Reakcie: Pogačar varuje pred Bernalovým scenárom, Quintanu už bolí aj duša

13.9.2020, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
 
Aj keď sa mnohí tešili na veľkú vrchársku bitku na Grand Colombieri, žiadne ohňostroje sa neodpaľovali. Jumbo suverénne dominovalo a odtiahlo celý kopec. Pogačar varuje, že tak ako zlyhal Bernal môže aj on či Roglič. Ten by sa už chcel zobudiť v hotelovej posteli pri Paríži. Urán myslel na svojich psov a Bernal opisoval svoj najhorší deň na bicykli. Zraneného Quintanu poháňala jedine hrdosť v srdci, no po veľkej strate ho už z toho bolí aj duša.
 
Dojazdy na vrcholy kopca na tejto Tour majú spomedzi favoritov len slovinských víťazov (ak nerátame Lutsenka s Martínezom po únikoch). Tadej Pogačar opäť ošpurtoval Rogliča a bol rád aj za štyri sekundy, teda maličké skresanie straty zo 44 na 40 sekúnd. Ich vzájomný súboj o etapy teda upravil na 2:1 - vo všetkých troch etapách boli prvý - druhý. "Na začiatku sme poslali Marcata do úniku. Ale potom Jumbo-Visma nastavilo tempo dňa a osud brejku bol vopred určený. To z toho urobilo veľmi zložitú etapu. V posledných kilometroch som bol pripravený na šprint. Som rád, že som zas vyhral. Jumbo-Visma by dnes neváhali všetko eliminovať. Z môjho uhla pohľadu to nedávalo až taký veľký zmysel. Egan Bernal asi už nie je našim súperom. Jumbo udalo tempo, na ktoré niektorí jazdci doplatili. V súčasnosti vyzerá Roglič nezastaviteľne. Ale dnes Bernal zlyhal a možno sa to raz stane mne či Primožovi. Ešte sú mnohé príležitosti pred nami," zhrnul v poetapovom interview megatalent, ktorý sa ešte aj narodil v mestečku, ktoré v preklade znamená kopec.
 
 
pogacar 20 tour triumf colombier uaefb
Tadej Pogačar a jeho triumf (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Primož Roglič dnes šiel profesorsky a Jumbo podalo dosiaľ najlepší výkon na Tour. V Pyrenejách mali slabšie chvíľky, ale dnes vytrvali až do záveru a to možno aj rozhodlo o tom, že na nich Pogačar nezískal viac. Ak by sa žlté včeličky vyčerpali skôr, Roglič by to mal pri kontrole záveru ťažšie. No ako hovorí klišé, z toho tempa sa nedalo nastúpiť. "Mali sme plán nechať únik odísť. Nebolo to na nás, ale videli sme, že to môžeme kontrolovať. Ku koncu mi trochu došla para. Ale Tadejovi som to nedal ako darček. Sme dobrí priatelia, ale obaja chceme vyhrať. Bol silnejší a ja trochu sklamaný, že som nevyhral. Klobúk dole. Myslím, že napätie v celkovom poradí ešte neutíchlo. Kiežby to bolo už rozhodnuté. Sme v dobrej pozícii, ale ani zďaleka nie je koniec," zhrnul zo svojho pohľadu deň líder pretekov podľa letour.fr.
 
Pre Sporzu každý deň hodnotí Tour Tom Dumoulin, ktorý sa pozerá na preteky ako taký starý mentor, keďže mu nejde celkom o osobný úspech. Dnes bol ale na tom dobre a posunul sa aj na chvost Top 10. Opäť teda ponúkame jeho slová: "Mal som ťažký týždeň, vôbec to nebola zábava každý deň. Ako kolektív sme silní, len škoda, že nám ušlo víťazstvo. Roglič asi začal špurtovať priskoro. Pogačar je trošku silnejší než my, musíme to ustrážiť, aby to v poslednom týždni nezmenilo." Ako opisoval situáciu s Bernalom sa dočítate nižšie.
 
 
pogacar 20 tour triumf colombier uaefb
Primož Roglič s kolegami (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Lepšie ako za najlepších starých čias vyzerá Richie Porte, ktorý si teda môže znova a znova búchať hlavu kvôli hlúpemu vetru v prvom týždni. Ak by nezaostal, bol by teraz tretí, tak ako finišoval v 15. etape. Takto ostáva za Kolumbijčanmi a Yatesom šiesty. No súboj o poslednú pódiovú priečku zdá sa byť veľmi zaujímavý. "Niekedy máte šťastie, niekedy nie. Ale vždy je dobré získať čas na iných GC jazdcov. Príjemne sa mi sedelo na kolese Jumbo-Visma borcov. Bolo tam pohodlne. Tempo bolo celkom vysoké a keď atakoval Adam Yates, nerozpadlo sa im to. Stratili tam len Georgea Benetta. Mojím plánom dnes bolo byť v závese čo najdlhšie. Keď Roglič atakoval päťsto metrov do cieľa, šiel som svojím tempom. Som motivovaný na vstup do tretieho týždňa Tour. Už sa teším na deň odpočinku a regeneráciu," vravel novinárom z holadnského Wielerflits. Richie si však určite dobre pamätá ročníky, kde bol na tom dobre, ale do Paríža neprišiel. Robiť závery je teda u neho veľmi predčasné. Zdá sa však, že by mohol prekonať svoje maximum - piatu priečku z roku 2016.
 
Pred etapou vybral autor článku medzi favoritov etapy Miguela Lópeza, že by sa mohol dobre vyspať a tento deň mu už sadnúť. Stalo sa. Na Grand Colombieri sa objavil štvrtý len so stratou ôsmich sekúnd. Určite to chce byť on, kto sa postaví v Paríži na pódium. Veď už má na konte celkové tretie priečky z Gira aj Vuelty. "Dnes som šťastný, prvý deň sme boli v horách. Bola to pre mňa dobrá etapa, keďže som zvládol zostať v kontakte s elitou a nasledovať ich ataky na konci. Tím mi skvele pomáhal. Ku koncu som mal podporu Harolda Tejadu. Bolo to ťažké, ale robil som, čo sa dalo. Ešte stále je pred nami celý plný týždeň." Kolumbijčan môže byť rád, že sa na ňom neukázali žiadne problémy ako u dvoch jeho krajanov, ktorí vybuchli. No iste to bolo varovaním, že zlý deň môže prísť kedykoľvek.
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Dnes mal konenče skvelý deň piaty Enric Mas a celkovo Movistar, veď Valverde s ním vydržal až do konca a jasne sa dostali do čela súťaže tímov. No v skupine s ním s pätnásťsekundovou stratou došiel aj Mikel Landa, ktorý sa v závere tiež mohol oprieť o nevídanú podporu. Dokonca kilometer pred cieľom to bola remíza s Jumbo 3:3, keďže mal pri sebe ešte Bilbaa s Carusom. "Som veľmi unavený. Celý tento týždeň bol náročný, každý deň som mal stres. Nohy sú dobré a teším sa z môjho výsledku. Uvidíme, čo sa dá robiť posledný týždeň. Aj tak už sme všetci na pokraji síl. Musíme zostať sústredení a pripravení reagovať na každý krok," reagoval pre Cyclismactu. Celkovo je siedmy, no za ním je už minútová medzera. Na pódium stráca 42 sekúnd.
 
Tam je zatiaľ Rigoberto Urán, ktorý v ružovom drese EF nie je úplne nenápadný, ale ide si Starou dámou bez zaváhaní. Pripomína to rok 2017, keď mu málokto veril, že bude práve on prvým zo zvyšku sveta, ktorý bude za Froomom a dobre si pamätáme, že napokon medzi ním a už vtedy štvornásobným víťazom Tour bol len 54 sekúnd. Teraz je to už 94 sekúnd, ale drží bronzový stupienok a myslí pri tom na rodinu: "Tento rok je úroveň vysoká. Sme v dobrej pozícii, sú pred nami etapy plné dobrých hôr, kde bude čas kľúčový. Tour ešte stále beží a skončí až v Paríži. To som sa naučil po minulé roky. Nemyslel som si, že mi to tak pôjde. Myslím pritom na moju manželku, mamu a dvoch pejskov, ktorých sme kúpili. Tlak som zo seba sňal pred piatimi rokmi. Jediný tlak bol vtedy podporovať moju mamu, to už som urobil, teraz podporujem svokru," vravel svojim domácim fanúšikom cez kolumbijsku Antena 2.
 
 
uran 20 tour v stupani efefg
Rigoberto Urán (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Stále sa na piatej priečke celkovo drží borec, ktorý vyhlasoval, že na celkové poradie vôbec necieli. Mal už žltý dres, bolo ho vidieť aktívnou jazdou a dokonca dnes ako jediný niečo skúšal. A hoci jazdieva pozične zle a motá sa vzadu v pelotóne, na vetre v 7. etape bol vpredu. Adam Yates teda môže byť maximálne spokojný. Dnes finišoval s top favoritmi s mankom pätnástich sekúnd. Vyjadril sa pre tímový web Mitcheltonu-Scott: "Chcel som niečo vyskúšať ešte pred dňom odpočinku. Ako som hovoril, cítim sa lepšie a lepšie a nechcel som čakať do posledných dvoch - jedného kilometra. Včera som vyčkával a dosť som trpel len tým, aby som si udržal koleso. Tak som skúsil prejsť strmé stúpanie a oddýchnuť si trochu na rovinatej pasáži, ale Jumbo ma hneď stiahlo späť. Celkovo mám dobré pocity a dúfam, že sa nám v Alpách pošťastí."
 
Prvým z porazených bol aj dnes Guillaume Martin. Dostal sa už do pozície, v ktorej vynikal aj v minulosti - pasívne jazdenie s minimalizovaním strát. No zatiaľ čo v predošlých Tour bojoval o Top 20, či vlani bol dvanásty, teraz by sa tesne mohol dostať do Top 10 a s tým by boli určite v tíme maximálne spokojní. "Ak by sa mi nezlomil pod kopcom prevod, všetko by sa vyvinulo inak. Musel som kompletne meniť bicykel. Ďakujem Jesusovi Herradovi, ktorý ma dotiahol späť. Úsilie dostať sa naspäť ma stálo veľa síl. Frustruje ma to. Vďaka šialenému tempu sa podarilo zlomiť Ineos. Teraz Jumbo dominuje pretekom. Nevzdávam sa nádeje, že by som mohol skúsiť vyhrať budúci týždeň etapu. Top 10 sa ešte dá uhrať, cítil som sa dobre, preto ma to frustruje. Dúfam, že si to budúci týždeň vynahradíme," vravel Francúz, ktorý dnes stratil tri a pol minúty. Celkovo je jedenásty.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 

3:50. To svietilo na cieľovej bráne, keď pod ňou na Grand Colombieri prechádzal Nairo Quintana. Ako sme už viackrát počuli - to už mal byť jeho rok a návrat na pódium. No opäť sa tak nestane. Ani prestup do Arkei nepomohol, pády tomu nepridali, ale nalejme si čistého vína, že s nimi musel počítať. Naozaj sa zdá, že najlepšie už má za sebou. "Snažil som sa udržať čo najdlhšie, už teraz som mal dva pády, z toho jeden ma silno poznačil a mám kvôli nemu veľké bolesti. Poháňala ma jedine hrdosť v srdci. Bolí ma z toho duša, ale ideme ďalej," povedal pre Mundo deportivo.
 
Najviac sa ale hovorilo o tragédii v Ineose. Kombináciou mnohých malých katastrof sa z dominátora tejto dekády stal tím, ktorý zrejme nebude mať pretekára v Top 10. Thomas so zlepšujúcou sa formou neprišiel, Sivakov spadol, Carapaz tiež, no ešte nebol pripravený na ťažké súboje, keďže formu špičkoval na Giro. Ostalo to len na Eganovi Bernalovi, ktorý mal však strašný deň. Pre kolumbijsku Antenu 2 dokonca povedal, že to bol jeho najhorší deň na bicykli v živote a viac ho bolia nohy než chrbát, pričom to predtým bolo opačne. "Dnes som stratil tri roky svojho života. Môj chrbát ma neospravedlňuje. Musíme teraz s tímom zmeniť plány na zvyšok pretekov. Už sa nedá vyhrať Tour. Snažil som sa, pre seba aj pre tím. Musím akceptovať, že sú tu lepší. Cítim sa prázdny a nemám silu. Iné výhovorky nemám. Prosto nemám nohy. Už na prvom stúpaní som trpel, vravel som kolegom, že idem hranu. Na konci som sa snažil bojovať, ale vedel som, že na posledný kopec nevyletím," povedal Velonews. O tom, že to bola totálna kríza svedčí aj to, že Kwiatkowski s ním šiel celý kopec až na pásku. Budeme zvedaví, či uvidíme Kwiatka v únikoch.
 
 
- reklama -
okolo slovenska 560
- reklama -
 
 
Teraz ešte dva pohľady na Bernalov výbuch: "Nebolo žiadnym prekvapením, že sa na stúpaní šlo intenzívne. Videli sme veľkú drámu s Eganom Bernalom, favoritom na Tour, ktorý vypadol z boja o celkové poradie. Je to preňho nepochybne sklamanie. Je to veľmi milý chlapec v pelotóne. Ak vidíte, že jazdec jeho triedy zlyháva, súcitíte s ním. Bolo to pozoruhodné, prešiel si ortieľom a napriek tomu sa stále usmieva. Ja som prišiel na Tour v dobrej forme, ale potom som mal nádchu a dni som trávil v grupettách. To bolo hrozné, ale situáciu sa mi podarilo zvrátiť a nohy sa už cítia lepšie," vravel francúzskym novinárom po etape Alexis Vuillermoz z Ag2r. Za to Tom Dumoulin Bernala a Ineos zďaleka tak pozitívne neopísal, skôr v tom hľadali nejaké triky: "Počuli sme, že Bernal nezvládal už prvý kopec a že visel na vlásku. Mám pocit, že aj Kwiatkowski si šiel do auta po niečo proti bolesti. Mysleli sme si, že to je len hra a pretvaruje sa, ale ukázalo sa, že nebola. Možno ho zas bolel chrbát, neviem."
 
Hrdinom dňa bol Pierre Rolland, ktorý získaval dôležité body do vrchárskej súťaže. Plánuje ju vyhrať a predviesť pekné vzkriesenie, pretože posledné roky to bola na Tour veľká bieda. Aktuálne stráca na Cosnefroya len desať bodov, no je to tam dosť vyrovnané. Bude mať ešte čo robiť, aby odolal Pogačarovi s Rogličom. "O dotiahnutie úniku bola veľká bitka. Mnoho jazdcov tam chcelo byť. Po tomto sme už nemali veľkú výhodu. Musel by som mať náskok štyroch alebo piatich minút na úpätí Grand Colombieru, aby som mal šancu vyhrať etapu. Bojoval som sa česť, lebo toto je Tour. Vždy ma nakopne, aby som jazdil čo najlepšie. Chcel som sa vrátiť a zažiariť. Jedno z mojich veľkých sklamaní je strata bodkovaného dresu pred poslednou etapou v roku 2013. Šiel som po vrchárskych bodoch, lebo nikdy nevieme. Ak mi to nohy dovolia, budem jazdiť ofenzívne, lebo to je môj štýl. Ale dnes som na ceste nechal veľa energie." Už 33-ročný cyklista slabšieho tímu B&B Hotels - Vital Concept bol aj vyhlásený za najbojovnejšieho pretekára etapy, hoci túto cenu by si asi trochu viac zaslúžil Michael Gogl.
 
 
rolland 20 tour cervene cislo asdofpb
Pierre Rolland (© A.S.O. / Pauline Ballet)

 
V úvodnej časti etapy, keď sa bojovalo o vznik úniku, sa o veľmi smolný moment postaral Bob Jungels, ktorý nechtiac zostrelil Sergia Higuitu, čo možno bude stáť EF Pro Cycling boj o triumf v tímovej súťaži. 23-ročný debutant na Tour so slzami v očiach a so zlomenou rukou opustil preteky. "Bolo to počas bitky o únik a nanešťastie som sa obzrel dozadu. Je mi ľuto, čo sa mu stalo a to, že odstúpil z pretekov. Ospravedlňujem sa. Už som sa rozprával s jeho tímovými kolegami o tom, či to bola moja chyba, a bol som sa im ospravedlniť," stručne okomentoval incident Luxemburčan pre belgickú televíziu RTBF, ktorá Tour vysiela po francúzsky, Sporza po holandsky. To sú jediné dve televízie v jednej krajine, ktoré majú práva na Tour de France.
 
V súboji Sam Bennett - Peter Sagan sa dnes nič mimoriadne nestalo. Obaja prišli do cieľa v grupette so sedemminútovou rezervou na limit. "Ďalší deň za nami. Minul som veľa energie na prémii, ale v porovnaní s ostatnými etapami som sa cítil dobre. Všetko dnes bolo pod kontrolou. Mohol som sa spoľahnúť na fantastický tím, ktorému som vďačný, že môžem začať tretí týždeň Tour v zelenom drese," vravel Ír na tímovom webe. "Prišli sme v grupette v limite, všetko v pohode. Zajtra je voľný deň, tak sa naň teším. Na prémii sme sa pokúsili, ale nepodarilo sa," krátko zhrnul náš favorit.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 15. etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 4:34:13 120
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:05 25
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:08 15
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 00:15 5
6. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:15  
7. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 00:15  
8. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:15  
9. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 00:18  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:24  
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 65:37:07 25
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:40  
3. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 01:34  
4. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:45  
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 02:03  
6. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:13  
7. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 02:16  
8. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:15  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa Samsic 05:08  
10. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 05:12  
81. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 2:56:08  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 269
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 224
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 189
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 166
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 158
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 131
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 34
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 33
4. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 31
5. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 31
6. ROLLAND Pierre B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 26
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 65:37:47
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 02:35
3. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 07:45
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 1:19:37
5. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 1:23:40
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 1:33:09
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop