Dráhari Pavlendová a Taragel: Bez dráhy, popri práci, ale stále veria

25.4.2017, 08:00 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris
Alžbeta Pavlendová (27) a Filip Taragel (24) praktizujú dráhovú cyklistiku popri zamestnaní a reprezentujú krajinu bez funkčnej dráhy. Napriek tomu sa na nedávnych Majstrovstvách sveta v preľudnenom Hongkongu nestratili. Hlavne preto, že adrenalínovému súťaženiu na ováloch sa venujú nezištne, od srdca. 
 
 
ROK PRÁCE PRE DEŇ
 
Filip Taragel štartoval na MS dráharov premiérovo a ako prvý slovenský muž od účasti Jozefa Žabku v Poľsku v roku 2009. V disciplíne scratch skončil sedemnásty z dvadsiatich troch. Napríklad v porovnaní s pätnástym Čechom Martinom Bláhom absolvoval z finančných dôvodov iba jedno prípravné sústredenie, nie tri. Pre obmedzený rozpočet Slováci vynechali európske kolá svetového pohára a kvalifikovali sa až v Los Angeles. V porovnaní s "mestom anjelov" mal Hongkong ešte kvalitnejšie a nervóznejšie obsadenie.         
 
"Moje súťaženie sa odohralo v jeden deň a každá krajina poslala to najlepšie, čo má, takže som cítil nervozitu. Celkovo však MS hodnotím pozitívne, bola to pre mňa veľká škola a skúsenosť. Ak sa mi podarí dostať na ďalší šampionát, tak už budem lepšie vedieť, čo ma čaká a azda budem pokojnejší,uviedol pre Cycling-Info.sk.
 
 
taragel 2016 brno draha
Filip Taragel vlani v Brne (© web SZC)
 
 
Taragelova kvalifikácia na jediný súťažný deň vo "Voňavom prístave" plnom mrakodrapov prebiehala celý rok. Potrebné body nazbieral spoločne s kolegom z Firefly Adriánom Strmiskom. Popri trénovaní a pretekaní pracuje v cyklistickom obchode, dochádza na dráhu vo Viedni. Až posledný mesiac pred MS sa mohol venovať príprave stopercentne vďaka pomoci od kamarátov. Taragel predpokladá, že na šampionáte štartoval spomedzi mužov ako jediný amatér, respektíve bežný zamestnanec.
 
Pozitívne však vníma nástup reprezentačného trénera Michala Rohoňa, od ktorého dostal šancu a vrátil sa na dráhu. Taragel ešte stihol zažiť ako dieťa už neexistujúci ovál na Tehelnom poli, keďže tomuto športu sa venovali jeho rodičia. "Aj mňa osobne dráha baví a napĺňa. Teraz po trinásťmesačnej práci to nechcem zabaliť. Ak sa zlepšia podmienky, tak na dráhe môžem dosiahnuť úspechy. Kariéru profesionála na ceste už nevidím reálne, predsa len už som starší. Dúfam, že sa to pohne správnym smerom, lebo nemôžem zostať amatérom dlhodobo, musím sa o seba postarať. Je to komplikované."   
 
 
taragel 2017 ms rohon
Filip Taragel a Michal Rohoňa na MS (© web SZC)
 
 
Taragel začínal s cyklistikou v Bratislave, tri roky pôsobil v Dukle Trenčín a rok v zle zabezpečnom českom kontinentálnom celku Experiment23. V posledných rokoch mu pomáha Rastislav Zoller prostredníctvom tímu Firefly. Okrem Taragela a Strmisku majú záujem o dráhu napríklad Tomáš Person alebo junior Matej Chren.
 
Od mája do septembra býva dráha vo Viedni zatvorená, ale podľa Taragela obnova oválu v Prešove nevyrieši slovenský problém. "Prešovská dráha je otvorená, nekrytá, lenže aj cez zimu potrebujeme naplno trénovať. V októbri budú ME v Berlíne, už vo februári MS v Holandsku. Navyše, väčšina záujemcov o dráhu je momentálne zo západu Slovenska, takže Viedeň je bližšie." 
 
 
MOTIVOVANÁ POPRI DVOCH ZAMESTNANIACH 
 
Alžbeta Pavlendová vybojovala na MS dvanáste miesto v scratchi a trináste miesta v omniu a bodovacích pretekoch. Podmienky mala možno ešte náročnejšie ako Taragel. Tiež absolvovala viac ako ročný kvalifikačný proces, a tiež vynechala kolá svetového pohára pre obmedzený rozpočet. Lenže body získavala ako jediná zástupkyňa Slovenska a dokonca popri dvoch zamestnaniach.  
 
"Som spokojná tak na polovicu. Teší ma, že som sa kvalifikovala v troch disciplínach, čo sa mi podarilo až na poslednú chvíľu vďaka štartu na SP v Cali. Najviac ma mrzí omnium, kde to najprv vyzeralo na umiestnenie v top desiatke, ale spravila som školácku chybu vo vylučovačke. Mrzí ma to, ale na druhej strane som dosiahla v omniu moje najlepšie umiestnenie na MS. Takže cítim progres a vyhovuje mi od októbra zaužívané nové rozloženie omnia do jedného dňa. Je to jediná individuálna olympijská disciplína pre vytrvalcov, takže cítim nádej na výsledok v Tokiu 2020," uviedla rodáčka z Krupiny pre Cycling-Info.sk.
 
 
video v clanku ikonka ciernaČo je omnium?
 
 
Pavlendová absolvovala už siedmy svetový šampionát na dráhe, od začiatku kariéry reprezentuje prakticky zadarmo. Jej najlepším výsledkom zostáva piata priečka v scratchi na MS 2015 vo Francúzsku. "Po roku 2014 je to pre mňa ťažšie, keďže po skončení štúdia musím aj pracovať. Dráhová cyklistika ma stále veľmi baví a chcem jej dávať sto percent, lebo bez nich nemôže človek myslieť na najvyššie priečky. Je to komplikované, lebo popri práci sa to nedá v plnej miere," opísala svoju situáciu. 
 
 
pavlendova 2016 gent draha
Alžbeta Pavlendová vlani v Gente (© web SZC)
 
 
"Zázrakom je, že som sa opäť kvalifikovala na MS a druhým, že som sa umiestnila v strede štartového poľa, i keď to mohlo byť ešte lepšie," uviedla absolventka Technickej univerizty vo Zvolene. Momentálne v jej hlave svieti cieľ Európske hry 2018, i keď ešte nie sú známe detaily a kritériá kvalifikácie. Hlavným snom a cieľom Pavlendovej zostáva štart na olympiáde v Tokiu, keďže Londýn a Rio de Janeiro jej pomerne tesne utiekli. Dúfa, že by jej v kariére mohli pomôcť projekty ako Dukla Banská Bystrica, Športové centrum polície alebo Národné športové centrum.
 
Pavlendová tiež nevníma obnovenie oválu v "meste soli" ako vykúpenie. "Za také peniaze na rekonštrukciu sa možno mohla postaviť lacnejšia hala na strednom alebo západnom Slovensku. Povedzme si pravdu, že dráhe sa venujú prevažne kluby na západe. Žilina, Trnava, Trenčín, Bratislava. Ďalšia vec je, že ak zaprší, tak sa budú musieť prekladať preteky, čo sa napríklad v Brne nestávalo. Je to slovenská dráha, ale bude s ňou spojené náročnejšie cestovanie i ubytovanie," doplnila slovenská dráharka.
 
 
pavlendova 2015 ms draha
Alžbeta Pavlendová na MS 2015 (© web SZC)
 
 
"Do tohto športu dávame svoje srdce a som veľmi rád, že aj napriek okliešteným podmienkam, si naši cyklisti dokázali vybojovať cestu až sem na MS," povedal počas šampionátu tréner Michal Rohoň pre Slovenský zväz cyklistiky. Dodajme, že MS na dráhe sa iba druhýkrát v histórii konali v Ázii, predtým v roku 1990 v Japonsku. Československo ich organizovalo v rokoch 1969 a 1981, v prvom prípade spoločne s Belgickom.
 
Medailovú bilanciu tohtoročného šampionátu ovládli tradične Austrálčania pred Francúzmi, Rusmi, Nemcami a Britmi. Česko vybojovalo striebro a bronz zásluhou Tomáša Bábeka. Spomedzi "cestárov" z World Tour získali medaily Cameron Meyer, Theo Bos alebo Filippo Ganna. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop