P-R zrušili, Alaphilippe sa necíti byť favoritom vo Flámsku, Sagan o Démarovom špurte

9.10.2020, 20:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Francúzska vláda vystavila stopku podujatiu Paríž-Roubaix. Po Amstel Gold Race sú to po obnovení sezóny po karanténe už druhé veľké preteky, ktoré sa napokon neuskutočnia. Julian Alaphilippe je po triumfe na Brabantskom šípe pasovaný do role najväčšieho favorita aj v nasledujúcich klasikárskych podujatiach sezóny. Francúz o tom nechce počuť ani slova. Dave Brailsford si nevšimol, že by Ineos v tejto sezóne predbehli iné celky. Arnaud Démare patrí na tohtorčonom Giro d'Italia k nezastaviteľným pretekárom. Z posledných troch šprintérskych dojazdov si podmanil všetky. Peter Sagan však s jeho posledným spokojný nebol. V cieli sa mu nepáčilo, že Démare počas šprintu využil takmer celú šírku cesty.
 
 
demare 20 giro triumf 2 sagan bohfb
Triumf Démara pred Saganom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Paríž-Roubaix tento rok zrušili, uskutoční sa až v apríli 2021
 
118. ročník najprestížnejšieho klasikárskeho podujatia vo Francúzsku sa z dôvodu nárastu pozitívne testovaných prípadov na ochorenie COVID-19 neuskutoční. Rozhodli o tom nové obmedzenia zo strany francúzskej vlády. 
 
Preteky boli naplánované na nedeľu 25. októbra. Okrem tradičných pretekov mužov si po prvý raz na mačacích kockách mali zmerať sily aj ženy. Zhoršujúce sa podmienky v krajine však napokon rozhodli o tom, že sa podujatie v tomto roku vôbec neuskutoční. Naposledy sa tak stalo v roku 1942. Dôvodom bola Druhá svetová vojna.
 
Organizátori z ASO veria, že sa im preteky podarí usporiadať v pôvodnom termíne na budúci rok, a to 11. apríla. „Na požiadavku Prefektúry Nord, Prefektúry Hauts de France a po oznámení ministra zdravotníctva Oliviera Vérana, ktorý umiestnil okolie mesta Lille do zóny maximálneho rizika, sa 118. ročník Paríž-Roubaix a 1. edícia Paríž-Roubaix Femmes [preteky žien], v októbrovom termíne nezorganizujú. Preteky, ktoré sa každým rokom tešia mohutnej podpore, boli preložené z 12. apríla kvôli zhoršujúcej sa situácii a jarnému boju proti prvej vlne COVID-19. Chceli by sme poďakovať našim partnerom, ktorí "kráľovnú klasík" podporili aj po jej preložení na jesenný termín. Na kockách sa uvidíme 11. apríla 2021, aby sme oslávili jeden z najväčšich monumentov vo svete cyklistiky,“ píše ASO v tlačovej správe.
 
 
roubaix 19 podium dqtf
Vlaňajšie pódium Roubaix (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Alaphilippe krotí očakávania pred svojím debutom na pretekoch Okolo Flámska
 
Po dominantných výkonoch na majstrovstvách sveta, monumente v Liégi aj na nedávno skončenom Brabantskom šípe je Julian Alaphilippe opäť právom pasovaný do role najväčšieho favorita. Pretekov Okolo Flámska sa zúčastní vôbec po prvýkrát.
 
"Budúcu nedeľu si odbijem svoj debut na Ronde. Sú to náročné preteky aj pre jazdcov, ktorí na ňom pretekali päť alebo šesťkrát. Prišiel som sa iba pozrieť. Je nemožné, aby som vám povedal, či mám fyzické danosti na to, aby som zažiaril v jeho finále. Teším sa na dláždenné stúpania, ale netrúfam si povedať, či budem mať na to, aby som vyhral," povedal Alaphilippe, ktorý zároveň priznal, že ho mrzí kiks, ktorý ho stál víťazstva na pretekoch v Liégi.
 
 
alaphilippe 20 brabant triumf dqtf
Alaphilippe na Brabante (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
Deceuninck - Quick-Step bude môcť vo Flámsku vsádzať na viacero kariet. Belgický tím patrí k najúspešnejším tímom na tomto podujatí. Okrem Alaphilippa sa budú chieť presadiť aj Zdeněk Štybar, Yves Lampaert, Kasper Asgreen alebo Bob Jungels.
 
"Najprv si trochu oddýchnem a potom pôjdem spoločne s mojimi kolegami preskúmať terén. Som celkom zvedavý ako to dopadne, ale nevyvíjam na seba žiaden tlak. Budeme tu mať veľmi silný tím. Uspieť teda môže ktokoľvek. Budem veľmi rád, ak zo mňa ľudia nebudú robiť favorita. Budem sa veľmi snažiť, ale som tu najmä preto, aby som pomohol svojmu tímu," uzavrel Alaphilippe.
 
Wout van Aert bude takisto patriť k veľkým favoritom na väčšine nadchádzajúcich klasikárskych podujatí. Najprv sa však, rovnako ako aj všetci ostatní, musel podrobiť testom na koronavírus. Belgický pretekár si ich priveľmi neužil. Veď, posúďte sami.
 

 
 
 
Dave Brailsford si nevšimol, že by Ineos predbehli iné tímy
 
Britský tím Ineos v súčasnosti neprežíva vydarené obdobie. Na Tour de France si síce pripísali etapové víťazstvo zásluhou Michala Kwiatkowského. Avšak po šiestich rokoch sa im nepodarilo získať žltý dres a z celkového poradia dokonca po odstúpení Egana Bernala úplne vypadli. Manažér tímu Ineos, Dave Brailsford, pripustil, že konkurenčné tímy sa v roku 2020 zlepšili a posilnili svoje kádre, čoho dôsledkom sa pričinili o zastavenie dlhoročnej dominancie britského celku.
 
Brailsford pripustil, že v nadchádzajúcich rokoch plánuje zaujať nový a odlišný prístup. Sľúbil, že sa pokúsi zostaviť taký tím a trénerský personál, ktorý bude opäť schopný víťaziť na tých najväčších podujatiach. Reagoval tým aj na nedávny odchod generálneho riaditeľa tímu Frana Millara.
 
Tímu Ineos v súčasnosti chýba dominantný líder, ktorým bol roky Chris Froome. Štvornásobný víťaz Tour de France zároveň z britského tímu na konci roka odchádza. Ineos reagoval ohlásením príchodov piatich pretekárov. Adam Yates, Richie Porte, Daniel Martínez, Laurens De Plus a Tom Pidcock patria k pätici, ktorá sa upísala britskému celku na nasledujúce roky. Všetci by mali patriť ku kľúčovým ľuďom na ceste k ďalším triumfom na Grand Tours.
 
"Ak ste našli spôsob, ako zvíťaziť, držte sa toho. Výsledok: pokračovali sme vo svojej práci so sklonenými hlavami a nevšimli sme si, že nás predbiehajú iné tímy. Až teraz si preto naplno uvedomujeme, že sa musíme stále sami seba pýtať, či sme dnes lepší ako sme boli včera," uviedol Brailsford pre belgický magazín Het Nieuwsblad.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
ebikes banner 560x300 v2
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Démare dominuje v šprintérskych koncovkách na Gire, Sagan do tretice druhý
 
Najrýchlejšia etapa Gira v histórii sa stala korisťou Arnauda Démara. Ten je v súčasnosti vo vynikajúcej forme a podmanil si už tretí šprintérsky dojazd v tohtoročnej edícii Giro d'Italia, čím na seba právom obrátil pozornosť médii i fanúšikov: "Moji spoluhráči sú fantastickí. Odviedli pre mňa opäť úžasnú prácu. Etapa bola veľmi rýchla a v jej priebehu sme sa museli vysporiadať s nepríjemným vetrom. Finále nebolo jednoduché a ťažko sa posúvalo na čelo balíka. Museli sme sa tam viackrát lakťovať, aby sme si spravili dobrú pozíciu. V samom závere som si správne počkal, kým som započal svoj šprint. Vedel som totiž, že za mnou jazdí Peter Sagan. Všetko napokon dopadlo perfektne, tak ako sme chceli," uzavrel Démare, pre ktorého to bolo už 74 profesionálne víťazstvo v jeho kariére. Z toho trináste tento rok.
 
Peter Sagan mu aj v dnešnej etape statočne konkuroval, avšak francúzsky rýchlik bol napokon opäť nad jeho sily. V cieli najprv upozornil na jeho šprint. Nepáčilo sa mu, že Démare počas neho využil takmer celú šírku vozovky. V oficiálnom vyjadrení pre tímový web však už napokon Démara nespomenul: "Dnes to bola opäť veľmi rýchla etapa, pelotón bol nervózny, čo sa odzrkadlilo aj na množstve pádov. Chalani odviedli výbornú prácu a  pred týmto chaotickým špurtom sme mali dobrú pozíciu. Znovu som bol blízko víťazstva, ale ani dnes nestála šťastena pri mne," povedal Sagan.
 
Na Démara sa sťažoval aj Gaviriov spolujazdec Juan Molano, ktorý nebol spokojný s tým, ako ho francúzsky pretekár v závere zavrel a svojim neohrabaným pohybom následne ohrozil. Šprintérske koncovky na Gire sú, aj napriek tomu, v tomto ročníku jednoznačne ozdobou. Je to už nejaký čas, čo sme naposledy zažili podobne agresívne a atraktívne dojazdy etáp. Aj v nasledujúcich rovinatých etapách sa teda máme na čo tešiť a všetko nasvedčuje tomu, že aj súťaž o cyklámenový dres ešte bude poriadne napínavá.
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop