Detská Tour Petra Sagana aj tento rok vrývala cyklistiku pod kožu

2.10.2016, 19:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris
Súťaženie na bicykloch a spoznávanie Slovenska. To zažili deti počas deviatich kôl skončeného tretieho ročníka Detskej Tour Petra Sagana. Zapojilo sa 3833 ratolestí. "Podstatou je, aby sme vytvorili konkurenciu a deťom vryli cyklistiku pod kožu," hovorí riaditeľ súťaže Peter Zánický
 
V čísle 3833 je síce započítaná každá účasť jednotlivca zvlášť, napriek tomu ide o veľmi pozitívnu štatistiku. Jedno kolo absolvovalo v priemere 426 súťažiacich, viac ako tretina chodila po celom Slovensku. Detská Tour 2016 navštívila Lučenec, Žiar nad Hronom, Svätý Jur, Levoču, Prešov, Dolný Kubín, Svit, Makov a Súľov. Súťažilo sa v šiestich kategóriách, od škôlkarov až po štrnásťročných. "Baby kategória je veľmi milá, keďže deti ešte nepoznajú súťaženie. Niekedy sa len tak zastavia, rozplačú sa alebo začnú pozerať na rodičov," hovorí Peter Zánický.
 
 
detska tour zanicky mikrofon szc
Peter Zánický na tohtoročnej Detskej Tour (© SZC)
 
 
U starších vidí výrazné pokroky a je rád, že sa im podarilo vytvoriť zdravú konkurenciu: "Keby štartoval deväťročný Peter Sagan, nie som si istý, či by vyhral. Chodí špička zo Slovenského pohára, hobíci aj lokálni záujemcovia." Ani Lukáš Gardian, synovec Petra Sagana, už nevyhrával jedno kolo za druhým, celkovo skončil šiesty v kategórii Mili. 
 
Škoda len, že ďalej nemáme dosah, pretože žiaci už potrebujú aj kluby či zahraničné výjazdy. Rodičia sa pýtajú, kde dať deti. Bol by som rád, ak by sa to otočilo a s pomocou zväzu by rodičia vytvárali partie a zakladali kluby. Práve konkurencia posúva cyklistov ďalej. V žilinskom klube nemáme čarovné pitie ani jedlo, ale 80 detí, preto sa nám na Slovensku darí," hovorí na rovinu Zánický. V tejto súvislosti sa 26. novembra uskutoční v Banskej Bystrici cykloseminár pre rodičov. (PLAGÁT SEMINÁRA)
 
 
detska tour cebra bowden
 
 
Nárast počtu účastníkov a konkurencie zároveň automaticky sťažil prácu organizátorom a preveril kapacitu jednotlivých lokalít. Najmä futbalový štadión vo Svätom Jure zvládol najvyšší nápor 620 detí a približne 1500 dospelých fanúšikov iba s ťažkosťami, a to ešte neavizovali návštevu Petra Sagana. Pretlak spôsobil aj fakt, že najmenší záujem o spoluorganizovanie kôl je práve vo veľkej bratislavskej spádovej oblasti.   
 
Približne ôsmi stáli organizátori, plus cca pätnásti lokálni spoluorganizátori, si niekedy siahli až na dno svojich síl, aby ustrážili súťaž. "Snažíme sa neťahať deti do hôr a robiť krátke okruhy, aby rodičia videli dianie, ale pri rozmanitej výkonnosti z toho potom vznikajú problémy. Meranie časov niekedy znamenalo pre rozhodcov nadľudský výkon a vo výsledkoch sa objavili o kolo zatúlaní pretekári," priznal nedostatky Peter Zánický.
 
 
detska tour 2016 1
Ilustračný záber z Detskej Tour 2016 (© SZC)
 
 
V sezóne 2017 sa ich pokúsia odstrániť a pri narastajúcej kvantite posúvať vpred aj kvalitu projektu. Už teraz majú viac ako 30 záujemcov o spoluorganizovanie kola. "Je to fajn, ale zároveň budú ľudia sklamaní, keď sa k nim kolo nedostane. V zime budeme rozmýšľať, kde pôjdeme. Ani do dobrej lokality nebudeme chodiť donekonečna, aby sa to menilo a ľudia spoznávali krajinu. Možno tiež rozdelíme niektoré kategórie alebo využijeme čipy na meranie časov." Keďže organizátori robia Detskú Tour vo voľnom čase, tak zrejme neprekročia limit desiatich kôl.    
 
Zánický tiež ocenil, že deti mohli naživo vidieť našich profesionálov bratov Saganovcov i Michaela Kolářa. "Napríklad ja som ako dieťa obdivoval Eddyho Merckxa, lepil som všade nálepky a vyrýval jeho meno do parkiet, no a mne sa cyklistika vryla pod kožu. Možno si často ani neuvedomujeme, aké dôležité je, aby mali deti správne vzory," dodal Peter Zánický.
 
 
detska tour 2016 dievcata
Preteky dievčat na Detskej Tour 2016 (© SZC)
 
 
VÍŤAZI A VÍŤAZKY DETSKEJ TOUR 2016:
 
Mikro dievčatá - Lea Fogelová (Sereď)
Mikro chlapci - Michal Nagy (Lučenec)
Mili dievčatá - Lívia Nogová (Martin)
Mili chlapci - Michal Šichta (Martin)
Mini dievčatá - Tamara Polick (Trenčín)
Mini chlapci - Jakub Mušálek (Háj ve Slezsku)
Mladšie žiačky - Barbora Máčková (Považská Bystrica)
Mladší žiaci - Matthias Schwarzbacher (Brezno)
Staršie žiačky - Yaryna Bitkovska (Užhorod)
Starší žiaci - Filip Majerský (Levoča)
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop