Reakcie: Pogačar sníva, Roglič priznal, že mu došli sily, Van Aerta boleli oči

19.9.2020, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
tdf2020 banner update
 
Tadej Pogačar šokoval celý svet. Stále iba 21-ročný slovinský mladíček, ktorý v pondelok oslávi svoje dvadsiate druhé narodeniny, si po senzačnom výkone v časovke zabezpečil žltý dres, ktorý si dovezie až do Paríža. Podarila sa mu takmer nemožná misia, a to v poslednom možnom momente pokoriť Rogliča v jeho obľúbenej disciplíne. V cieli tomu spočiatku ani nemohol uveriť. Primož Roglič chlapsky priznal, že mu v závere došli sily. Van Aert bol v cieli z Rogličovho neúspechu smutný a povedal, že ho z toho trápenia boleli oči. Richiemu Portovi sa medzitým splnil sen o pódiovom umiestnení.
 
Fenomenálne výkony, nielen v dnešnej etape, ale na celom podujatí predvádzal mladučký slovinec Tadej Pogačar. Svoju dominanciu podčiarkol aj v dnešnej kľúčovej časovke. Nechal za sebou aj také mená, akými sú Tom Dumoulin a Primož Roglič. Tomu, že dnes ukoristil žltý dres najprv nemohol uveriť: "Mám pocit, že snívam. Chcel som raz vyhrať Tour a môj sen sa stal skutočnosťou. Neviem, čo na to povedať. Za tento úspech vďačím celému tímu, ktorý pre mňa počas celých troch týždňov odviedol skvelú rovotu. Prešiel som si celú trasu časovky, poznal som každú jej zákrutu, a to sa napokon ukázalo byť ako kľúčové. Presne som vedel, kde mám zrýchliť. Na rovinatej časti som počúval pokyny z vysielačky, ale na kopci som nič nepočul, lebo diváci boli veľmi hluční. Na zajtrajšok som už mal pripravený biely bicykel, ale napokon sa bude musieť meniť," povedal nadšený Slovinec.
 
 
 
 
Rogličov časovkársky výkon nebol zlý, ibaže proti Pogačarovi to jednoducho nestačilo. Starší z dvojice vynikajúcich Slovincov sa tak zajtra v Paríži postaví na druhý najvyšší stupnienok. "Stalo sa len to, že som nemal dostatočnú silu. Stále viac a viac som prichádzal o energiu, ktorú som potreboval. Ale bojoval som až do konca. Uvidím, ako to zvládnem. V každom prípade máme stále peknú pozíciu v GC a musíme si z toho zobrať len pozitíva," zhodnotil celú situáciu Roglič.
 
Vo výbornom svetle sa dnes prezentoval aj Tom Dumoulin. Na nepríjemné zranenie z minulého roka tak dal už definitívne zabudnúť. Jeho druhé miesto však malo po strate žltého dresu iba trpkú chuť.
"Čo mám na to povedať? Stalo sa. Nechápem, ako mohol byť Pogačar v tom záverečnom stúpaní ešte o minútu rýchlejší ako som bol ja. Nečakal som to. Ani ja, ani nikto z tímu. Je to obrovská smola. Víťazstvo z Tour nám týmto ušlo pomedzi prsty. Ja som sa dnes cítil dobre a so svojím výkonom som vo výsledku spokojný, ale na tom teraz vôbec nezáleží,“ znel v cieli sklamane Dumoulin a pokračoval, „Pogačar bol dnes skrátka prisilný a na úplne inom levely ako všetci ostatní. Primož sa cítil dobre a nepredviedol vôbec zlý výkon, ibaže to nestačilo.“
 
 
- reklama -
os2020 banner 560x300 update2
- reklama -
 
 
Wout Van Aert sa svojimi výkonmi na Tour zaradil medzi najlepších cyklistov súčasnosti. Belgický cyklista ukázal mohutnú silu v hromadných dojazdoch, kopcoch i časovke. V dnešnom závere bol však veľmi nešťastný. Napínavú bitku Rogliča s Pogačarom sledoval na televíznych obrazovkách spoločne s tímovým kolegom Tomom Dumoulinom.
"Strata žltého dresu v poslednom možnom momente nás všetkých trápi. Všetci sme veľmi sklamaní. Všetko šlo presne tak, ako sme si naplánovali. Pracovali sme tvrdo a šli sme si za svojim cieľom. Nič nenasvedčovalo tomu, že by nám to dnes nemalo vyjsť. Boleli ma oči, keď som videl, ako sa Primož viac a viac trápi. Nešiel tak hladko ako obyčajne. Chýbal mu rytmus. Pred štartom vyzeral byť v poriadku, jeho výkon nebol zlý, no na Pogačara to skrátka nestačilo. Pre žltý dres sme spravili všetko, čo bolo v našich silách, môžeme byť na seba pyšní," vyjadril sa mladý Belgičan.
 
Richie Porte sa konečne dočkal! 35-ročný pretekár, pre ktorého to bol možno posledný súboj o celkové poradie na Grand Tours, sa počas celých troch týždňov prezentoval vo výbornom svetle a napokon nestačil len na favorizovanú slovinskú dvojicu. "Je to fantastický pocit. Konečne sa postavím v Paríži na pódium. Potrvá dlhšie, kým si to naplno uvedomím. Bola to dlhá cesta, plná dramatických momentov. Je to ako sen. Nezáleží, aké iné preteky vyhráte, Tour je zakaždým tá, podľa ktorej si vás ľudia zapamätajú. Pódium je pre mňa ako víťazstvo. Pred etapou som mal mierne pochybnosti. Predsa len, López je skvelý cyklista. Vedel som, že Slovincov nepokorím. Tí sa tu doposiaľ prezentovali ako z inej planéty. Na Lópeza som si ale veril. Tri kilometre pred cieľom mi tímový šéf Kim Anderson cez vysielačku povedal, že ak takto budem pokračovať až do cieľa, môj sen sa mi splní. To ma ešte viac nakoplo. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu. Odviedli skvelú prácu. Bez nich by to nešlo. Moje skvelé umiestnenie preto patrí aj im," povedal Porte.
 
Najväčší prepad zo všetkých favoritov zaznamenal v celkovom poradí Miguel Ángel López. Na vedúceho Pogačara stratil v dnešnej jazde proti chronometru viac než šesť minút, čo ho vo výsledku katapultovalo z priebežného tretieho miesta až na konečné šieste. López, ktorý už bol v minulosti celkovo tretí na Gire aj Vuelte, bral svoju prehru športovo: "Bol to veľmi náročný deň. Necítil som sa dnes vôbec dobre a tak to aj vyzeralo. Doposiaľ sa mi viedlo dobre, no dnes sa to pokazilo. So svojimi výkonmi som, až na dnešok, spokojný. Celkové šieste miesto je dobré, na to že to bola moja prvá účasť na Tour. Samozrejme, že som mal vyššie ciele. Chcel som sa postaviť na pódium. Bojoval som tvrdo až do konca, dal som do toho všetko. Podarilo sa mi zapojiť sa do bitky o pódium, čo je dôležité. Na konci sú vždy nie len víťazi, ale aj porazení. Dnes som ním aj ja. Ale nezúfam. Bola to moja prvá Tour, užil som si ju a ďalšie príležitosti ešte len prídu," uzavrel López.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Problém s limitom dnes nemali žiadni pretekári. S pomerne veľkou časovou rezervou prišiel do cieľa aj držiteľ zeleného dresu Sam Bennett. Ten si dnešnú etapu oddrel a už sa teší na samotný záver a dojazd do Paríža: "Som veľmi šťastný, že sa mi podarilo udržať zelený dres až do konca. Zajtra by som v ňom chcel zvíťaziť, ale uvedomujem si, že tam chcú vyhrať všetci šprintéri, čiže to nebude vôbec jednoduché," vyjadril sa v krátkosti írsky pretekár.
 
Peter Sagan síce stratil reálnu šancu získať ôsmy zelený dres, avšak dopredu ho stále ženie vidina víťazstva na Elyzejských poliach, kde sa mu zatiaľ ešte nikdy doteraz zvíťaziť nepodarilo: "Očakával som, že táto časovka bude náročná a preto som sa ju snažil odjazdiť v rámci svojich síl a splnenia časového limitu. Ešte nás čaká posledná a legendárna etapa Tour de France. Víťazstvo na Champs-Elysées je snom pre každého pretekára a obzvlášť špurtéra. Takže dáme do toho všetko," povedal Sagan pre tímový web.
 
 
Výsledky 20. etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 55:55 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:21 50
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:21 25
4. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 01:31 15
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:56 5
6. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:59  
7. CARUSO Damiano Bahrain - McLaren 02:29  
8. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 02:40  
9. MAS Enric Movistar Team link ikonka 02:45  
10. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 02:54  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
tour 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 84:26:33 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:59  
3. PORTE Richie link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:30  
4. LANDA Mikel link ikonka Bahrain - McLaren 05:58  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 06:47  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 07:48  
8. URÁN Rigoberto EF Pro Cycling 08:02  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 09:25  
10. CARUSO Damiano Bahrain - McLaren 14:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step link ikonka 319
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 264
3. TRENTIN Matteo CCC Team link ikonka 250
4. COQUARD Bryan B&B Hotels - Vital Concept p/b KTM 173
5. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 160
6. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 158
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 82
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 74
3. ROGLIČ Primož Team Jumbo - Visma link ikonka 67
4. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 62
5. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 51
6. COSNEFROY Benoît Ag2r La Mondiale link ikonka 36
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 84:26:33
2. MAS Enric Movistar Team link ikonka 06:07
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 1:42:22
4. MARTÍNEZ Daniel Felipe EF Pro Cycling 1:54:51
5. KÄMNA Lennard BORA - hansgrohe link ikonka 2:14:33
6. TEJADA Harold Astana Pro Team link ikonka 2:36:41
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop