Sagan v San Juane neodštartuje, Hirschi prekvapivo končí v tíme, MVDP o programe

6.1.2021, 07:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Peter Sagan so svojimi spolujazdcami v Argentíne koncom januára neodštartuje. Kvôli prísnym pandemickým opatreniam sa všetky štyri World Tour tímy rozhodli zrušiť svoju účasť. Mathieu Van der Poel splní záväzok svojim sponzorom a zúčastní sa v lete na Tour de France. Jeho hlavným cieľom však naďalej zostáva Tokio. Marc Hirschi medzitým prekvapivo skončil v tíme DSM. Špekulácie naznačujú jeho náhly prestup do UAE Emirates.
 
 
Van der Poel potvrdil účasť na Tour, nadšený z toho veľmi nie je
 
Tour aj olympiáda v jednom roku? Pre Mathieu Van der Poela najväčšia výzva roku 2021. "Myslím si, že to dlhujem svojim sponzorom," vyjadril sa Holanďan na margo svojej premiérovej účasti na Starej dáme. "Sezóna je ťažké puzzle a neberú sa v úvahu len moje vlastné ambície. Nikdy som nepodceňoval význam sponzorov. Bez nich totiž profesionálny šport nie je možný. Pravdou však je, že nemôžem úplne robiť to, čo si želám," vyjadril sa Van der Poel.
 
"Tour mi nesedí do môjho programu. Prvoradé sú pre mňa Olympijské hry. Určite však neprídem do Francúzska len na desať dní a potom odídem," povedal. Olympiáda sa pre pandémiu koronavírusu presunula z pôvodného termínu na leto 2021. Van der Poel by chcel v Tokiu pretekať na horskom bicykli.
 
 
van der poel 20 tirreno sam rcsff
Matthieu Van der Poel (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Marc Hirschi prekvapivo končí v tíme DSM
 
Tím DSM oznámil, že Marc Hirschi s okamžitou platnosťou opúšťa nemecké družstvo. Zmluva švajčiarskeho pretekára mala pritom pôvodne vypršať až na konci roku 2021. "Tím DSM dosiahol dohodu so svojim jazdcom Marcom Hirschim o ukončení súčasného kontraktu pred pôvodným dátumom skončenia, ktorým bol 31. december 2021. Učinilo sa rozhodnutie, ktoré platí s okamžitou platnosťou. Žiadne ďalšie komentáre k tomu momentálne tím neposkytne," uvádza DSM vo svojej tlačovej správe. "Tím DSM želá Marcovi Hirschimu všetko dobré do zvyšku jeho kariéry a zároveň mu vyjadruje vďaku za jeho odvedenú prácu v uplynulých rokoch,“ dodáva tím.
 
Táto správa šokovala cyklistickú verejnosť. Marc Hirschi zažil v roku 2020 prelomovú sezónu s niekoľkými výnimočnými okamihmi. Triumfoval v jednej etape na Tour de France, z majstrovstiev sveta si odniesol bronz, ovládol Valónsky šíp a z pretekov v Liégi si odniesol skvelé druhé miesto. V Sunwebe (dnešnom DSM) sa mu veľmi darilo a o žiadnych vnútorných sporoch sa dovedna nevedelo. Čo skutočne stojí za náhlym ukončením Hirschiho zmluvy sa dozvieme asi až v nasledujúcich dňoch. Update: Podľa holandského magazínu Wielerflits sa Marc Hirschi dohodol na novej zmluve s tímom UAE Emirates. Ten túto správu zatiaľ nekomentoval.
 
 

 
 
Vuelta a San Juan bez účasti WT tímov, preteky Okolo Kolumbie zrušili
 
Opatrenia argentínskej vlády poriadne skomplikovali život organizátorom miestnych pretekov v San Juane, na ktorých sa mal pôvodne predstaviť aj Peter Sagan. Pre zlú pandemickú situáciu sa vláda rozhodla uzatvoriť hranice krajiny a pre všetkých, ktorí sa ich rozhodnú prekročiť, zaviedla povinnú 14-dňovú karanténu.
 
Bora-hansgrohe, Israel Start-Up Nation, Deceuninck - Quick-Step a Cofidis sa preto rozhodli, že sa tohtoročnej Vuelty San Juan nezúčastnia. Preteky sa napriek všetkému nerušia a mali by sa na nich predstaviť ambíciózne lokálne tímy.
 
 
san juan 20 etapa 5 ilustrak movfb
Scenéria v San Juane (© Movistar Team)
 
 
Podujatie v San Juane si za veľmi krátky čas dokázalo vybudovať imidž kvalitných pretekov, na ktorých každoročne zahájilo svoju sezónu viacero veľkých mien. Mimo iných napríklad Remco Evenepoel či Julian Alaphilippe. Tento rok tak mali spraviť aj Peter Sagan či Chris Froome. Organizátori veria, že sa im na miestne cesty podarí prilákať kvalitnú štartovú listinu opäť budúci rok.
 
O niečo horšie dopadli preteky Okolo Kolumbie, ktoré zrušili krátko pred Vianocami. Po sérii tradičných austrálskych podujatí, na čele s Tour Down Under, sa tak stali ďalšou obeťou nepriaznivej pandemickej situácie. "Vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu spôobenú pandémiou Covid-19 v posledných mesiacoch v Kolumbii, ale aj vo svete, najmä v Európe, ktorá je domovom väčšiny prokontinentálnych a kontinentálnych tímov, nedokážeme zaručiť bezpečný priebeh pretekov a dostatočnú zdravotnícku pomoc v súvislosti s ochranou pred nákazou," uviedli organizátori v tlačovej správe v priebehu decembra.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop