Reakcie: Alaphilippe venoval triumf otcovi, Van Aert chcel pre Belgicko viac než striebro

27.9.2020, 19:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
ms imola cofidis banner 560x100
 
 
V Imole sme sledovali skvelý svetový šampionát, ktorý sa skončil víťazstvom veľkého bojovníka Juliana Alaphilippa. Toho v cieli premohli emócie, keď so slzami v očiach venoval víťazstvo svojmu nedávne zosnulému otcovi. Sklamaný bol Van Aert, ktorý po piatku, aj dnes ukoristil striebornú medailu, avšak po výbornej práci svojho tímu veril v ešte väčší úspech. Bronzová medaila ušla tesne Kwiatkowskemu, ktorý veril vo svoj úspech. Sklamaní budú po dnešku Španieli aj Kanaďania, ktorých lídrom v kľúčových momentoch došli sily.
 
 
alaphilippe 20 ms atak msf
Pódium Van Aert - Alaphilippe - Hisrchi (© BettiniPhoto / Imola2020)
 
 
Po dvanásť kilometrov dlhom sólovom úniku senzačne triumfoval Julian Alaphilippe. 28-ročný Francúz si napravil chuť po nedávno skončenej Tour de France, kde sa mu, napriek víťazstvu v druhej etape, nedarilo tak ako zvyčajne. Svoje vysnívané víťazstvo v cieli so slzami v očiach venoval svojmu otcovi: "Je to pre mňa neopísateľný moment," započal Alaphilippe rozhovor pre Eurosport a pokračoval, "vždy som chcel zvíťaziť na majstrovstvách sveta. Chcel by som sa poďakovať svojim kolegom, ktorí odviedli dobrú robotu. Je to pre mňa vysnívané víťazstvo. Pred dvoma rokmi som bol veľmi blízko, ale neuspel som. Do Imoly som prišiel s veľkými ambíciami. Veľmi mi pomohli moji kolegovia a ľudia z tímu, vrátane Thomasa Voecklera [trénera národného tímu], ktorí vo mňa verili a dodali mi potrebné sebavedomie," vyjadril sa Alaphilippe.
 
Kľúčovým pomocníkom Juliana Alaphilippa bol v dnešných pretekoch jazdec Cofidisu a pozitívny objav tejto sezóny Guillaume Martin. Ten pre svojho lídra nechal na trati všetko a v cieli mal preto dobrý dôvod na úsmev: "Boli to perfektné preteky od začiatku až do konca. Trasa okruhov nám vyhovovala. Ráno sme si povedali taktiku, ktorej sme sa počas celého dňa držali. Plánovali sme urobiť preteky náročnými v posledných dvoch alebo troch kolách a potom zaútočiť s Julianom. Mali sme síce podrobný plán, ale na tabuli všetko vyzerá jednoduchšie. Premietnuť to do reality je potom náročnejšie. My sme to však zvládli. Posledné týždne som počúval, že francúzska cyklistika je už oproti iným krajinám na ústupe. Myslím si, že sme na to odpovedali najlepšie možne," povedal Martin.
 
 
alaphilippe 20 ms atak msf
Atak Juliana Alaphilippa (© BettiniPhoto / Imola2020)
 
 
Prvým porazeným sa stal Wout Van Aert, ktorý sa do Imoly doviezol vo výbornej forme z Tour de France. Belgický celok to veľmi dobre vedel, a preto dnes jeho pretekári počas celého dňa usilovne pracovali na čele hlavnej skupiny. 26-ročného Belgičana navyše navnadila úspešná časovka, a teda zisk striebornej medaily: "Dnes sme jazdili vynikajúco. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu, ktorí odjazdil vynikajúce preteky. Boli sme schopný ich kontrolovať, vždy keď sme chceli. V poslednom kopci som mal dobrú pozíciu. Keď však zaútočil Alaphilippe, nebol som schopný reagovať. Dnes bol silnejší ako ja. Ukázal to pri svojom nástupe v kopci. V závere sme dali všetko do toho, aby sme ho dostihli, ale nevyšlo to. Druhé miesto je bolestivé. Rovnako ako v piatok, aj dnes bol jeden cyklista lepší ako ja. Rád by som sa svojmu tímu odvďačil viac ako len striebornou medailou," znel v cieli sklamane Van Aert.
 
 
- reklama -
ms imola cofidis banner 560x300
- reklama -
 
 
Fantastické preteky odjazdil aj Marc Hirschi, ktorý ukázal, že s ním v podobných typoch pretekov treba počítať. Po skvelej Tour sa mu podarilo udržať si dobrú formu a tú dnes pretavil k zisku bronzovej medaily: "Odjazdili sme dnes výborné preteky. Počas celého dňa sme kontrolovali ich priebeh a ja som sa snažil najmä šetriť energiu na samotný záver. Myslím si, že sme dnes nespravili žiadnu zásadnú chybu. Alaphilippe bol však nad naše sily. V posledných dvoch kilometroch, ako sme sa dostali na motoristický okruh, sme už vedeli, že o zlato bojovať nebudeme. Napriek tomu som však veľmi rád, že som sa dokázal v závere udržať v skupine s tými najlepšími. Takéto chvíle mi dodávajú potrebné sebavedomie. Stále však zostávam nohami pevne na zemi a myslím si, že mám stále ešte priestor na progres," rozprával v cieli optimisticky mladý Švajčiar.
 
Michalovi Kwiatkowskemu ušiel bronz iba o niekoľko centimetrov. Poľský pretekár to však vzal športovo: "Keď po 260 kilometroch prehráte medailu o pár centimetrov... Som trocha sklamaný, ale cítil som sa dobre a veril som, že dnes môžem uspieť. Veľká vďaka mojim tímovým kolegom a gratulácia pre Alaphilippa. Budeš výborný svetový šampión," okomentoval celú situáciu Kwiatkowski na svojom twitterovom účte.
 
 
 
 
Reprezentácia Veľkej Británie prišla do Imoly s mladým, no perespektívnym zložením. Väčšina z ich pretekárov sem prišla najmä zbierať cenné skúsenosti. Ich priemerný vek dosahoval iba 24 rokov. Ich lídrom bol 21-ročný mladík Thomas Pidcock. Ten len pred pár dňami podpísal trojročnú zmluvu s britským celkom Ineos, ktorý do neho v budúcnosti vkladá veľké nádeje: "Bola to skvelá skúsenosť," povedal Pidcock tesne po finiši, "Síce sme nezískali taký výsledok, ako sme chceli, ale prišli sme sem najmä sa učiť. Luke [Rowe] pre mňa odviedol kus dobrej roboty, vďačím mu za to, že ma až do posledných chvíľ udržal vpredu. Náš plán bol jazdiť aktívne vpredu, i keď sme vedeli, že o víťazstvo bojovať nebudeme. Je to pre nás najmä veľká lekcia do budúcna. Po 260 kilometroch som už nemal vôbec žiadnu energiu. Takto dlhé preteky som absolvoval vôbec prvýkrát v živote. Myslím si, že je to skvelý začiatok. Mám na čom stavať," povedal Pidcock pre britské médiá.
 
Holandské vlajky držal do posledného možného momentu vysoko Tom Dumoulin. Ten však nezachytil kľúčovú selekciu na kopci Cima Gallisterna a do cieľa napokon prišiel v tretej skupine na celkovom 14. mieste: "Keby som dnes mal čo i len o pol percenta lepšie nohy, dostal by som sa do skupiny s Woutom a Primožom a mohol som bojovať o medailu. Po tom, ako som zaútočil som dúfal, že na mňa zareagujú aj ďalší jazdci, ale to sa, bohužiaľ, nestalo. Napriek tomu môžem byť spokojný so svojim výkonom. Moja forma je po náročnej Tour veľmi dobrá," povedal Dumoulin pre tímový web Jumbo-Visma.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Preteky vôbec nevyšli španielskej reprezentácií, ktorá sem prišla s dvojicou favoritov. Z dua Landa - Valverde napokon lepšie dopadol druhý menovaný. Ostrieľaný matador však cielil vyššie ako na ôsmu priečku: "Podľa očakávania to boli veľmi tvrdé preteky. Pred posledné stúpanie sme dorazili v plnej sile a chceli sme útočiť. Súperi však boli silnejší. Chcel by som sa poďakovať svojmu tímu. Bol skvelý. Chcel by som pogratulovať Francúzom a najmä Julianovi Alaphilippovi k jeho víťazstvu, " vyjadril sa v krátkosti Alejandro Valverde.
 
Smutný budú po dnešku aj v kanadskom tíme, ktorý dnes veril svojmu lídrovi Michaelovi Woodsovi. Ten si do Imoly doviezol výbornú formu z Tirrena-Adriatica. V samom závere však nezachytil kľúčovú selekciu a v cieli sa musel uspokojiť s dvanástym miestom: "Bohužiaľ som sa nachádzal príliš vzadu, keď sa útočilo a nemohol som na to nijako zareagovať. Nemal som ani také dobré nohy. To mi znemožnilo dostať sa do prvej skupiny. Nebol to pre mňa najlepší deň, i keď ani najhorší. Po tom čo som si prešiel [zlomenina nohy začiatkom roka] musím byť so sebou spokojný," uzavrel Woods.
 
 
Výsledky pretekov mužov na MS 2020
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Francúzsko 6:38:34 600
2. VAN AERT Wout Belgicko 00:24 475
3. HIRSCHI Marc Švajčiarsko 00:24 400
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Poľsko 00:24 325
5. FUGLSANG Jakob Dánsko 00:24 275
6. ROGLIČ Primož link ikonka Slovinsko 00:24 225
7. MATTHEWS Michael link ikonka Austrália 00:53 175
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Španielsko 00:53 150
9. SCHACHMANN Maximilian Nemecko 00:53 125
10. CARUSO Damiano Taliansko 00:53 100
DNF CULLY Ján Andrej Slovensko odstúpil  
DNF HARING Martin Slovensko odstúpil  
DNF ČANECKÝ Marek Slovensko odstúpil  
DNF TYBOR Patrik Slovensko odstúpil  
DNF BELLAN Juraj Slovensko odstúpil  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop