FDJ získal cenu fair play, Alpecin s premiérou na Tour, Froome ukázal nový bicykel

28.10.2020, 21:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Zvláštna sezóna 2020 sa pomaly chýli ku koncu. Cyklistická verejnosť už naplno upiera pozornosť na tú novú, ktorá prinesie niekoľko zmien. Organizátorov Gira si pohnevala dvojica tímov, ktoré nasledujúci rok už opätovne nemusia dostať pozvánku. Naopak, účasť na Tour de France si zabezpečil ambiciózny Alpecin-Fenix s Mathieu Van der Poelom.
 
 
Giro rozdalo ďalšie ocenenia
 
Giro tradične oceňuje svojich účastníkov vo viacerých kategóriach. Najbojovnejším jazdcom stotretieho ročníka sa stal Thomas de Gendt. Pre belgického pretekára je to aspoň ako-taká náplasť na sezónu, ktorá mu nevyšla úplne podľa jeho predstáv. Nepodarilo sa mu ani raz zvíťaziť a po Tour de France dokonca cez Twitter predával svoje nohy.
 
Najúspešnejším cyklistom v zbieraní bodov na šprintérskych prémiách sa stal Simon Pellaud z Androni Giocatolli, ktorý počas všetkých troch týždňov hýril aktivitou a mnohokrát sa predstavil v úniku. Jeho tímový kolega, Mattia Bais, získal, pre zmenu, ocenenie pre jazdca s najväčším počtom účastí v únikoch.
 
Cenu pre fair play získal tím Groupama-FDJ. Francúzsky celok počas celého priebehu pretekov nevyfasoval od rozhodcov ani jednu pokutu. Rovnako na tom bolo aj Androni, avšak tento taliansky tím z druhej divízie dostal v jednej etape napomenutie, ktoré ho napokon stálo víťazstva v tejto súťaži.
 
 
fdj 20 pretekar tour asofpb
FDJ so zaujímavou cenou (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Mauro Vegni požaduje sankcie pre dvojicu tímov
 
Riaditeľ pretekov Giro d’Italia požaduje tresty pre Jumbo-Visma a EF Education. Tí ho v priebehu Gira v otvorenom liste vyzvali, aby predčasne ukončil podujatie z dôvodu pokračujúceho šírenia koronavírusu.
 
"Požadujem sankcie pre Jumbo-Visma aj EF. Ak si niekto myslí, že môže porušovať práva a povinnosti tímov World Tour, tak aj ja sa môžem slobodne rozhodnúť, ich nabudúce nepozvať. To, čo sa udialo, sa ešte bude riešiť v rámci licenčnej komisie UCI," prezradil Vegni.
 
Cyklisti potrebujú iné, nové a moderné zväzy. Také, ktoré budú hájiť ich skutočné záujmy a nie za každú cenu bojovať proti múru. Tiež si myslím, že by sa výmeny názorov mali viesť v zasadacích miestnostiach a nie v uliciach tesne pred štartom," povedal Vegni, ktorý zároveň poďakoval všetkým organizátorom a dobrovoľníkom za pomoc pri úspešnom podujatí, ktoré skončilo po troch týždňoch časovkou v Miláne, tak ako to bolo od začiatku v pláne.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
detske oblecenie biker
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Alpecin-Fenix s pozvánkou na budúcoročnú Tour
 
Alpecin-Fenix ​​a Arkéa-Samsic je dvojica tímov z druhej divízie, ktorá môže dostať divoké karty na celý kalendár pretekov World Tour v roku 2021. Oba tímy totiž obsadili prvé dve priečky v rebríčku UCI Europe Tour. Toto umiestnenie im podľa pravidiel UCI zaručuje účasť na najväčších cyklistických podujatiach, vrátane Tour de France.
 
Organizátori všetkých etapových World Tour pretekov, vrátane Grand Tours, sú povinní pozvať dva najlepšie umiestnené Pro tímy, v prípade, ak je počet World Tour tímov osemnásť. V aktuálnej sezóne ich je ešte o jeden viac. To zaručovalo automatickú pozvánku iba tomu najlepšiemu. Na konci minulého roka ním bol Total Direct Énergie.
 
Poslednými pretekmi sezóny, ktoré stále prebiehajú je španielska Vuelta. Francúzsky tím Total Direct Energie, ktorý na tomto podujatí štartuje a má ešte možnosť nazbierať body do daného rebríčka figuruje až na piatom mieste. Na Alpecin už stráca priepasných 2295 bodov.
 
Koľko tímov bude v nasledujúcej sezóne pôsobiť v kategórii World Tour, zatiaľ nevieme. V súčasnosti to vyzerá na odchod tímu NTT. Ich hlavný sponzor zavelil na ústup a nový je v nedohľade. Ak sa táto juhoafrická štruktúra napokon rozpadne, World Tour sa v novej sezóne vráti opäť k osemnástim tímom. Alpecin-Fenix ​​a Arkéa-Samsic v takom prípade dostanú pozvánky na všetky etapové preteky najvyššej kategórie. To môže byť príležitosť pre Mathieu Van der Poela odbiť si svoj súťažný debut na Tour de France.
 
 
alpecin 20 prezentacia rcsfa
Alpecin-Fenix (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Froome ukázal nový špeciálny dizajn bicykla. Pôjde na charitu.
 
Chris Froome po desiatich rokoch opustí britský Ineos-Grenadiers a zamieri do ambiciózneho Israel Start-Up Nation. Froome v súčasnosti zažíva derniéru v britskom tíme na španielskej Vuelte. Po desivom zranení, ktoré ho takmer pripravilo o kariéru, ešte stále nie je v ideálnej forme. Na Vuelte preto jazdí iba v pozícii pomocníka pre lídra Richarda Carapaza. Froome si však túto pozíciu, zdá sa, užíva a na podujatí sa baví aj vďaka novému bicyklu.
 
Najbližšie etapy strávi na novom farebnom dizajne Pinarello Dogma F12, ktorý navrhol brazílsky pop-art umelec a maliar Romero Britto. Po skončení pretekov ho následne odovzdá do verejnej dražby. Vyzbierané peniaze budú smerovať medzinárodnej charitatívnej organizácii Best Buddies International, ktorá sa venuje podpore a vytváraniu príležitostí pre ľudí s rôznym typom mentálneho aj fyzického postihnutia.
 
Chris Froome je známy svojou charitatívnou činnosťou. Len pre Best Buddies v minulosti vyzbieral 3,6 milióna amerických dollárov.
 
Ak sa vám bicykel zapáčil, môžete sa do dražby zapojiť aj vy.
 

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop