Erik Baška: Šprint je často otázkou hlavy, v Bore chcem vyhrávať

12.11.2016, 08:00 | Rozhovory | Rastislav Boris
Šprintér Erik Baška (22) má za sebou premiérových 64 súťažných dní v drese World Tour tímu Tinkoff. Ako ich hodnotí, čo ťažko znášal a čo mu ešte chýba na najlepších šprintérov, to nám prezradil v medzisezónnom rozhovore. Dozviete sa aj, aké má minuloročný majster Európy do 23 rokov očakávania od pôsobenia v nemeckom celku Bora-Hansgrohe.   
 
 
Ako hodnotíš tvoju premiérovú sezónu medzi elitou?
 
Celkovo som veľmi spokojný. Dostal som sa na mnohé významné preteky a vyhral som Handzame Classic. Nepredpokladal som, že takéto méty dosiahnem hneď v prvej sezóne. Hluchejšie obdobie som mal na prelome jari a leta, keď sa mi dva mesiace horšie jazdilo. Mal som toho dosť, potreboval som oddych. Pomohol mi tréningový kemp v talianskom stredisku Livigno, čo ma opäť nakoplo do druhej polovice roka.
 
 
Prečo si podľa teba zažil víťazný deň práve na belgickej Handzame Classic (1.1)?
 
Neviem, či som mal práve v marci najlepšiu formu, ale na tejto klasike do seba všetko zapadlo. Mal som dobrý deň, dobré nohy a finiš som pozične zvládol. Inde sa mi veľakrát stalo, že nohy mi tiež stíhali a mohol som aj vyhrať, ale súperi ma pozične zablokovali. Napríklad na MS v Katare som mal nohy na lepší výsledok ako trináste miesto. Snažím sa každý deň zbierať skúsenosti, ale vždy je ťažké šprintovať proti skúsenejším šprintérom so silnou podporou.
 
 
video v clanku ikonka ciernaHandzame Classic 2016
 
 
Čo ti robilo počas roka väčšie problémy, udržať sa v pelotóne alebo potom predviesť kvalitný šprint?
 
Súvisí to spolu. Najlepší šprintéri majú výkon na takej úrovni, že do šprintu neprídu takí unavení, "mŕtvi". Keď to spoja so skúsenosťami, tak dokážu lepšie zhodnotiť situáciu. Vytvoria si lepšiu pozíciu a lepšie načasujú šprint. Stále sa to učím. Často je to viac otázka hlavy ako tela.
 
 
Ak by sme brali do úvahy čisto iba rýchlosť, tak sa dokážeš vyrovnať najlepším šprintérom?
 
Myslím si, že na niektorých ľahších pretekoch, ktoré sú pre šprintérov, by som sa dokázal predrať do top päťky, ak by som mal výborný deň. Ako hovorím, veľké rozdiely vo výsledkoch robia skúsenosti. 
 
 
Skúsení šprintéri ako Cavendish či Greipel už zažili aj lepšie sezóny a ich kariéry postupne spomaľujú. Kto by mohol byť novým kráľom šprintérov z mladšej generácie? Napríklad Caleb Ewan a Fernando Gaviria sú tvoj ročník 1994.
 
Myslím si, že Gaviria bude veľmi silný. Z toho nášho ročníka suverénne vytŕča a vyzerá to tak, že bude najlepší. Samozrejme, v pelotóne je aj veľa iných mladých talentovaných šprintérov.  
 
 
baska handzame podim tnkf
Erik Baška s prvým triumfom medzi profíkmi (© Courtesy Tinkoff Team / BettiniPhoto)
 
 
Cítil si počas sezóny aj psychický tlak, napríklad výsledkový alebo z odlúčenia od domova?
 
Ako prvoročák medzi profíkmi som necítil tlak na moje výsledky, takže som jazdil uvoľnene a s chladnou hlavou, bez stresu. Mohol som iba prekvapiť, čo bol super pocit. Ťažko som ale naozaj znášal dlhú jar, keď som poriadne nebol doma viac ako sto dní.
 
 
Ako hodnotíš tvoj celkový výkonnostný posun v sezóne 2016?
 
Posunul som sa asi najvýraznejšie v mojej kariére. Aj minulý rok v AWT-GreenWay som cítil výrazný posun vďaka kvalitnému programu a sústredeniam, ale tento rok to bolo ešte o čosi citeľnejšie. Myslím si, že maximálnu rýchlosť už výrazne nezlepším, ale môj celkový výkon išiel hore. Som veľmi spokojný s pretekovým programom. Športoví riaditelia mi ho navrhli už v zime. Mal hlavu a pätu. Navyše, absolvoval som napríklad Gent - Wevelgem a Okolo Kalifornie ako náhradník za kolegov. Na klasike Scheldeprijs som si užil aj pozíciu lídra s podporou Petra Sagana, ktorý ale nemohol na mokrej ceste riskovať, a tak mi v závere chýbal kolega. Byť lídrom je skvelý pocit, ale zároveň je to veľká zodpovednosť.   
 
 
Top výsledky Erika Bašku v sezóne 2016
• Handzame Classic (1.1) - prvé miesto
• MS v Katare, hromadné preteky do 23 rokov - trináste miesto
• Okolo Malajzie (2.HC) - štvrté miesto v etape
• Okolo Dánska (2.HC) - štvrté miesto v etape
• Tri dni De Panne (2.HC) - ôsme a deviate miesto v etape
• Dubaj Tour (2.HC) - deviate miesto v etape
• Scheldeprijs (2.HC) - dvadsiate miesto
• Okolo Chorvátska (2.1) - piate miesto v etape
 
 
Ak by si mal možnosť výberu, radšej by si išiel v sezóne 2017 menšie preteky ako líder alebo veľké monumenty ako pomocník Petra Sagana? 
 
Ťažko povedať. Radšej by som absolvoval veľké preteky, ale záleží to od formy. Musím byť vo forme, aby som bol užitočný. Samozrejme, je to skvelý pocit, keď som pri úspechoch Petra Sagana. Najviac ma stále lákajú klasiky, ktoré vnímam špecificky, lebo sa na nich preteká od štartu do cieľa, je to iné ako na etapových podujatiach. Ide sa totálne naplno a rozhoduje moment. Keby som bol v potrebnej forme, tak mojim top želaním je Okolo Flámska. Žiaľ, skôr si myslím, že nemám fyziologické predpoklady pre veľké dlažobné klasiky, ale zatiaľ neviem, ešte sa len hľadám.
 
 
A ako vidíš prípadnú účasť na Grand Tour? Je ešte skoro?
 
Asi áno. Zatiaľ si to neviem predstaviť. Giro tento rok nedokončili ani najlepší šprintéri, síce viacerí odišli dobrovoľne, ale itinenrár bol veľmi ťažký. Na Vuelte tento rok takmer žiadni šprintéri ani neboli. Takže ak sa na to pozrieme detailnejšie, nie je to jednoduché. Kolegovia mi odporúčali Vueltu, pretože tam býva menšia konkurencia a väčšia pohoda v tempe, i keď tento rok to s tou náročnosťou určite neplatilo. Uvidíme.
 
 
baska 2016 kyjov
Erik Baška na MSR a ČR v Kyjove (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
 
 
Čo si myslíš o rozšírení elitného kalendára z 27 na 37 podujatí?
 
Na jednej strane to vnímam pozitívne, pretože môžem dostať viac príležitostí na významných pretekoch. V Bore bude viac šprintérov, tak uvidíme, ako nás rozdelia na preteky. Niektoré tímy ale mali námietky proti rozšíreniu, pretože už doteraz bol program náročný. Je to extrém, keďže okrem pretekov sú potrebné aj sústredenia, a tak sú cyklisti v akcii prakticky celý rok. Po sezóne som zostal na dovolenke v Abú Zabí a krátko po nej už začínam prípravu na ďalší rok, bez nejakého dlhého oddychovania. Ale teším sa, že zapojím do prípravy aj korčuľovanie, turistiku a posilňovňu.     
 
 
Rozmýšľal si nad prestupom do Bory dlhšie alebo to bolo jasné rozhodnutie? 
 
Hneď som sa potešil a rozhodol, keď som sa dozvedel o možnosti pokračovania spolu s ďalšími chalanmi z Tinkoffu. Sme super partia, čo hrá dôležitú rolu.
 
 
Aké máš osobné očakávania od pôsobenia na nemeckej adrese?
 
V drese Bory sa chcem zlepšovať a vyhrať ďalšie preteky, ale to sú osobné ambície. Ešte nie je isté, či niekde dostanem príležitosť byť lídrom. Dôležité sú tímové ambície, veď každé víťazstvo zvelaďuje tímovú morálku. Chcel by som ísť približne tie isté klasiky ako v prvej WT sezóne, ale aj nejaké kvalitné etapové podujatie ako Okolo Kalifornie. Ale konečné slovo budú mať športoví riaditelia. Prvý tréningový kemp máme už v decembri vo Valencii.
 
 
Ďakujeme za rozhovor a želáme úspešnú sezónu 2017!
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop