Po 14. etape: Andersen získal sebadôveru vďaka Hirschimu, Saganovi chýbal kolega

12.9.2020, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Štrnásty deň bol jedným z tých najlepších na tohtoročnej Tour. Fanúšikom ukázal, aká zaujímavá vie byť cyklistika a o čo v nej ide, keď sú v profile kopce a delí sa pelotón. Kragha Andersena namotivoval na hrdinské sólo kolega Hirschi, Consonni oslávil narodeniny lepším výsledkom ako Viviani vo všetkých svojich pokusoch. Saganovi chýbal v závere jeden kolega. Tragédom bol napokon hlavne Trentin, ktorý opäť raz spackal záver. Bennett sa ale cítil oveľa lepšie ako v piatok.
 
Ak nerátame strojové jazdy vrchárov v kopcoch a výkon Jumba, Sunweb je najlepším tímom na tejto Tour. Po Hirschim sa pridal do zoznamu víťazov aj Sören Kragh Andersen. Mladý Dán opäť využil perfektnú robotu svojho tímu a tentoraz dve volavky - Hirschiho a najmä Benoota. Na nich sa súperi vrátane Sagana vyčerpali a potom prišiel úžasný nástup tohto časovkára/tempára. "Nermám slov. Cítim množstvo emócií. O tomto som sníval, ale bolo ťažké povedať, či mám na to vyhrať na Tour predtým, než sa to naozaj stalo. Som v úžase. Mal som celý deň dobré nohy, ale nikdy neviete, ako sú na tom ostatní. Trochu mi trvalo, kým som nabral sebadôveru na víťazstvo na Tour. Marc Hirschi dal celému tímu motiváciu. Vidieť tohto mladíka, ako robí neuveriteľné veci, bolo inšpirujúce. Nečakali sme, že to pôjde tak dobre. Máme na Tour najmladší tím. Prišli sme sem s s myslením na budúcnosť a už hneď máme výsledky!" vravel v televíznej reakcii po dojazde pretekár, ktorý získal najväčší triumf v kariére.
 
 
andersen 20 tour triumf 2 sunf
Triumf Sörena Kragha Andersena (© Cor Vos | Team Sunweb)

 
Pamätáte si ešte kritiku Ceesa Bola po zbabranom závere desiatej etapy? Že nefunguje práca trénerov a športových riaditeľov v tomto tíme? Čo by iné celky dali za výkonnostnú, ale aj taktickú dokonalosť, ktorú predviedli v dnešnej etape. "Našim plánom bolo skúsiť to a ísť do úniku, ak by sme si mysleli, že bude dosť veľký na to, aby to vydržal až do cieľa. Rýchlo sme zistili, že brejk bol malý a určite to nevydrží. Ceesa a Caspera sme stiahli naspäť do pelotónu a sústredili sa na zagresívnenie záveru. Chlapci sa navzájom motivujú, máme skvelého tímového ducha. Všetci idú do toho, ak ide o víťazstvo Sunwebu. Využili sme Tiesjov atak, keď Marc vytipoval kľúčových ľudí na stúpaní a potom Soren zbadal dobrú príležitosť na svoj útok. Po všetkých stránkach sme dnes dobre spolupracovali, urobili jazdcom pozície a aj Casper tam čakal na šprint. Snažili sme sa pokryť všetko, lebo sme vedeli, že táto etapa sedí nášmu tímu a dúfali sme v dobrý výsledok. Ten sa dostavil. Sme šťastní a vrháme sa do ďalšieho týždňa," popísal deň na webe Sunwebu športový riaditeľ Matt Winston.
 
Celý deň mali réžiu v etape jazdci Bory, ale v závere to opäť pre nich nedopadlo dobre. Stalo sa to už x-tý krát. Nie a nie všetko klapnúť. No taká je cyklistika. V závere veľmi chýbal Daniel Oss, ktorý nebol v prvej skupine celý čas. Vyčerpal sa úplne v úvode etapy. Myslí si to aj Peter Sagan. "Možno jeden jazdec chýbal do toho úplného záveru, aby ukontroloval posledný kopec. Ja som sa tam pokúsil byť, aby som tam bol vpredu, ale všetci kontrolovali mňa a keď nastúpil pretekár zo Sunwebu, tak nikto po ňom nešiel. Šli sme až do cieľa a šprint tam už bol taký, aký bol. Získal som pár bodov, ale v ďalších etapách tam bude zasa aj Sam šprintovať na prémiách. No uvidíme, ako budú vyzerať posledné etapy. Určite nič nie je stratené, ale tento rok bude náročný na to, aby som získal zelený dres," vravel v rozhovore pre RTVS. Aj keby ušiel Kragh Andersen, to už nemal šancu ovplyvniť, no nevyšiel mu špurt o druhé miesto, kde stratil dvanásť bodov. Špurtovať začal priskoro a už nemal sily po dobiehaní súperov v posledných dvoch kopcoch.
 
 
tour 20 etapa 14 dojazd bohfb
Dojazd etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Na dnešnú etapu dlho čakal aj Luka Mezgec. Slovinský borec je dobrý na vetre a jeho krajanom tu ide karta. Šetril sa na záver a skúsil prekvapiť. Aj keď veľmi nebol, vzhľadom na okolnosti by mal byť s druhou priečkou spokojný. Tím ho určite len pochválil. "Dnešok má trpkú príchuť, lebo to bola skvelá príležitosť. Na vrchole sme počkali, keď jazdec Sunwebu odišiel, ale nanešťastie tam neboli žiadni z našich jazdcov, aby pokryli ten atak a udávali tempo. To je zlé. Keď skončíte druhý, ste prvý porazený. Mám rád technické a náročné závery, ale bolo tam trochu viac chaosu, nevedel som to úplne predvídať. Vedeli sme, čo Bora bude robiť na prvom kopci. Celý deň som sa držal, nemal som žiadne problémy. Bol som tam do finále, no jeden súper skrátka ušiel," vravel do kamery slovinského verejnoprávneho tele-rozhlasu RTV SLO. To máme so Slovincami spoločné, škoda, že nie aj vrchárov.
 
Jedným z víťazov etapy bol rozhodne narodeninový oslávenec Simone Consonni, ktorý po príchode Gaviriu stratil priestor v UAE a tento rok prestúpil do Cofidisu, kde sa zmieril s pozíciou rozbiehača Vivianimu. Hoci ani nie posledného, keďže tam je ešte aj rýchly Laporte. No práve dnes bol v správnom čase na správnom mieste pri delení a povedal si, že túto šancu musí využiť. Tretie miesto je napokon lepšie než všetky Vivianiho špurty. Cyclismactu sa rozprávalo so športovým riaditeľom Cedricom Vasseurom: "Bola to príležitosť pre Consonniho, aby ukázal, čo v ňom je. Je veľmi talentovaný. Kvôli tempu Bory sme stratili Eliu Vivianiho. Našou stratégiou bolo ísť na etapové víťazstvo. Christophe Laporte mal kŕče. Sunwebáci boli veľmi silní. Simone potom bojoval o úctyhodné tretie miesto. To ho vracia späť do hry a dobre naštartuje pred zvyškom Tour de France. Zajtra sa spoliehame na to, že Guillaume Martin pozná Grand Colombier. Budú to preteky medzi favoritmi. Niektorí stratia čas, niektorí si trochu uchmatnú, dúfam, že to budeme my. A ak môžeme hrať o etapové víťazstvo, nezaváhame," reagoval dlhoročný šéf bielo-červeného celku. Ich najväčším triumfom na únik a boj o etapu zrejme zasa bude Jésus Herrada.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Po dychberúcom závere podobnom San Remu či kanadským jednorazovkám ostali porazení aj jazdci CCC, ktorí tiež toho celý deň napracovali. Matteo Trentin je v záveroch etáp akýsi zakliaty. Na prémiách získal najviac bodov zo všetkých, ale v záveroch stráca pravidelne nie len jednotky, ale aj desiatky bodov. Dnes bol v tejto konkurencii len siedmy, a to na neho pracoval aj Van Avermaet. Aj tak to bolo na tejto Tour jeho najlepšie umiestnenie, takže čistá bieda. "Na našom mítingu sme ráno diskutovali o tom, že Sunweb sa skrýval včera a že dnes určite niečo vymyslia. Popravde, vo finále mali najlepší tím, lebo my a Bora sme dali všetko do toho, aby sme odpárali väčšinu šprintérov. To sa podarilo, bola to fantastická jazdca a ukázali sme, že sme šli na víťazstvo. S Gregom sme boli vo finále, Greg sťahoval ataky a ja som chcel vo finále špurtovať. Bolo to super ťažké. Musíme prosto akceptovať, že niektorí boli na tom lepšie. Ale to odhodlanie, ktoré sme ukázali, si musíme pošetriť na budúci piatok, lebo iné etapy budú príliš ťažké," vravel podľa tímového webu.
 
Šprintéri dnešok nemohli zvládnuť, pretože ak by sa šlo príliš pomaly, určite by triumfoval celodenný únik. A rýchla jazda ich odstavila v najťažšom kopci. Ani tak, ani tak. U Deceunincku ale nádej zomierala posledná a Sam Bennett s tímovými kolegami tvrdo bojoval. No nepodarilo sa. "Včera bol ťažký deň. Dnes to bolo oveľa lepšie než včera, čo sa týka pocitov. Včera som bol mŕtvy, dnes ráno sa zo mňa stal nový človek. Na prvej prémii som videl, čo Bora robí, usiluje sa ma zbaviť, tak som tomu ešte zabránil. Ale neskôr som zmeškal príležitosť na poslednom kilometri toho dvojkového stúpania a stratil som šancu. Tak to proste je, už na prémii som vedel, že to bude ťažké. Tím ma podporoval, ale nemohli sme urobiť nič viac. Už skoro som bol vyšťavený, hneď sto kilometrov pred cieľom. Ale cítim sa po tom všetkom celkom dobre. Chcem ako vždy poďakovať tímovým kolegom. Som v lepšej forme než včera. Myslel som si, že po včerajšom výkone už toho viac zo seba nedostanem, lebo ak siahnete na Tour príliš hlboko, zaplatíte za to... Ale dnes som nový človek. Dúfam, že zajtra to bude ľahký deň," vravel v televíznom rozhovore zelený muž, ktorému ostal 43-bodový náskok. No asi zabudol na Grand Colombier v závere zajtrajšej etapy.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Najbojovnejším jazdcom etapy sa stal tretí muž vlaňajšieho Okolo Slovenska Stefan Küng za svoju neúnavnú snahu, hoci bolo všetkým jasné, že nemá najmenšiu šancu. Iste dúfal, že aj keď sa za ním bojuje, napokon sa to nejako zlomí a k nemu ešte pridá skupina. Nestalo sa. "Myslel som si, že dnes vznikne veľký únik, ale nikto to nechcel ani skúsiť, hoci to tam kontroloval jediný tím. Nerozumiem, prečo sa všetci vzdali. V mojom ideálnom scenári by bolo vpredu viac jazdcov. Keď zbystrili pozornosť dvaja jazdci Sunwebu, tak som si povedal, že už nemá zmysel ďalej ísť, ale šiel som, mysliac na prípravu na majstrovstvá sveta v časovke."
 
 
Výsledky 14. etapy
1. KRAGH ANDERSEN Soren Team Sunweb link ikonka 4:28:10 120
2. MEZGEC Luka Mitchelton - Scott link ikonka 00:15 50
3. CONSONNI Simone Cofidis, Solutions Crédits 00:15 25
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:15 15
5. PEDERSEN Casper Team Sunweb link ikonka 00:15 5
6. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:15  
7. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 00:15  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:15  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain - McLaren 00:15  
10. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:15  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 61:03:00 25
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:44  
3. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:59  
4. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 01:10  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 01:12  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:31  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:42  
8. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:55  
9. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:06  
10. MAS Enric Movistar Team link ikonka 02:54  
81. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:18:36  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 262
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 219
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 169
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 162
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 158
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 131
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
2. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 31
3. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 31
4. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 24
5. PACHER Quentin B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 21
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 18
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 56:35:19
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:15
3. MAS Enric Movistar Team link ikonka 02:10
4. HIGUITA Sergio EF Pro Cycling 25:28
5. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 56:37
6. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 58:35
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop