Dukla má vyššie ciele, mladé posily aj Kováča v novej pozícii + vyjadrenia a fotogaléria

23.3.2017, 23:00 | Slovensko a Slováci | Lukáš Timko
Banskobystrická Dukla ostala jediným slovenským kontinentálnym tímom a momentálne predstavuje útočisko pre všetkých konkurencie schopných pretekárov mimo jazdcov vo World Tour a jedného dlhoročného samodobrodruha paradoxne z Banskej Bystrice spokojného v Rakúsku.
 
Tím bude mať tento rok dvanásť jazdcov, tradičným lídrom ostáva Patrik Tybor, ktorý je už v ideálnom cyklistickom veku a s trochou šťastia sa pokúsi bojovať o popredné priečky vo všetkých etapákoch, do ktorých nastúpi. Uvidíme, ktoré budú tie úspešné, ktoré nie. Náročnú úlohu majú pred sebou Martin Mahďar, Martin Haring a Jozef Palčák, ktorí musia ako pretekári kategórie Elite ukázať, že vedia prevziať opraty v daných pretekoch, zaútočiť, skúšať šťastie a zaznamenať aj nejaké výsledky, keďže sú platenými pretekármi. Mladí dvadsať trojkári Juraj Bellan, Kristián Zimány a Andrej Cully sa pokúsia pokračovať vo svojom vývoji a bojovať o miesto v tíme na prestížnych pretekoch. Na slovenskom pohári či reprezentačných výjazdoch U23 sa musia ukázať. Staronovou posilou bude Ľuboš Malovec, ktorý kariéru medzi mužmi v Dukle začal, no neprežil dobré dva roky v Cycling Academy. Aj preto je hladný po výsledkoch a špurtoch, čo je pre tím dôležité. Šancu dostali traja prvoročáci Adrián Foltán, Samuel Oros a Martin Vlčák. Najmä Foltán je nádejou pre jednoduché etapy so šprintérskym dojazdom, s čím mala Dukla veľké problémy. Či sa dokáže presadiť už v prvom roku je, samozrejme, otázne. V každom prípade sa v Dukle vytvorilo už kvarteto mladých odchovancov Františka Sitoru, ktorý ešte pred dvoma rokmi nemal v Dukle mladého pretekára.
 
No a dvanástym pretekárom bude Maroš Kováč. Možno už neabsolvuje žiadny štart v UCI pretekoch, no chystá sa na rolu trénera a športového riaditeľa. Nikto u nás nemá také bohaté skúsenosti z fungovania v Dukle a zároveň čerstvé skúsenosti z UCI pretekov. Aj z neho je cítiť nadšenie a odhodlanie v novej robote. S ním bude môcť Dukla jazdiť takmer na plnohodnotné dve partie, hoci, pochopiteľne, zväčša na podujatiach mimo UCI. Jeho prvou veľkou métou budú Kuriéri, podujatie absolvuje ako športový riaditeľ.
 
S tímom sa rozlúčili Juraj Lajcha, Tomáš Meňuš, Vladimír Kováčik a už skôr aj Andrej Strmiska.
 
Program do MSR a ČR bude tradičný. Po Kamerune čakajú tím tento víkend tradičné české poháre, Maroko, preteky V4, Kuriéri, Azerbajdžan, Bihor, Okolo Slovenska a domáci šampionát. Medzi to sa predstavia aj na slovenských pohároch a reprezentačných výjazdoch U23. V polovici mája sa premiérovo ako profesionáli chystajú na vysokohorské sústredenie do talianskeho Livigna, z ktorého by mali ťažiť na Okolo Slovenska a MSR.
 
Dobré fungovanie cyklistov na Dukle, ktorej riaditeľ označil cyklistov za veľké prekvapenie v pozitívnom slova zmysle, je nevyhnutným predpokladom na prežitie tohto športu u nás. V ideálnom prípade môžu posúvať cyklistiku dopredu. Všetky ukazovatele i vyjadrenia kompetentných sa aj na včerajšej tlačovej konferencii niesli vo veľmi priaznivom duchu. Základom sú priam ideálne vzťahy celého tímu s vedením Vojenského športového centra aj Slovenským zväzom cyklistiky, keďže jazdci Dukly tvoria základ reprezentácie minimálne v kategórii U23 a vlani aj na OH v Riu.
 
Dobrá nálada, rodinná atmosféra a chuť pracovať prinášajú so sebou na slovenské finančné možnosti skvelé podmienky. Duklá má v súčasnosti najlepšiu techniku, najviac sponzorov, vyladený program na pretekoch vysokých kategórií a hoci to nie je v západnej Európe, je dlhodobo známe, že žiadny slovenský športový manažér nedokáže vybaviť toľko lacných až bezplatných leteckých kilometrov ako Martin Fraňo. Razí tiež cestu neštartovať na podujatiach, ktoré od tímov vyžadujú financie za všetko možné, hoci na prvý pohľad vyzerajú logickejšie. Napríklad blok v Chorvátsku (Umag, Poreč, Istria) je päťkrát drahší ako preteky Okolo Kamerunu, nehovoriac o teplejšej a bodovo priaznivejšej Afrike.
 
 
Veľké množstvo podrobných informácií sa môžete dozvedieť započúvaním sa do audio nahrávok, ktoré sme pre vás pripravili. Preto v článku nie sú žiadne vyjadrenia.
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Richarda Galoviča (riaditeľ VŠC Dukla)
{play}images/music/2017/dukla-tlacovka/galovic.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Kataríny Jakubovej (riaditeľka SZC)
{play}images/music/2017/dukla-tlacovka/jakubova.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Radoslava Štefánika (spoločnosť Merida)
{play}images/music/2017/dukla-tlacovka/stefanik.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Martina Fraňa (športový riaditeľ)
{play}images/music/2017/dukla-tlacovka/frano-.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
audio ikonkaAudio vyjadrenie Maroša Kováča o mladých pretekároch a jeho úlohe
{play}images/music/2017/dukla-tlacovka/kovac.mp3|zdroj: Cycling-Info.sk{/play}
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria z tlačovky (© Jaroslav Maliňák, Cycling-Info.sk)
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
Fotografia 1 z 20
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop