Roglič a Alaphilippe s prestížnymi oceneniami, Cavendish posilnil Quick-Step

6.12.2020, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Slovinec Primož Roglič získal po prvýkrát vo svoje kariére významné ocenenie Zlatý bicykel. Julian Alaphilippe ho síce tento rok obhájiť nedokázal, avšak opätovne ovládol aspoň súťaž o najlepšieho francúzskeho cyklistu. Tím Sunweb sa budúci rok predstaví pod iným menom, predstavil nového hlavného sponzora. Mark Cavendish sa vracia tam, kde pôsobil na vrchole svojej slávy.
 
 
Primož Roglič (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Roglič víťazom Zlatého bicykla
 
Primož Roglič získal prestížne ocenenie, ktoré každoročne udeľuje francúzsky magazín Vélo. Porazil svojho krajana Tadeja Pogačara a aspoň čiastočne si tak vynahradil tohtoročnú Tour de France, kde mu práve mladučký pretekár z tímu Spojených Arabských Emirátov uštedril nepríjemný úder.
 
Ocenenie Vélo d'Or sa udeľuje od roku 1992 najlepšiemu cyklistovi sezóny. Minulý rok triumfoval Francúz Julian Alaphilippe. Ten sa tento rok umiestnil až na štvrtom mieste.
 
So ziskom 83 bodov triumfoval Primož Roglič s 26 bodovým náskokom pred spomínaným Tadejom Pogačarom. Bronzová priečka sa ušla Belgičanovi Woutovi Van Aertovi s 53 bodmi.
 
"Pozrel som si mená víťazov z minulosti a zistili som, že je to celkom významné ocenenie. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí za mňa hlasovali. Viem, že to boli novinári z celého sveta a o to viac si to vážim," povedal Primož Roglič pre L'Équipe.
 
Najlepším francúzskym jazdcom sa stal podľa predpokladov Julian Alaphilippe, ktorý túto súťaž ovládol aj pred rokom. Súčasný majster sveta zároveň zablahoželal Rogličovi k jeho premiérovému víťazstvu: "Myslím si, že si to zaslúži. Jeho víťazstvo je logické. Ja si zasa veľmi vážim, že ma po roku znova zvolili najlepším Francúzom sezóny. Víťazstvo na majstrovstvách sveta považujem za čerešničku na torte," skonštatoval Alaphilippe.
 
 
alaphilippe 20 nice detail asofb
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Sunweb s novým názvom
 
Nemecký celok v piatok počas svojej online prezentácie odhalil nového hlavného sponzora, ktorým sa stala holandská nadnárodná spoločnosť pôsobiaca v oblasti zdravia, výživy a materiálov. Tím Sunweb sa preto na budúci rok predstaví ako Tím DSM.
 
Jeden z najúspešnejších celkov uplynulej sezóny zároveň predstavil aj nové dresy čiernej farby s dvoma vertikálnymi belasými pruhmi v strede.
 
"Zapojenie spoločnosti DSM v takomto rozsahu nám pomôže lepšie spropagovať zdravý životný štýl a dôležitosť zdravia ľudí. Bicykel je krásnym symbolom udržateľného zdravia a spoločnosť DSM veľmi rada podporuje zabezpečiť to, aby viac ľudí spoznalo, že existujú riešenia niektorých z najväčších výziev na svete," uviedol riaditeľ tímu Iwan Spekenbrink.
 

 
 
Lídrom tímu na podujatiach Grand Tour bude Romain Bardet, čerstvá posila z francúzskeho tímu AG2R La Mondiale. Okrem neho budú v tíme pôsobiť aj Marc Hirschi či objav tohtoročného Gira Jai Hindely. Tím naopak opustili Michael Matthews či tretí muž tohtoročného Gira Wilco Keldermann, ktorý prestúpil do konkurenčnej Bory.
 
 
Návrat strateného syna
 
Britský cyklista Mark Cavendish v októbri počas emotívneho rozhovoru pripustil koniec kariéry. Ten sa však nateraz odkladá. Cavendish nepredĺžil zmluvu s Bahrainom-McLaren a dlho to vyzeralo, že o neho žiaden tím nebude mať záujem. Britský šprintér totiž v poslednom období stratil svoju povestnú rýchlosť a mnohí ho preto odpísali, veď naposledy dvíhal ruky na hlavu začiatkom roka 2018.
 
Britský cyklista sa však budúci rok vráti do tímu Deceuninck - Quick-step, v ktorom už pôsobil v rokoch 2013 až 2015.
 
Mark Cavendish patrí k najúspešnejším šprintérom v histórii cestnej cyklistiky. 48-krát sa radoval v etapách na podujatiach Grand Tour a z toho rovných 30-krát na Tour de France. Na všetkých troch Grand Tours zároveň ovládol bodovaciu súťaž. Na Tour de France to bolo v roku 2011, na Gire v 2013 a na Vuelte v 2010. Belgický tím si od neho teraz sľubuje najmä skúsenosti. Tie by mal pretaviť hlavne pri svojej pomoci pre lídra hromadných šprintov Sama Bennetta.
 

 
 
"Neviem ani opísať, aký som šťastný, že budem opäť súčasťou Deceunincku. Mám pocit, akoby som sa vracal naspäť domov. Neviem sa dočkať opätovnej spolupráce s ľuďmi, ktorí stáli pri jednom z najúspešnejších období mojej kariéry v tomto tíme," povedal Cavendish.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop