Reakcie: Lópezovi už chýba rodina, Pogačar si stále verí, Bennett naďalej bojuje

16.9.2020, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
tdf2020 banner update
 
Hrdninom náročnej, horskej 17. etapy sa stal Kolumbijčan Miguel Ángel López. Ten si pochvaľoval náročný terén aj vysokú nadmorskú výšku. Tadej Pogačar priznal, že to bola jedna z najnáročnejších etáp v jeho kariére. Primož Roglič prehlásil, že v závere chcel nechať pracovať svojich súperov, ale napokon radšej sám zaútočil. Mikel Landa a Bahrain Merida, napriek nevydarenej etape, ešte nehádžu flintu do žita a zajtra sa opäť pokúsia všetkých zaskočiť.
 
 
lopez 20 tour podium asofpb
Miguel López na pódiu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Hrdinom dnešného dňa sa stal Miguel Ángel López. Zo všetkých hlavných favoritov bol na konci najsilnejší. Vďaka svojmu výkonu sa tiež posunul na tretie miesto celkovej klasifikácie: "Som veľmi šťastný a plný emócií.  Tvrdo sme pracovali, aby sme sa dostali na túto úroveň a nebolo vôbec ľahké sa tam dostať. Víťazstvo by som chcel venovať svojej manželke a synovi, na ktorých stále myslím. Je náročné byť tak ďaleko od nich, ale je to moja práca. Boli sme sebavedomí. Vedeli sme, že mi tento terén bude vyhovovať. Nadmorská výška mi zahrala do kariet. Cítil som sa, akoby som bol doma, a využil som túto príležitosť," povedal v cieli šťastný víťaz.
 
Primož Roglič bol v cieli pozitívne naladený, i keď priznal, že mu prudké kopce dali zabrať. "V závere to bolo nesmierne zložité. Posledné kilometre boli prudké a šlo sa veľmi rýchlo. Povedal som Seppovi (Kussovi), aby zaútočil. Chcel som donútiť svojich súperov, aby začali pracovať. Keď som však videl, že väčšina z nich zaostáva, požiadal som ho, aby sa vrátil späť a pomohol mi. So svojim výkonom som spokojný, aj keď sa mi dnes zvíťaziť nepodarilo a náskok na Tadeja som si tiež ešte dostatočný nevybudoval. Popri ceste vídavam veľa slovinských vlajok a fanúšikov, čo ma úprimne teší. Motivuje ma to k ešte lepším výkonom, najmä teraz v poslednom týždni."
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Druhé miesto v celkovom poradí si po dnešku upevnil Tadej Pogačar. Líder tímu zo Spojených arabských emirátov si stále verí aj na zisk žltého dresu: "So svojim výkonom som spokojný. Bahrain nastavil vysoké tempo na oboch stúpaniach. Som rád, že som v ťažkom závere nestratil viac času. Žltý dres je stále na dosah, zajtra nás čaká ďalší ťažký deň. Uvidíme, ako sa ešte preteky budú vyvíjať, ale zatiaľ sa nám darí a budeme bojovať až do konca," vysvetlil svoj pohľad Pogačar a pokračoval, "To ako sa striedali veľmi prudké a rovinaté úseky mi prišlo veľmi ťažké. Rovnako, nadmorská výška bola vysoká. Celkovo to hodnotím ako jednu z najťažších etáp v mojej kariére. Na Col de Madeleine som videl, že je k dosahu 10 bodov do vrchárskej klasifikácie, tak som si pre ne prišiel. Zatiaľ držím biely aj bodkovaný dres, za čo som veľmi rád. Ak sa mi zadarí, určite ich oba priveziem až do Paríža," uzavrel mladý Slovinec.
 
Na piatom mieste v celkovej klasifikácii zostáva Adam Yates. Britský pretekár síce na poslednom kopci stratil kontakt s najlepšími, ale celkové piate miesto si aj napriek tomu uhájil. "Bol to veľmi náročný deň vo vysokých nadmorských výškach. S najlepšími som sa držal najdlhšie ako som vedel, takže som so sebou spokojný. Posledných sedem kilometrov bolo najzložitejších. Nevedel som, čo presne očakávať od svojich súperov, ale potom sa tempa chopil tím UAE Emirates a poriadne očesal hlavnú skupinu. Potom som na to bol už sám, rovnako ako aj mnohí ďalší. Zajtra nás čaká ďalšia veľká etapa, v podobných nadmorských výškach, takže očakávam ťažký deň. Následne nám zostáva už iba časovka, takže zajtra bude pre mňa posledná príležitosť ukázať ešte niečo v horách. Verím, že budem mať zajtra dobré nohy a budem aktívny."
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Smoliarom dňa sa stal Mikel Landa a tím Bahrain McLaren. Jeho pretekári celý deň usilovne pracovali na čele hlavnej skupiny, no ich lídrovi v závere úplne došli sily, čoho dôsledkom stratil množstvo drahocenného času v celkovom poradí. V cieli bol skúpy na slovo a nechal za seba radšej rozprávať svojich kolegov. "Na Tour de France sme prišli bojovať o pódium. Zatiaľ to nebolo vôbec jednoduché, pretože nám skrížilo cestu množstvo problémov. Náš cieľ sme však nezmenili. Boli sme trpezliví, vyčkávali sme na správny moment. Jumbo doposiaľ jazdilo veľmi dobre a bolo pre nás ťažké na nich útočiť. Čakali sme preto na dnešnú etapu. Vedeli sme, že máme šancu, posledných šesť kilometrov bolo veľmi prudkých a jazdilo sa vo vysokej nadmorskej výške. Preto sme sa dostali na čelo a nasadili sme vysoké tempo. Náš tím dnes spravil všetko, čo bolo v jeho silách, i keď výsledok sa nedostavil, taký ako sme chceli. Mikel sa po čas etapy cítil dobre, zajtra sa preto opäť pokúsime prekvapiť," zhrunul svoj pohľad Pello Bilbao.
 
Výborný výkon, po včerajšku, aj dnes predviedol Richard Carapaz. Jeho únik sa síce opäť tesne neskončil úspešne, ale rodák z Ekvádoru nebol z toho nebol ani trochu skormútený. "Tento deň som si naozaj užil. I keď to nestačilo, nevadí. Nevzdávam sa. Dobré veci si vyžadujú nejaký čas. Vyskúšam to opäť zajtra," znel v cieli odhodlane jazdec Ineosu.
 
Cez Twitter mu poslal podpornú správu aj jeho spolujazdec a víťaz Tour z roku 2018 Geraint Thomas.
 

 
 
Šťastie v úniku dnes, tentokrát neplánovane, opäť vyskúšal Julian Alaphilippe. "Pôvodne som neplánoval ísť do úniku. Iba som nasledoval pohyby v hlavnej skupine. Vedel som, čomu dnes budeme čeliť. Pred pár týždňami som si totiž prešiel celú trasu. Cítil som sa dobre a preto som aj útočil. Teší ma, že si ma organizátori zvoli za najbojovnejšieho jazdca etapy. Záver bol však veľmi zložitý. Aj keby som prišiel pod kopec s veľkým náskokom, bolo by to veľmi zložité to dotiahnuť až do konca," povedal Alaphilippe pre svoj tímový web.
 
"Dnes sa šla ťažká etapa. Podarilo sa mi dostať do úniku, ale už na prvom kopci som zistil, že po včerajšku nemám úplne dobré nohy. Preto som sa rozhodol radšej vrátiť do balíka a pošetriť sily na ďalšie dni," vyjadril sa stručne Lennard Kämna.
 
V bodovacej súťaži svoj náskok mierne navýšil Sam Bennett. Do pohody mu pridalo aj to, že v závere nemal problémy prísť v stanovenom limite: "Bol to hneď od začiatku veľmi náročný deň. Vďaka Michaelovi (Morkovovi) som v úvode ukoristil cenné body. Následne sa mi v prvom kopci šlo dobre, aj keď ma prudké sklony v jeho závere trocha vyviedli z môjho tempa. Som však rád, že sa mi dnešnú etapu podarilo bez problémov prejsť a budem naďalej bojovať, aby som si udržal zelený dres až do Paríža," uzavrel írsky šprintér.
 
 
Výsledky
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 4:49:08 120
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:15 50
3. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:30 25
4. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma link ikonka 00:56 15
5. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:01 5
6. MAS Enric Movistar Team link ikonka 01:12  
7. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 01:20  
8. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:20  
9. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 01:59  
10. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 02:13  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 74:56:04  
2. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:57  
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:26  
4. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:05  
5. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 03:14  
6. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 03:24  
7. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 03:27  
8. MAS Enric Movistar Team link ikonka 04:18  
9. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 07:23  
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 09:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 278
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 231
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 218
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 171
5. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 158
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 150
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 66
2. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 63
3. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 51
4. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
5. ROLLAND Pierre B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 36
6. PETERS Nans Ag2r La Mondiale link ikonka 32
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 74:57:01
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:21
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 1:24:17
4. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 1:48:51
5. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 1:52:47
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 2:11:39
 
 
 
 
{module [204]}
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop