Slováci patria k najscestovanejším cyklistom, blížia sa k rekordu

1.3.2017, 23:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris
Slovenskí cyklisti Juraj Sagan, Michael Kolář, Maroš Kováč, Matej Jurčo a Marek Čanecký sa v štatistikách nachádzajú v top osemdesiatke najscestovanejších cyklistov. Všetci piati navštívili súťažne už viac ako 24 krajín. Tesne za nimi v počte krajín zaostávajú Peter Velits (23), Peter Sagan (23), Martin Velits (22), Roman Broniš (21) a Martin Fraňo (20). Štatistiku vytvoril známy portál ProCyclingStats.com.
 
Na čele sú 31-ročný Nemec Christoph Springer a 34-ročný Rumun Lars Pria, ktorí už ukončili kariéru. Springer súťažil v 25 európskych krajinách vrátane Slovenska a Česka. Okrem toho, ako pretekár navštívil Čínu, Taiwan, Indonéziu, Irán, Malajziu, Azerbajdžan, Indiu, Japonsko, Egypt, Gabon, Venezuelu a Brazíliu. Dokopy 37 krajín. Podarilo sa mu to počas pôsobení v nemecko - azerbajdžanskom, rakúskom a gréckom tíme.
 
Rumun Pria jazdil dokonca za švajčiarsky, grécky, malajzijský, rakúsky, lotyšský, paraguajský, nemecký aj indonézsky kontinentálny tím. Okrem devätnástich európskych krajín pretekársky navštívil Čínu, Malajziu, Južnú Kóreu, Taiwan, Indonéziu, Kazachstan, Azerbajdžan, Japonsko, Irán, Indiu, Spojené Arabské Emiráty, Alžírsko, Maroko, Egypt, Dominikánsku republiku, Čile, Brazíliu i Austráliu. Dokopy tiež 37 krajín.
 
 
najscestovanejsi cyklisti
    
 
Zo známejších svetových mien patria k najscestovanejším Stefan Schumacher (29), Matthew Brammeier (27), Daniel Teklehaimanot (26), Stijn Vandenbergh, Manuele Boaro, Filippo Pozzato (všetci 25) či Elia Viviani (24). Štatistiky webu ProCyclingStats však nemusia byť úplne presné. Napríklad v nich nie je zarátaná Andorra, ktorú navštívili všetci účastníci poslednej Tour de France.
 
Podľa individuálnych profilov na ProCyclingstats majú Juraj Sagan a Michael Kolář na konte až 30 krajín. Podstatný je trend, že slovenskí cyklisti patria k "najscestovanejším". Dôvody naznačuje porovnanie veterána Toma Boonena (21 krajín) so Slovákmi. Belgičanovi chýbajú v zbierke súťažné návštevy v našom regióne (Slovensko, Česko, Maďarsko), v ďalších východnejších európskych oblastiach (Bosna a Hercegovina, Srbsko, Chorvátsko, Čierna Hora, Estónsko, Lotyšsko, Slovinsko, Rumunsko) či v cyklisticky exotickejších krajinách (Maroko, Irán, Čína).  
 
Vo všeobecnosti navštevujú viac krajín cyklisti nepochádzajúci z tradičných západoeurópskych bášt cyklistiky, pretože majú rôznorodejší program pretekov. Dlhoročným príkladom je pestrý súťažný kalendár jediného slovenského kontinentálneho celku Dukly Banská Bystrica, predtým Dukly Trenčín. Dodajme, že napríklad Juraj Sagan a Michael Kolář môžu ešte doplniť cestovné pasy o Omán alebo Argentínu či OH, ktoré budú o tri roky v Japonsku, i keď rekordný zápis 37 krajín zrejme nedorovnajú.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop