Reakcie: Rogliča prekvapil svoj vlastný výkon, Carapaz si stále verí, Mas priznal slabý deň

3.11.2020, 20:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Vyše 30 kilometrov dlhá časovka patrila podľa predpokladov ku kľúčovej previerke v boji o celkové poradie. Najlepšie si s ňou poradil Primož Roglič, ktorý očakával, že v nej bude trpieť omnoho viac. Životný výkon predviedol Hugh Carthy, ktorý stále živý nádej o celkový triumf. Napriek tomu zostáva nohami pevne na zemi a nepripúšťa, že by na neho smeroval nijaký tlak. Dostatok príležitostí stále vidí Richard Carapaz, ktorý sľubuje útoky. Enric Mas, naopak, priznal slabší deň.
 
 
Primož Roglič v dnešnej etape potvrdil rolu favorita a zvíťazil už jedenástykrát v tejto sezóne, z toho štvrtý raz na tejto Vuelte. V cieli bolo cítiť, že z neho opadlo napätie, pretože v jazde proti chronometru sa naposledy radoval pred viac než rokom: "Prešla už dlhá doba od toho, keď som naposledy vyhral časovku. Na moje prekvapenie som sa dnes cítil veľmi silný. Myslel som si, že budem trpieť oveľa viac. Mnoho ľudí si myslelo, že dnes získam čas na svojich súperov, ale všetci sme mali rovnaké podmienky a nič som nedostal zadarmo. Musíme teraz zostať sústredení a bojovať až do konca. Ešte stále nemáme vyhraté," vyjadril sa priebežný líder pretekov.
 
Svoj pohľad ponúkol aj športový riaditeľ Jumbo-Visma Frans Maasen: "Primož sa na rovinatej pasáži trocha šetril, pretože nechcel, aby mu v záverečnom kopci chýbali sily.  Tam sa mu išlo veľmi dobre a potvrdil rolu favorita. Dúfali sme, že získame nejaký čas v celkovom poradí a podarilo sa. Stále však ešte nie je rozhodnuté. Momentálne sme však štastní a odhodlaní udržať červený dres až do Madridu. Primož má okolo seba skvelý tím. Uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Očakávame, že sa ešte bude útočiť."
 
 
roglic 20 vuelta podium s medailou asofv
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Výbornú časovku zajazdil aj priebežne druhý Richard Carapaz, od ktorého sa pred štartom čakali väčšie straty. Jazda proti chronometru Ekvádorčanovi príliš nechutí, avšak dnes si s jej rovinatou aj stúpavou pasážou veľmi dobre poradil a jeho strata na úrovni 39 sekúnd je ešte stále hrateľná: "Bola to skutočne náročná časovka, ale som veľmi spokojný s výsledkom. Prišli sme si sem po celkové víťazstvo, a to stále zostáva našim cieľom. Myslím si, že Vuelta je ešte stále otvorená. Je tu veľa príležitostí. Čakajú nás veľmi ťažké dni, v ktorých sa môže všetko zmeniť. Budeme určite bojovať ďalej," povedal Carapaz pre tímový web Ineosu.
 
Životnú časovku má za sebou Hugh Carthy, ktorý si po dnešku výrazne polepšil a stále zostáva v hre o celkový triumf: "Včera som si dobre odpočinul. Rozhodol som sa zostať na hoteli a našetriť sily na dnes. Pomohlo mi to, pretože som sa na trati cítil veľmi dobre. Podrobne som si ju naštudoval v doobedňajších hodinách. Presne som vedel, na ktorých miestach sa mám držať vpravo, kde vľavo a takisto, kde mám jazdiť rýchlejšie a kde mám, naopak, ubrať. Mal som veľmi dobré nohy a to sa premietlo aj do mojej motivácie. Počul som z vysielačky, že idem dobre. Na niektorých miestach som šiel dokonca rýchlejšie ako Roglič. To mi dodalo energiu. Čakajú nás ešte náročné etapy. Budem sa sústrediť najmä na tú sedemnástu, kde vidím najväčšiu príležitosť zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. S priebežným tretím miestom som zatiaľ veľmi spokojný a necítim na seba žiaden tlak," vyhlásil v cieli Carthy.
 
 
carthy 20 vuelta itt asofv
Hugh Carthy (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Líder Movistaru Enric Mas stále cieli na vytúžené pódium. To sa mu však po nevydarenej časovke výrazne vzdialilo a španielsky vrchár si sypal popoľ na hlavu: "Môj dnešný výkon bol katastrofou. Počas celej časovky sa mi nedarilo nájsť si správne tempo ani pozíciu na časovkárskom stroji. Taká je cyklistika. Niekedy máte aj horšie dni. Z dnešnej časovky si toho mám veľa čo vziať. Verím, že sa z toho do budúcna poučím. Momentálne myslím iba na odpočinok. Zajtra premyslíme s tímom vhodnú stratégiu na posledné týždeň a uvidíme, čo sa nám podarí dosiahnuť. Verím, že šanca na pódium stále ešte existuje," vyslovil nádej Mas.
 
Kto by to bol býval povedal, že najlepším pretekárom Bory v celkovom poradí na Grand Tours bude v tomto roku Felix Grossschartner. Emanuel Buchmann aj Rafal Majka si na Tour de France, respektíve Giro d'Italia trúfali na pódiové umiestnenie, avšak ambície oboch sa napokon kvôli pádu a chorobe rozplynuli. Súčasné siedme miesto rakúskeho vrchára je pre nemecký celok príjemným prekvapením, aj keď Rakúšan o neho ešte bude musieť v nasledujúcich etapách zabojovať. Grossschartner však na sebe necíti žiaden tlak a pretekanie si užíva. I keď dnes si, podľa jeho slov, veril na o čosi lepšie umiestnenie: "V časovke som dnes od seba čakal trochu viac, pretože táto disciplína mi zvykne sedieť. Čísla boli dobré, ale ostatní dnes jednoducho boli ešte o niečo lepší. Ak si to mám spätne zhodnotiť, tak som spokojný. Podarilo sa mi navýšiť svoj náskok pred ôsmym Valverdem a aj pred ďalšími konkrentmi. Už sa teším na zajtra. Počas nasledujúcich dní sa budem musieť plne sústrediť a vyhnúť sa zbytočným chybám," povedal Grossschartner pre tímový web Bory.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
Willa Bartu delila od prvého profesionálneho víťazstva len jedna sekunda. Mladý Američan si však zo smolnej prehry ťažkú hlavu nerobí: "Táto časovka bola mojim najväčším cieľom na tomto podujatí. Veľmi som sa na ňu tešil. Škoda, že som nevyhral. Keby ste sa ma včera opýtali, či by som bol spokojný s druhým miestom, povedal by som, že áno, aj keď po takomto priebehu to pre mňa očividne musí byť sklamanie. Celkovo som však spokojný so svojím úsilím aj výkonom a nemyslím si, že som do toho mohol dať ešte viac. Čo sa týka nášho tímu, stále zostávame motivovaní a chceme sa pobiť o ďalšie dobré výsledky. Myslím si, že príležitostí bude ešte veľa. Budeme sa snažiť naskakovať do únikov," prezradil Barta.
 
 
Výsledky
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 46:39 100
2. BARTA Will CCC Team link ikonka 00:01 40
3. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:10 20
4. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:25 12
5. ARMIRAIL Bruno Groupama - FDJ link ikonka 00:41 4
6. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:49  
8. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:58  
9. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 00:59  
10. SÜTTERLIN Jasha Team Sunweb link ikonka 01:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49:16:16 20
2. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:39  
3. CARTHY Hugh EF Pro Cycling 00:47  
4. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 01:42  
5. MAS Enric Movistar Team link ikonka 03:23  
6. POELS Wout Bahrain - McLaren 06:15  
7. GROßSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 07:14  
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 08:39  
9. VLASOV Aleksandr Astana Pro Team link ikonka 08:48  
10. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates link ikonka 09:23  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop