História Okolo Slovenska: Hrazdíra zavŕšil majstrovský hattrick (17. ročník, 1973)

3.8.2016, 04:00 | Slovensko a Slováci | Marián Betík
V roku 1973 termín pretekov kolidoval s majstrovstvami sveta v španielskom San Sebastiane. Viacero jazdcov, ktorí mohli byť ozdobou Okolo Slovenska, štartovalo na svetovom šampionáte.
 
Z Banskej Bystrice do dediny Baláže viedla prvá etapa ročníka, časovka na 15 kilometrov. Okrem dosť náročnej trasy potrápilo cyklistov aj počasie. Teplomer ukazoval popoludní v čase štartu 27 stupňov Celzia v tieni. Najlepší čas zajazdil Miloš Hrazdíra, o dve sekundy pomalší bol Poliak Kaczmarek, na treťom mieste so stratou iba štyroch sekúnd na víťaza skončilo trio Háva, Konečný, Novotný. Spokojný Hrazdíra po dojazde prezradil: "Zišla sa tu kvalitná konkurencia, aj preto ma víťazstvo veľmi teší. Do cieľa je ešte ďaleko, poradie sa bude určite meniť. Mojím favoritom na celkové prvenstvo je Moravec..."
 
Neľahká druhá etapa merala 170 kilometrov. Viedla viacerými stúpaniami, ktoré dôkladne preverili pelotón. Ešte pred štartom sa spustila krátka búrka, ochladilo sa, ale v priebehu etapy boli klimatické podmienky vcelku príjemné. Únikov bolo požehnane, všetko podstatné sa dialo až v závere. Najprv nasadil k trháku Alojz Holík, pridali sa k nemu Martinec, Kaczmarek, Renier, Coene (Belgicko) a Lábus. Holík bol z vedúcej skupiny najaktívnejší, často ťahal špicu. V cieľovom špurte mu chýbali sily. Vyhral Belgičan Renier pred Lábusom a Kaczmarekom. Posledný menovaný sa ocitol na čele celkovej klasifikácie s náskokom 24 sekúnd pred druhým Labusom a 29 pred tretím Renierom.
 
Tretia etapa opäť poprehadzovala  poradie, do žltého trička sa obliekol tretí jazdec. Ako rozhodujúci sa ukázal únik silnej šestice Prusek, Rybár, Vlček, Konečný, D. Zeman, Hrazdíra, ku ktorej sa sólovo dotiahol Labus. Vo finiši sa najviac darilo Zemanovi, za ním skončili Hrazdíra a Labus. Pre Labusa mala vysiľujúca stíhačka vedúcej skupiny pozitívny výsledok - žlté tričko patrilo po tretej etape práve jemu.
 
V deň konania sa piatej etapy vládlo po dvoch chladnejších dňoch slnečné a horúce počasie, teplomer ukazoval presne tridsiatku. Pelotón musel zvládnuť 150 kilometrov,a aj tri horské prémie. Tretia, v Lome nad Rimavicou, zaviedla jazdcov až do nadmorskej výšky 1020 metrov nad morom. V závere etapy sa vytvorila trojčlenná vedúca skupinka, boli v nej Moravec, Pavela a Gábor. Všetci sa rovným dielom podieľali na vysokej rýchlosti, vypracovali si slušný nákok. Hlavné pole ho nedokázalo vymazať. V cieli predstavoval okolo dve minúty. V špurte dominoval Moravec, ktorý si aj vďaka časovej bonifikácii privlastnil žlté tričko. Druhý dorazil Pavela, tretí Gábor. Na žltého Moravca strácali druhý Labus i tretí Hrazdíra iba 6 sekúnd. Rysovala sa pravá dráma...
 
Belgičan Draux bol hlavnou postavou šiestej etapy. Veľmi aktívne pracoval v dôležitom úniku. Súperi predpokladali, že v špurte doplatí na premrhané sily, nestalo sa tak. Draux finiš vyhral pred Poliakom Flakom a Rybárom (ČSR I).
 
Atraktívne kritérium v uliciach Banskej Bystrice bolo príležitosťou pre tisíce divákov zblízka sledovať jazdu cyklistov. Počas tejto siedmej etapy sa mestom prehnal poriadny dážď. Mokrá cesta, miestami dláždená kockami, si vyžadovala nepretržité sústredenie jazdcov. Hrozba pádu bola vysoká. V hromadnom špurte bol najrýchlejší Sýkora (ČSR II), za ním skončil Hájek (ČSR IV) a Vrzal (ČSR I). V žltom tričku ostal Moravec, ani druhá pozícia Labusa sa nezmenila. Na tretiu priečku však poskočil Zeman. Časové rozdiely boli minimálne.
 
Po ôsmej etape sa opäť menil vlastník žltého trička. Po 148 kilometroch bol v cieli prvý Labus pred Poslušným (ČSR V). Do žltého sa obliekol Labus, druhý už bol Hrazdíra.
 
Päť rýchlostných, tri horské prémie, dĺžka 150 kilometrov. To boli základné údaje o deviatej etape. Jej hlavným hrdinom bol Antonín Bartoníček. Po celý čas šliapal v popredí, vyhral niekoľko prémií a v špurte si vybojoval tretie miesto. V jednom z prudkých zjazdov škaredo spadol Labus, očitým svedkom stuhla pri pohľade na neho krv v žilách. Mal obrovské šťastie. Lekári mu ošetrili iba povrchové zranenia, no vedúca skupina sa Labusovi vzdialila. S veľkým odhodlaním sa Labus pustil do naháňačky a podarilo sa mu dotiahnuť na čelo  pretekov. V priebehu etapy niekoľkokrát zapršalo, jazdci museli byť opatrní. Na najvyšší stupienok sa postavil Rybar (ČSR I), druhý dorazil Draux, tretí obetavý Bartoníček. Labus ostal na čele klasifikácie pred druhým Hrazdírom, na tretiu priečku sa vyšvihol Pavela (SSR I). V súťaži vrchárov viedol Draux, priebežne najaktívnejším jazdcom bol Rybar.
 
O všetkom rozhodla záverečná etapa, časovka jednotlivcov. Vyhral ju Miloš Hrazdíra, v úplnom závere pretekov získal aj status celkového víťaza. Nepochopiteľného skratu sa dopustil Labus, na štart časovky sa dostavil neskoro. Stratil zhruba  minútu. Po sčítaní časov mu pripadla celková druhá priečka. Keďže jeho konečná strata na Hrazdíru predstavovala viac než dve minúty, spomínaný kiks ho nemusel až tak veľmi mrzieť. Skvelé tretie miesto v celkovom poradí si vybojoval Ľudovít Pavela. Bol jedným z najpríjemnejších prekvapení celých pretekov.
 
 
Čítali ste ukážku z pripravovanej knihy histórie pretekov Okolo Slovenska. S jej prípravou práve v týchto dňoch finišujeme. (nebojte sa, text ešte prejde viacerými očami)...
 
Ďalšie dve ukážky:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop