Dúhový dres dal Petrovi Saganovi krídla, preto si ho nenechal vziať - hodnotenie sezóny

7.11.2016, 23:00 | Slovensko a Slováci | Tomáš Šandor
Peter Sagan má za sebou výnimočný ročník. Po skvelých momentoch v uplynulej sezóne predvádzal v tomto roku maximálnu výkonnosť takmer nepretržite. Medzi jeho úspechmi vyčnievali víťazný monument, triumfy na TdF, obhajoba titulu svetového šampióna a post svetovej jednotky v obidvoch rebríčkoch.
 
 
Pred hlavnými klasikami bez víťazstva
 
Slovenský reprezentant si počas sezóny užíval jazdu v dúhovom drese, ktorý vybojoval v americkom Richmonde. Na rozdiel od predchádzajúcich šampiónov, ktorí mali niekedy problémy víťaziť v tejto prestížnej pozícii, to Sagan dokázal zúžitkovať. Dúhový dres mal na jeho výkony len a len pozitívne účinky, čo vyústilo do mimoriadne úspešného ročníka.
 
Na jeho začiatku tradične rozohrial motory na Tour de San Luis, kde po prestávke a zimnej príprave nasával prvé súťažné kilometre. Sagan sa ukázal v rýchlych koncovkách, najbližšie k víťazstvu mal hneď na druhý deň, kde ho na páske porazil len Fernando Gaviria. Po siedmich etapách sa nasledujúci mesiac venoval iba tréningu a ďalší štart na pretekoch si naplánoval až na belgický otvárací víkend jarných klasík.
 
Na konci februára na Omloop Het Nieuwsblad sme už mohli vidieť prvé indície, akým smerom sa uberá forma jednotlivých kandidátov, ktorí chceli byť úspešní na kockových klasikách. A Peter Sagan v tejto skúške obstál veľmi dobre. V selektívnych pretekoch finišoval na čele pretekov, čo sa podarilo len piatim jazdcom, a v špurte do mierneho kopca ho porazil iba Greg van Avermaet. Slovenského cyklistu, ktorému chýbala súťažná prax, v závere trápili kŕče, ale jeho výkonnosť už v tomto bode sezóny zniesla vysoké kritériá. Potom sa predstavil aj na Kuurne - Bruxelles - Kuurne, kde obsadil siedme miesto.
 
Jeho ďalším testom bola klasika Strade Bianche. Na atraktívnom podujatí sa medzi favoritmi dlho nič nedialo, a bol to práve jazdec tímu Tinkoff, ktorý na konci rozprúdil akciu. Po jeho ataku na štrkovom úseku zostali spolu s ním vpredu len Cancellara, Štybar, Brambilla a títo jazdci si to rozdali o titul. Na záverečnom prudkom kopci Sagan nebol schopný konkurovať súperom a zostala mu štvrtá priečka. Na členitom teréne opäť patril medzi najsilnejších, ale stále ešte potreboval málinko vyšperkovať svoju formu, aby bol najsilnejší aj v koncovke. A to malo prísť z jeho strany až na tých hlavných klasikách.
 
 
sagan 2016 flamsko dojazd tnkf
Petrovo pamätné víťazstvo vo Flámsku (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Potom nesmel chýbať na podujatí Tirreno - Adriatico, kde kvôli zrušeniu kráľovskej etapy bojoval o celkový triumf. Jeho hlavným zámerom však bolo získanie prvého víťazstva v ročníku a v dvoch etapách bol k tomu veľmi blízko. Najskôr mu prekazil radosť Štybar, ktorý nachytal pelotón na hruškách, pričom Sagan bol najrýchlejší v hlavnej skupine, neskôr ho prekabátil Avermaet, ktorý v spoločnom malom úniku ušetril viac energie na záverečný špurt.
 
A práve medzi Saganom a belgickým cyklistom zhodou rôznych okolností vyvrcholila bitka o celkový triumf v ITT. Slovenský borec bol na trati síce rýchlejší, ale Avermaet ustrážil svoju pozíciu o jednu sekundu. Sagan tak získal na Tirrene dve druhé miesta a tesne prehral súboj o azúrový dres. Avšak aj bez víťazstva mohol doraziť na najdôležitejšie jarné klasiky s potrebným sebavedomím.
 
 
Na kockách mu to išlo náramne 
 
Najskôr prežil nešťastný moment na Miláno - San Remo. Po prechode cez Poggio výborne zvládol hektické úseky, a keď už všetko smerovalo k vypätej šprintérskej koncovke, pred cieľom ho zabrzdila nepozornosť Fernanda Gaviriu, ktorý spadol, a Sagana vyhodil z rytmu i pozície. Potom už svetový šampión nemal šancu presadiť sa v šprinte. Bola to veľká smola, keď si uvedomíme, aký vynikajúci finiš dokázal predvádzať v tých najväčších pretekoch v ďalšom priebehu sezóny.
 
Hlavným motívom jeho prvej časti sezóny boli severské klasiky a už na E3 Harelbeke ukázal, že jeho hlad po úspechoch a víťazstvách je nesmierny. Na najťažších bergoch v závere pretekov Sagan testoval svojich súperov, potom vytvoril rozhodujúci únik s Kwiatkowskim. Najmä zásluhou svetového šampióna udržala vedúca dvojica svoj náskok až do cieľa, čo v závere využil poľský jazdec a uchmatol cenné víťazstvo. Sagan sa nemal za čo hanbiť, po perfektne odvedenej práci ho pokoril len spolubojovník z úniku, ktorý nemal čo stratiť a mohol viac šetriť energiu na finiš. Aj vďaka tejto aktivite bol potom v nasledujúcich jednorazovkách ešte silnejší a zákonite sa začal presadzovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov triumf na Okolo Flámska
 
 
Gent - Wevelgem tentoraz pripravilo selektívnu cyklistiku, čo vyhovovalo najsilnejším klasikárom. Ani títo jazdci dlho nedokázali nič vymyslieť, ale po poslednom prejazde cez Kemmelberg sa dostali dopredu Sagan, Vanmarcke a Cancellara, ku ktorým sa pridal z úniku Kuznetsov, a bolo vymaľované. Peter Sagan sa znovu ocitol v podobnej situácii, akú zažil už niekoľkokrát predtým, ale tentoraz mu úspech nikto neukradol. Pred cieľovou páskou sa nenechal vylákať a svojich súperov mazáckym spôsobom prešprintoval. Po niekoľkých vynikajúcich výkonoch bol konečne odmenený zaslúženým víťazstvom, a onedlho prišlo aj ďalšie, pretože v talóne mal pripravený majstrovský kúsok.
 
Na Ronde van Vlaanderen musel prísť sebavedomý, veď vo všetkých predchádzajúcich klasikách patril k dominantným jazdcom. A na ceste to predviedol ukážkovým triumfom. Ešte pred samotným finále sa inštinktívne pridal k útoku Kwiatkowskeho, čo zaskočilo všetkých favoritov, okrem Vanmarckeho. Pomerne ďaleko pred cieľom chcel Sagan navnadiť ostatných, aby hrali jeho hru. Tí najskôr váhali, ale keď zistili,, že karty skutočne rozdáva svetový šampión, bolo už neskoro.
 
Následne sa zbavil Kwiatkowskeho na Kwaremonte, Vanmarcke dostal lekciu na Paterbergu. Posledné kilometre sa potom podobali na finiš z roku 2013, no v opačnom garde. Peter Sagan obraňoval malý, ale stabilný náskok pred Cancellarom, ale ani raz mu neposkytol šancu, že ho môže dobehnúť. Saganove prvé víťazstvo na monumente sa zrodilo po manifestácii jeho super výkonnosti, ktorú doplnil moment prekvapenia.
 
 
sagan po 2016 klasiky
 
 
S veľkou chuťou sa cestoval aj na Paríž - Roubaix, ale tam pocítil, aká vie byť cyklistika nevyspytateľná a nemilosrdná. Banálne pády a rozdelenie balíka v bezpečnej vzdialenosti od cieľa sa nakoniec ukázali ako rozhodujúci faktor pretekov. Sagan a väčšina favoritov zostali vzadu, ale napriek dlhej naháňačke a snahe kvalitných jazdcov sa im nepodarilo dostihnúť vedúcich cyklistov. Aj slovenský borec sa snažil až do konca zlomiť priebeh pretekov, ale v cieli sa musel uspokojiť s jedenástym miestom.
 
 
Na TdF si robil, čo chcel
 
Po veľkom úspechu na jarných klasikách sa začal Peter Sagan sústrediť na Tour de France. A už niekoľko rokov má na to osvedčený scenár, ktorý vedie cez Okolo Kalifornie a Tour de Suisse. Na americkom podujatí obhajoval celkový titul, ale vzhľadom na zloženie jednotlivých etáp bol podobný kúsok nad jeho sily. Namiesto toho chcel rozšíriť svoju zbierku etapových víťazstiev, čo sa mu podarilo. Hneď úvodný deň predviedol v hromadnom dojazde balíka symbiózu rýchlosti a šikovnosti, ďalší triumf získal v špurte do kopca, kde si poradil s Avermaetom. Zaujal aj v siedmej etape, kde dlhý čas strávil v úniku, a v záverečnom špurte mal ešte dostatok síl, aby vybojoval druhé miesto, hneď za Kristoffom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganove momenty na TdF 2016
 
 
V podobnom duchu sa prezentoval aj vo Švajčiarsku. Najskôr sa presadil v špurte pelotónu, potom si vychutnal klasikársky dojazd v daždivých podmienkach. Aj pri tomto triumfe zobral vývoj do vlastných rúk a neváhal atakovať ešte pred cieľom, v meste Rheinfelden vybojoval jedno z najkrajších víťazstiev v ročníku. Poslednými pretekmi pred TdF bol domáci šampionát, kde po svojich piatich tituloch pomohol získať ten premiérový bratovi Jurajovi.
 
Aj v tomto roku platila väzba Stará dáma - Peter Sagan - bodovacia súťaž, ale slovenský jazdec pridal ešte niečo navyše, a to tri etapové víťazstvá a titul najbojovnejšieho cyklistu pretekov. Čakanie na triumf na najväčších pretekoch ukončil v druhej etape v špurte do kopca, kde si poradil s Alaphilippom. Radosť musela byť dvojnásobná, pretože prvýkrát v kariére sa obliekol do žltého dresu, a v slávnom tričku pretekal tri dni.
 
Na ďalšie víťazstvo si počkal do jedenástej etapy. A znovu to stálo za to. Jeho útok na rovine a vetre s Froomom obletel celý svet, za čo si obidvaja jazdci zaslúžili uznanie zo všetkých strán. Na Saganovom konte pribudol aj milimetrový šprintérsky finiš v meste Bern, kde odsunul na druhú priečku Kristoffa.
 
 
sagan po 2016 tdf naskok
 
 
Svetový šampión sa na Tour de France bavil. Okrem etapových triumfov sa ešte päťkrát dostal na pódium a opäť vyrážal do únikov. Napríklad v desiatej etape, keď po Port d'Envalira vytvoril vedúcu skupinu a v cieli ho porazil len Matthews, alebo na samom konci podujatia, keď v záverečnej horskej etape ťahal v kopcoch pre Kreuzigera, aby sa český jazdec dostal do Top 10. Preto nemohol byť nikto iný zvolený za najbojovnejšieho jazdca a žiadny šprintér nemal nárok prerušiť jeho zelenú sériu. Už dlhé roky platí, že najväčšie preteky na svete sú pre Petra Sagana veľkým lákadlom, pretože tu môže v maximálnej miere demonštrovať svoje kvality pred obrovským publikom.
 
 
Dúhový dres nechcel meniť majiteľa
 
Po ďalšej splnenej misii si na chvíľu oddýchol od cestného bicykla a na olympijských hrách sa predstavil v disciplíne cross-country. Ani on sám netušil, čo môže od tohto počinu očakávať, no jeho účasť bola oživením pretekov na horských bicykloch. Poriadnu šťavu tomu pridal hneď po štarte, keď sa za krátky čas dostal k hlavným favoritom, hoci sa musel predierať dopredu zo zadných línii. Skvelý začiatok však naštrbili dva defekty, po ktorých stratil možnosť bojovať o Top 10.
 
Tak, ako sa rýchlo dokázal pripraviť na horské bicykle, rovnako málo času potreboval aj na vrátenie sa na cestu, kde ho na konci sezóny čakala obhajoba dúhového dresu. Na Bretagne Classic to z jeho strany ešte nebolo ono, ale na kanadských klasikách opäť žiaril. V Québecu predviedol takticky výborný výkon, keď v hektickom dojazde šetril sily len na špurt, čo sa mu vyplatilo. V Montreale to bolo podobné, ale pred páskou bol tentoraz silnejší Van Avermaet. Po týchto výkonoch a výsledkoch mohol ísť bezstarostne na majstrovstvá Európy.
 
 
sagan 2016 tirreno timove auto tnkf
Peter Sagan diskutuje s tímom (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Podujatie v Plumelci ponúklo zaujímavý profil, ktorý finišoval na krátkom kopci, preto Sagan musel patriť medzi hlavných favoritov. Za pomoci reprezentačných kolegov prečkal bez ujmy všetky pokusy o úniky a v samotnom závere mohol predviesť to, v čom vyniká. V špurte do kopca urobil zo súperov štatistov a do svojej moci získal aj európsky titul.   
     
Pred obhajobou dúhového dresu si ešte odskočil na Eneco Tour, kde sa chcel čo najlepšie pripraviť na MS, ale nemohol nemyslieť ani na body do rebríčka WT, ktoré potreboval na to, aby na čele vystriedal Quintanu. Na podujatí opäť výborne šprintoval, dva etapové triumfy v silnej konkurencii ho pred Dauhou museli nakopnúť. Mohol myslieť aj na celkový triumf, ale výsledok Tinkoffu v TTT a klasikárska bitka v záverečnej etape ho nakoniec usadili na treťom mieste. Dve víťazstvá a potrebné body, ktorými sa vrátil na vedúcu pozíciu v bodovaní WT, mu zaručili požadovaný pokoj pred cestou do Kataru.
 
Peter Sagan sa pred majstrovstvami sveta nachádzal v ideálnej pozícii. Nech by sa preteky skončili akokoľvek, jeho sezóna bola aj tak mimoriadne úspešná, takže si nemusel pripúšťať žiadny tlak. Zo svojou osvedčenou zostavou sa výborne pripravili na úskalia katarskej púšte, po kľúčovej selekcii sa mohol s podporou Michaela Kolářa sústrediť výhradne na záverečný špurt, aby potom na páske dokázal predĺžiť úschovu dúhového dresu.
 
Súperov aj tentoraz porazil rýchlosťou a šikovnosťou, v živelnom finiši po drsných pretekoch si zachoval chladnú hlavu a v závere urobil všetko správne. A práve schopnosť robiť na trati správne, a v jeho prípade niekedy aj odvážne, rozhodnutia, boli veľmi dôležitým faktorom pri jeho tohtoročných úspechoch.
 
 
sagan po 2016 wt pretekari
 
 
Kto iný mohol prelomiť "zakliatie" dúhového dresu, ak nie Peter Sagan, ktorý všetky povery odhodil do zabudnutia. Naprieč celou sezónou robil tú správnu reklamu nielen majstrovskému tričku, ale celej cyklistike, ktorá si na konci nemohla želať vhodnejšieho kráľa. Doterajším Saganovým maximom v rebríčku bolo štvrté miesto v sezóne 2013, o tri roky neskôr sa dostal na najvyšší piedestál hneď v dvoch hodnoteniach.
 
Bolo obdivuhodné, ako sa dokázal maximálne pripraviť na tri vrcholy, ktoré ho čakali v tejto sezóne, čo sa nepodarilo nikomu inému. A ešte si pri tom odskočil na horské bicykle na OH. Peter Sagan dokonale zužitkoval svoje silné stránky, ktoré všetci poznajú, ale jeho úspechy sprevádzali aj moment prekvapenia či nebojácne rozhodnutia, ktoré pramenia z jeho bezprostrednosti alebo skúseností. Nepochybujeme, že aj po takomto výnimočnom ročníku bude chcieť pokračovať v nasadenom vysokom trende, a to najmä na tých najväčších podujatiach.      
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 89
VÍŤAZSTVÁ vrátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 115
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 18
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015, 2016
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016
Okolo Flámska (WT-M) 2016
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
GP Québec (WT) 2016
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 26
Tour of California (2.HC) 6x 2010-2014, 2016
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 5x 2011-2015
Tirreno-Adriatico (WT) 3x 2014 - 2016
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour de Pologne (WT) 2011
Eneco Tour (WT) 2016
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 229
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 260
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 2340
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (v rátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (v rátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (v rátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (v rátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (v rátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (v rátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (v rátane iných disciplín 18)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, 2.HC (2010-2016): 15 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2015): 13 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016): 7
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015): 5
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour de Pologne, WT (2011): 2
Eneco Tour, WT (2016): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2016): 14 víťazstiev z 48 etáp (29,2%), 5x bodovacia súťaž (83%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2016): 13 víťazstiev z 56 etáp (23,2%), 5x bodovacia súťaž (75%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 30
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de France, GT (2016): 3
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
Tour de Pologne, WT (2011): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Eneco Tour, WT (2016): 1
 
                      

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop