama Bennetta. V jeho súboji s Ewanom je teda skóre 1:2. "Príliš som si zvykol na luxus mať vláčik, tak som sa tam ocitol trochu bez pomoci, ale niečo mi v hlave zaplo a našiel som si vlastnú cestu. Trochu mi to trvalo prepnúť sa a vyštartoval som príliš skoro. Potom som sa snažil spomaliť, zas nabrať rýchlosť," krátko popísal záver na tímovom webe. Ír sa dozvedel, že po dnešku bude mať na Petra Sagana 68 bodový náskok v zelenej súťaži, čo je už veľmi veľa na to, aby boli vyhliadky Slováka pozitívne.
 
Ráno budeme tradične publikovať aj výber postov zo sociálnych sietí...
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo dojazdu etapy
 
 
Výsledky 11. etapy
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:00:01 120
2. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 50
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 25
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 00:00 15
5. VENTURINI Clément Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 5
6. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
7. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. HOFSTETTER Hugo Israel Start-Up Nation 00:00  
9. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. GIBBONS Ryan NTT Pro Cycling 00:00  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 46:15:24 25
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:21  
3. MARTIN Guillaume Cofidis, Solutions Crédits 00:28  
4. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:30  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 00:32  
6. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:32  
7. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:44  
8. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:02  
9. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:15  
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:42  
91. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 1:53:29  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 243
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 175
3. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 157
4. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 155
5. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 140
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 131
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 31
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 26
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka CCC Team link ikonka 25
5. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 24
6. PACHER Quentin B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 20
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 42:15:44
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:23
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:41
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 05:47
5. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 45:02
6. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 50:49
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop