Sezónu 2021 otvoria preteky v San Juane aj s účasťou Bory, NTT s novým sponzorom

23.11.2020, 08:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Úvod budúcoročnej sezóny zaobstará podujatie Vuelta a San Juan. Zúčastniť by sa ho mali aj viaceré World Tour tímy, vrátane Bory a Quick-Stepu. Douglas Ryder konečne našiel nového sponzora. Jeho tím sa budúci rok predstaví pod značkou Qhubeka ASSOS.
 

Vuelta a San Juan otvorí novú sezónu
 
Aj sezóna 2021 bude do značnej miery ovplyvnená pandémiou koronavírusu. S určitosťou sa neuskutoční séria pretekov v Austrálii na čele so Santos Tour Down Under, ktoré tradične otvárajú každú sezónu. Kalendár pretekov World Tour preto začne až o mesiac neskôr pretekmi UAE Tour.
 
Ani tie však zatiaľ nemajú na ružiach ustlané. Tento rok sa po niekoľkých pozitívnych prípadoch skončili predčasne a dvojica francúzskych tímov musela nasledujúce dva týždne zostať v izolácii v jednom z miestnych hotelov. Organizačný výbor pretekov sa nedávno v tlačovej správe zaviazal, že bude dôsledne dodržiavať všetky potrebné preventívne opatrenia pre zaistenie bezpečnosti jazdcov, tímov a zamestnancov. Podujatie bude zostavené zo siedmich etáp.
 
Preteky kategórie Pro Tour, ktoré by mali otvoriť budúcu sezónu, sú naplánované na koniec januára a uskutočnia sa v Argentíne. Už minulý rok prilákali niekoľko veľkých mien, vrátane Petra Sagana, Remca Evenepoela či Fernanda Gaviriu. Preteky Vuelta a San Juan nemajú dlhú tradíciu, veď v roku 2020 oslávili iba štvrté narodeniny. O to viac však každým rokom naberajú na kvalite a lákajú čoraz väčšie mená. Inak tomu nebude ani budúci rok.
 
 
Peter Sagan s Erikom Baškom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Podľa tamojších médii potvrdili účasť Bora-hansgrohe aj Deceuninck - Quick-Step. Titul by mal obhajovať Remco Evenepoel, i keď ten zatiaľ ešte oficiálne nepotvrdil svoj budúcoročný kalendár. TPeter Sagan sa na tomto podujatí predstavil v rokoch 2019 a 2020. Objaviť by sa tu mal aj tentoraz. Pri zrušených pretekoch v Austrálii by Boru aj Quick-Step mali doplniť aj ďalšie tímy z kategórie World Tour.
 
Argentínske preteky sú naplánované od 24. do 31. januára a aj napriek situácii s koronavírusom by sa mali uskutočniť. "Vláda San Juanu, guvernér Sergio Uñac aj minister športu chcú, aby sa preteky uskutočnili," uviedol riaditeľ podujatia Roberto Amadio, "Počet prípadov v San Juane je našťastie pomerne nízky, pretože ide o izolovanú oblasť krajiny. To pomohlo zabezpečiť, aby sa preteky uskutočnili. Sme v kontakte s viacerými World Tour aj Pro Tour tímami. Počítame tento rok s nižším rozpočtom, ale sme pripravení privítať aspoň štyri alebo päť tímov z najvyššej kategórie," uviedol Amadio.
 
Kompletná trasa pretekov zatiaľ potvrdená nie je. Súčasťou pretekov by však mali byť rovinaté okruhy v okolí mesta San Juan a tiež tradičný výstup na Alto de Colorado.
 
 
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
santini rusko nad 100e 560x300
- ponuka nášho eshopu (pri nákupe uveďte, že máte záujem o rúško) -
 
 
NTT v roku 2021 ako Qhubeka ASSOS
 
Medzinárodná cyklistická federácia predstavila začiatkom novembra nový zoznam World Tour tímov pre rok 2021. Súčasná juhoafrická štruktúra pretekajúca pod značkou NTT v ňom pre problémy so sponzorským zabezpečením chýbala. Majiteľ Douglas Ryder však sľúbil, že pre tím nájde nového sponzora a svoj sľub splnil.
 
Stalo sa tak pomerne neskoro, a to až v druhej polovici novembra. Viacerým pretekárom sa medzitým čakanie zunovalo a zvolili prestup do druhých tímov. Roman Kreuziger, Louis Meintjes, Michael Valgreen, Ben O’Connor aj Edvald Boasson Hagen zavelili na odchod.
 
Naopak, Giacomo Nizzolo, Max Walscheid, Domenico Pozzovivo, Andreas Stokbro, Michael Gogl, Dylan Sunderland, Victor Campenaerts, Carlos Barbero, Jay Thomson, Reinardt Janse van Rensburg a Nic Dlamini podpíšu v najbližších dňoch v tíme nové zmluvy. Doplniť by ich malo ešte niekoľko prevažne mladších pretekárov z iných tímov. Tím chce v nasledujúcej sezóne poskladať zostavu s 27 pretekármi. Najväčšími posilami sa javia byť Simon Clarke z EF Education, Fabio Aru z UAE Emirates a Dimitri Claeys z Cofidisu. Ich prestupy však zatiaľ oficiálne ohlásené neboli.
 
Do profesionálnej cyklistiky vstupuje značka cyklistických odevov Assos. V roku 2021 sa preto toto družstvo predstaví pod menom Qhubeka ASSOS. Ich rozpočet bude mimoriadne skromný a mal by činiť iba osem miliónov eur. V nasledujúcich ročníkoch by sa však mal rozrásť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop